schłodzonej masy kajmakowej 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 schłodzonego mascarpone Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 230 g masła 180 g drobnego cukru 3 białek 1 łyżeczka pasty z wanilii szczypta soli Piana 350 g mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Nasączenie 250 ml wody mineralnej niegazowanej 2-3 łyżki spirytusu 1/2 cytryny 1 łyżka cukru(...)masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową. Piana Do mascarpone dodajemy cukier puder i wanilię. Mieszamy do połączenia się składników. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny
Wędrówki po kuchniŁatwe Tanie Szybki przepis na pastę jajeczną. Domowy sposób na pyszną pastę do kanapek. Składniki 6 jaj 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypiorek sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia 1 Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i drobno posiekać. Dodać majonez, musztardę i pokrojony szczypior – dokładnie wymieszać. Doprawić […] Artykuł Pasta jajeczna pochodzi z serwisu Blog
PysiaGotuje.plbanana (1,5 szt) 20 g ciemnego kakao typu holenderskiego 50 g mąki gryczanej 30 g drobno posiekanych orzechów laskowych i nerkowców 2 jajka (L) 2 łyżka pasty daktylowej (5-6 sztuk daktyli zalanych wrzątkiem i zmiksowane na gładką pastę) 1 łyżka melasy karobowej 8-10 sztuk jagód goi Wykonanie: 1. Miąższ awokado oraz banany miksujemy w blenderze(...)wraz z nerkowcami na drobniejsze kawałki. 3. Kakao przesiewamy do masy z awokado,bananami i jajkami. Wsypujemy mąkę z orzechów oraz mąkę gryczaną. Na koniec dodajemy melasę i pastę daktylową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Masę wylewamy do lekko natłuszczonej foremki ceramicznej i pieczemy przez 25 minut w 220 st C. 5. Po upieczeniu studzimy
vaniliowoczekoladowaWykonanie: Jajka gotowałam 5 minut na twardo. Po ugotowaniu obrałam i przekroiłam na połowę. Wyjęłam żółtka do których dodałam majonez,sól i pieprz ziołowy. Widelcem moment rozdrobiłam i powstała pasta. Łyżeczką nakładałam do jajeczka pasty.Śledzia wymoczyłam i odcisnęłam z wody,pokroiłam w drobną kosteczkę. Ogórki opłukałam i pokroiłam w kosteczkę. Kładłam na jajeczka z pastą śledzik i ogóreczek, smacznego
Różowa kuchniasola pieprzem odrobiną cukru i czosnkiem sprasowanym.Jajka gotujemy na twardo, kroimy w poprzek i wyjmujemy żółtka. Miękkie masło, musztarda sarepska sól ,pieprz i żółtka zagniatamy widelcem-robimy pastę. Wkładamy pastę do rękawa cukierniczego końcówka gwiazdka i wyciskamy pastę na jajeczka. Dekorujemy korniszonem.Na talerz kładziemy po dwa plastry piersi na nią kładziemy podsmażonego i podduszonego buraczka z czosnkiem i obok
Różowa kuchniapapryka 1 żółta papryka 1 szalotka 3 marchewki 2 ząbki czosnku oregano natka pietruszki bazylia s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di pasta 200 g di lenticchie 200 g di piselli 100 g di passata di pomodoro 1 peperone rosso 1 peperone giallo 1 scalogno 3 carote 2 spicchi d'aglio origano prezzemolo(...)tritati. Fate cuocere per circa 5 minuti. Per ultimo aggiungete le lenticchie, le carote e i piselli. Aggiustate di sale, pepe e origano. Mescolate bene il tutto. Scolate la pasta, unitelà nel ragù. Mescolate tutti gli ingredienti. Decorate la pasta con del prezzemolo fresco tritato e alcune foglie di basilico. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocakrajem, ludźmi, przyrodą. Dziś bardzo popularna gruzińska przystawka, szybka w przygotowaniu i bardzo wyrazista w smaku. SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 bakłażan Odrobina oleju do posmarowania patelni grillowej Orzechowa pasta: 1/2 kubka zmielonych orzechów włoskich 2 -3 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion mielonej kolendry Szczypta szafranu (opcjonalnie) Sól Odrobina octu winnego 2-3 łyżki soku z granatu (dodałam też kilka(...)kulek) Garść posiekanej natki kolendry lub pietruszki Odrobina wody do rozcieńczenia pasty PRZYGOTOWANIE: Orzechy blendujemy, dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę-ew. rozcieńczamy odrobiną wody. Bakłażana myjemy, kroimy w 0,5 cm plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 15-20 minut. Za pomocą papierowego ręcznika, odsalamy i kładziemy na gorąca patelnię grillowaną, posmarowaną odrobiną oleju. Grillujemy
Kopystką po garachszybko jak się ją robi :) Zupa z dorszem i mlekiem kokosowym oraz tofu. 40 dkg dorsza ( u mnie mrożony ) 1 mieszanka chińska 750 gram 1 opakowanie pasty Tom Yum 30 gram ( następnym razem sama zrobię pastę ! ) 2 łyżki sosu sojowego 1 tofu 3 litry wody 1 puszka mleka kokosowego pęczek świeżych liści kolendry(...)garnka wlałam wodę, dodałam mieszankę chińską i dorsza i całość zagotowałam. Dodałam pastę Tom Yum, całość zagotowałam, doprawiłam sosem sojowym i dodałam mleko kokosowe.Znowu całość przez chwilę się gotowała, do połączenia smaków. Tofu pokroiłam w kosteczkę, wrzuciłam do zupy. Kolendrę pokroiłam i posypałam nią zupę. Zupę ja podawałam samą, ale można ją podać z dodatkowym makaronem, możesz
Kuchnia na wzgórzuTytuł trochę przewrotny, ale rzeczywiście ciężko nazwać pastę, którą ukręciliśmy. Niby trochę żółta, niby trochę czerwona (patrząc na składniki, smak i zapach). Trochę jak pasta do laksy, a trochę jak marynata do mięsa. Kolor między czerwonym, a żółtym. Więc postanowione … Czytaj dalej
slodkokwasnaplRobiliście już pastę z awokado? Jeśli nie to najwyższa pora aby awokado znalazło zastosowanie w waszej kuchni. Mimo iż jest bardzo kaloryczne ma też dobre właściwości bo obniża cholesterol i reguluje ciśnienie. Jest delikatne o lekko orzechowym smaku a ja polecam wam prostą pastę z dodatkiem jajka. Składniki: 1 jajko ugotowane na twardo 1 awokado sok z cytryny 1 łyżeczka(...)miąższ z awokado do pojemnika i od razu lekko skropić sokiem z cytryny. Dodać pokrojone w kostkę jajko, zmiksować na gładką masę wlać olej, doprawić do smaku i wymieszać. Pastę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Przed podaniem dla wzbogacenia orzechowego smaku posypać czarnym sezamem
Ala piecze i gotujedokładnie mieszamy i gotujemy do zagęszczenia si ę sosu. Doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec do sosu dodajemy potarkowany ser emmentaler. **** PREPARAZIONE Lessate la pasta al dente. Cuocete i broccoletti al vapore. Tagliate il prosciutto a listarelle. Nel frattempo preparate la salsa. In una casseruola sciogliete il burro, versate la farina e tostatela per circa(...)mieszamy i przekładamy do formy żaroodpornej. Wierzch zapiekanki oprószamy startym parmezanem. Zapiekankę pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. **** Scolate la pasta e conditela in una ciotola con la salsa di panna, con broccoletti, il prosciutto e i funghi. Trasferite la pasta in una pirofila. Spolverate la superficie con il parmigiano grattugiato. Infornate
La grande e la piccola cuocajasnego brązowego cukru (cukier trzcinowy, nierafinowany) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka białego octu winnego 100g posiekanej gorzkiej czekolady 100g posiekanej mlecznej czekolady kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g (lub cukier(...)upieczeniu bezę zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez około 30 minut. Następnie wyciągnąć do całkowitego ostygnięcia. Wierzch: 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fix-em i pastą waniliową, wyłożyć ją na wierzch bezy, wyrównać. Bezę ozdobić owocami i posypać kakao oraz poszatkowanymi pistacjami, od razu podawać. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała Cukierenkakokosowy. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w zapałki obraną marchew i pokrojoną w półcentymetrowe paski umyta i oczyszczoną paprykę. Smażymy warzywa mieszając, do zeszklenia. Dodajemy 1/3 lub ½ opakowania zielonej pasty curry, dokładnie mieszamy. Niech Was nie kusi dodanie całego opakowania, bo zupa będzie nie do zjedzenia ! Rozprowadzamy zawartość garnka 2-3 łyżkami wazowymi ugotowanego wcześniej drobiowego wywaru, wlewamy mleko(...)sezamem i orzeszkami. Skrapiamy zupę sokiem z limonki i wcinamy. Z każdym kolejnym schładzaniem i odgrzewaniem zupa robi się bardziej i bardziej pikantna. Zielone curry to nie przelewki. Pozostałą pastę curry spokojnie możecie zamrozić na kolejny raz – nie ma żadnego sensu dodanie jej całej na raz nawet wtedy, jeśli zupa wyda Wam się za mało ostra. Dla mnie najsmaczniejsza jest
Karo in the Kitchenpapryką: Składniki Ilość porcji: 2 Pierś z kurczaka – 200 g Mleczko kokosowe – 300 ml Papryka – 150 g Ryż jaśminowy – 150 g 1 łyżka żółtej pasty curry ( opcjonalnie przyprawa curry ) 1 limonka 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego 1 łyżka brązowego cukru Świeża bazylia Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Mięso z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy(...)błonek, kroimy w cienkie plastry, przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pastę curry i smażymy do momentu, aż zacznie pachnieć. Wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy z pastą tak, by nie zostały grudki. Następnie dodajemy startą skórkę z limonki o gotujemy około 5 minut. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, papryczkę chilli
ale Pysznietakim daniem można się porządnie najeść. Dodatki warzywne to marchew, papryka, zielona fasolka, nawet wrzuciłam oliwki. Po to, by przełamać słodycz ananasa. Do tego mleczko kokosowe, przyprawy, czerwona pasta curry i danie jednogarnkowe gotowe. Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań:) Uwielbiam takie rozwiązania! Składniki: nieduża podwójna pierś z kurczaka(...)mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 nieduże marchewki 1 średnia cebula nieduża garść mrożonej zielonej fasolki ciętej 1 czerwona papryka kilka talarków chilli kilka czarnych oliwek przekrojonych na pół 3 plastry ananasa z puszki pokrojone w kostkę przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, majeranek, lubczyk, curry - wszystko do smaku wedle uznania natka pietruszki do posypania dani tarta
Zasmakuj Kuchni