grupy tzw. superfoods (czyli naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia, które w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę ryżową, czarną fasolę, daktyle, ciecierzycę i pastę tahini. Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego(...)fasoli w towarzystwie bardzo aromatycznych przypraw, takich jak kmin rzymski, kolendra, czy moja ulubiona wędzona papryka. Do tego hummus powstały ze zmiksowania upieczonego kalafiora w przyprawach z ciecierzycą i pastą tahini. Ciekawym uzupełnieniem jest tzw. relisz cebulowy , czyli zeszklona do miękkości cebulka. Musiałam jednak dodać coś od siebie i uzupełniłam burgery kiszonym ogórkiem 🙂 Nie pomijajcie go. Raz, że dodaje smaku
Moja DelicjaBueno Przygotowanie: Lody Kinder Bueno: Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać, aż skórka zejdzie. Następnie mocno zmielić na gładką pastę, aż stanie się lejąca (tak jak pasta z orzechów włoskich ). Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą(...)Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przełożyć do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Dodać pastę z orzechów laskowych i kakao. Śmietanę kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z masą. Następnie całość przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na noc. Polewa czekoladowa
Oryginalny smakpszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa sezamowa: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 4 łyżki pasty tahini (masło sezamowe, pasta sezamowa) Dodatkowo: 3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki ok. 81g sezamków (9 sztuk) Przygotowanie: Biszkopt kakaowy- na spód tortownicy o wymiarach(...)Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać pastę tahini i dokład nie wymieszać. Sezamki - połamać i rozdrobnić za pomocą moździerza tworząc efekt gruboziarnistej mączki. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części
Ciastka - domowe słodkościMasło orzechowe, kiedy powstało ❓. Aztekowie miażdżyli prażone orzeszki ziemne w pastę, ta pasta nieco różniła się od tego, co znamy dzisiaj jako masło orzechowe. Tak naprawdę, nie ma jednego wynalazcy masła orzechowego, a jest ich przynajmniej trzech, wśród nich George Washington Carver. Jednak nie wynalazł masła orzechowego, zamiast tego promował ponad 300 zastosowań orzeszków ziemnych, wśród innych upraw, takich(...)słodkie ziemniaki.Faktyczne wynalezienie masła orzechowego, proces jego wytwarzania i maszyny użyte do jego wykonania można przypisać trzem lekarzom-wynalazcom. W 1884 roku Marcellus Gilmore Edson z Kanady opatentował pastę z orzeszków ziemnych, produkt końcowy powstały w wyniku mielenia prażonych orzeszków ziemnych między dwiema podgrzewanymi powierzchniami. W 1895 roku dr John Harvey Kellogg (nazwisko, przypadek, nie sądzą) opatentował proces wytwarzania masła
RafalCookblogu znajdziecie przepisy na curry z ziemniaków , curry z kalafiora , curry z cukinii , curry z dyni , curry z mango . By szybko przygotować to danie warto mieć w lodówce ulubioną pastę curry a w spiżarni puszkę mleka kokosowego. Curry podaje my z ryżem, ale smaczne jest tez w towarzystwie kaszy czy pieczywa. PRZEPIS NA CURRY Z MARCHEWKI Składniki : 1 kg marchewek(...)cebule 3/4 szkl suchej soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów lub 1 słoik pomidorów wekowanych 1 łyżka oleju kokosowego 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sól Jak zrobić curry z marchewki: Przygotowujemy garnek z grubym dnem. Najpierw w garnku, na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w półplasterki cebulę, po dwóch minutach
Dorota Smakujeuwielbiam. Tylko tatuś omija je szerokim łukiem (od dziecka nie lubi pomidorów), ale za to wyjada zawsze większość papryki. Do chrupiących warzyw idealnie pasują też hummus czy inna pasta. Roladki z tortilli lub naleśników na drogę Roladki z tortilli lub naleśników doskonale nadają się do zabrania na drogę. To taka moja pyszna alternatywa do tradycyjnych kanapek. Doskonale sycą, są proste(...)można je wzbogacać o ulubione dodatki. A potem wystarczy je tylko ciasno ułożyć w pojemniku i zabrać ze sobą w trasę. U nas takie roladki najczęściej przygotowuję z prostymi pastami kanapkowymi np. z tuńczyka czy z pastą jajeczną. Naleśnikowe roladki dla dzieci można posmarować białym serkiem wymieszanym np. z miodem. Gwarantuje, że maluchy będą zachwycone. Przykładowy przepis na roladki
Słodkie okruszkipapryki, pomidorów i czosnku, który wykorzystuje często jako dodatek do makaronu. To kolejna propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po sosie pomidorowym na zimę i paście paprykowej . Polecam też przepis na najlepsza pastę paprykową , bardzo pikantną, więc z jej ilością trzeba uważać. Polecam zbiór przepisów na przetwory z pomidorów, z ogórków , oraz papryki . Uwielbiam pomidory i paprykę(...)pasteryzujemy ok. 30 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C z termoobiegiem. Moja Rada . Po otwarciu słoik z sosem można przechowywać w lodówce i w miarę zużycia pasty zawsze na wierzch wlać odrobinę oliwy lub oleju, dzięki temu zabezpieczeniu sos nie będzie pleśnieć, może tak stać i nic z nią złego się nie stanie! Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytrynowa 2 sztuki – Pomidorki koktajlowe – 10 sztuk – Pieczarki brunatne – 200g / mogą być również zwykłe pieczarki, shitake, boczniaki lub inne podobne grzyby / – Cebula biała – Papryczka chili – Liście kaffiru – 7 sztuk – Pasta TOM YUM – 1 łyżka / lub więcej / mniej w zależności od preferowanej ostrości – Sos rybny – 2 łyżki – Odrobina soli do smaku – Limonka – 2 sztuki – Kolendra / Pietruszka PRZYGOTOWANIE: UWAGA! Przy przygotowaniu(...)sekret tej zupy aby pozostała kremowa, a składniki się nie rozgotowały. 1. Nastaw garnek na niewielki ogień, indukcja 2 i wrzuć do niego pokrojony w plasterki korzeń galangalu, łyżkę pasty TOM YUM* oraz obrane z wierzchniej warstwy z odciętą końcówką i utłuczone tłuczkiem lub w moździerzu trawy cytrynowe. *Mając na myśli łyżkę, chodzi o płaską łyżkę, pasta jest bardzo ostra
globuskulinarnychodziłam jeszcze do przedszkola, często podawali nam na śniadanie kanapki z pasta jajeczną. Wtedy ich nienawidziłam... Może to dlatego, że ogólnie niecierpiałam przedszkolnego jedzenia, a może przez niechęć do żółtka, które jednak w takiej paście jest wyczuwalne. Tego nie wiem, ale mogę powiedzieć, że nienawiść do pasty jajecznej już mi przeszła i czasem lubię przygotować niewielką porcję na kanapki
Prosto z KotłaDzień dobry :-) Curry chodziło już za mną chwilę. Nie miałam go w planach, ale wyszło, że musiałam zużyć pastę curry czerwoną, bo zbliżał się koniec terminu ważności, a w szafce miałam mango w puszce, które kiedyś kupiłam, żeby spróbować. Danie wyszło pyszne i pikantne. My lubimy bardzo. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 400 g filetów(...)kurczaka 1 puszka mango w syropie lub świeże mango 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 papryka chilli 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru natka pietruszki 1 cebula olej do smażenia 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię, żeby się zeszkliła. 2. Kurczaka
kruche babeczkiKolejna odsłona karpatki przed Wami! Tym razem budyń z pastą z orzechów laskowych Nutura więc całość jest inspirowane słynnym batonikiem 😋 Zapraszamy po inne nasze wersje karpatki! Składniki (23x24 cm): Ciasto parzone (składniki na jeden blat, zrobić dwa) -200 ml wody -60g oleju kokosowego -60g mąki ryżowej -40g skrobi -40g mąki kukurydzianej -4 duże jajka(...)Krem „Bueno” -600ml mleka kokosowego* -40g budyń czekoladowy -40g skrobi ziemniaczanej -170-200g ksylitolu -300g pasty z orzechów laskowych Nutura -ok 6 łyżek śmietany kokosowej** -szczypta soli *u nas Real Thai 85% kokosa – czarny kartonik lub puszka Uwaga: nie może być zwykłe mleko krowie, krem nie zastygnie! **stałej części z puszki mleka kokosowego z Lidla
Candy Pandasdelikatne. Stripsy - chrupiące i delikatne paski kurczaka o smaku curry. Stripsy panierowane w Panko, dzięki czemu kurczak ma niesamowicie chrupiącą skórkę. Kawałki kurczaka marynowane w paście sezamowej, żółtym curry, doprawione sosem Worcestershire, solą morską i pieprzem. Soczyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz stripsy z kurczaka w panierce Panko to doskonały przepis na pyszny obiad, przekąskę(...)danie. Korzystajcie z przepisu i koniecznie ulepszajcie :) Chrupiące stripsy z kurczaka. Stripsy - składniki i przyprawy: 500g filetu z kurczaka, pokrojonego w paski 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżeczka pasty Tahihi 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 1 ząbek czosnku, starty (ewentualnie) można zamarynować. Następnie: 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Panko
Moja Książka Kucharskajest podstawowym daniem spożywanym codziennie w wielu domach, ma dziesiątki różnych wersji i odmian w zależności od upodobań i regionu. Można spotkać się z daniem przyrządzonym z różnych past curry, dodatkiem mleka kokosowego i różnych kombinacji mięsa, a także ryb i owoców morza oraz ziół, ryżu czy warzyw i owoców. Przeważnie kojarzy się z pikantnym daniem w formie(...)mrożonka) 200g kalafiora (mrożonka) 200g mini marchewki (mrożonka) 200g brokuł (mrożonka) 1 świeża cukinia 2 duże cebule 1/2 szklanki passaty pomidorowej 3/4 szklanki mleczka kokosowego 4-5 łyżeczek Łagodna pasta Mild Curry Spice Paste Patak’s Dodatkowo: Bulion drobiowy około 400ml, olej do smażenia Przyprawy: mielony kmin rzymski, czosnek granulowany, sól, imbir w proszku, cukier Przygotowanie: Filet przekroić wzdłuż następnie
W garach u GosiGuacamole to meksykański sos na bazie awokado. Guacamole wraz z chipsami/natchosami stanowi świetną przystawkę na imprezy , świetnie sprawdzi się również jako pasta kanapkowa . Jego najbardziej podstawowa wersja składa się z rozgniecionego awokado z dodatkiem soli i soku z limonki. Jednakże często można spotkać guacamole zawierające czosnek, cebulę, kolendrę, papryczkę chilli lub pomidory. Gorąco polecam sprawdzenie, która wersja najbardziej Wam przypadnie(...)pietruszkę . Całość mieszamy i ugniatamy, warto zrobić to dość niedbale, pozostawiając większe grudki awokado . Na koniec opcjonalnie dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i mieszamy. Guacamole podajemy z chipsami/natchosami, w formie pasty kanapkowej jako dodatek do pieczywa lub tortilli . Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 298 kcal 99 kcal Białko 4 g 1 g Tłuszcze
WegePrzepiscukinią i brokułem? Brzmi smakowicie, prawda? Składniki (2 porcje) 1 opakowanie wędzonego tofu 1 brokuł 1 średnia cukinia 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1-2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 2-3 ząbki czosnku – drobno posiekanego 1 średnia czerwona cebula 1 łyżeczka cukru Ulubiona zielenina: kolendra, natka pietruszki lub dymka Do podania: ryż(...)ugotuj al dente. Cukinie pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, podsmaż cebulę. Gdy zmięknie – dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj pastę curry i smaż przez chwilę. Dodaj tofu, wymieszaj dokładnie, by tofu było całkowicie pokryte pastą curry. Smaż około 4 – 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, cukinię i cukier. Całość gotuj
Moja pasja smaku