pasta - 16803 przepisów (strona:238/1121)

Poniedziałek: Zielone curry z krewetkami 185

danie. Czas przygotowania : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Jest kilka podstawowych odmian curry: zielone, czerwone, żółte, panang i massaman. Bazę wszystkich stanowi ten sam zestaw składników: pasta z krewetek, czosnek, trawa cytrynowa, liście kafiru, pieprz i nasiona kuminu. Różnią się detalami nadającymi im kolor. O zielonym curry możecie przeczytać, że jest słodsze i mniej ostre od innych(...)składników, które razem tworzą rozgrzewającą, cytrusową przyprawę. W daniu, które Wam proponujemy możecie sami dowolnie dozować sobie poziom ostrości, dodając więcej lub mniej curry. Możecie w ogóle zrezygnować z pasty i wyostrzyć danie chilli, a dla aromatu cytrusowego dodać startą skórkę z limonki i wycisnąć z niej sok. Składniki: Opakowanie krewetek surowych (10-12 krewetek, mogą być oczywiście mrożone) Puszka

Niedzielny kucharz
Wegańskie curry - krem z dyni 168

wegańskie! Składniki: 500g dyni / 150 g ziemniaków / 100g pieczarek 2 ząbki czosnku / 3 szalotki 200g krojonych pomidorów z puszki / ćwiartka czerwonej papryka świeża kolendra / sól i pieprz pół łyżeczki pasty z tamaryndowca pół łyżeczki czerwonej pasty curry - jest pikantna, uważajcie :) (lub 2 łyżeczki przyprawy w proszku) 100ml mleczka koksowego 500ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek  Do dzieła: Krok(...)dodajemy dynię i ziemniaki, doprawiamy solą i smażymy ok. 5 min. często mieszając.  Krok 3. Następnie wlewamy gorący bilion, dodajemy krojone pomidory, obrane i grubo krojone pieczarki, dalej pastę curry i z tamaryndowca i zagotowujemy wszystko pod przykryciem, gotując na średnim ogniu przez ok. 10-15 min.  Krok 4. Kiedy warzywa będą już miękkie odpalamy blender ręczny (uważajcie

Spektrum Smaku
Tradycyjne curry z kurczaka 197

kory cynamonu 2-3 strąki zielonego kardamonu 3-4 liście curry 2 goździki 3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki czerwonej pasty curry pół łyżeczki brązowego cukru pół łyżeczki mielonej kurkumy  sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia Ps. Możecie użyć mięsa z dowolnej części kurczaka, albo pokroić(...)goździki, kardamon, cynamon i liście curry i ciągle mieszając smażę około 3-4 minut.  Dodaję drobno pokrojoną cebulę, posiekany imbir i czosnek i smażę kolejne 2 minuty. Dodaję pastę curry, kurkumę i smażę około 3 minut. Dorzucam kawałki kurczaka i smażę do czasu aż mięso się zetnie czyli około 5 - 8 minut.Dodaję pomidory, mleko kokosowe, cukier, doprawiam

Cztery Fajery
Chrupiąca wołowina po tajsku danie, w którym się zakochacie 142

wracając do przepisu: można go przygotować w mniej niż 30 minut. Ja starałem się wszystko ładnie posiekać i pociąć, a to zajmuje odrobinę więcej czasu jest sos sojowy, jest pasta chilli. Wychodzę z założenia, że wolimy od czasu do czasu zjeść odrobinę soji niż bułkę pszenną, ale wybór zostawiam Wam. Możecie też korzystać z zamienników lub zostawić naszą propozycję. Dorzuciłem(...)tajsku ( dwie wielkie porcje lub 4 mniejsze ) Składniki: 500 gram wołowiny (np. ligawa) olej sezamowy 200 gram ryżu jaśminowego ⅓ szklanki sosu sojowego (możecie zastąpić coconut aminos) 1 łyżki pasty gochujang (ostra chilli) 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku mały kawałek imbiru 2 łyżki miodu 1 łyżka masła orzechowego (np. migdałowego) 2 marchewki pokrojone w słupki 1 czerwona i 1 żółta

PaleoLife
Humus z dynią 120

dynią to przykład jak można zrobić mega smaczną i super fit wersję klasyka bez “obowiązkowego” składnika, jakim jest olej. Wystarczy dodać upieczoną lub ugotowana na parze dynię i pyszna pasta gotowa Świetnie nadaje się jako smarowidełko do pieczywa albo dip do warzyw lub chipsów. Polecam Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 szklanka upieczonej lub ugotowanej na parze dyni 2 łyżki(...)pasty tahini 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki papryki w proszku 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżki wody przegotowanej (w razie, gdy pasta jest za sucha, można użyć więcej w zależności od preferowanej konsystencji i zawartości wody w dyni) sól do smaku Wykonanie: Do przygotowania humusu z dynią potrzebujemy przede wszystkim ciecierzycy i dyni

Lamarida.pl
Hummus 120

Hummus to idealna domowa pasta, którą bardzo łatwo przygotować. Można ją podawać z różnego rodzaju pieczywem czy tacosami. Idealnie smakuje z z kiszonymi warzywami. Pastę tahini można kupić gotową ale polecam ją zrobić z białego sezamu. Składniki: - 1 puszka ciecierzycy konserwowej, 400 g - 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę - 1 łyżka soku z cytryny - kmin rzymski  - oliwa z oliwek(...)jakości przyprawy i dodatki zawsze u sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl 1. Ciecierzycę odcedzamy. Na patelni prażymy sezam. 2. W misce blendera umieszczamy wszystkie składniki. Miksujemy do czasu otrzymania jednolitej pasty, jeśli jest zbyt gęsta i zbita można dodać zalewy z ciecierzycy. 3. Gotowy hummus przekładamy na miseczkę i polewamy oliwą z oliwek, podajemy z ulubionymi dodatkami

Apetyczna babeczka
Pasta z awokado 79

Ostatnio dyskutowałam z lubym na temat: „co lubisz jeść najbardziej?”, uznaliśmy, że kanapki. Szczególnie, gdy możemy do woli zaszaleć z dodatkami. Tym razem postawiliśmy na kurczaka i pastę z awokado. Odświeżający smak kolendry i limonki dał poczucie: „O! Ta kanapka była pyszna!”. Składniki pierś z kurczaka1 łyżeczka ziół prowansalskichszczypta ostrej paprykisól, pieprz2 łyżki oliwy pasta(...)Artykuł Pasta z awokado pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry 177

Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry – to przystawka, która swoim wyglądem zachwyci nie jednego niejadka. Poprzez strukturę awokado nie jest to produkt, po który często

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety z polędwiczek z kurczaka i kaszy gryczanej 137

Polędwiczki w  paście pomidorowej i sosie sojowo - grzybowym marynujemy, w tym czasie cebulkę podsmażamy, a kaszę  gotujemy. Mięso miksujemy i dobrze doprawiamy, następnie kaszę, cebulę, koperek i żółtka dokładamy. Całość łączymy i z powstałej masy kuleczki lepimy. Takie małe pulpeciki z mące obtaczamy i na kilka chwil do wody wrzucamy. Tylko masełkiem polane, błyskawicznie są zjadane. Polecam spróbować(...)pewnością nie będziecie żałować . Składniki naok 55 szt.: 100 g pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem (Pastena OLE), 2 łyżki sosu sojowego – grzybowego, 800 g polędwiczek z kurczaka (ok. 16 szt.), 300 g kaszy gryczanej prażonej extra, 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 białe cebule, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, chili świeżo mielona

Moniki Smakołyki
5 niecodziennych przepisów na spaghetti 88

wyjątkowy smak), spaghetti z krewetkami w maślanym sosie (imponujące, ale łatwe w wykonaniu) i wreszcie… zupełnie niezwykłe spaghetti z ziemniakami – będziecie zaskoczeni jak super smakuje! Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami Makaron z kalafiorem zawsze stanowią udany zestaw. Jeśli dodać do nich garść rodzynek, orzechów, sos pomidorowy i powstanie niecodzienne danie zarówno pod względem smaku(...)formie niewielkich, smakowitych grudek sera… Spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym Najprostsze przepisy są najlepsze. Prawdziwą skarbnicą takich dań są Włochy. Polecamy mega łatwy przepis na mega smaczną pastę do przygotowania Spaghetti z krewetkami w maślanym sosie       To najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze

Niedzielny kucharz
Ramen 213

tylko od Was. Składniki: 750ml wody 150g wieprzowiny 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka pół selera garść świeżego szpinaku 50g tofu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 saszetki pasty miso 2 liście alg nori 4 pieczarki 1 jajko makaron ramen sos sojowy Przygotowanie: Zaczynamy od wstawienia rosołu. Przepis na dobry rosół każdy ma zapewne swój. Ja do zimnej wody(...)mięso, obrane oraz pokrojone warzywa (poza szpinakiem) wraz z pieczarkami, liściem laurowym, zielem angielskim oraz algami. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dopiero w tym momencie doprawiam wywar. Dodajemy pastę miso, sól i kilka kropel sosu sojowego. Z ilością soli należy uważać. Pasta miso, której głównym składnikiem jest przefermentowana soja jest bardzo słona. Podobnie jak sos sojowy. Dlatego ewentualny dodatek

Jacob Tastes
Wegańskie pastylki miętowe 158

pastylki miętowe: 100 g orzechów nerkowca 3 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki syropu klonowego 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie) 2,5 łyżeczki kropelek miętowych szczypta soli Składniki na pastę kakaową: 5 łyżek kakao 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu klonowego Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na noc. Rano zlewamy wodę i wrzucamy orzechy do blendera razem(...)Następnie wkładamy je do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Gdy pastylki miętowe są już mocno schłodzone w misce mieszamy kakao, olej kokosowy i syrop klonowy. Powinna powstać nam gęsta pasta kakaowa. Pastą smarujemy dokładnie pastylki i odstawiamy znowu do zamrażalnika. I gotowe! Mamy idealne miętowe czekoladki. W sam raz do kawy, czy na małą przekąskę, gdy najdzie nas ochota

Dieta bez mleka
Lody chałwowe 217

wszystkich miłośników chałwy polecam pyszne lody chałwowe. Tylko trzy składniki-śmietanka, chałwa i dla wzmocnienia sezamowego smaku dorzuciłam troszkę pasty sezamowej. składniki: 700 ml śmietanki 30 % 200 g chałwy waniliowej 2-3 łyżki pasty sezamowej (tahini) Śmietankę wlać do miski i ubić na sztywno. Do drugiej miski pokruszyć chałwę. Do chałwy dodać pastę sezamową i całość zmiksować mikserem aby chałwa

Monia miesza i gotuje
Zupa rybna 131

opakowanie drobnych krewetek 1 cebula kawałek pora 1 seler z natką 3 marchewki (starte na tarce) 1 pietruszka z natką sól pieprz papryka słodka papryka ostra 0,5 opakowania pasty tom kha (też z biedry) 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego listonic_name = "Zupa rybna (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie łososia(...)opakowanie drobnych krewetek 1 cebula kawałek pora 1 seler z natką 3 marchewki (starte na tarce) 1 pietruszka z natką sól pieprz papryka słodka papryka ostra 0,5 opakowania pasty tom kha (też z biedry) 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Nastawić wodę na wywar warzywny (u mnie

CoolinarniePL
Domowe sushi – co potrzebujemy? 166

producentem jest Japonia, obecnie są hodowane na specjalnych farmach. Do sushi używamy już ususzonych i sprasowanych wodorostów – wyglądem przypominają cienką, zieloną kartkę papieru. Wasabi To ostra zielona pasta, która zawsze znajduje się na talerzach jako dodatek do sushi. Wasabi możemy kupić w sklepach już w postaci pasty, albo proszku, który rozrabiając z wodą stworzy nam gęstą pastę. Marynowany imbir

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!