Klasyczny hummus na bazie ciecierzycy i pasty sezamowej zapewne jadł każdy z Was. Ale czy próbowaliście już hummusu z bobu? Jeśli nie, to śpieszę do Was z przepisem. Sezon na świeży bób w pełni, więc bez problemu znajdziecie go w każdym markecie czy warzywniaku. Ja jestem wielkim fanem bobu, gdy tylko się pojawia to często przygotowuję z niego sałatki(...)pasty lub po prostu zajadam świeżo ugotowany z dodatkiem masła i koperku. Hummus z bobu możecie serwować na grzankach lub podawać go jako dip do warzywnych słupków. Czas przygotowania: 25 min. Składniki na ok. 350 g gotowej pasty Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżego bobu 3 łyżki oliwy 3 łyżki przegotowanej zimnej wody 1/2 cytryny
kulinarnyJacebule 2 łyżki sosu sojowego (jeżeli nie maci lub po prostu nie lubicie pominąć i zastąpił łyżeczka soli) 8-10 nasion kardamonu pęczek pietruszki lub kolendry czubata łyżka pasty sezamowej (tahini) lub 2 łyżki nasion sezamu 2 łyżki nasion słonecznika (pominąć, jeżeli zamiast pasty sezamowej użyta zostanie pasta sezamowa) Przygotowanie: Ugotuj ryż z dodatkiem całych nasion kardamonu i z płaską
greenscarfSkładniki na ok 4 porcje Czas przygotowania : 45 min 1 średniej wielkości kalafior 4 większe ziemniaki puszka ciecierzycy pęczek dymki 2 łyżki oleju kokosowego 1-2 łyżek czerwonej pasty curry dla zabieganych lub (1 cm świeżego startego korzenia imbiru, 2 ząbki czosnku, 1 świeże chilli, 1 łyżeczka sproszkowanego curry, 1 łyżeczka kurkumy) 1 łyżka sproszkowanego curry 1 łyżeczka sproszkowanej(...)patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy gorczycę (jeśli używamy) kumin i nasiona kolendry, smażymy chwilę następnie dorzucamy pokrojone w plasterki dymki (tylko białe części), jeśli nie używamy gotowej pasty curry dodajemy kolejno: starty na tarce czosnek, imbir oraz drobno posiekane chili, można usunąć pestki jeśli wolimy łagodniejsze curry, lub dodajemy gotową pastę curry (w zależności od preferowanej ostrości 1lub 2 łyżki
Słodki Kompromischopped shrimp to the pan with the whole shrimp. 5. After a minute, add red pesto to the pan and fry the whole, stirring often. 6. Cook the pasta according to the instructions on the package. 7. Pour pink wine into the pan and wait 2 minutes until alcohol evaporate. 8. Add cooked pasta to the pan, mix thoroughly with(...)shrimp - spread the sauce with pasta water if necessary. 9. Season to taste with salt and pepper and add chopped parsley. Enjoy
Kuchnia w Słońcu Skąpanainnych warzyw liściastych) 3 łyżki soli 1,5 l wody 250 g marchwi 250 g rzodkwi białej (lub innych warzyw korzennych) 1/2 łyżki soli 1/2 łyżki cukru Składniki na pastę kimchi: 2 łyżki mąki ryżowej 10 łyżek wody 1 pęczek szczypiorku 3 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru (wielkości końcówki kciuka) 3-6 łyżek papryki gochugaru ( w zależności od preferencji ostrości(...)Odmierzyć 1/4 szklanki i dodać do kleika. Dokładnie wymieszać. Imbir oraz czosnek posiekać, szczypiorek pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do kleiku, razem z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać na gładką pastę. Uzyskaną pastę dokładnie wetrzeć w odcedzone warzywa. Przełożyć do słoika i dociążyć, żeby całe warzywa znalazły się w zalewie. Lekko zakręcić i zostawić na blacie kuchennym
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznypysznej, świeżej botwinki z przydomowego ogródka? Najlepszym sposobem na wykorzystanie młodych liści jest przygotowanie placków – z dodatkiem fety, koperku i ostrej musztardy dijon. Opcjonalnie można dodać również sezamową pastę tahini. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody 1 łyżka masła 1 jajko 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki pasty tahini 1 ząbek czosnku(...)opakowania sera feta (150g) Sól, pieprz Pęczek młodej botwinki Pęczek kopru Olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę, wodę, mleko, roztopione masło i jajko łączymy na gładką masę, dodajemy musztardę i pastę tahini. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Liście młodej botwinki, koper i ząbek czosnku drobno siekamy. Fetę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy. Placuszki smażymy na oleju, po około 2 minuty
Taste and Cookdoskonale komponuje się z kwaskowatymi i dojrzałymi truskawkami. Ciastko ma formę przekładańca i prócz wspomnianego kremu waniliowego jest jeszcze krem mleczny z skórką cytrynową oraz krem chałwowy na bazie pasty sezamowej tahini. To wszystko dla kontrastu i dla urozmaicenia bogactwa smaków. Oczywiście by nie było za słodko i ciężko, w zestawieniu mamy jeszcze orzeźwiającą galaretkę na bazie wody brzozowej(...)waniliowy : 40 g budyniu z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru waniliowego 250 ml mleka 100 g margaryny Plama Na krem chałwowy : 3 łyżki pasty tahini 100 g margaryny Palma 1 łyżka cukru Na krem cytrynowy : 100 g margaryny Palma 30 g mleka w proszku skórka otarta
vaniliowoczekoladowaPasta z tuńczyka to super dodatek do keto chleba (przepis znajdziesz >>>tutaj<<< ) jak również jako osobna przekąska. Pastę robi się bardzo szybko i prosto. Nie wymaga czasu ani zbyt dużo umiejętności kulinarnych. ;-) Przygotowuję ją, gdy chcę zjeść tuńczyka, który sam w sobie jest bardzo suchy i nie lubię go w połączeniu z jajkiem. Serek(...)Przygotowanie: 1. Wymieszaj dokładnie serek topiony z odsączonym tuńczykiem. 2. Przypraw i dodaj odrobinę oliwy. 3. Dokładnie wszystko wymieszaj. 4. Na sam koniec możesz dodać starte ogórki, które nadzą paście jeszcze intensywniejszego smaku. 5. Podawaj z chlebkiem lub jedz samo, jako przekąskę
Keto Przepisypowinnam jeść ich więcej. W ostatni weekend objadałam się soczewicami i innymi ciecierzycami. A że parmezan zaczął już trochę słabo wyglądać, postanowiłam go wchłonąć na śniadanie razem z pastą z ciecierzycy (z dodatkiem rukoli i pomidorów). Wyszło pysznie. Pasta jest najsmaczniejsza świeża, na drugi dzień była już średniakiem. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 2 ząbki czosnku duża garść startego parmezanu(...)niej wodę i gotujemy do miękkości - potrwa to około godziny. Po odcedzeniu i ostudzeniu ciecierzycy, wrzucamy ją do blendera razem z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, miksujemy. Jeżeli pasta wyszła za gęsta, dolewamy do niej wodę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dosypujemy do niej parmezan, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy
Kardamonovydań kuchni hinduskiej, czyli na kurczaka w doskonale doprawionym orientalnymi przyprawami sosie na bazie pomidorów, przygotowany w 20 minut! Zamiast tracić czas na gromadzenie niezbędnych przypraw, skorzystałam z gotowej pasty Patak’s Tikka Masala i danie wyszło przepyszne. Polecam! Scroll down for recipe in English Ekspresowy kurczak masala z szybkowaru (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona(...)kostkę 5 ząbków czosnku, posiekanych 6 łyżek pasty Patak’s Tikka Masala 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1x400g puszka krojonych pomidorów 1/2 szklanki świeżej kolendry, posiekanej 1/2 szklanki bulionu drobiowego 8 kawałków kurczaka (podudzia,pałki lub piersi, to co lubisz;)) 1/2 szklanki śmietanki 36% Przygotowanie: Podgrzej olej w szybkowarze, dodaj cebulę i smaż mieszając przez około 4 – 5 minut
karmelowymałym ogniu, aż ryż wypije cały płyn. Ugotowany ryż zdjąć z ognia, garnek przykryć przykrywką i odstawić na kilka minut, aby ryż doszedł we własnej parze. W międzyczasie przygotować pastę limonkowo - kolendrową. Świeżą kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Z limonki wycisnąć sok. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki lub do pojemnika rozdrabniacza blendera wrzucić posiekaną kolendrę oraz przeciśnięty(...)przez praskę ząbek czosnku. Wlać sok wyciśnięty z limonki oraz zimną wodę (1 łyżka). Całość zblendować na gładką pastę. Do ugotowanego ryżu wlać przygotowaną pastę z kolendry, czosnku oraz limonki. Całość dokładnie wymieszać. Ryż przyprawić solą do smaku i posypać pozostawionymi listkami kolendry. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja ryżu
Gospodyni Miejskaktóre mogą być propozycją zarówno na lekki obiad jak i pyszne śniadanie. Placki są lekkie, ale pożywne. Świetnie smakują w towarzystwie karmelizowanej czerwonej cebuli oraz papryki. Dodatek pikantnej pasty ajvar dodaje całości charakteru. PEŁNOZIARNISTE PLACKI Z KUKURYDZĄ I KARMELIZOWANĄ PAPRYKĄ Czas przygotowania 20 minut Składniki podane na przygotowanie 2 porcji Składniki na placki 3 jajka 2 garści kukurydzy(...)cukinii Pół pęczka szczypiorku 10 łyżek płatków owsianych 2-3 łyżki miksu pestek dyni i słonecznika Czubryca zielona, pieprz, sól Karmelizowane warzywa Czerwona papryka Pół czerwonej cebuli Ocet balsamiczny Pasta ajvar Łyżeczka miodu PLACKI Płatki owsiane oraz pestki zmielić na mąkę, część pestek można zostawić w większych kawałkach Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek posiekać Połączyć jajka
HealthyCreationszaprawa do ryżu) - wodorosty sushi nori - kawałek wędzonego łososia (nie w plastrach) - inne ulubione dodatki (awokado, papryka, por, drobny szczypiorek…) Dodatkowo: - sos sojowy oryginalny japoński Marukin - chrzan wasabi (pasta lub proszek) - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - mata bambusowa - bambusowa podstawka na sushi Podstawą sushi jest dobrze ugotowany ryż. Wsypujemy go do miski i kilka(...)Stosuje się go w japońskich marynatach i innych potrawach jako przyprawę. (kupisz tu KLIK ) Wasabi w proszku – bardzo wydajny, zamknięty w puszce nie wietrzeje. Natrualny skład! Do przygotowania pasty potrzebujemy 50 g wasabi w proszku i ok. 90 ml zimnej, przegotowanej wody. Proszek wsypujemy do wody. Mieszamy, aż znikną grudki – odstawiamy na ok. 15 minut i ponownie mieszamy. UWAGA
mojewypiekiinietylkoZupa z zielonych szparagów z czosnkiem niedźwiedzim zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Dzięki dodatkowi pasty z czosnku niedźwiedziego zyskuje dodatkowe walory smakowe i zdrowotne. Można ją podać udekorowaną tylko główkami szparagów, tak jak ja zrobiłam. Doskonałymi dodatkami do tej zupy mogą być: grzanki, grzanki czosnkowe, chudy twaróg pokrojony w kosteczkę, uprażone pestki dyni lub płatki migdałowe. Składniki: 12 zielonych(...)szparagów (dużych, grubych) 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego 2-3 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego (lub 2 małe ząbki czosnku) 3 łyżki śmietany do zup (18%) sól do smaku Przygotowanie: Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki. Pokroić szparagi na niewielkie kawałki pozostawiając główki. Dodać do garnka
Codziennik Kuchennykory cynamonu 2-3 strąki zielonego kardamonu 3-4 liście curry 2 goździki 3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki czerwonej pasty curry pół łyżeczki brązowego cukru pół łyżeczki mielonej kurkumy sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia Ps. Możecie użyć mięsa z dowolnej części kurczaka, albo pokroić(...)goździki, kardamon, cynamon i liście curry i ciągle mieszając smażę około 3-4 minut. Dodaję drobno pokrojoną cebulę, posiekany imbir i czosnek i smażę kolejne 2 minuty. Dodaję pastę curry, kurkumę i smażę około 3 minut. Dorzucam kawałki kurczaka i smażę do czasu aż mięso się zetnie czyli około 5 - 8 minut.Dodaję pomidory, mleko kokosowe, cukier, doprawiam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata