smaku, suszone chili świeżo mielone do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Soli używamy mniej niż zwykle ponieważ pasta będzie słona. W tym czasie przygotowujemy pastę. Awokado wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ. Koperek drobno siekamy, tak, aby mieć 2 duże łyżki. Ser mieszamy z awokado i za pomocą blendera miksujemy(...)uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i chili, dodajemy koperek i mieszamy. Ma być ostry, wyrazisty smak. Pastę mieszamy z gorącym makaronem tak, aby połączyły się składniki. Makaron podajemy tuż po przygotowaniu, posypujemy jeszcze koperkiem, pieprzem i chili
Moniki Smakołykitakże poprawiają stan cery czy włosów. Na zdjęciu poniżej kanapka z awokado i jajkiem, przy czym w wersji wegańskiej można dorzucić oczywiście coś innego na wierzch kanapka z awokado pasty kanapkowe – z buraka lub marchewki, z groszku (groszek ugotuj na parze, przelej zimną wodą. Zblenduj z olejem i ulubionymi przyprawami -np. papryka, czosnek, sól, pieprz), z bobu . Można(...)przygotować na kilka dni i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Genialny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety. pasta kanapkowa z groszku olej lniany/oliwa z oliwek – oczywiście nierafinowane, żeby zachować maksimum wartości odżywczych masło orzechowe – kanapki z masłem orzechowym i bananem lub dżemem to coś niesamowitego. Wg mnie masło orzechowe pasuje także do kanapek na słono. tahini
Powiedz dietom nieDobre pasty kanapkowe powinny być przede wszystkim zdrowe, smakować rewelacyjnie i być proste i szybkie w wykonaniu. Pasty kanapkowe są dobrą alternatywą dla sklepowych wędlin, pasztetów, czy serów żółtych. Dają też szerokie pole manewru, możemy je przygotować z wszystkiego. Dzisiejszy przepis to chyba raczej żadna nowość, a raczej dla przypomnienia receptura naszych mam i babć:) Składniki: 250g chudego twarogu
Kuchnia Pełna Pasjipokrojonych migdałów) woda z kokosa na poncz (ostatnio dostępna w butelkach np. w Lidlu), można zamienić na dowolny inny poncz, np. wodę z cytryną, wytrawne wino itp. 3 łyżki pasty kokosowej (znalazłam też pod nazwą mus kokosowy) – można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ja kupiłam przez internet, ten składnik nie jest konieczny, ale jest naprawdę pyszny, smakuje(...)jedolitej konsystencji, odstawiamy do ostygnięcia – to także można zrobić poprzedniego dnia, ganache – czyli mix kremówki i czekolady musi być zupełnie zimny zanim dodamy go do kremu. Do pasty kokosowej dodajemy ok. 100 ml wody lub mleka, podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostudzenia. Do misy miksera wrzucamy mascarpone, zimny ganache z białej
CiastkozercyWałkuję nadal temat lata i jego smaków. Wróć! Nie "wałkuję" a - blenduję. Tym razem sezonową paprykę i pomidora. Łączę z nasionami słonecznika, by utworzyć pyszną, letnią pastę do chleba. Wyrazista, aromatyczna, klasyczna - takimi epitetami bym ją określiła. A Ty jakich przymiotnikow użyjesz do jej opisu? Składniki na 500 ml słoik pasty: 1 czerwona papryka, 1 świeży pomidor(...)wedle uznania (ja dodałam 3/4 łyżeczki soli kamiennej i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu). Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze lub robocie kuchennym i miksujemy do uzyskania gładkiej lub grudkowej pasty (w zależności, jaką konsystencje lubimy). Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiumałe nasionka obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, są źródłem miedzi, manganu, wapnia, magnezu czy błonnika. Zawierają również sezaminę, która poprawia stan skóry i paznokci. Dlatego jeśli masz w domu pastę sezamową, dodaj ją czasem do owsianki, jaglanki, koktajlu czy nawet zamiast masła do kanapek. Nie tylko poprawisz smak posiłku, ale też wzbogacisz go w wartości odżywcze. Chałwowa jaglanka z owocami(...)Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas przygotowania 20 min Składniki 1 szklanka kaszy jaglanej (185 g) 2 szklanki mleka roślinnego (500 ml) szczypta soli 2 łyżki tahiny (pasta sezamowa, nadaje chałwowy posmak) (24 g) 2 łyżki syropu klonowego (lub innego) (20 g) szczypta cynamonu garść owoców leśnych (u mnie mrożone jeżyny) zmiksowanych na mus z 2 łyżkami mleka
Powiedz dietom niesię moim niezbędnikiem) i sięgnęłam do "szafki istnej rozkoszy" (wiem co mówię, tutaj możecie przeczytać, jakie produkty otrzymałam). Dzisiaj w roli głównej krem z prażonych orzechów laskowych w towarzystwie pasty kokosowej bio i czekolady 101% raw bio . Zabójcze połączenie. Szczerze muszę przyznać, że produkty rozprowadzane przez alfa-koszyk imponują mi swoją jakością i smakiem, zwłaszcza w stosunku do ich ceny(...)przystępne ceny. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, z czystym sumieniem mogę polecić je każdemu z Was. Nie będę jednak już owijać w bawełnę, zapraszam do przepisu! Składniki: 5 0 gram pasty kokosowej bio (5 czubatych łyżeczek) 5 0 gram kremu z prażonych orzechów laskowych (2.5 pełnych łyżek) 10 gram czekolady 101% raw bio (1 pasek) łyżka syropu daktylowego bio szczypta cynamonu
Smiling ShrimpSzklanka) Czas przygotowania: 5 minut 1. Zmiksuj składniki. II ŚNIADANIE K:224.5 kcal / B:7.5 g / T:6.5 g / W:33.6 g / Bł:9.2 g KANAPKI Z PASTĄ Z ZIELONEGO GROSZKU I PAPRYKĄ Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta) Papryka czerwona (świeża) – 50 g (0.36 x Sztuka) Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka(...)Porcja) Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka) Czas przygotowania: 10 minut 1. Groszek ugotuj i zmiksuj z olejem, powstałą pastę dopraw. 2. Na chleb wyłóż pastę i kawałki papryki. OBIAD K:444.4 kcal/ B:35.2 g/ T:14.0 g/ W:42.3 g / Bł:8.6 g DORSZ Z ZIELONYM PESTO, FASOLKĄ I KASZĄ (PRZEPIS
Powiedz dietom nieEnglish Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki, pokrojone w plasterki 2 łyżki czerwonej curry pasty 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki mleka kokosowego 350 g batatów, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na połówki(...)podania Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej na dużym ogniu olej, dodaj cebulę i podsmaż przez 2 minuty do zeszklenia, po czym dodaj czosnek i podsmaż kolejną 1 minutę. Dodaj pastę curry i smaż przez kolejną minutę, aż poczujesz jej intensywny aromat. Następnie dodaj bulion, mleko kokosowe, bataty i fasolkę, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj
karmelowyzaczęło przybywać w zastraszającym tempie i trzeba było znaleźć smaczny i zdrowy sposób na ich zużycie. Wielu moich czytelników zaopatrzyło się już w książkę mojego autorstwa „ Hummusy i pasty „. Pomyślałem, że przydatne mogą okazać się bezglutenowe krakersy , które można w gotowych pastach zatapiać i pałaszować ze smakiem. Tak właśnie powstały krakersy z ziaren , które idealnie nadają się(...)maczania w pysznych pastach, jak i samodzielnego chrupania! Dla mnie żurawina była wspaniałym dodatkiem do krakersów. Świetnie komponuje się z wytrawnymi smakami. Jeśli jednak jej nie macie lub nie lubicie, to z powodzeniem można dodać rodzynek lubą po prostu ją pominąć! Krakersy wyjdą równie dobre. Artykuł Bezglutenowe krakersy z ziaren pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanPomarańczowy dressing jest ciekawą w smaku mieszanką pasty miso, sosu sojowego z orzeźwiającym i słodkim sokiem z pomarańczy. Mój absolutnie ulubiony sos do wszelkiego rodzaju sałaty: nie tylko lodowej czy rzymskiej, ale również szpinaku, roszponki, rukoli. Wystarczy dodać pomidora, ogórka, paprykę lub inne ulubione warzywko, obficie skropić dressingiem i przystawka do obiadu gotowa. A jeśli do tego dołożycie jeszcze smażone(...)tofu to macie pożywny lunch Polecam tę smaczną kombinację szczególnie w upalne dni! Składniki: świeżo wyciśnięty sok z dużej soczystej pomarańczy (około 1/3 szklanki) 1 łyżka pasty miso 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego) 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Pomarańczę myjemy, koimy na pół i wyciskamy z niej sok do niewielkiego naczynia. Pozostałego miąższu oczywiście nie wyrzucamy, a zjadamy
Lamarida.plclou całego nadzienia to pikantny beszamelowy sos kokosowy który łączy ryż grzybami. Nadzienie jest aksamitne i rozpływa się w ustach. Jesten pewna, że posmakuje każdemu. Pikanterii dodaje mu dodatek pasty curry. Kto woli cukinie z mięsem, na przepis zapraszam: tutaj , tutaj . Składniki: 4 okrągłe lub tradycyjne cukinie 3/4 szklanki ryżu (najlepiej arborio) bulion 300 g kurek 1 cebula(...)gęstego mleka kokosowego 1 czubata łyżka mąki (krupczatki) 1 czubata łyżka masła 150-200 ml wody sól, pieprz 2 łyżeczki czerwonej pasty curry tymianek, koperek/ ilość wg uznania 4 łyżki startego parmezanu Skladniki na dip w dowolnej ilości: jogurt grecki ząbek czosnku sól, pieprz koperek Wykonanie: cukinię przeciąć w poprzek na równe połówki. Obciąć ogonek i ewentualnie delikatnie podciąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skrzydełka z kurczaka cudownie oblepione marynatą na bazie pasty tamaryndowej smakują doskonale. Tamaryndowiec nadaje im bardzo ciekawego słodko-kwaśnego smaku. Połączenie tak aromatycznych składników sprawia, że to zdecydowanie jedna z moich ulubionych marynat do delikatnego mięsa drobiowego. Zdaję sobie sprawę, że nie w każdym sklepie są dostępne produkty, tak egzotyczne jak pasta tamaryndowa. Naprzeciw temu z pomocą przychodzą nam sklepy(...)szybka realizacja, bardzo dobra jakość i różnorodność produktów przekonały mnie. Teraz z ochotą robię zakupy w sklepach internetowych :). TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA 12 skrzydełek z kurczaka MARYNATA 3 łyżki pasty tamaryndowej 2 łyżki cukru palmowego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek kawałek świeżego imbiru (ok 5 cm) 2 ząbki czosnku DIP kwaśna śmietana
Pieguskowa Kuchniakurczakiem, ale w podobny sposób możecie przygotować wersję z krewetkami). Pad Thai to pyszny, aromatyczny posiłek w kilka chwil. Smażony makaron z jajkiem, krewetkami lub kurczakiem, kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście Pad Thai, to na pewno warto się pokusić o przygotowanie go w domu. Wszystkie niezbędne składniki do przygotowania tego dania(...)kiełków w zalewie, zalewę należy odsączyć Składniki na sos: 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki około 1/2 łyżki płatków chili (dałam ciut mniej) 1-2 łyżki pasty z tamarydowca (ja dodałam 1 bo moja pasta była dość gęsta) 2 łyżki cukru Przygotowanie: Makaron ryżowy wkładamy do gotującej się wody, gotujemy około 3 minuty. Odcedzamy na sitku
Słodkie okruszkiindyka, 500g ⩽ odsączone suszone pomidory z ziołami OLE - 1 słoiczek 305ml pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli: 1 słoik suszonych pomidorów OLE z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami 1 mała świeża papryczka chilli duży pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki(...)wymieszaj z siekaną natką, pokrojonymi suszonymi pomidorami oraz przyprawami, następnie wyrabiaj przez kilka minut, aby dokładnie połączyć je z wędzoną papryką. Grilluj "well done" na rozgrzanej patelni lub ruszcie. Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli - wszystkie składniki posiekaj na duże kawałki, wrzuć do malaksera lub kielicha blendera i wciśnij magiczny guzik! :) Moja pasta była grubo mielona - Twoja wg.uznania. Posmaruj nią
Spektrum Smaku