pasta - 17303 przepisów (strona:254/1154)

Szybka pasta z wędzonej makreli 268

Bardzo proste smarowidło na kanapki, czyli moja ulubiona pasta z makreli wędzonej z dodatkiem kremowego serka i szczypiorku. Szykuję ją w kilka minut i podaję do kanapek, do zajadania ze słupkami z warzyw.  Takie domowe pasty są świetną alternatywą do tradycyjnych kanapek z szybką i żółtym serem. W paście można też "przemycić" składniki, których na co dzień Twoje dziecko

AniaGotuje.pl
Pasta rybna 136

Dziś jest piątek i na kolację przygotowałam pyszną pastę do pieczywa.                                                                         Pasta rybna Składniki: Makrela wędzona - 2 szt masło - 2 łyżki cebula(...)Przygotowanie: Makrele dokładnie obrać z ości. Cebulę obrać i razem z masłem i rybą, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Pastą smarować pieczywo. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
CIASTO MARCHEWKOWO-KASZTANOWE, BEZGLUTENOWE 210

pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok. 40 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Lukier: - 100g pasty kokosowej - 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub zwykłego bez laktozy) - 1 laska wanilii lub  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - sok z 1/2 cytryny - woda do uzupełnienia - miód opcjonalnie (ja nie dawałam(...)pasta koko ma wystarczająco naturalnej słodyczy), choć przy SIBO lepszy cukier trzcinowy Pastę kokosową rozdrabniamy, wrzucamy do rondelka, dodajemy mleko i ziarenka lub ekstrakt z wanilii. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż się rozpuści. Dolewamy sok z cytryny i jeśli masa jest zbyt gęsta, stopniowo rozcieńczamy ją wodą. Powinna być lekko lejąca. Można dosłodzić masę miodem lub cukrem trzcinowym

Smaczne Zdrowe
Imbirowy krem z marchewki z tahini 109

Tłusty czwartek a u mnie jakoś tak nietłusto.. Jest za to pyszna zupa krem z marchewki i jabłka, z imbirem i chili oraz pastą tahini do smaku. Zimą, kiedy raz jest cudownie biało a niekiedy szaro i brzydko lubię tego typu dania, które rozgrzewają a przy tym są sycące i smaczne. Bo o smak tutaj się rozchodzi.  Składniki(...)porcje): 4-5 marchewek  1 małe jabłko  cebula  ząbek czosnku  jeden mały batat  imbir, chili, sól, pieprz 1 czubata łyżka pasty tahini  olej do smażenia  3/4 litra bulionu  Wszystkie składniki kroję w kostkę i smażę w garnku do zarumienia. Dodaję przyprawy. Wlewam bulion i gotuję składniki do miękkości. Dodaję pastę tahini

Mango Papaja
Koperkowa pasta z zielonego groszku 106

Mocno zielona,  warzywna pasta na bazie zielonego groszku, świeżego koperku, z aromatem czosnku i orzeszków. Idealna do kanapek, świetna jako imprezowa przekąska podana na krakersach ale równie doskonale smakuje z ciepłymi grzankami. Składniki: 300g mrożonego zielonego groszku 2 pęczki koperku 2 ząbki czosnku 75g niesolonych orzeszków ziemnych 5 łyżek oliwy 2 łyżki majonezu sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie(...)lekko osolonej wodzie. 2. Koperek posiekać, a czosnek obrać i pokroić w plasterki. 3.  Koperek, czosnek, orzeszki i oliwę przełożyć do blendera i zmiksować  do postaci pasty. Następnie dodać ugotowany groszek, majonez i dalej miksować aż do uzyskania jednolitej pasty. Na samym końcu doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z chrupiącym pieczywem

Szalona Kuchnia Eweliny
Tajski makaron z kurczakiem / Thai noodles with chicken 276

grated 1-3 teaspoon hot chilli sauce (srirarcha, tabasco…) juice of 1/2 lime or lemon Preparation: Place all sauce ingredients in a bowl and mix until combined. Cook pasta according to package directions and drain (reserve 1 cup pasta water before draining). Meanwhile, heat oil in a large pan over medium high heat, add chicken and cook until browned(...)sides. Add the bell pepper, carrots, cilantro and garlic and stir fry for 5 more minutes. Mix in the sauce, noodles, green onion, and peanuts (add some of the pasta water as needed) and cook for next 2-3 minutes until heated through. Garnish with cilantro and roasted peanuts and serve. Enjoy! Artykuł Tajski makaron z kurczakiem / Thai noodles with

karmelowy
RURKI FRANCUSKIE Z PASTĄ JAJECZNĄ 127

kojarzą nam się głównie ze słodkimi deserami, ale ja mam dzisiaj przepis na całkiem coś innego... rurki na sposób wytrawny, a mianowicie rurki z ciasta francuskiego z czarnuszką, nadziane pastą jajeczną z koperkiem. Świetna przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi, a także wzbudzi zainteresowanie gości na wielkanocnym stole. Zaletą jest także to, że są proste w wykonaniu(...)Studzimy, obieramy z skorupki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekany koperek, majonez oraz sól i pieprz. Mieszamy dokładnie, do połączenia składników.  Zimne rurki nadziewamy gotową pastą jajeczną

Kuchnia MagdaLeny
Bazyliowy chlebek 139

ulepszaczy. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 7g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 jajka 100ml mleka 100ml wody 80g masła 1 łyżeczka soli morskiej masło do wysmarowania keksówki Pasta bazyliowa: 50g liści świeżej bazylii 60g orzeszków ziemnych solonych 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 40g startej mozzarelli świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: 1.  Mąkę przesiać do miski, dodać(...)jajka  i rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Pasta bazyliowa: Bazylię, orzeszki, czosnek, mozzarellę, przełożyć do blendera, wlać oliwę i zmiksować, doprawić solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30cm x 50cm, a następnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowy chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami 150

mąki kukurydzianej 240g mąki pszennej 7g suszonych drożdży 2 łyżeczki cukru pudru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 2 jajka 100ml wody 100ml mleka 60g masła masło do wysmarowania keksówki Pasta czosnkowa: 50ml oliwy z oliwek extra 4 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz szczypta soli Dodatkowo: 110g czarnych oliwek 100g suszonych pomidorów Wykonanie: 1.  Mąki przesiać do miski, dodać drożdże(...)rozpuszczone masło w mleku i wodzie (ciepłe). Ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej, gładkiej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2.  Pasta czosnkowa: Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem następnie doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. 3.  Oliwki pokroić na plasterki, a suszone pomidory drobno posiekać. 4.  Wyrośnięte ciasto rozwałkować

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik kokosowy znakomity 156

Ciasteczka zmiksować dokładnie malakserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować raz jeszcze. Dno tortownicy (23cm) wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Spód wylepić masa ciasteczkową i wstawić do lodówki. Składniki na pastę kokosową: 150g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru pudru Wiórki miksować dokładnie blenderem ok. 1-2 minuty. Gdy staną się mokre i lepkie dodać cukier i miksować kolejne 2 minuty. Całość(...)dodać do masy. Składniki na masę serową: 700g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (może być też ser sernikowy) 400ml mleka kokosowego- puszka 200ml śmietany kremówki 4 jajka 100g białej czekolady pasta kokosowa (ta wcześniej przygotowana) 1 szkl. cukru pudru Śmietane podgrzać i wrzucić pokrojoną drobno białą czekolade. Przykryć pokrywką i po 5 min. dokładnie wymieszać. Ostudzić. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować

Kubki smaku
Kokosowy „Mars” bez pieczenia 163

rewelacyjną i prostą w przygotowaniu tartę a’la Mars. Do jej przygotowania użyjecie tylko zdrowych, podstawowych składników. Do dzieła! Składniki na spód: – 200g świeżych daktyli (lub pasty daktylowej) – 40g mąki orzechowej (lub ulubionych mielonych orzechów) Składniki na masę: – 1 puszka mleczka kokosowego, schłodzona min. 24h w lodówce – 2 łyżki ksylitolu w pudrze (lub cukru pudru(...)cukru) – 1 łyżka masła orzechowego Jeżeli używamy świeżych daktyli, usuwamy z nich pestki i zalewamy gorącą wodą. Po 30 minutach dokładnie je odcedzamy i miksujemy na gładką pastę. Następnie pastę mieszamy z mąką orzechową lub mielonymi orzechami. Formę 20×25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na papier wykładamy gotowy spód i równomiernie rozprowadzamy. Odstawiamy do lodówki

Be Fit Be Strong
Pasta twarogowa z awokado i pistacjami 127

Zapraszam na smaczną pastę do kanapek. Zrobiona ze zdrowego awokado z dodatkiem sycącego twarogu oraz pistacji doda nam energii i nasyci na długo. Polecam podawać ze świeżym pieczywem.Smacznego Składniki: 1 spore, dojrzałe awokado 100 g twarogu chudego 1 łyżka soku z limonki 2 łyżki oleju garść pistacji bez soli, obranych sól, pieprz Przygotowanie: Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę(...)awokado sokiem z limonki i ugniatamy widelcem na papkę. Potem dodajemy pokruszony twaróg, olej oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie. Pistacje bardzo drobno siekamy i dodajemy do pasty. Mieszamy. Gotową pastę przechowujemy w lodówce. Przepis na 4 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Śniadania świata - Japonia... 143

marynowanymi śliwkami (umeboshi), albo przyprawami, jak wiórki suszonej ryby - bonito (katsuobushi), lub konserwowanymi wodorostami morskimi albo owocami morza (tsukudani); zupa misu  (misu shiru) - tradycyjna japonńska zupa, przygotowywana z pasty z fermentowanej soi (miso) i bulionu  dashi . Znane dodatki obejmuja tofu, posiekane zielone cebulki, wodorosty  wakame ,  aburaage (smażony tofu), japońskie grzyby, małże, oraz inne sezonowe składniki. Zupa(...)miso robiona od podstaw (pasta i dashi) jest popularna w japońskich domach, ale można też kupić  idywidualne porcje już doprawionej pasty miso o smaku dashi (dodaj tylko wodę), a także paczuszki miso instant, nie wymagajacej gotowania; fermentowane ziarna soi  (natto) - serwowane na gotowanym na parze ryżu, sa uważane za podstawowy, wysokobiałkowy składnik japońskiego śniadania. To rustykalne danie charakteryzuje

Lejdi of the house
10 minutowe curry. W pół godziny.... Z ciecierzycy, słodkich ziemniaków i szpinaku. 159

najszybsze (oraz najtańsze...), warzywne curry. Składniki przeliczyłam tak, by otrzymać 100 porcji, z Makro przytargałyśmy po 8 puszek siekanych pomidorów i ciecierzycy - każda po 2.5kg, kateringowych rozmiarów słój pasty curry, 5kg mrożonego szpinaku i 5 toreb cebuli - potrzebowałyśmy przecież aż 50 sztuk. A z lokalnego sklepiku na rogu doniosłyśmy w ostatniej chwili worek ziemniaków. I, po wielu godzinach raczej(...)łatwo można podwoić) 2 łyżki oleju 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce (ja czasami zapominam dodać i też jest ok) 1 czubata łyżka pasty curry, u mnie łagodna korma 400g puszka siekanych pomidorów 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej i opłukanej 100g szpinaku 2 słodkie ziemniaki, średnie, okolice 200g każdy; obrane, oczyszczone i pokrojone na kawałki

Lejdi of the house
Ciasto czekoladowe warzywne z bakłażanem i wiśniami 128

wyraźny smak, więc nawet sceptycy nie poczują spod niego smaku warzyw. Całkiem dobre jest ciasto z bakłażanem i wiśniami. Nie trzeba mieć koniecznie upieczonego wcześniej bakłażana. Wystarczy puszka pasty baba ghanoush, którą można kupić w każdym sklepie arabskim. Składniki – ciasto czekoladowe z bakłażanem szklanka mąki pół szklanki mąki migdałowej łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody ¾ szklanki cukru(...)łyżki kakao łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu z wanilii ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku puszka pasty z pieczonego bakłażana lub mały upieczony w piekarniku bakłażan pół szklanki oleju 3 jajka 2 garście mrożonych wiśni bez pestek (lub świeżych wydrylowanych) keksówka podsypana olejem i mąką garstka płatków migdałów do posypania keksówki kilka kandyzowanych wiśni do dekoracji (opcjonalnie) Przepis na ciasto

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania