pasta - 16803 przepisów (strona:259/1121)

Jaglana pasta kanapkowa z suszonymi pomidorami :) 142

Kasza jaglana jest chyba najlepszym zbożem do przygotowywania różnego rodzaju past i pasztetów. Nadaje dobrej konsystencji i delikatnego smaku. Ja wykorzystałam ją do zrobienia pasty idealnej na kanapki, ale także świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw. Przewodnim smakiem są suszone pomidory, które zdominowały nie tylko smakiem ale i aromatem. Pasta ma kremową konsystencje, jest gęsta, bardzo łatwa w rozsmarowywaniu

Zdrowie na języku :P
Toskański przysmak: focaccia z winogronami (Schiacciata con l'uva) 153

schiacciata con l'uva è un dolce tipico toscano, legato al periodo della vendemmia, a Firenze chiamato "stiaccia". La schiacciata è preparata con pochi e semplici ingredienti: la pasta del pane arricchita con l'uva fragola, lo zucchero e l'olio extravergine d'oliva. E' un dolce caratterizzato da un sapore intenso e particolare. La schiacciata(...)lavoro infarinato dividete l'impasto della focaccia in due parti. Stendetele con l’aiuto di un mattarello, fino ad ottenere lo spessore di 1 cm. Stendete una sfoglia di pasta sulla teglia da forno. Cospargetela in superficie utilizzando metà della quantita di uva, un cucchiaio di olio extravergine di oliva e un cucchiaio di zucchero. Coprite il tutto

La grande e la piccola cuoca
Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią 108

mąki pszennej plus do posypania blatu szczypta soli woda na hummus 1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki oraz woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa 5 łyżek tahini czyli pasty sezamowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól do smaku do podania oliwa z oliwek czarnuszka posiekana natka z pietruszki mała i chrupiąca cukinia(...)pokrojona w kostkę Przygotowanie: Do blendera przekładamy ciecierzycę. Dodajemy pastę sezamową tahini, oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny oraz obrany ze skóry ząbek czosnku. Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę. Dodajemy stopniowo nieco wody.  Im więcej wody dodasz, tym hummus będzie rzadszy. Gotową pastę przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy czarnuszką i posiekaną natką z pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Naleśnikowe roladki 107

powrotem do garnka, lało się gęstym, ciągłym strumieniem. Gdy naleśniki stygną, przygotowujemy składniki, które chcemy zawinąć. Tym razem użyłam: serka feta serka śmietankowego (takiego do smarowania na kanapkę) pasty z czarnych oliwek posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej szpinaku szynki szczypiorku chorizo cienkich plastrów żółtego sera pieprz i ulubione zioła Każdy naleśnik smarujemy fetą, śmietankowym serkiem lub pastą oliwkową, dzięki(...)środek naleśnika, resztę składników na 3/4 jego wielkości. Zwijamy od strony zapełnionej składnikami, a kończymy na pustym kawałku naleśnika. Ja połączyłam na przykład: fetę z szynką i szpinakiem; pastę oliwkową z chorizo i suszonymi pomidorami, ale tak jak wspomniałam- wszelkie wariacje są na miejscu. Dajmy się ponieść wyobraźni, zaszalejmy, dodajmy to, co lubimy i w dowolnej konfiguracji. Po zwinięciu naleśniki

Pichceniomania
Mule po tajsku / Thai mussels 194

można maczać sobie chrupiące pieczywo. Ostatnio udało mi się upolować mule w bardzo dobrej cenie i przyrządziłam je sobie w tajskim stylu, czyli z dużą ilością sosiku z czerwoną pastą curry i innymi aromatycznymi dodatkami. Wyszły obłędne! Polecam je wszystkim fanom dalekowschodnich smaków, tym bardziej że są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, zapraszam! Scroll down for recipe in English(...)Mule po tajsku (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego) 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1×400 ml puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka brązowego cukru

karmelowy
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 156

daniu nie mam czerwonej cebuli, gdyż nie mogę jej jeść na surowo, ale sałatka i bez niej jest pyszna. Kjufte można podać z ljutenicą (coś jak ajvar), czyli pikantną pastą z papryki (nie mniej niż 50%), pomidorów i bakłażana. Ja na szczęście dostałam podobną pastę w prezencie od swojej Cioci (jest wyśmienita <3), więc dodatkowo mogłam odwzorować oryginalne smaki(...)Bułgarii w domowym zaciszu. Na talerzu znalazły się więc pyszne frytki, kjufty, szopska sałatka i pasta z papryki - niebo w gębie! Bułgaria na talerzu - wspaniałe pożegnanie lata. :) POLECAM

Cooking Monster
Mozzarella, pomidory, szynka parmeńska- zaczynam wakacje! ;D 104

Mini pizze z szynką parmeńską Potrzebujesz: Na ciasto: 350g mąki pszennej 180ml letniej wody 20g świeżych drożdży 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Pasta: 250g suszonych pomidorów garść czarnych oliwek 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 1 łyżka stołowa oliwy szczypta soli Dodatkowo: 2-3 duże pomidory 1-2 kulki sera mozzarella kilka gałązek świeżego(...)dodaj więcej mąki, bądź oliwy. 2. Gotowe ciasto podziel na 5 mniejszych części i z każdego uformuj cienkie placki. 3. Suszone pomidory, oliwki, koncentrat pomidorowy i oliwę zmiksuj na pastę. Dopraw solą do smaku. 4. Wcześniej uformowane placki na mini pizze posmaruj powstałą pastą pomidorową. 5. Na tak przygotowane ciasto ułóż plastry świeżych pomidorów i mozzarelli, posyp świeżym oregano

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chałwa 159

Kiedy przygotowywałam pastę Tahini zastanawiałam się do czego taką sezamową papkę mogę jeszcze użyć. Długo nie szukałam, przecież to podstawowy składnik chałwy. Jako dziecko nie przepadałam za tym deserem, ale jakoś z czasem bardzo go polubiłam. Do tej pory jadłam tylko taką ze sklepu, a dziś zrobiłam ją sama i jest równie smaczna, a w dodatku nie zawiera chemii(...)Żeby przygotować taką porcję wielkości Snickersa potrzebujemy: 3 czubate łyżeczki pasty Tahini 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki bakalii - u mnie były to ziarna dyni, jagody goji oraz płatki migdałowe, po jednej łyżeczce z każdego rodzaju Pastę i miód nakładamy do miseczki i dokładnie łączymy widelcem lub łyżeczką. Do masy dodajemy bakalie i mieszamy. Chałwę nakładamy do foremek lub formujemy

Emskie Smaki
Pizzette z ciasta francuskiego z pomidorkami i kremem z czarnych oliwek (Pizzette di sfoglia con pomodorini e crema di olive ner 134

ciasto francuskie 100 g pomidorków  40 g czarnych oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka parmezanu oliwa extra vergine bazylia sól, pieprz   **** INGREDIENTI pasta sfoglia 100 g di pomodorini 40 g di olive nere 1 spicchio d'aglio 1 cucchiaio di parmigiano olio extravergine di oliva basilico sale, pepe PRZYGOTOWANIE Blendujemy czarne oliwki, obrany(...)Frullate nel mixer le olive nere con uno spicchio d'aglio, un cucchiaio di parmigiano grattugiato e olio extravergine di oliva fino ad ottenere una crema liscia. Stendete la pasta sfoglia e ritagliatela in cerchi (6 cm di diametro), che bucherellerete con una forchetta. Distribuite la crema di olive sui dischi di pasta sfoglia, lasciando liberi i bordi

La grande e la piccola cuoca
zupa z soczewicy pełna smaku 129

smaku. Czemu o tym piszę, ano dlatego, że ostatnio dane mi było na imprezie masowej spróbować hummusu z soczewicy. Nie będę czepiać się nazwy, choć gdyby nazywało się to pastą, to mniejsze zadęcie by było. Pani z dumą w głosie mi obwieściła, że jest tam soczewica zielona, brązowa i fasolka mung. Przyznam, że obecność 3 strączków w jednej paście(...)jest istotne w pokarmach, które nie są tylko paszą - ma SMAK. zupa z soczewicy 1,5 szklanki zielonej soczewicy, 1 duża cebula żółta, 3 ząbki czosnku,  1 łyżka pasty curry, 2 łyżki masła + masło do polania,  1,5 litra bulionu warzywnego, 1 puszka mleka kokosowego, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, sól Soczewicę oprócz i namocz na godzinę

Eksperyment sobotni
Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays 179

Dziś przedstawiam przepis na doskonałego pieczonego kurczaka w obłędnym sosie z masłem orzechowym, pastą curry, miodem i mlekiem kokosowym. Uwielbiam ten sos i z pewnością zagości w mojej kuchni jeszcze nie raz w zestawieniu z innymi rodzajami mięs, a może nawet z warzywami Polecam to danie gorąco, tym bardziej, że jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam! Scroll down for recipe(...)Pieczony kurczak w sosie satay (4 porcje) Składniki: 4 udka z kurczaka, pałki oddzielone od nadudzi (ewentualnie same pałki lub nadudzia) 3 łyżki masła orzechowego 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry 3 łyżki soku z cytryny lub limonki 3 łyżki sosu jasnego sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka świeżo startego imbiru ⅔ szklanki mleka kokosowego garść prażonych

karmelowy
Pesto z natki pietruszki 147

Zielono nam! Uwielbiamy to przepyszne pesto, bo jest nie tylko smacznym dodatkiem do dań (na pizzy smakuje re-we-la-cyj-nie), ale idealnie sprawdza się również jako pasta do kanapek. A jej wykonanie zajmuje maksymalnie 5 minut (nie licząc "moczenia" słonecznika, które "robi się" samo :)     Do pesto polecamy pyszne   indyjskie kotleciki z dyni :)     Pesto(...)będzie zbyt "suche" można dodać więcej oliwy lub odrobinę wody po słoneczniku.  Pesto idealnie nada się jako niebanalny sos do pizzy, jako dodatek do dań, ale również jako pasta na kanapki. Jest pycha w każdej odsłonie! :) Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Tarta z buraczkami, łososiem i kozim serem 117

Sól – 1 łyżeczka Proszek do pieczenia – szczypta Składniki: Burak – 1 duża sztuka Marchew – 1 sztuka Pietruszka – 1 sztuka Śmietana 12% - 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Jogurt naturalny – 3 łyżki Pasta harrisa – 1 łyżka Pasta tahini – 1 łyżka Kumin rzymski – 1 łyżeczka Kozi ser – 200g Gorgonzola - 50g Ser ricotta - 150g Czosnek – 2 ząbki Łosoś wędzony – 200g Pomidorki koktajlowe – 500g Sól, pieprz(...)fasoli, tak aby ciasto było równomiernie płaskie po upieczeniu. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wykonanie: Warzywa obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Doprawić do smaku czosnkiem, pastą tahini, harrisą, kuminem, pieprzem i solą. Dodać jajko, serek ricotta i jogurt naturalny. Całość dobrze wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć warzywa, a na nich ułożyć plastry łososia. Posypać całość pokruszonym

Kuchnia Bon Appetit
Pasta z zielonego groszku i suszonych pomidorów 114

Pasta z zielonego groszku i suszonych pomidorów Składniki: Zielony groch suszony – 100g Czosnek – 2 ząbki Pasta sezamowa tahini – 2 łyżki Suszone pomidory – 10 sztuk Oliwa z suszonych pomidorów – 3-4 łyżki Sól, pieprz, kmin rzymski Wykonanie: Groch namoczyć przez całą noc, a następnie ugotować do miękkości. Gdy groch będzie już ugotowany zmiksować go z suszonymi pomidorami, czosnkiem i pastą sezamową

Kuchnia Bon Appetit
Spaghetti z pesto z buraków (Spaghetti con pesto di barbabietole) 139

bazylii i sera pecorino. Pesto nie wymaga wiele pracy a jego kolor cieszy oko nawet w jesienne dni.  Smacznego! **** Oggi Vi voglio proporre un delizioso primo piatto di pasta con un buonissimo pesto di barbabietole. Un condimento preparato con barbabietole, mandorle, basilico e pecorino. Un piatto semplice e veloce da preparare, gustoso e vivace che appaga anche l'occhio(...)aggiungete 2-3 cucchiai di pecorino grattugiato, un pizzico di sale, pepe ed un filo di olio extravergine d'oliva. Frullate fino ad ottenere un composto omogeneo. Scolate la pasta lasciandola bene al dente. Tenete da parte un po' dell'acqua di cottura di cui utilizzerete 2 cucchiai per diluire il pesto.  Ultimate mescolando bene il pesto.  Condite

La grande e la piccola cuoca