pasta - 17303 przepisów (strona:261/1154)

Grillowane bakłażany z pastą orzechową. 232

krajem, ludźmi, przyrodą. Dziś bardzo popularna gruzińska przystawka, szybka w przygotowaniu i bardzo wyrazista w smaku. SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 bakłażan Odrobina oleju do posmarowania patelni grillowej Orzechowa pasta: 1/2 kubka zmielonych orzechów włoskich 2 -3 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion mielonej kolendry Szczypta szafranu (opcjonalnie) Sól Odrobina octu winnego 2-3 łyżki soku z granatu (dodałam też kilka(...)kulek) Garść posiekanej natki kolendry lub pietruszki Odrobina wody do rozcieńczenia pasty PRZYGOTOWANIE: Orzechy blendujemy, dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę-ew. rozcieńczamy odrobiną wody. Bakłażana myjemy, kroimy w 0,5 cm plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 15-20 minut. Za pomocą papierowego ręcznika, odsalamy i kładziemy na gorąca patelnię grillowaną, posmarowaną odrobiną oleju. Grillujemy

Kopystką po garach
Zupa z dorszem i mlekiem kokosowym oraz tofu. 201

szybko jak się ją robi :) Zupa z dorszem i mlekiem kokosowym oraz tofu. 40 dkg dorsza ( u mnie mrożony )  1 mieszanka chińska 750 gram  1 opakowanie pasty Tom Yum 30 gram ( następnym razem sama zrobię pastę ! )  2 łyżki sosu sojowego  1 tofu  3 litry wody  1 puszka mleka kokosowego  pęczek świeżych liści kolendry(...)garnka wlałam wodę, dodałam mieszankę chińską i dorsza i całość zagotowałam. Dodałam pastę Tom Yum, całość zagotowałam, doprawiłam sosem sojowym i dodałam mleko kokosowe.Znowu całość przez chwilę się gotowała, do połączenia smaków.  Tofu pokroiłam w kosteczkę, wrzuciłam do zupy. Kolendrę pokroiłam i posypałam nią zupę.  Zupę ja podawałam samą, ale można ją podać z dodatkowym makaronem, możesz

Kuchnia na wzgórzu
Super pasta curry pomarańczowa ;) 165

Tytuł trochę przewrotny, ale rzeczywiście ciężko nazwać pastę, którą ukręciliśmy. Niby trochę żółta, niby trochę czerwona (patrząc na składniki, smak i zapach). Trochę jak pasta do laksy, a trochę jak marynata do mięsa. Kolor między czerwonym, a żółtym. Więc postanowione … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Pasta z awokado 170

Robiliście już pastę z awokado? Jeśli nie to najwyższa pora aby awokado znalazło zastosowanie w waszej kuchni. Mimo iż jest bardzo kaloryczne ma też dobre właściwości bo obniża cholesterol i reguluje ciśnienie. Jest delikatne o lekko orzechowym smaku a ja polecam wam prostą pastę z dodatkiem jajka. Składniki: 1 jajko ugotowane na twardo 1 awokado sok z cytryny 1 łyżeczka(...)miąższ z awokado do pojemnika i od razu lekko skropić sokiem z cytryny. Dodać pokrojone w kostkę jajko, zmiksować na gładką masę wlać olej, doprawić do smaku i wymieszać. Pastę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Przed podaniem dla wzbogacenia orzechowego smaku posypać czarnym sezamem

Ala piecze i gotuje
Spaghetti zapiekane z sosie śmietanowo-pomidorowym z brokułami, szynką i pieczarkami (Spaghetti con broccoletti, prosciutto e ch 205

dokładnie mieszamy i gotujemy do zagęszczenia si ę  sosu. Doprawiamy sol ą  i pieprzem. Na koniec do sosu dodajemy potarkowany ser emmentaler. **** PREPARAZIONE Lessate la pasta al dente. Cuocete i broccoletti al vapore. Tagliate il prosciutto a listarelle. Nel frattempo preparate la salsa. In una casseruola sciogliete il burro, versate la farina e tostatela per circa(...)mieszamy i przekładamy do formy żaroodpornej. Wierzch zapiekanki oprószamy startym parmezanem. Zapiekankę pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. **** Scolate la pasta e conditela in una ciotola con la salsa di panna, con broccoletti, il prosciutto e i funghi. Trasferite la pasta in una pirofila. Spolverate la superficie con il parmigiano grattugiato. Infornate

La grande e la piccola cuoca
Czekoladowa beza z malinami i borówkami 329

jasnego brązowego cukru (cukier trzcinowy, nierafinowany) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka białego octu winnego 100g posiekanej gorzkiej czekolady 100g posiekanej mlecznej czekolady kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g (lub cukier(...)upieczeniu bezę zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez około 30 minut. Następnie wyciągnąć do całkowitego ostygnięcia. Wierzch: 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fix-em i pastą waniliową, wyłożyć ją na wierzch bezy, wyrównać. Bezę ozdobić owocami i posypać kakao oraz poszatkowanymi pistacjami, od razu podawać. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl

Mała Cukierenka
Tajski ramen z kurczakiem i warzywami 387

kokosowy. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w zapałki obraną marchew i pokrojoną w półcentymetrowe paski umyta i oczyszczoną paprykę. Smażymy warzywa mieszając, do zeszklenia. Dodajemy 1/3 lub ½ opakowania zielonej pasty curry, dokładnie mieszamy. Niech Was nie kusi dodanie całego opakowania, bo zupa będzie nie do zjedzenia !   Rozprowadzamy zawartość garnka 2-3 łyżkami wazowymi ugotowanego wcześniej drobiowego wywaru, wlewamy mleko(...)sezamem i orzeszkami. Skrapiamy zupę sokiem z limonki i wcinamy. Z każdym kolejnym schładzaniem i odgrzewaniem zupa robi się bardziej i bardziej pikantna. Zielone curry to nie przelewki. Pozostałą pastę curry spokojnie możecie zamrozić na kolejny raz – nie ma żadnego sensu dodanie jej całej na raz nawet wtedy, jeśli zupa wyda Wam się za mało ostra. Dla mnie najsmaczniejsza jest

Karo in the Kitchen
Żółte curry z kurczakiem i papryką 190

papryką: Składniki Ilość porcji: 2 Pierś z kurczaka – 200 g Mleczko kokosowe – 300 ml Papryka – 150 g Ryż jaśminowy – 150 g 1 łyżka żółtej pasty curry ( opcjonalnie przyprawa curry ) 1 limonka 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego 1 łyżka brązowego cukru Świeża bazylia Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Mięso z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy(...)błonek, kroimy w cienkie plastry, przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pastę curry i smażymy do momentu, aż zacznie pachnieć. Wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy z pastą tak, by nie zostały grudki. Następnie dodajemy startą skórkę z limonki o gotujemy około 5 minut. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, papryczkę chilli

ale Pysznie
Curry z kurczakiem, warzywami, oliwkami i ananasem 232

takim daniem można się porządnie najeść. Dodatki warzywne to marchew, papryka, zielona fasolka, nawet wrzuciłam oliwki. Po to, by przełamać słodycz ananasa. Do tego mleczko kokosowe, przyprawy, czerwona pasta curry i danie jednogarnkowe gotowe. Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań:) Uwielbiam takie rozwiązania! Składniki: nieduża podwójna pierś z kurczaka(...)mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 nieduże marchewki 1 średnia cebula nieduża garść mrożonej zielonej fasolki ciętej 1 czerwona papryka kilka talarków chilli kilka czarnych oliwek przekrojonych na pół 3 plastry ananasa z puszki pokrojone w kostkę przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, majeranek, lubczyk, curry - wszystko do smaku wedle uznania natka pietruszki do posypania dani tarta

Zasmakuj Kuchni
Domowy chleb i pasta z pieczonych warzyw. 199

znajduje się na opakowaniu. Myślę, że właśnie taki chleb, możecie upiec jako pierwszy. Chleb jest smaczny i na pewno lepszy od niejednego kupnego.  Ja polecam Wam również przepyszna pastą do tego chleba z pieczonych warzyw, która dodatkowo uwypukli jego smak i aromat.     Do wypieku chleba potrzebujesz Mieszanki Chleb Graham -  POLSKIE MŁYNY , 1/4 kostki drożdży i wodę(...)Chleb przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczemy w piekarniku na złoty kolor , przez godzinę. Chleb studzimy całkowicie.   PASTA Z PIECZONYCH WARZYW: - 300 g upieczonej dyni piżmowej - 2 małe marchewki - 1 pietruszka - oliwa z oliwek - przyprawa curry do oprószenia warzyw - słodka papryka do oprószenia warzyw - łyżka miodu Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy przez niecałą godzinę

SMYKWKUCHNI
Pasta z cieciorki z dodatkiem zielonych oliwek 142

Idealna na śniadanie, lunch i kolacje. Stanowi świetne dopełnienie naszego domowego chleba. Pyszna pasta z cieciorki  dodatkiem zielonych oliwek. Musicie tego spróbować! :) Pyszna pasta z cieciorki z dodatkiem zielonych oliwek Składniki: 12 dużych zielonych oliwek 1 i 1/3 szklanki ugotowanej cieciorki 2 łyżki tahini (ewentualnie 70 g podprażonych pestek dyni lub słonecznika) 1 ząbek czosnku sok z ½ cytryny(...)smaku 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki sól, pieprz Przygotowanie: Do miksera wkładamy odcedzoną z wody cieciorkę, tahini, oliwki, czosnek, sok z cytryny i olej.  Dokładnie miksujemy. Jeżeli pasta jest bardzo gęsta można dodać 1 łyżkę bardzo zimnej wody. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy zieloną cebulkę i mieszamy. Smacznego ! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
PASTA Z PIECZONYCH WARZYW DO CHLEBA DOMOWEJ ROBOTY 164

znajduje się na opakowaniu. Myślę, że właśnie taki chleb, możecie upiec jako pierwszy. Chleb jest smaczny i na pewno lepszy od niejednego kupnego.  Ja polecam Wam również przepyszna pastą do tego chleba z pieczonych warzyw, która dodatkowo uwypukli jego smak i aromat. Do wypieku chleba potrzebujesz Mieszanki Chleb Graham - POLSKIE MŁYNY , 1/4 kostki drożdży i wodę. Chleb przygotowujemy zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu. Pieczemy w piekarniku na złoty kolor , przez godzinę. Chleb studzimy całkowicie. PASTA Z PIECZONYCH WARZYW: - 300 g upieczonej dyni piżmowej - 2 małe marchewki - 1 pietruszka - oliwa z oliwek - przyprawa curry do oprószenia warzyw - słodka papryka do oprószenia warzyw - łyżka miodu Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy przez niecałą godzinę w piekarniku. Studzimy całkowicie. dodatkowo

SMYKWKUCHNI
Tajska zupa krem z dyni piżmowej 201

szklanki obranej, oczyszczonej z pestek, pokrojonej w małą kostkę dyni piżmowej; 1 mała cebula; 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru; 1 i 1/2 łyżki tajskiej, czerwonej pasty curry; 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml); 1 łyżka oleju; 2 szklanki bulionu drobiowego (u mnie 2 szklanki gorącej, przegotowanej wody + 1/2 łyżki vegety); Sok wyciśnięty z 1/2 limonki; 2 czubate(...)olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażać i dodać posiekany czosnek. Całość podsmażać, aż cebula lekko się zeszkli. Do garnka z podsmażoną cebulą dodać starty imbir i pastę curry i dokładnie wymieszać. Podsmażać na średnim ogniu, przez około 2 - 3 minuty, bardzo często mieszając. Następnie dodać pokrojoną dynię piżmową i powoli wlać bulion drobiowy, mieszając, aż wszystkie składniki

Gospodyni Miejska
PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW! 154

WEGETARIAŃSKIE DANIE! PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW! Proste, smaczne, bardzo aromatyczne danie, które zadowoli wszystkich tych, którzy wolą zjeść obiad lub lunch bez mięsa. Ja osobiście uwielbiam warzywa, a odpowiednio upieczone i lekko skarmelizowane, powodują, że mój uśmiech na twarzy jest od ucha do ucha. Chciałam stworzyć danie, które będzie(...)nawiązuje do kuchni włoskiej- to co my Polacy lubimy najbardziej. Danie jest też bardzo proste w wykonaniu. Zapraszam gorąco po przepis! SKŁADNIKI: - 2 porcje makaronu tagliatelle pełnoziarnistego - 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem PASTENA- OLE! - 2-4 łyżki pokruszonego sera ferta (wybierz ten półtłusty) - 4-6 łyżek orzechów włoskich - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1 duża pietruszka - 2 małe

SMYKWKUCHNI
Bardzo zdrowa i niskokaloryczna przekąska – hummus z warzywami. 165

czasu. Idealna na podjadanie np. podczas leniwych wieczorów lub w ciągu dnia. Czyli uzupełniamy witaminy i minerały przyjmując dość niską porcję kalorii. Składniki: 400g ciecierzycy z puszki 1 łyżeczka pasty tahini ząbek czosnku cebula 3 łyżki jogurtu greckiego cytryna łyżka oleju Dodatkowo: Warzywa różnego rodzaju. U mnie marchewka, czerwona papryka, pomidorki koktajlowe, groszek śnieżny oraz młoda kukurydza. Można oczywiście wykorzystać(...)rzodkiewkę. Sposób przygotowania: Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek. Odstaw do ostygnięcia. Odcedź ciecierzycę, zachowując płyn z puszki. W blenderze umieść wszystkie składniki: ciecierzycę, pastę tahini, podsmażoną cebulkę z czosnkiem, jogurt oraz sok z połowy cytryny. Zmiksuj. Jeżeli pasta będzie za gęsta dodaj trochę wody pozostawionej z ciecierzycy. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu

wysmienity