pasta - 17303 przepisów (strona:275/1154)

Jajka z pastą chrzanową 195

miseczki. Dodaś do nich zmielony ser oraz tarty chrzan i wszystko utrzeć łyżką na jednolita masę. Gdyby masa była zbyt sucha można dodać trochę jogurtu naturalnego. Następnie gotową pastą napełnić połówki jajek. Ułożyć na talerzu posypać rzeżuchą oraz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Polecam też: Jajka z pastą sardynkową Jajka faszerowane pastą z awokado

Monia miesza i gotuje
Pasta kanapkowa z porem i żółtym serem 183

Dziś zapraszam Was na moją kolejną propozycję pasty kanapkowej. Tym razem zachęcam Was do przygotowania pysznej pasty kanapkowej z porem i żółtym serem. Jak zawsze prosto i smacznie. Spróbujcie. Składniki: 2 łyżki posiekanego pora (około 20 g pora) około 45 g żółtego sera np. Edamskiego 2 jajka 2 łyżki majonezu Folwark sól do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Pora(...)dłużej). Do pora ścieramy (na tarce na drobnych oczkach) żółty ser. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka i 2 łyżki majonezu. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. Próbujemy i dodajemy odpowiednią ilość soli. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego

Słodkie okruszki
biała kiełbasa słodko-ostra 144

ogniu. Wykorzystałam domowy dżem z czerwonej porzeczki, nada się jednak każdy inny dżem z kwaśnych owoców; w oryginalnym przepisie użyto dżemu z żurawiny. Chrupiąca skórka kiełbaski pod słodko-pikantną pastą smakuje wybornie. Polecam:) składniki: 5 białych kiełbas 2 łyżki kwaśnego dżemu 3 łyżki startego chrzanu łyżka wódki 2-3 łyżki oliwy Kiełbasę ponakłuwać wykałaczką, posmarować oliwą, wstawić do piekarnika rozgrzanego(...)stopni, piec ok 10 minut, w połowie czasu warto odwrócić kiełbaski na drugą stronę. Dżem wymieszać z chrzanem i wódką. Kiełbaski wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozłożyć połowę pasty chrzanowej. Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok 10 minut, następnie wyjąć obrócić na drugą stronę, posmarować resztą pasty i ponownie zapiekać ok 10 minut. Podawać gorące, najlepiej z ulubioną sałatką

6niebo
Ser żółty Monterey Jack - Jack cheese 137

tutaj raz jeszcze. Różny jest w zasadzie tylko czas dojrzewania.       Potrzebujemy: 10 litrów mleka kultura starterowa MSE podpuszczka 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej parafina lub pasta polioctanowa ochronna do powlekania serów chlorek wapnia (jeżeli używamy mleka ze sklepu, niefiltrowanego, pasteryzowanego w niskiej temperaturze) Mleko podgrzewamy do temperatury 32-33 stopni, dodajemy kulturę starterową MSE zgodnie z dawkowaniem(...)Musi się zrobić zupełnie sucha skórka z każdej strony. Ser trzeba w tym czasie często przewracać. Ja dodatkowo przecieram ręczniczkiem papierowym, by pozbyć się wilgoci. Ser pokrywamy parafiną lub pastą polioctanową ochronną. Ja używam pasty. Nakładam ją miękką gąbeczką miejsce przy miejscu. Po wyschnięciu nakładam druga warstwę.  Ser dojrzewa 1-2 miesiące w temperaturze około 12,5 stopnia. Jeżeli

Marder&Marder Manufacture
Jajeczna pasta kanapkowa (na serkach topionych) z ogórkiem i rzodkiewką 177

Uwielbiam przygotowywać najróżniejsze pasty. Zresztą stali czytelnicy bloga już na pewno o tym wiedzą ;) Dziś zapraszam Was na jajeczną pastę kanapkową (na serkach topionych) z ogórkiem i rzodkiewką. Idealna na śniadanie lub kolację, spróbujcie. Składniki: 4 trójkąty śmietankowego serka topionego 4 jajka 2-3 rzodkiewki 3 małe ogórki (korniszonki) pieprz 1/2 płaskiej łyżeczki soli czosnkowej Skworcu Przygotowanie: Jajka gotujemy(...)miseczki (najlepiej jeszcze ciepłe). Do jajek dodajemy pokrojone drobno ogóreczki, rzodkiewkę i serki topione. Całość doprawiamy solą czosnkową i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż do uzyskania konsystencji pasty kanapkowej. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego

Słodkie okruszki
Żółte curry 141

zimą aż żal nie zrobić ponownie. ŻÓŁTE CURRY  (Golden curry) Składniki: 1 filet z kurczaka 1 papryka żółta 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca lub  sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 3 liście kafiru 3 łyżeczki żółtej pasty curry mleko kokosowe olej kokosowy(...)curry i kurczaka. Kiedy kurczak się ładnie obsmaży na patelnię wrzucamy pokrojona paprykę i liście kafiru. Na końcu, gdy papryka już zmięknie wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy łyżeczkę pasty z tamaryndowca, łyżeczkę sosu rybnego i sojowego.  Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem

Bon appetit mon amie
Pasta z makreli 150

Wasze brzuchy poświątecznie? Bardzo najedzone? Nie możecie już patrzeć na  świąteczne mięsa, wędliny i ciasta? Proponuję dla odmiany lekką pastę kanapkową z wędzonej makreli na śniadanie albo kolację.  Ja lubię takie pasty kanapkowe, bo są fajnym sposobem na urozmaicenie kanapek. PASTA Z MAKRELI Składniki: 1,2 makrele wędzone 3 jajka 1 cebula 2 łyżeczka koncentratu 2 łyżki majonezu

Bon appetit mon amie
Brokomole - zdrowa pasta nie tylko na kanapki 97

chipsy, krakersy czy w zdrowszej wersji pokrojonej warzywa. A do każdej z takich przekąsek dobrze sprawdza się jakiś dip lub sos. Chyba najbardziej znanym jest guacamole, czyli meksykański sos, pasta z avocado. Ja jednak nie należę do entuzjastów avocado. Tak naprawdę taką pastę można zrobić również z warzyw. Ja wykorzystałam do tego brokuły. To z nich powstało moje "brocomole"- pasta

Bon appetit mon amie
Curry z bakłażanem i czarną fasolą 245

Wegańskie curry ze zrównoważoną ostrością ale można również dodać więcej pasty curry aby uzyskać mocniejszy efekt. Wspaniale smakuje w połączeniu z miętą która dodaje orzeźwienia oraz migdałami które są chrupkim elementem potrawy. Jeżeli ktoś z domowników nie przepada za ostrymi potrawami to możemy podawać curry z łyżką jogurtu dla złamania intensywności. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 600 g bakłażana (2 bakłażany(...)cebula * 2 ząbki czosnku * 400 g ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki) * 2 puszki po 400 g całych pomidorów (najlepiej bez skórki) * 2 łyżeczki czerwonej pasty curry * 1 papryczka chilli * 1 ½ łyżki garam masala * 200 ml wody * 2 łyżki oliwy z oliwek * 1 ½ łyżeczki soli * pieprz Dodatki do podania: prażone migdały, świeża mięta, ryż, jogurt. WYKONANIE: Bakłażana kroimy

Mohiella
Sałatka z grejpfrutem i kuleczkami z kremowego serka i pistacji 122

kanapki) - może być dobry, nie kwaskowy twaróg półtłusty o kremowej konsystencji garść pistacji bez łupinek 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sambal oelek albo innej pasty z ostrej papryczki (może też być świeżo posiekana chilli, ale pasta moim zdaniem lepiej się sprawdzi w dressingu.  2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie:   Sałatę ułożyć na talerzu. Grejpfruta(...)drobniutko. Z serka formować kuleczki o średnicy ok. 2,5 cm. Obtaczać każdą w pistacjach i układać na sałatce.  Sok grejpfrutowy wymieszać z oliwą, solą, cukrem trzcinowym i pastą z ostrej papryki. Dressing powinien być słodko-kwaśny z lekkim posmakiem goryczki. W razie potrzeby dosolić lub dodać cukru.  Polać sosem sałatkę i podawać od razu

Kulinarne Inspiracje
Ser żółty Monterey Jack - Dry Jack 138

miesiące, a odmiana Dry Jack potrzebuje 4-6 miesięcy.       Potrzebujemy: 10 litrów mleka kultura starterowa MSE podpuszczka 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej parafina lub pasta polioctanowa ochronna do powlekania serów chlorek wapnia (jeżeli używamy mleka ze sklepu, niefiltrowanego, pasteryzowanego w niskiej temperaturze, nie UHT) Mleko podgrzewamy do temperatury 32-33 stopni, dodajemy kulturę starterową MSE zgodnie(...)Musi się zrobić zupełnie sucha skórka z każdej strony. Ser trzeba w tym czasie często przewracać. Ja dodatkowo przecieram ręczniczkiem papierowym, by pozbyć się wilgoci. Ser pokrywamy parafiną lub pastą polioctanową ochronną. Ja używam pasty. Nakładam ją miękką gąbeczką miejsce przy miejscu. Po wyschnięciu nakładam druga warstwę.  Ser dojrzewa 4-6 miesięcy w temperaturze około 12,5 stopnia. Wydajność

Marder&Marder Manufacture
PASTA Z KISZONEJ KAPUSTY I PIECZAREK 197

Pasta z kiszonej kapusty? Brzmi dziwnie ale smakuję rewelacyjnie. Na kanapce, w naleśniku, w paszteciku. Bardzo ważnym elementem w przygotowaniu pasty jest dokładne wyciśnięcie kapusty z kwasu, ma być sucha, zmielona na gładką masę. Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej  250 g pieczarek  ząbek czosnku  łyżeczka majeranku sól, pieprz ziołowy  olej do smażenia  Sposób przygotowania

pieprzny smaczek
Kanapka z bekonem, pomidorem i sałatą 98

Pomimo dodanego bekonu kanapka jest fit. Składniki Pasta :  pół dojrzanego awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy 1/4 łyżeczki soli  1/2 łyżeczki pieprzu cayenne  Kanapka :  4 plasterki bekonu 4 kromki chleba razowego sałata rzymska 1 pomidor malinowy pokrojony w plasterki czerwona cebula   Przygotowanie   Pasta : zmiksowałem awokado, sok z cytryny, oliwę, sól(...)pieprzem kajeński. Wysmażyłem bekon na suchej patelni, osączyłem z tłuszczu na papierowym ręczniku. Zrumieniłem w tosterze kromki chleba, dwie posmarowałem pastą z awokado. Obłożyłem sałatą, pomidorem, cebulą i bekonem, przykryłem pozostałymi kromkami chleba

R'n'G Kitchen
Spaghetti carbonara, Pasta Primavera (Seinfeld) 164

makaronu, dodaj masę jajeczno-serowo-śmietanową i wymieszaj. Możesz danie jeszcze podgrzać przed podaniem. Udekoruj natką pietruszki. The Shoes (season 4, episode 16) Big decisions are being made over pasta primavera and it all starts with Elaine accidentally sneezing on it. Then a waiter brings the dish to Russell, the president of NBC. You can guess what happens next(...)remember it’s still fun to watch the episode :). Source: pinterest.com Spaghetti carbonara, Pasta Primavera (Seinfeld) Today a rich in calories and rather unhealthy dish but a very tasty one and super quick to prepare. I thought spiced up and fried tofu would improve the flavor of the dish but it didn’t so you can just skip it. Ingredients

Qlinarnie i Qlinarnie
HUMUS, czyli pasta z ciecierzycy i tahini 160

Pyszna pasta z ciecierzycy i tahini! Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki 3 szklanki cieciorki 4 łyżki tahini 1 łyżeczka kminku 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku sok z jednej średniej cytryny pół szklanki wody po ugotowaniu cieciorki sól oliwa chili kilka liści natki pietruszki Przygotowanie Dzień wcześniej, wieczorem namoczyć cieciorkę. Następnego dnia ugotować aż zmięknie. Po ugotowaniu cieciorki odlać(...)jedną szklankę wody i resztę odcedzić. Obrać każde ziarenko cieciorki. Cieciorkę włożyć do miski i zmiksować na bardzo gładką pastę, musi ona być bez żadnej grudki. Dodać tahini, oliwę, kmin, sól, sok z cytryny, przeciśnięte ząbki czosnku i wodę po gotowaniu cieciorki. Wymieszać dokładnie łyżką. Udekorować oliwą, natką i chili. Artykuł HUMUS, czyli pasta z ciecierzycy i tahini pochodzi

Tureckie Przepisy

Proponowane wyszukiwania