Domowa pasta do kanapek, warzyw, krakersów, chipsów, frytek, tostów, na śniadanie, na kolację, do grilla itd.. Dość ostra ze względu na proporcję czosnku i papryki, a specyficzny zapach koperku trzeba po prostu lubić :) Proporcje na około 300 ml pasty. 200 gram serka do kanapek 1 pęczek koperku 2 płaskie łyżki gęstego jogurtu 1 średni ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu(...)blenderem. Po chwili dodać drugą łyżkę i przecierać aż będzie jednolita masa. Czosnek obrać i pokroić. Do masy koperkowej dodać czosnek, przyprawy. Serek dodawać partiami ucierając masę blenderem. Gotową pastę przełożyć do miseczki, ewentualnie udekorować. Przechowywać w lodowce. Przed podaniem wyciągnąć na około 5 minut do odtajania. marcelina
Czerwony Gupikcukier. Spróbujcie i wierzcie mi, że wyjdzie. Na ciasto drożdżowe ze śliwkami potrzebujemy: 50 g drożdży (używam świeżych) 0,3 l ciepłego mleka 2 jajka 5 żółtek 1 łyżkę pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć) 150 g drobnego cukru + 2 łyżki do drożdży 200 g masła (kostka) około 500 g śliwek 0,8 kg mąki pszennej + plus około(...)inkubator dla drożdży. W rondelku podgrzewam mleko do około 35 stopni (ma być miłe ciepło w palec) W misce ucieram drożdże z dwoma łyżkami cukru, jak zrobi się lejąca pasta – dodaję pół szklanki mleka, dwie łyżki mąki i mieszam. Wstawiam na 20 min do ciepłego piekarnika. Rozpuszczam kostkę masła i odstawiam do przestygnięcia. Biorę dwie duże miski. Do jednej
ladykitchenprzyprawom korzennym, ładnie wyrośnięte. W środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych bakalii i jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej, to możemy dodać cukier wanilinowy (lub po prostu zapach waniliowy pominąć). Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)oleju 170g jasnego brązowego cukru (nierafinowanego) 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu po 1/3 łyżki zmielonego imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 szklanka rodzynek (można zastąpić żurawiną) 50g płatków migdałowych 1. Do miski wlać olej, dodać jajka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią (lub pastę waniliową), wymieszać mikserem ( patrz FILM
Mała Cukierenkazachwycać nie tylko w daniu obiadowym. Świetnie sprawdzi się na śniadaniowym stole. Warto zaglądnąć do sklepu rybnego po wędzonego dorsza i czym prędzej przyrządzić sobie pikantną a zarazem odświeżającą pastę na ulubiony chleb. Dorsz doda wam spore ilości łatwostrawnego białka, naszpikuje Was selenem, jodem, witaminą B12, A i D. Pieprz natomiast dzięki zawartości piperyny genialnie wpłynie na nasz układ trawienny
Kuchnia PROzdrowotnapuszki ) 1/2 łyżki Kalonji nasiona 4 ziarnka pieprzu 2 zielone nasiona kardamonu 1 laska cynamonu 1 łyżka chilli pudru 1 lyzka garam masala (mieszanka zielonych ziół) 1 lyzka czosnkowej pasty 1 lyzka imbrowej pasty (obie pasty dostepne w sloiczkach lub tubkach ) 700g piersi z kurczaka bez skóry pokrojonego w kostke okolo 2.5 cm do 3 2 lyzki naturalnego jogurtu
Viola cooks with passionSkładniki: 0.5 piersi z kurczaka pokrojonego w większą kostkę 2-3 łyżki zsiadłego mleka 1 łyżka Tandori 1 łyżka "Kashmiri" czerwony chili proszek 1 łyżka mix Masala 1 łyżka pasty z czosnku 1 duża szczypta soli Mieszamy wszytko dokładnie ,i panierujemy naszego kurczaka.(zdjęcie 2) Rozgrzewamy garnek najlepiej z podwójnym dnem bez oleju bez wody,i umieszczamy naszego kurczaka mieszając(...)gazem tak by troszkę się poprzepalało zdj. nr.5,6 Ostawiamy żeby odpoczęło i zabieramy się za sos. Sos składniki: 2 łyżki oleju musztardowego,może być zwykły 1 łyżka pasty czosnkowej 1 czerwona cebula zmiksowana 5 łyżek świeżej kolendry drobno posiekanej 3-4 łyżki proszku z nerkowca (jeśli nie możemy kupić, po prostu garść orzechów nerkowca zmielmy) 1 łyżka "Kashmiri" czerwony
Viola cooks with passiontrawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka sweet chilli z imbrem Bulion drobiowy 1.5 L. 2 łyżki pasty czosnkowej 2 łyżki pasty imbirowej 2 malutkie słodkie papryki drobno pokrojona Sposób: Sokiem z limonki zalewamy krewetki W garnuszku rozpuszczamy masło ,dodajemy trawę cytrynowa, imir korzeń,pastę imbirowa
Viola cooks with passionSkupię się jednak na produktach, z którymi ja miałam styczność. Poniżej znajdziecie opisy producenta, jak i moje opinie oraz spostrzeżenia. Olejek Olimax CBD 4% Produkt został wyprodukowany na bazie pasty - ekstraktu typu RAW z wielkich konopi ( 16,6 % CBD) w połączeniu z tłoczonym na zimno olejem z nasion konopi. Olejek ten to 100% naturalny produkt, nie zawiera dodatków syntetycznych(...)innych. Charakteryzuje się też wysokim poziomem antyutleniaczy . Stosowanie: Susz nadaje się do naparów, ekstraktów, okładów, kąpieli, inhalacji lub jako dodatek do potraw. Z zioła XQ można również wykonać pastę: Garść suszu konopi należy zmielić, lub zmiażdżyć np. w moździerzu, następnie dodać olej z nasion konopi, intensywnie mieszając. Stopniowo dodawać olej - tak, aby konsystencja była gęsta
Di gotujePasta z ciecierzycy i tahini. Dla mnie koniecznie musi być z dodatkiem kminu rzymskiego. Jest dość łatwa do wykonania, ale czasochłonna. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania (najlepiej zostawić w wodzie na całą noc), a następne gotowania (kilka godzin). W wersji uproszczonej, można użyć gotowej pasty tahini (zamiast miksowania sezamu i oliwy) oraz ciecierzycy z puszki. ok. 150 g ciecierzycy + woda łyżeczka(...)palcami). Ostudzić razem z wodą, w której się gotowała. Sezam uprażyć na suchej patelni (przez chwilę, tylko do momentu lekkiego zbrązowienia), a następnie zblendować razem z oliwą. Do powstałej pasty dodać kmin rzymski, sok z cytryny, pokrojony czosnek i część namoczonej ciecierzycy. Dokładne zblendować i dodawać partiami namoczone ziarna ciecierzycy. Na koniec dodać kilka łyżek wody z gotowania do uzyskania
Bulliosię jeśli chcemy ugotować zupkę, lub zrobić pyszny sos. Nie zawiera glutaminianu sodu i spokojnie możemy podawać przygotowane na niej posiłki swoim dzieciom. Składniki na ok 2,5l pasty 1 kg marchwi 500g korzenia pietruszki 1 duży seler 1/4 kapusty białej 1 duży por 1 duża cebula 3 gałązki lubczyku 2 gałązki selera 3 ząbki czosnku 700ml rosołu drobiowo(...)utarte w moździerzu. Podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie odkrywamy i mieszając co jakiś czas, pozwalamy odparować nadmiarowi płynu. Blenderem miksujemy na gładką pastę i przekładamy np. do słoiczków i wtedy pasteryzujemy "na sucho" w piekarniku lub przekładamy do plastikowych pojemników i mrozimy. Tak przygotowana pasta może być także przechowana w lodówce bez wcześniejszej
Kuchnia w czekoladzierównocześnie nie wymaga wielkiego wysiłku. Sos paprykowy kupiłam w owadzim sklepie, przyjechał prosto z Pingo Doce czyli od portugalskiego właściciela owada naszego. Można go (sos), moim zdaniem, zastąpić paprykową pastą - być może trzeba będzie dolać nieco więcej wina. Koniecznie zróbcie do mięsa migas ( czytaj migasz). Ta prosta "papka" chlebowa, podawana z różnymi dodatkami, naprawdę dobrze sie sprawdza(...)wieprzowiny pokrojonej w kostkę ( dałam schab) 50 ml oliwa z oliwek 2 średnie cebule 10 ząbków czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka sosu paprykowego (lub pasty z papryki) 100 ml białego, wytrawnego wina sól, pieprz do smaku kolendra do podania portugalski Migas: 200 g czerstwego białego chleba lub bułek 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek 2 ząbki
Stare GaryLeszcz to pyszna, słodkowodna ryba. Nadaje się do smażenia, wędzenia i marynowania. Dzisiaj pomysł na leszcza pieczonego, nadzianego pastą z rukoli, serka Arla Apetina i orzechów. Rybka wyszła rewelacyjna, chrupiąca z zewnątrz, soczysta w środku z nadzieniem smakuje przepysznie. Polecam(...)PASTA Z RUKOLI : 1 opakowanie rukoli garść migdałów, spażonych i obranych z ciemnych skórek 1 łyżka ziarna słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie kremowego serka Arla Apetina Grillowana papryka i oliwki pomidorki koktajlowe do dekoracji
Kulinarne Fantazje Mariolizasadzie klasyczna pasta kanapkowa z awokado, ale z niecodziennym dodatkiem rabarbaru. Ten składnik sprawia, że pasta nie ciemnieje w kontakcie z powietrzem, oraz (przede wszystkim) dodaje jej interesującą nutę smakową. Taka pasta sprawdzi się zamiast masła do kanapek, np z pomidorem czy innymi warzywami sezonowymi robiąc z nich prawdziwą bombę witaminową
Milion Smakówgrupy tzw. superfoods (czyli naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia, które w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę ryżową, czarną fasolę, daktyle, ciecierzycę i pastę tahini. Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego(...)fasoli w towarzystwie bardzo aromatycznych przypraw, takich jak kmin rzymski, kolendra, czy moja ulubiona wędzona papryka. Do tego hummus powstały ze zmiksowania upieczonego kalafiora w przyprawach z ciecierzycą i pastą tahini. Ciekawym uzupełnieniem jest tzw. relisz cebulowy, czyli zeszklona do miękkości cebulka. Musiałam jednak dodać coś od siebie i uzupełniłam burgery kiszonym ogórkiem :) Nie pomijajcie go. Raz, że dodaje smaku
Moja Delicja