pasta - 17303 przepisów (strona:259/1154)

Przepis na Hummus z Awokado | Hummus Pyszna Pasta do Pieczywa 233

jest bardzo pyszny i zdrowy, możemy go podać z grzankami lub pieczywem. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania hummusu będziemy potrzebować: 2 awokado 1 puszka 400 g cieciorki 4 łyżeczki pasty sezamowej – Tahini 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oliwy (można dodać olej sezamowy) 3 łyżki soku z cytryny szczypta kminku mielonego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu(...)pół, usuwam pestkę, obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cieciorki. Czosnek, oliwę, sok z cytryny również dodaję do pojemnika i całość rozdrabniam blenderem na jednolita pastę. Następnie doprawiam kminkiem, solą, pieprzem i jeszcze przez chwilę miksuję blenderem – humus jest gotowy. Hummus z awokado jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa    (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Uwaga Babcia Gotuje
Shakshuka (szakszuka) z harissą 184

Tunezji. Ciężko mi wrócić do rzeczywistości. By jakoś przetrwać ten trudny czas, wracam często do smaków, które kojarzą mi się z Tunezją. Jednym z nich jest smak harissy – pasty wytwarzanej z papryczki chili i czosnku. Często z dodatkiem oliwy. Znajdziecie ją w postaci proszku lub pasty. Z urlopu przywiozłam niestety tylko jedną tubkę. Czuję, że bardzo szybko ją zużyję(...)Harissa uzależnia!   Składniki (2 porcje): 2 jajka 1/2 czerwonej papryki harissa w paście (ja dodałam 1 czubatą łyżeczkę. Możesz dodać więcej lub mniej w zależności od stopnia ostrości jaki lubisz) 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1 średnia żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 czubata łyżka masła sól, świeżo zmielony pieprz, kumin, ostra papryka

Moja pasja smaku
Pasta śledziowa z jajkiem 167

Czasami brak mi pomysłów z czym przygotować kanapki.  Dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju pasty do chleba. Dzisiaj mam dla Was bardzo szybką i smaczną pastę śledziową z jajkami. Świetnie smakuje z rzodkiewką pokrojoną w plasterki, pomidorkiem, ogórkiem. Może się skusicie na takie kanapeczki ? Skłądniki: 4 jajka 250 g płatów śledziowych (matiasów) 1 mała cebula pieprz papryka słodka sól (opcjonalnie) Jajka(...)jajka obrać i zblendować wraz ze śledziem i cebulą pokrojoną w kostkę na gładko. Doprawić pieprzem, słodką papryką, a w razie potrzeby solą. Ja nie soliłam. Wymieszać i gotowa. pasta śledziowa z jajkiem

O kuchni z uczuciem
Zupa krem z zielonymi szparagami 143

daje szereg możliwości kulinarnych. Od dań prostych, poprzez nieco bardziej skomplikowane, do wyrafinowanych kreacji. Polecam Wam przepis na aromatyczną zupę krem, z zielonymi szaragami. Moją wersję "wzmocniłam" odrobiną zielonej pasty curry. Uważajcie z jej dozowaniem, bo jest mega pikantna, i ciut za dużo dodane do zupy, zepsuje jej smak. A jeśli nie zupa, to co ? Może tarta, risotto, makaron ? PRZEPISY(...)zielonymi szparagami: 350 g zielonych szparagów 1 korzeń pietruszki ( średniej wielkości ) 1 mała cukinia 1 średnia cebula 500 ml wody 100 ml śmietanki 30 % sól biały pieprz zielona pasta curry - według uznania ( można pominąć ) 2 łyżki oliwy Wykonanie kremu z zielonymi szparagami: Cebulę pokroić w piórka, cukinię w półtalarki, pietruszkę w kostkę. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, pokroić szparagi

kolorowotorcikowo
zupa ze smardzami i wieprzowiną 172

smardzów, gdyż miałam tylko 3 sztuki, co prawda bardzo duże, ale są tylko jednym ze składników tej zupy. Do przygotowania zupy ze smardzami, która jest pikantna wykorzystałam domową pastę paprykową , domowy rosół , który został z niedzieli i ugotowany drobny makaron, który można zastąpić ziemniakami lub kaszą. Składniki: 3 duże smardze 1 cebula 400 g szynki wieprzowej 3 szklanki domowego rosołu(...)bulionu, albo rosołu z kostki sól i pieprz do smaku 1 łyżka pasty paprykowej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka czerwonej papryki zioła prowansalskie bazylia olej rzepakowy do smażenia AK przygotować pikantną zupę ze smardzami u wieprzowiną? Mięso wieprzowe kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi i odrobiną oleju, mieszamy i marynujemy. Dokładnie umyte smardze zalewamy ciepłą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słonina czosnkowa 242

jodowana 5 kg -pojemnik lub garnek WYKONANIE Słoninę dzielimy na mniejsze kawałki i odcinamy skórę. Następnie słoninę  szpikujemy czosnkiem co kilka cm.Późnij z czosnku i przypraw robimy pastę do natarcia słoniny. Czosnku i przypraw nie żałujemy dajemy dużo. Zrobioną pastą nacieramy w koło naszą słoninę. Dalsza czynność to zasypanie słoniny solą. Warstwa soli ma byś gruba około(...)zapominamy o niej na 2 miesiące. Po tym czasie słoninę oczyszczany z starej mokrej soli. Robimy to szczoteczką lub jakimś pędzelkiem. Po dokładnym oczyszczeniu z soli i starej pasty powtarzany czynność, czyli dajemy ponownie czosnek i przyprawy na słoninę i pakujemy ponownie w nową  gruba warstwę soli. Wkładamy do lodówki na 3 miesiące. Po 3 miesiącach wyjmujemy słoninę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Drożdżówka z pastą sezamową z kakao 212

poniedziałku w Lidlu rozpoczyna się tydzień grecki. Z tej okazji znajdziecie tam mnóstwo przysmaków związanych z tamtejszą kuchnią. Kiedy otworzyłam paczkę od Lidl Polska i zobaczyłam słoik z pyszną pastą sezamową z kakao od razu wiedziałam, że upiekę drożdżówkę. Powiem Wam, że udała się doskonale. Połączenie smaków jest wręcz idealne. Jedną musiałam schować do zdjęć gdyż rodzinka zaczęła się częstować(...)kakao. Polecam :)  Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki pszennej 7 g drożdży instant 1/4 szkl cukru szczypta soli 1 szkl ciepłego mleka 75 g rozpuszczonego masła jajko 4 łyżki pasty sezamowej z kakao ( Lidl Polska ) Do większej miski przesiać suche składniki, wymieszać. Dodać ciepłe mleko, jajko i rozpuszczone (nie gorące!) masło.  Ciasto wyrabiać ręką lub robotem do czasu

Smakołyki Asi
Greckie obwarzanki z pastą sezamową wg Aleex 163

się z kruchym ciastem, tworząc wyśmienitą całość. Greckie obwarzanki są bardzo delikatne, chrupiące, po prostu rozpływają się w ustach. Idealnie smakują z mocną kawą. Można je podać z miodem, pastą sezamową lub po prostu z cukrem. W każdej wersji smakują rewelacyjnie. Składniki: • 2 blaty ciasta francuskiego • 150 g mąki pszennej • 80 g masła • 40 g cukru pudru • 1 żółtko(...)jajko • cukier do posypania • pasta sezamowa z kakao Sposób przygotowania: 1. Z mąki, masła, cukru pudru i żółtka szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Ja tym razem użyłam ciasta przygotowanego już wcześniej. Można także użyć gotowego ciasta kruchego. 2. Rozkłócić jajko. 3. Rozwinąć blat ciasta francuskiego, ciasto kruche rozwałkować

W mojej kuchni
BAGIETKI Z PASTĄ WARZYWNĄ I SEREM KORYCIŃSKIM 215

Szybka i smaczna kolacja? Czy bez mięsa też może być pysznie? Ależ tak. Pyszna aromatyczna, pachnąca nutą grzybowa pasta warzywna, do tego świeżutki ser koryciński i plasterek pomidorka. Kto jest chętny?  Składniki: 1 bagietka pasta warzywna  ROLNIK  z nutą grzybów leśnych  1 pomidor szczypiorek 2 plastry sera korycińskiego naturalnego  AGNIESZKA I MARCIN BIELEC ulubione zioła(...)wierzch Wykonanie: Bagietkę kroimy w grube plastry. Każdą smarujemy pasta warzywna, układamy na  niej kawałek sera korycińskiego, pól plasterka pomidorka, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i ulubionymi ziołami

Z Majeczką w kuchni
Orzechowa tarta z groszkiem, szpinakiem i ricottą (Quiche con piselli, spinaci, noci e ricotta) 171

ricotty 100 g szpinaku 100 ml śmietany  50 g parmezanu 2 ząbki czosnku 2 jaja natka pietruszki bazylia  s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI Pasta brisée 250 g di farina tipo 2 40 g di noci sgusciate 150 g di burro 1 uovo 2 cucchiai di latte un pizzico di sale Ripieno 300 g di piselli sgranati(...)orzechami. Dodajemy jajko i 2 łyżki zimnego mleka. Ciasto szybko zagniatamy, po czym owijamy foli ą  spożywczą i schładzamy  ok. 1 godz. **** Pasta brisée Frullate le noci. Mescolate la farina tipo 2 con la farina di noci, poi aggiungete  il burro freddo tagliato a pezzetti. Per ultimo a ggiungete un uovo, 2 cucchiai di latte freddo

La grande e la piccola cuoca
Pasta ze słonecznika do kanapek 184

Ostatnio robię wiele past. Są bardzo różnorodne i pyszne w smaku. 200 gram ekologicznych pestek ze słonecznika namoczonych przez noc suszony pomidor łyżeczka koncentratu pomidorowego odrobina skórki z cytryny ząbek czosnku lub czosnek niedzwiedzi sól do smaku pieprz do smaku Wszystkie składniki pasty zblendować na pastę. Przełozyć do naczynia i trzymać w lodówce kilka

AZgotuj!
Szaszłyki smażone na patelni z ziemniaczkami i warzywnymi dipami 178

kilka średnich pieczarek - cebula - przyprawa do szaszłyków - olej rzepakowy ziemniaczki: - ziemniaki - włoskie zioła (rozmaryn, tymianek, cząber, bazylia, estragon) - mielona słodka papryka - sól himalajska, pieprz (świeżo zmielone) - ząbek czosnku dodatki: - pasta warzywna z nutą czosnku niedźwiedziego Rolnik (m.in.: brokuły, szpinak, cukinia)  - pasta warzywna o smaku grillowanego kurczaka Rolnik (m.in.: marchew, seler, cebula, soczewica) - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso(...)pieprz, sól. Delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, do którego dodaję mieloną paprykę. Smażę ziemniaki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Na talerzu układam szaszłyk, ziemniaczki oraz pasty warzywne, które posłużą jako dip do całego dania

Kuchnia co dnia
Naleśniki z mozzarellą i pastą brokułowo-szpinakową z nutą czosnku niedźwiedziego 204

Naleśniki to potrawa, którą można podawać na słodko, ale także na słono. Tym razem u mnie wersja naleśników wykwintnych, ale także wegetariańskich: Naleśniki z mozzarellą i pastą brokułowo-szpinakową z nutą czosnku niedźwiedziego . Składniki: ciasto na naleśniki: - 1 szklanka wody - 1 szklanka mleka - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżeczka oleju nadzienie: - ser mozzarella - pasta warzywna z nutą(...)Rozgrzewam patelnię, przesmarowuję ją  lekko olejem. Smażymy naleśniki z obu stron ma lekko rumiany kolor. Z tej ilości ciasta wychodzi ich koło 7 sztuk. Jeszcze ciepły naleśnik smaruję pastą brokułową. Na niej układam kawałki mozzarelli.  Zaginam przeciwległe boki na około 1 cm. Następnie zwijam. Tak przygotowane naleśniki podsmażam z obu stron na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem

Kuchnia co dnia
PASTA ZE SŁONECZNIKA I CUKINII DO CHLEBA, KRAKERSÓW, SUROWYCH WARZYW, ITP. (SUROWA, RAW) 212

Człowiek staje się bardzo kreatywny, gdy brak w domu podstawowego składnika past do chleba - awokado. Właśnie z powodu dłużej nieobecności tegoż owocu powstają w naszej kuchni przeróżne rodzaje smarowideł i dipów. Wszystkie - tak jak awokado - w formie surowej i pełnej zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin. Bazą dzisiejszej pasty są pestki słonecznika i cukinia. Nie sądziłam, że to połączenie będzie(...)oliwek extra virgin, sól, pieprz. Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera (cukinię można uprzednio pokroić lub zetrzeć na tarce). Blendujemy do uzyskania gładkiej masy i gotowe. Smacznego! Pastę przechowujemy w lodówce. Nadaje się do spożycia do 3 dni (bez moczenia nasion słonecznika), do 36 h (po moczeniu

Jeść, by żyć w zdrowiu
Meksykańskie tortille 169

Czasem z braku czasu lubię tak na szybko przygotować tortille, są smaczne i pożywne. Tym razem tortille przygotowałam z pastą warzywną o smaku paprykowym, do farszu dodałam smażonego indyka oraz warzywa. Takie tortille możemy przygotować na szybką kolację lub zabrać do pracy. Składniki: 4 placki tortilli 1 słoiczek pasty warzywnej o smaku paprykowym Rolnik 200 gram piersi z indyka(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odstawiamy do ostudzenia. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, ukolę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Placki tortilli smarujemy pasta paprykową, na brzegu tortilli układamy rukolę, kawałki mięsa, papryki oraz kukurydzę i fasolę, polewamy sosem meksykańskim. Tortille zwijamy składając boki do środka, opiekamy z obydwu stron na grillu elektrycznym

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania