pasta - 16803 przepisów (strona:240/1121)

Pasta z tuńczyka 169

Pasta z tuńczyka to super dodatek do keto chleba (przepis znajdziesz >>>tutaj<<< ) jak również jako osobna przekąska. Pastę robi się bardzo szybko i prosto. Nie wymaga czasu ani zbyt dużo umiejętności kulinarnych. ;-) Przygotowuję ją, gdy chcę zjeść tuńczyka, który sam w sobie jest bardzo suchy i nie lubię go w połączeniu z jajkiem. Serek(...)Przygotowanie: 1. Wymieszaj dokładnie serek topiony z odsączonym tuńczykiem. 2. Przypraw i dodaj odrobinę oliwy. 3. Dokładnie wszystko wymieszaj. 4. Na sam koniec możesz dodać starte ogórki, które nadzą paście jeszcze intensywniejszego smaku. 5. Podawaj z chlebkiem lub jedz samo, jako przekąskę

Keto Przepisy
Pasta z ciecierzycy i parmezanu 102

powinnam jeść ich więcej. W ostatni weekend objadałam się soczewicami i innymi ciecierzycami. A że parmezan zaczął już trochę słabo wyglądać, postanowiłam go wchłonąć na śniadanie razem z pastą z ciecierzycy (z dodatkiem rukoli i pomidorów). Wyszło pysznie. Pasta jest najsmaczniejsza świeża, na drugi dzień była już średniakiem. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 2 ząbki czosnku duża garść startego parmezanu(...)niej wodę i gotujemy do miękkości - potrwa to około godziny. Po odcedzeniu i ostudzeniu ciecierzycy, wrzucamy ją do blendera razem z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, miksujemy. Jeżeli pasta wyszła za gęsta, dolewamy do niej wodę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dosypujemy do niej parmezan, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy

Kardamonovy
Ekspresowy kurczak masala z szybkowaru / Pressure cooker chicken masala 242

dań kuchni hinduskiej, czyli na kurczaka w doskonale doprawionym orientalnymi przyprawami sosie na bazie pomidorów, przygotowany w 20 minut! Zamiast tracić czas na gromadzenie niezbędnych przypraw, skorzystałam z gotowej pasty Patak’s Tikka Masala i danie wyszło przepyszne. Polecam! Scroll down for recipe in English Ekspresowy kurczak masala z szybkowaru (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona(...)kostkę 5 ząbków czosnku, posiekanych 6 łyżek pasty Patak’s Tikka Masala 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1x400g puszka krojonych pomidorów 1/2 szklanki świeżej kolendry, posiekanej 1/2 szklanki bulionu drobiowego 8 kawałków kurczaka (podudzia,pałki lub piersi, to co lubisz;)) 1/2 szklanki śmietanki 36% Przygotowanie: Podgrzej olej w szybkowarze, dodaj cebulę i smaż mieszając przez około 4 – 5 minut

karmelowy
Limonkowy ryż z kolendrą 172

małym ogniu, aż ryż wypije cały płyn. Ugotowany ryż zdjąć z ognia, garnek przykryć przykrywką i odstawić na kilka minut, aby ryż doszedł we własnej parze. W międzyczasie przygotować pastę limonkowo - kolendrową. Świeżą kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Z limonki wycisnąć sok. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki lub do pojemnika rozdrabniacza blendera wrzucić posiekaną kolendrę oraz przeciśnięty(...)przez praskę ząbek czosnku. Wlać sok wyciśnięty z limonki oraz zimną wodę (1 łyżka). Całość zblendować na gładką pastę. Do ugotowanego ryżu wlać przygotowaną pastę z kolendry, czosnku oraz limonki. Całość dokładnie wymieszać. Ryż przyprawić solą do smaku i posypać pozostawionymi listkami kolendry. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja ryżu

Gospodyni Miejska
Placki pełnoziarniste z kukurydzą oraz karmelizowaną papryką 122

które mogą być propozycją zarówno na lekki obiad jak i pyszne śniadanie.  Placki są lekkie, ale pożywne. Świetnie smakują w towarzystwie karmelizowanej czerwonej cebuli oraz papryki. Dodatek pikantnej pasty ajvar dodaje całości charakteru. PEŁNOZIARNISTE PLACKI Z KUKURYDZĄ I KARMELIZOWANĄ PAPRYKĄ Czas przygotowania 20 minut Składniki podane na przygotowanie 2 porcji Składniki na placki  3 jajka 2 garści kukurydzy(...)cukinii Pół pęczka szczypiorku 10 łyżek płatków owsianych 2-3 łyżki miksu pestek dyni i słonecznika Czubryca zielona, pieprz, sól Karmelizowane warzywa Czerwona papryka Pół czerwonej cebuli Ocet balsamiczny Pasta ajvar Łyżeczka miodu PLACKI Płatki owsiane oraz pestki zmielić na mąkę, część pestek można zostawić w większych kawałkach Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek posiekać  Połączyć jajka

HealthyCreations
Sushi 93

zaprawa do ryżu) - wodorosty sushi nori - kawałek wędzonego łososia (nie w plastrach) - inne ulubione dodatki (awokado, papryka, por, drobny szczypiorek…) Dodatkowo: - sos sojowy oryginalny japoński Marukin - chrzan wasabi (pasta lub proszek) - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - mata bambusowa - bambusowa podstawka na sushi Podstawą sushi jest dobrze ugotowany ryż. Wsypujemy go do miski i kilka(...)Stosuje się go w japońskich marynatach i innych potrawach jako przyprawę. (kupisz tu KLIK ) Wasabi w proszku – bardzo wydajny, zamknięty w puszce nie wietrzeje. Natrualny skład! Do przygotowania pasty potrzebujemy 50 g wasabi w proszku i ok. 90 ml zimnej, przegotowanej wody. Proszek wsypujemy do wody. Mieszamy, aż znikną grudki – odstawiamy na ok. 15 minut i ponownie mieszamy. UWAGA

mojewypiekiinietylko
Zupa z zielonych szparagów z czosnkiem niedźwiedzim. 139

Zupa z zielonych szparagów z czosnkiem niedźwiedzim zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Dzięki dodatkowi pasty z czosnku niedźwiedziego zyskuje dodatkowe walory smakowe i zdrowotne. Można ją podać udekorowaną tylko główkami szparagów, tak jak ja zrobiłam.  Doskonałymi dodatkami do tej zupy mogą być: grzanki, grzanki czosnkowe, chudy twaróg pokrojony w kosteczkę, uprażone pestki dyni lub płatki migdałowe. Składniki: 12 zielonych(...)szparagów (dużych, grubych) 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego 2-3 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego (lub 2 małe ząbki czosnku) 3 łyżki śmietany do zup (18%) sól do smaku Przygotowanie: Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki. Pokroić szparagi na niewielkie kawałki pozostawiając główki. Dodać do garnka

Codziennik Kuchenny
Tradycyjne curry z kurczaka 149

kory cynamonu 2-3 strąki zielonego kardamonu 3-4 liście curry 2 goździki 3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki czerwonej pasty curry pół łyżeczki brązowego cukru pół łyżeczki mielonej kurkumy  sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia Ps. Możecie użyć mięsa z dowolnej części kurczaka, albo pokroić(...)goździki, kardamon, cynamon i liście curry i ciągle mieszając smażę około 3-4 minut.  Dodaję drobno pokrojoną cebulę, posiekany imbir i czosnek i smażę kolejne 2 minuty. Dodaję pastę curry, kurkumę i smażę około 3 minut. Dorzucam kawałki kurczaka i smażę do czasu aż mięso się zetnie czyli około 5 - 8 minut.Dodaję pomidory, mleko kokosowe, cukier, doprawiam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wiosenna sałatka z tuńczyka i awokado w domowych bułkach. 130

Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 mała łyżeczka soli 1 jajko około pół szklanki ciepłego mleka Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 małe żółtko masło do posmarowania blaszki Pasta: 1 awokado 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Master Tuńczyk 4 jajka ugotowane na twardo pół pęczka rzodkiewek pół pęczka szczypiorku 3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego(...)ciepłe miejsce żeby podrosły. 4. Pieczenie: Wyrośnięte bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40-45 minut. Upieczone dokładnie studzimy. Gdy bułki się pieką wykonujemy pastę: 1. Awokado ( powinno być lekko twarde ) obieramy lub wydrążamy łyżką ( pestkę usuwamy ) kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i również kroimy w kostkę. Rzodkiewki

Izabelawkuchni
Przekąska z pasty jaglano-tuńczykowej 170

spotkało to mnie i w rezultacie przygotowałam zabawną przekąskę na bazie tuńczyka i kaszy jaglanej. A do niej kilka wiosennych dodatków. Pomysł pewnie wykorzystam ponownie na Dzień Dziecka. Składniki : Pasta 100 ml kaszy jaglanej 120 g odsączonego tuńczyka z puszki (w sosie własnym) dymka olej lniany długi ogórek sól pieprz Dodatki czarny sezam kolorowy pieprz w ziarnach rzodkiewka Sos drobno(...)umyć i pokroić w poprzek na kawałki grubości ok. 1,5 cm. Z każdego kawałka wydrążyć miąższ (można to wygodnie zrobić łyżeczką do melonów). Do dołków w ogórkach wkładać pastę jaglano-tuńczykową. Z reszty pasty uformować kulki w rękach natartych olejem. Przystawkę udekorować kawałkami rzodkiewki, czarnym sezamem i pieprzem, robić odpowiednio uszy, oczy i nos. W miseczce wymieszać składniki sosu

Weekendy w domu i ogrodzie
Kura pod cegłą, czyli jak szybko upiec kurczaka 163

drobno ząbki czosnku, dodaj do nich posiekaną kolendrę, a następnie 1 łyżeczkę soli. Przesiekaj całość jeszcze raz, a potem płaską stroną ostrza noża rozetrzyj czosnek, kolendrę i sól na pastę, naciskając dość mocno na deskę. Przełóż do małego naczynia i połącz z łyżką oleju. Krok 2 Kurczaka wytrzyj ręcznikiem papierowym. Połóż tuszkę na desce piersiami do dołu i rozetnij wzdłuż(...)rozpłaszcz kurczak. Posól – ilość soli zależy od wielkości kurczaka (na tuszkę o wadze 1,8 kg trzeba zużyć około 2 łyżek soli). Popieprz, a następnie wetrzyj w kurczaka pastę czosnkowo-kolendrową. Staraj się wsunąć trochę pasty również pod skórę na piersiach i udach. Odstaw kurczaka na pół godziny na kuchenny blat, albo jeśli masz trochę więcej czasu

Niedzielny kucharz
sernik piankowy 138

wymieszać dokładnie. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać porcjami zmielony ser. Dodać tężejące galaretki ,wymieszane z żelatyną .Miksować na gładka masę -ja zblendowałam. Dodatkowo - słoiczek dżemu,lub pasty owocowej Składniki pół szklanki moreli pół szklanki żurawiny 1,5 szklanki wiśni z soku Wykonanie wszystko zblendować na pastę . Posypka kokosowa Składniki 120 g wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła(...)kolor . Złożenie ciasta Przekroić biszkopt na dwie części. Na spód blaszki położyć jedną część-- opcjonalnie posypać wiórkami kokos prażonymi -- ,na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim biszkoptem . Wierzch posmarować pastą owocową i obsypać rumianym kokosem. Włożyć do lodówki do stężenia masy serowej. Smacznego:)) duzo pisania ,a szybko sie robi --inspiracja

w mojej kuchni
Sałatka z selera, ananasa, pieczonego indyka z czosnkiem niedźwiedzim. Pomysł na śniadanie w ogrodzie. 111

długie godziny spędzone w kuchni. Szkoda czasu. Najlepiej skorzystać z propozycji "na szybko", ale smacznie. Moja propozycja to szybka sałatka, która zawsze się sprawdzi. Do smarowania pieczywa użyłam zielonej pasty z twarożku, jajka i całej masy czosnku niedźwiedziego...ale o tym w następnym poście. Bo ta zdrowa pasta jest warta ,aby się jej osobno przyjrzeć!  PRZEPIS NA ZIELONĄ PASTĘ

Z Kuchni Do Kuchni
Zielona pasta do kanapek z twarogu z czosnkiem niedźwiedzim, jajem i awokado 97

pasta ma niesamowite właściwości. Skąd nazwa: czosnek niedźwiedzi ? Legenda głosi, że był pierwszym posiłkiem niedźwiedzi po ich przebudzeniu ze snu zimowego, stwierdzono wówczas, że skoro czosnek wzmacnia niedźwiedzia, to jest w stanie wzmocnić również człowieka. Czosnek niedźwiedzi to jeden z pierwszych zwiastunów wiosny i ma w sobie o wiele więcej cennych składników leczniczych , niż pospolity czosnek, którego używamy(...)zdezynfekuje błonę śluzową jelit. Pomaga w przeziębieniu, chroni serce, ale uwaga jeśli bierzesz leki przeciwzakrzepowe, nie możesz go jeść: roślina ta zawiera związki powodujące rozrzedzenie krwi . Składniki na super pastę do kanapek. pęczek czosnku niedźwiedziego kawałek chudego twarożku awokado sól i pieprz do smaku ugotowane jajo na twardo odrobina oliwy z oliwek trochę jogurtu greckiego Wszystkie składniki, obrane, rozdrobnione, umyte

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami (Farfalle con tonno e pomodorini) 110

makaron wrzucamy na patelnię z pomidorkami i tuńczykiem. Całość dokładnie mieszamy.  Makaron serwujemy od razu po przygotowaniu. **** PREPARAZIONE Iniziate mettendo sul fuoco l'acqua per bollire la pasta. Quando sarà a bollore, salate a piacere e mettete a cuocere le farfalle.  Nel frattempo tagliate i pomodorini a metà, i cipollotti a rondelle e il tonno a pezzetti(...)tritati finemente. Dopo 2-3 minuti aggiungete i pomodorini, i capperi e il tonno. Aggiustate di sale e pepe. Continuate la cottura per circa 2-3 minuti. Scolate la pasta e versatela nella padella con i pomodorini e il tonno. Mescolate per insaporire la pasta e servitela immediatamente. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca