pasta - 16803 przepisów (strona:249/1121)

Razowe buleczki czosnkowe 149

roztopionego masła w temperaturze pokojowej 1 czubata łyżka cukru (20 g) 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka czosnku granulowanego mleko do posmarowania bułek  PASTA CZOSNKOWA: 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek szczypior z 2 główek czosnku lub natka pietruszki pieprz sól Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy na gładkie ciasto. Można do tego użyć miksera lub wyrobić(...)się farszem. Natkę lub szczypior kroimy bardzo drobno. Ząbki czosnku podobnie lub jeśli mamy praskę, to wyciskamy przez nią. Dodajemy pieprz, sól i oliwę i wszystko razem mieszamy. Powstała pasta powinna mieć lekko lejącą konsystencję. Jeśli tak nie jest dolewamy jeszcze łyżkę lub dwie oliwy. Zależy to od wielkości użytych ząbków czosnku i ilości zieleniny. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko wyrabiamy

Kuchnia od dwojga
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 3 146

Znany i lubiany deser także w Polsce, prawda? Fukuoka – wata cukrowa, smak dzieciństwa. Totti Candy Factory na dworcu Hakata. W Polsce również lubimy watę cukrową. Miasto Mishima – pancake z pastą z czerwonej fasoli, bitą śmietaną z nutą mięty. Na trasie szybkich pociągów Shinkansen po drodze na górę Fuji. Kioto – Wagashi, deser z pasty z czerwonej fasoli. Herbaciarnia Ippodo. Kioto(...)herbata Matcha w formie pasty (konsystencja roztopionej czekolady). Herbaciarnia Ippodo. Fukuoka  – herbata Fukamushi Sencha (japońska herbata liściasta o delikatnym smaku). Restauracja Ume no Hana, dzielnica Tenjin.   Shizuoka  – herbata Fukamushi Sencha z mini ciasteczkiem. Kitakyushu (prefektura Fukuoka) – mistrzyni herbaciana i jej uczennica podczas przygotowania herbaty Matcha. Ogród w Kokura. Gorzelnia Yamazaki między Osaką a Kioto

Kuchcik gotuje
Sałatka z bobem i ziemniakami 157

reguły gotujemy go i zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki...   Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych(...)groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem

Kulinarne przygody Gatity
Desery z ciecierzycy i twarogu - Nature Line (TESCO) 112

chce nam się po nim chodzić bez celu. Jednak już od jakiegoś czasu Natalie zachwyca się nowym spożywczym vege działem, gdzie można kupić bardzo dobre i tanie pasty kanapkowe. Dodatkowo zupełnie niespodziewanie w nasze ręce trafiły intrygujące kubeczki zawierające desery z ciecierzycy słodzone miodem w trzech wersjach smakowych (z ananasem, kakao i straciatella). Wybrałyśmy z ciekawości dwa pierwsze smaki(...)wiedząc co w tym momencie czynimy…  Nazwa: Deser z ciecierzycy i twarogu: ananas lub kakao Firma: Koro – Nature Line Skład: Z ananasem – pasta z ciecierzycy 37,5% (suszona ciecierzyca 43,92%, pitna woda 56,08%), twaróg kremowy 37,5%, miód pszczeli 15%, suszony ananas napęczniały 10% [suszony ananas 19% (cukier trzcinowy, mąka ryżowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy) pitna woda

Candy Pandas
Deserowa czekolada nugatowa - Vivani 115

pojawia się tylko jedna recenzja ale zazwyczaj niedzielny przepis opublikujemy w sobotę ;) Życzcie nam powodzenia! :D bez certyfikatu Nazwa: Czekolada deserowa nugatowa BIO Firma: Vivani Skład: cukier trzcinowy nierafinowany*, pasta z orzechów laskowych* 25%, masa kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, ekstrakt z wanilii Bourbon. Masa kakaowa min. 36% *składniki ekologiczne Masa netto: 100g Wartości odżywcze: 100g/ 582 kcal, tłuszcz(...)rękach małe dzieło sztuki. W środku znajdziemy standardowe małe grube kosteczki. Na początku myślałyśmy, że to będzie typowa nadziewajka ale jak później się okazało, czekolada jest jednolita, czyli pasta orzechowa zatopiona została w masie kakaowej. Smak: Co nas uderzyło od razu po otwarciu papierka? To zapach! Cudowny aromat gorzkiej czekolady wymieszany z uwielbianą przez większość osób Nutellą

Candy Pandas
Przepis# 27 Zielona pasta do chleba z soczewicy 95

Witajcie,  po ostatnich słodkościach czas na małą odmianę. Dzisiaj będzie to zielona pasta do chleba z czerwonej soczewicy. Prosta w przygotowaniu idealnie wpasowuje się w wiosenne klimaty. Mimo iż, jest zrobiona z czerwonej soczewicy  ma zielony kolor a zawdzięcza go dodatkowi szczypiorku. Wystarczy dodać tylko swoje ulubione przyprawy i pasta gotowa. Składniki - 100 gram soczewicy czerwonej(...)gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie zostawiamy do wystygnięcia. Szczypiorek myjemy i bardzo drobno kroimy.  Wystudzoną soczewicę  bardzo dokładnie blendujemy. Dodajemy szczypiorek i przyprawy. Ponownie blendujemy.  Pasta idealnie smakuje z ciemnym chlebem czy świeżutką bułką. Prosta i szybka w wykonaniu będzie równie dobrze komponowała się jako dip to surowych warzyw.  Smacznego

Health-Fit-Life
VADEMECUM – Krem maślany do tortów i babeczek – buttercream frosting 258

dodać aromat . Aromat w płynie wlewamy zastępując jego ilością część mleka lub śmietanki – to w końcu też płyn i ma wpływ na ostateczną konsystencję kremu. Aromat w proszku lub paście dodajemy nie zmieniając ilości dodanego płynu. Aromat w proszku (pamiętajcie żeby go przesiać przez gęste sito!) dodajemy przed dodaniem płynu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.   PRZECHOWYWANIE Tak naszykowany krem maślany(...)słoiczek/woreczek jednego koloru zapłacicie na Allegro około 1-3zł. Niewielką ilość barwnika (dosłownie – na koniec drewnianej wykałaczki) mieszam bardzo dokładnie z łyżką kremu, a następnie taką pastą zabarwiam pozostały krem na wybrany kolor, bardzo, bardzo dokładnie go mieszając. Pamiętajcie, że łatwiej krem przyciemnić niż rozjaśnić, dlatego nie dodawajcie na raz ogromnych ilości barwnika.   Barwniki w proszku

Karo in the Kitchen
Spaghetti alla puttanesca, czyli makaron włoskiej ladacznicy 175

flakes / 1 chopped chili with pips 3 tablespoons of black olives 2 handfuls of cherry tomatoes A handful of fresh basil leaves Parmesan for sprinkling Method: 1. Cook the pasta in salted water according the packet directions. 2. Slice garlic and put into hot oil together with chili / chopped chili and anchovies- fry on medium heat until garlic starts turning(...)golden. 3. Cut tomatoes and olives into halves and add to the pan with garlic. 4. Pour in 1/3 cup of pasta water, and a cover with a lid, cook about 3-4 minutes. 5. Put the cooked pasta and basil leaves in a pan with the sauce and toss. 6. Serve with Parmesan cheese. Enjoy! W akcji

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka z bobem i rzodkiewką 125

reguły gotujemy go i zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki...   Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych(...)groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia smażona po koreańsku 292

Kulinarny hit sezonu cukiniowego! Polecam Składniki: 6 średnich cukinii 1 1/2 łyżki soli (do nasolenia cukinii) 8 łodyg szczypiorku (może być kilka więcej) 5 ząbków czosnku lub łyżka domowej pasty czosnkowej 1/2 łyżeczki cukru brązowego 1-2 łyżki oleju sezamowego 1-2 łyżki prażonych ziaren sezamu 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka – 1 łyżka płatków chilli (według własnego smaku) Wykonanie(...)smażenie spowoduje, że będą się rozpadać. Pokrojoną cukinię solimy, mieszamy i odstawaimy na około 30 minut. W międzyczasie obieramy czosnek i ścieramy na tarce (albo otwieramy słoik z domową pastą czosnkową ). Szczypiorek myjemy i siekamy niezbyt drobno. Na suchą patelnię wrzucamy ziarna sezamu i prażymy na wolnym ogniu aż się zarumienią, co jakiś czas mieszając je suchą drewnianą łyżką. Nasoloną

Lamarida.pl
Hummus 176

blenderem w wysokim naczyniu. Może to zając nawet do 10-15 min gdyż po dłuższej chwili sezam zacznie wydzielać olej. W między czasie dodajemy 2-3 łyżki oliwy. Gotową pastę odstawiamy do ostygnięcia. Odsączamy ciecierzycę (płyn zachowujemy), umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy kilka łyżek płynu z puszki i blendujemy na gładką masę. W między czasie dodajemy resztę składników(...)cytryny, czosnek, pastę z sezamu, kmin, paprykę, sól i pieprz do smaku, oliwę. Konsystencję pasty regulujemy płynem z odsączonej ciecierzycy, wszystko według naszych upodobań.  Przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu w lodówce

Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka z bobem i zielonymi szparagami 115

reguły gotujemy go i zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki...   Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych(...)groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Salaka z bobem

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z awokado, pieczonej papryki i białego sera 101

Pasty do pieczywa robię dosyć często...z ryby, jajeczną, z wątróbki , z kurczaka.Wszystkie mi bardzo smakują. Od pewnego czasu jednak rozsmakowałam się w pastach z awokado i to był strzał w 10. Jest maślana, pyszna i aromatyczna. Gorąco polecam. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 100 g sera białego 1 ząbek czosnku kilka listków bazylii 2 gałązki szczypiorku(...)obiera.Awokado, ser i czosnek przecisnąć przez praskę.Paprykę, bazylię i szczypiorek drobno pokroić.Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać olej i porządnie wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pasta smakuje wybornie zaraz po przygotowaniu. Ja podałam ją na bułce wrocławskiej.Smacznego

Gosia gotuje
Granola 106

Granola, czyli mieszanka płatków zbożowych, orzechów i suszonych owoców opiekana z dodatkiem słodkiego syropu i pasty z prażonych nasion sezamu, dzięki czemu jest chrupiąca i słodka. To nasza ulubiona przekąska, którą można chrupać przez cały dzień i o każdej porze Świetnie nadaje się na szybkie w przygotowaniu śniadanie – wystarczy zalać granolę mlekiem i gotowe! Dobrze sprawdza się jako słodka(...)szklanki migdałów pokrojonych w większe kawałki 10 śliwek suszonych pokrojonych w większe kawałki 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli (opcjonalnie) 1/2 szklanki syropy z agawy (lub klonowego) 3 łyżki pasty tahini (pasty z prażonych nasion sezamu – opcjonalnie) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni C. W dużej misce mieszamy suche składniki. Polewamy mokrymi składnikami i “wmasowujemy” je aż całkowicie pokryją

Lamarida.pl
Humus klasyczny 120

Humusu chyba przedstawiać nie trzeba Ale gwoli formalności: humus przyrządzamy z ciecierzycy, a drugim kluczowym składnikiem jest pasta z prażonych ziaren sezamu, czyli tahini. Nie może też zabraknąć oliwy z oliwek i kminu rzymskiego. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na najlepszy klasyczny humus (przepis na “nie-klasyczny” humus już wkrótce ), który się nie nudzi. Świetnie nadaje się jako pasta do chleba(...)ulubionych warzyw lub nachosów. Polecam Składniki: 480 g ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki) 2 łyżki pasty tahini 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki papryki chilli 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku trochę wody – w zależności od preferowanej konsystencji Wykonanie: Cieciorkę odcedzamy (pamiętając, żeby zachować z niej wodę

Lamarida.pl