pasta - 17303 przepisów (strona:258/1154)

Pierogi z piekarnika z mąki grochowej z soczewicą i dynią makaronową 225

mąka 00 do pizzy około 1 szklanki (można użyć mąki tortowej) Farsz: -  ½  średniej dyni makaronowej - 1 ½ szklanki soczewicy czerwonej - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 1 płaska łyżka pasty z kurkumy  Przepis na pastę znajdziesz tu - sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Mąkę grochową wsypujemy do miski. Zalewamy szklanką wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy oliwę(...)jeszcze twardawa dolewamy po 1/3 szklanki wody. Gdy przesadzimy z wodą :) wystarczy po ugotowaniu przecedzić :) Upieczoną dynię wydrążamy łyżką i mieszamy z ugotowaną soczewicą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę z kurkumy i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółeczka, nakładamy po trochę farszu i zaklejamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 250 stopni, pieczemy 15 minut

Szkrab Je Sam
CYNAMONOWE BUŁECZKI 101

SKŁADNIKI: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki drobnego cukru 15 g świeżych drożdży  1 jajko  75 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju  PASTA CYNAMONOWA : 75 g roztopionego masła 50 g brązowego cukru 1 łyżka cynamonu PRZYGOTOWANIE: 1. Przesiewamy mąkę i sól do dużej miski. Dodajemy cukier, mieszamy i robimy zagłębienie na środku(...)ciasto. 4. Formujemy kulę i wkładamy ją do lekko natłuszczonej miski. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia. 5. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, Posmarować pastą cynamonową i zwinąć w roladę. Za pomocą noża pokroić ją na mniejsze kawałki i ułożyć w wysmarowanej pastą cynamonową formie na muffiny.  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Marcepanowa kuchnia
Pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami 152

font-family:"Times New Roman","serif"; mso-bidi-font-family:Mangal; mso-font-kerning:1.5pt; mso-fareast-language:ZH-CN; mso-bidi-language:HI;} Przepis na pastę z soczewicy z suszonymi pomidorami. Składniki - ok. 800-100 g czerwonej soczewicy (suchej), - kilka suszonych pomidorów – w zależności od preferencji, ale żeby nie było ich w nadmiarze; - 1 łyżka oliwy do podsmażenia(...)się „poddusiła”; - ugotowaną soczewicę zmiksować blenderem wraz z podsmażoną i miękką cebulką i papryką, doprawić ziołami i solą; - do zmiksowanych składników dodać pokrojone w cienkie kawałeczki suszone pomidory; - ostudzoną pastę zalać oliwą, tak aby nie była za rzadka ani za gęsta – konsystencja powinna być idealna do smarowania pasty np. na kanapki do śniadania. SMACZNEGO

MintTaste
Żółte curry z kurczakiem i dynią 190

Żółte curry z kurczakiem i dynią Składniki: Pierś z kurczaka – 500g Puree z dyni – 200g Mleko kokosowe – 1 puszka Sos rybny – 2 łyżki Sos sriracha – 2 łyżeczki Żółta pasta curry – 2 łyżki do zamarynowania kurczaka i 2 do sosu Czosnek – 2 ząbki Imbir – 1cm kawałek Liście limonki kaffir – 4 sztuki Orzechy nerkowce – ½ szklanki Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę(...)zamarynować w paście curry na kilka godzin. Następnie drobno pokroić czosnek i imbir i podsmażyć razem z piersią z kurczaka na oleju (np. z orzechów ziemnych). Do kurczaka dodać liście limonki i całość smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie mięso zalać mlekiem kokosowym wymieszanym z puree z dyni i dodać pastę curry. Dusić przez około 10-15 minut

Kuchnia Bon Appetit
Croquembouche - francuski tort weselny 215

waniliowego( nie koniecznie) Zagotujcie mleko z ziarenkami wanilii i odstawcie na bok. Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę.  Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i utrzeć gładką pastę.  Do pasty dodać 100 ml wrzącego mleka i wymieszać.  Tak zahartowaną pastę jajeczną przelać do mleka i ciągle mieszając zagotować na malutkim ogniu, aż masa zgęstnieje- będzie przypominała

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą, łazankami i kurkumą (Minestra di pasta, ceci e curcuma) 132

voglio presentare la zuppa che soddisferà le esigenze degli amanti di sapori intensi ed esotici. La minestra viene preparata con pochi ingredienti come le carote, i ceci e la pasta. Non potranno mancare un po' di  aglio, peperoncino, curcuma, cannella e finocchio che conferiranno una nota di gusto più intenso alla portata.  La zuppa è facilissima oltre(...)łyżeczka nasion kopru 1 łyżeczka kurkumy w proszku szczypta peperoncino szczypta cynamonu natka pietruszki s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 200 g di pasta tipo maltagliati 250 g di ceci cotti 500 g di carote 500 ml di brodo vegetale 2 spicchi d'aglio 1 cipolla 1 lime 1 cucchiaino di semi di finocchio

La grande e la piccola cuoca
Negimaki z shiitake 187

negimaka) - zielona cebulka - 1 duża marchewka - 1/2 szklanki sosu sojowego Marukin - 4 łyżki sake lub czerwonego wina wytrawnego - 4 łyżeczki wina Mirin - 4 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki pasty tamaryndowej bez nasion - 4 łyżki oleju roślinnego - 40 g masła niesolonego - 50 g suszonych grzybów shiitake (kapelusze) Dodatkowo: - kostki lodu - wykałaczki - podprażony na suchej patelni sezam Grzyby shiitake zalewamy zimną wodą(...)powierzchnia była równa każdy płat na koniec można „przejechać” wałkiem do ciasta). W misce łączymy składniki marynaty (sos sojowy, sake lub czerwone wino, Mirin, brązowy cukier, pastę z tamaryndowca). Na każdy rozbity płat wołowiny kładziemy 1 – 2 szparagi, marchewki i cebulkę. Zawijamy warzywa w mięso i spinamy wykałaczkami. Powtarzamy do wyczerpania składników. Ruloniki zalewamy przygotowaną marynatą, przykrywamy i odstawiamy

mojewypiekiinietylko
Kurczak w czerwonym curry 158

Zachwycą one nas nie tylko prostotą, ale również wyjątkowym smakiem i aromatem. Wystarczy dosłownie kilka składników aby przygotować wyśmienity obiad. Tym razem przygotowaliśmy pysznego kurczaka w czerwonym curry . Używając pasty curry musicie bardzo uważać, bo jest bardzo ostra i jeśli dacie jej zbyt dużo danie może być zbyt ostre i cały jego smak zniknie :) Kurczak w czerwonym curry – składnik(...)porcje) torebka ryżu np. brązowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 puszka ananasów 300g filetu z kurczaka 200g mieszanki chińskiej (możecie użyć świeżych warzyw) 400 ml mleczka kokosowego mała cebula olej do smażenia Kurczak w czerwonym curry – przepis Cebulę drobno kroimy i szklimy na odrobinie oleju. Jak już będzie szklista dodajemy mrożone warzywa – mieszankę chińską (możecie użyć również

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ajwar 119

bardzo się starasz robić coś po swojemu, a zawsze znajdzie się ktoś, kto pokrzyżuje Ci drogę. Dziękuję takim ludziom. Niech mi zejdą z drogi. Bo rozjadę. Ajwar jest pastą bardzo popularną na Bałkanach i na Węgrzech. Ma wiele regionalnych odmian, jednak jej podstawowymi składnikami są niezmiennie papryka i bakłażan. Po przepis sięgnęłam do książki "Marynowanie i kiszenie" wydawnictwa Olesiejuk(...)pasta bardzo mi przypadła do gustu. Można stosować ją do wielu potraw - jako pastę do przystawki, dodatek do mięsa czy sosu. Ja dodałam ostatnio troszkę do sosu do makaronu i znacznie podniósł on jego walory smakowe. W smaku jest delikatna, ze słodką nutą i zdecydowanym, paprykowym akcentem. Składniki na 6 małych słoików: 6 czerwonych papryk 2 duże bakłażany (u mnie

My simple kitchen
Jajecznica z czerwoną papryką 128

przejmuje mój mąż, a jego specjalność to jajecznice. Tym razem na niedzielne śniadanie zaserwował nam coś innego niż zawsze. Oto jajecznica z papryką,  a raczej z   pastą z czerwonej papryki . To takie nasze wspomnienie  z naszych wakacji na Węgrzech.  Serdecznie Was zapraszam do wypróbowania tego przepisu. A może zachęcicie swoich mężów , chłopaków czy partnerów(...)brukselką Omlet z jarmużem Jajko w koszulce z bobem Jajecznica z czerwoną papryką Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 1 osoby Składniki: 2 duże wiejskie jajka 1 łyżka  pasty z czerwonej papryki 1/2 szalotki masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło. Szalotkę kroimy w kostkę, szklimy ją na patelni. Następnie dodajemy pastę i smażymy przez chwilę

Kulinarne przygody Gatity
Śniadanie w "Chwila moment" w Gdyni 143

barze i czekają na wydanie, oczywiście w międzyczasie stygnąc. Zamawiamy: szakszukę z 2 jajkami, ciecierzycą, cukinią, selerem naciowym i śmietaną, apetycznie zapiekaną na patelni - 19 zł bajgla z pastą tuńczykową jajka po bendedyktyńsku - dwa jajka z brioszką, szynką, świeżym szpinakiem i sosem holenderskim - 17 zł Portobello - kiełbaski, 2 paski grillowanego boczku, 2 sadzone jajka, pieczonym pomidor - 19 zł Do każdego(...)jajka po benedyktyńsku bardzo nam smakują. Portobello zdecydowanie za dużo czasu spędziło na patelni, kiełbaski są spieczone, a jajka ma maksa przeciągnięte. Najgorzej jednak prezentuje się bajgiel z pastą tuńczykową; jest czerstwy, a pastę stanowi tuńczyk z wody wyjęty prosto z puszki i niczym nie doprawiony. Danie totalnie niejadalne ! Ale najlepsze jeszcze przed nami ! Gdy chcemy zapłacić i nie możemy

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś w sezamie, z makaronem udon, pastą chili i nerkowcami 167

Ostatnio doszłam do wniosku, że kuchnia azjatycka świetnie nadaje się na polską jesień. Aromatyczne, rozgrzewające przyprawy, pikantne pasty, na których punkcie mam fioła, do tego różnorodność i szybkość przygotowania. To wszystko sprawia, że o tej porze roku, w mojej kuchni bardzo często można poczuć zapach curry, garam masala czy też mleczka kokosowego. Dziś mam dla Was proste i szybkie(...)cytryny pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej pół łyżeczki mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry łyżka oleju rzepakowego z chili 2 łyżki sezamu   świeży makaron udon 200 g łyżka pasty sambal oelek 2 łyżki nerkowców do podania: świeża kolendra lub pietruszka ćwiarki cytryny Sok z cytryny mieszamy z trawą cytrynową, kuminem i kolendrą. Łososia dzielimy na 2 porcje, nacieramy marynatą

Mienta blog
Buraczkowy hummus. 160

rondzie... właśnie tam zobaczyłem pierwszy raz takie cudo. Jakoś tak się ułożyło, że nigdy tam się nie wybrałem na konsumpcję, ale... mam buraki, mam blender i (ba) mam nawet pastę tahini w szafce. A więc do dzieła! Aha: w drugim rzędzie dip działa smakiem i ze spokojem sumienia mogę stwierdzić, że jest on równie rewelacyjny jak kolor. Składniki: 4 małe(...)buraki 2 łyżki pasty sezamowej tahini sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy sól i świeżo zmielony pieprz prażone pestki dyni Wykonanie: Buraki umyć, skropić oliwą i zawinąć w aluminiową folię. Piec około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu obrać ze skórki. Buraczki zmiksować z pastą sezamową, czosnkiem i sokiem z cytryny

zadanie-gotowanie
Kurczak w curry 144

Wreszcie mam coś dla tych, którzy kochają kuchnię z środkowej Azji. W jednym ze znanych dyskontów odnalazłem pastę curry. Niedroga, bo za 250 g zapłaciłem 6,50 zł. Dlaczego trafiła do mojego koszyka? Etykieta nie mówiła o żadnych dodatkach – same wspaniałe przyprawy. Żal było jej nie zabrać do domu. Przy okazji zabrałem ze sklepu pierś z kurczaka i mleczko(...)przygotowania potrawy będzie wam potrzebna dobra głęboka patelnia bądź garnek. Możecie też spróbować kurczaka teriyaki . Film   Składniki – kurczak w curry podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki pasty curry (może być przyprawa jeśli nie mamy) 300 g pieczarek papryka czerwona lub zielona 450 g mleka kokosowego cebula kurkuma pieprz i sól olej do smażenia Przepis Pierś kroimy

Kuchennyviral.pl
Zupa krem z pasternaku i jabłek 124

sezonu w mojej spiżarni. Świetnym rozwiązaniem na to będzie przygotowanie zupy kremowej z pasternaku i jabłek. Nie jest to klasyczna zupa krem, bowiem dodajemy do niej mleko kokosowe i pastę curry. Ponadto kolendra i kmin rzymski w kremie zapewnią nam wspaniałą podróż kulinarną. Moja propozycja to mieszanka kuchni polskiej, która znana jest z bogactwa zup, ze wspaniałą kuchnią azjatycką(...)się nie obędzie. Możecie też spróbować moich frytek z pasternaku. Są wyjątkowo pyszne. Film Składniki – zupa krem z pasternaku i jabłek 500-600 g pasternaku 1 l bulionu pasta curry 150 g mleka kokosowego 3 jabłka szara reneta 1 średni ziemniak cebula kmin rzymski mielony pieprz i sól kolendra olej do smażenia Przepis – zupa krem z pasternaku

Kuchennyviral.pl