uwielbiam. Tylko tatuś omija je szerokim łukiem (od dziecka nie lubi pomidorów), ale za to wyjada zawsze większość papryki. Do chrupiących warzyw idealnie pasują też hummus czy inna pasta. Roladki z tortilli lub naleśników na drogę Roladki z tortilli lub naleśników doskonale nadają się do zabrania na drogę. To taka moja pyszna alternatywa do tradycyjnych kanapek. Doskonale sycą, są proste(...)można je wzbogacać o ulubione dodatki. A potem wystarczy je tylko ciasno ułożyć w pojemniku i zabrać ze sobą w trasę. U nas takie roladki najczęściej przygotowuję z prostymi pastami kanapkowymi np. z tuńczyka czy z pastą jajeczną. Naleśnikowe roladki dla dzieci można posmarować białym serkiem wymieszanym np. z miodem. Gwarantuje, że maluchy będą zachwycone. Przykładowy przepis na roladki
Słodkie okruszkipapryki, pomidorów i czosnku, który wykorzystuje często jako dodatek do makaronu. To kolejna propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po sosie pomidorowym na zimę i paście paprykowej . Polecam też przepis na najlepsza pastę paprykową , bardzo pikantną, więc z jej ilością trzeba uważać. Polecam zbiór przepisów na przetwory z pomidorów, z ogórków , oraz papryki . Uwielbiam pomidory i paprykę(...)pasteryzujemy ok. 30 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C z termoobiegiem. Moja Rada . Po otwarciu słoik z sosem można przechowywać w lodówce i w miarę zużycia pasty zawsze na wierzch wlać odrobinę oliwy lub oleju, dzięki temu zabezpieczeniu sos nie będzie pleśnieć, może tak stać i nic z nią złego się nie stanie! Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytrynowa 2 sztuki – Pomidorki koktajlowe – 10 sztuk – Pieczarki brunatne – 200g / mogą być również zwykłe pieczarki, shitake, boczniaki lub inne podobne grzyby / – Cebula biała – Papryczka chili – Liście kaffiru – 7 sztuk – Pasta TOM YUM – 1 łyżka / lub więcej / mniej w zależności od preferowanej ostrości – Sos rybny – 2 łyżki – Odrobina soli do smaku – Limonka – 2 sztuki – Kolendra / Pietruszka PRZYGOTOWANIE: UWAGA! Przy przygotowaniu(...)sekret tej zupy aby pozostała kremowa, a składniki się nie rozgotowały. 1. Nastaw garnek na niewielki ogień, indukcja 2 i wrzuć do niego pokrojony w plasterki korzeń galangalu, łyżkę pasty TOM YUM* oraz obrane z wierzchniej warstwy z odciętą końcówką i utłuczone tłuczkiem lub w moździerzu trawy cytrynowe. *Mając na myśli łyżkę, chodzi o płaską łyżkę, pasta jest bardzo ostra
globuskulinarnychodziłam jeszcze do przedszkola, często podawali nam na śniadanie kanapki z pasta jajeczną. Wtedy ich nienawidziłam... Może to dlatego, że ogólnie niecierpiałam przedszkolnego jedzenia, a może przez niechęć do żółtka, które jednak w takiej paście jest wyczuwalne. Tego nie wiem, ale mogę powiedzieć, że nienawiść do pasty jajecznej już mi przeszła i czasem lubię przygotować niewielką porcję na kanapki
Prosto z KotłaDzień dobry :-) Curry chodziło już za mną chwilę. Nie miałam go w planach, ale wyszło, że musiałam zużyć pastę curry czerwoną, bo zbliżał się koniec terminu ważności, a w szafce miałam mango w puszce, które kiedyś kupiłam, żeby spróbować. Danie wyszło pyszne i pikantne. My lubimy bardzo. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 400 g filetów(...)kurczaka 1 puszka mango w syropie lub świeże mango 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 papryka chilli 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru natka pietruszki 1 cebula olej do smażenia 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię, żeby się zeszkliła. 2. Kurczaka
kruche babeczkiKolejna odsłona karpatki przed Wami! Tym razem budyń z pastą z orzechów laskowych Nutura więc całość jest inspirowane słynnym batonikiem 😋 Zapraszamy po inne nasze wersje karpatki! Składniki (23x24 cm): Ciasto parzone (składniki na jeden blat, zrobić dwa) -200 ml wody -60g oleju kokosowego -60g mąki ryżowej -40g skrobi -40g mąki kukurydzianej -4 duże jajka(...)Krem „Bueno” -600ml mleka kokosowego* -40g budyń czekoladowy -40g skrobi ziemniaczanej -170-200g ksylitolu -300g pasty z orzechów laskowych Nutura -ok 6 łyżek śmietany kokosowej** -szczypta soli *u nas Real Thai 85% kokosa – czarny kartonik lub puszka Uwaga: nie może być zwykłe mleko krowie, krem nie zastygnie! **stałej części z puszki mleka kokosowego z Lidla
Candy Pandasdelikatne. Stripsy - chrupiące i delikatne paski kurczaka o smaku curry. Stripsy panierowane w Panko, dzięki czemu kurczak ma niesamowicie chrupiącą skórkę. Kawałki kurczaka marynowane w paście sezamowej, żółtym curry, doprawione sosem Worcestershire, solą morską i pieprzem. Soczyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz stripsy z kurczaka w panierce Panko to doskonały przepis na pyszny obiad, przekąskę(...)danie. Korzystajcie z przepisu i koniecznie ulepszajcie :) Chrupiące stripsy z kurczaka. Stripsy - składniki i przyprawy: 500g filetu z kurczaka, pokrojonego w paski 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżeczka pasty Tahihi 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 1 ząbek czosnku, starty (ewentualnie) można zamarynować. Następnie: 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Panko
Moja Książka Kucharskajest podstawowym daniem spożywanym codziennie w wielu domach, ma dziesiątki różnych wersji i odmian w zależności od upodobań i regionu. Można spotkać się z daniem przyrządzonym z różnych past curry, dodatkiem mleka kokosowego i różnych kombinacji mięsa, a także ryb i owoców morza oraz ziół, ryżu czy warzyw i owoców. Przeważnie kojarzy się z pikantnym daniem w formie(...)mrożonka) 200g kalafiora (mrożonka) 200g mini marchewki (mrożonka) 200g brokuł (mrożonka) 1 świeża cukinia 2 duże cebule 1/2 szklanki passaty pomidorowej 3/4 szklanki mleczka kokosowego 4-5 łyżeczek Łagodna pasta Mild Curry Spice Paste Patak’s Dodatkowo: Bulion drobiowy około 400ml, olej do smażenia Przyprawy: mielony kmin rzymski, czosnek granulowany, sól, imbir w proszku, cukier Przygotowanie: Filet przekroić wzdłuż następnie
W garach u GosiGuacamole to meksykański sos na bazie awokado. Guacamole wraz z chipsami/natchosami stanowi świetną przystawkę na imprezy , świetnie sprawdzi się również jako pasta kanapkowa . Jego najbardziej podstawowa wersja składa się z rozgniecionego awokado z dodatkiem soli i soku z limonki. Jednakże często można spotkać guacamole zawierające czosnek, cebulę, kolendrę, papryczkę chilli lub pomidory. Gorąco polecam sprawdzenie, która wersja najbardziej Wam przypadnie(...)pietruszkę . Całość mieszamy i ugniatamy, warto zrobić to dość niedbale, pozostawiając większe grudki awokado . Na koniec opcjonalnie dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i mieszamy. Guacamole podajemy z chipsami/natchosami, w formie pasty kanapkowej jako dodatek do pieczywa lub tortilli . Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 298 kcal 99 kcal Białko 4 g 1 g Tłuszcze
WegePrzepiscukinią i brokułem? Brzmi smakowicie, prawda? Składniki (2 porcje) 1 opakowanie wędzonego tofu 1 brokuł 1 średnia cukinia 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1-2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 2-3 ząbki czosnku – drobno posiekanego 1 średnia czerwona cebula 1 łyżeczka cukru Ulubiona zielenina: kolendra, natka pietruszki lub dymka Do podania: ryż(...)ugotuj al dente. Cukinie pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, podsmaż cebulę. Gdy zmięknie – dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj pastę curry i smaż przez chwilę. Dodaj tofu, wymieszaj dokładnie, by tofu było całkowicie pokryte pastą curry. Smaż około 4 – 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, cukinię i cukier. Całość gotuj
Moja pasja smakuśredniej wielkości 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 średniej wielkości marchewka pół cukinii garść fasolki szparagowej trawa cytrynowa 1 gałązka /łyżeczka suszonej 2 łyżeczki pasty curry 6 liści kafiru imbir ok 2 cm czosnek dwa ząbki 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 0,5 litra bulionu papryczki chilli łyżeczka kurkumy łyżeczka curry (nie pasty(...)Fasolę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (nie gotujemy jej wcześniej - ma być chrupka). Etap II - Wok W woku na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy starty imbir oraz pastę curry, następnie dodajemy papryki, marchewki, fasolę szparagową oraz cukinie, na koniec czosnek, chwilę podsmażamy (ok 5 minut) dodajemy bulion, mleczko kokosowe, sos sojowy, kurkumę oraz curry, gotujemy 10 minut. Dodajemy
Wylizany Rondelśredniej wielkości 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 średniej wielkości marchewka pół cukinii garść fasolki szparagowej trawa cytrynowa 1 gałązka /łyżeczka suszonej 2 łyżeczki pasty curry 6 liści kafiru imbir ok 2 cm czosnek dwa ząbki 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 0,5 litra bulionu papryczki chilli łyżeczka kurkumy łyżeczka curry (nie pasty(...)Fasolę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (nie gotujemy jej wcześniej - ma być chrupka). Etap II - Wok W woku na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy starty imbir oraz pastę curry, następnie dodajemy papryki, marchewki, fasolę szparagową oraz cukinie, na koniec czosnek, chwilę podsmażamy (ok 5 minut) dodajemy bulion, mleczko kokosowe, sos sojowy, kurkumę oraz curry, gotujemy 10 minut. Dodajemy
Wylizany Rondel5f362c671506e","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"W miseczce wymieszaj kremowy serek (np. z Pi\u0105tnicy lub Almette) z bryndz\u0105 S\u0105deck\u0105, tworz\u0105c jednolit\u0105 i kremow\u0105 past\u0119.","text":"W miseczce wymieszaj kremowy serek (np. z Pi\u0105tnicy lub Almette) z bryndz\u0105 S\u0105deck\u0105, tworz\u0105c jednolit\u0105 i kremow\u0105 past\u0119.","url":"https(...)naczynie żaroodporne, wyłóż je papierem do pieczenia i posmaruj niewielką ilością masła. W miseczce wymieszaj kremowy serek (np. z Piątnicy lub Almette) z bryndzą Sądecką, tworząc jednolitą i kremową pastę. Nadziej mieszaniną serków każdą z połówek moreli. Posyp rozgniecionymi kawałkami pistacji i gałązkami rozmarynu. Skrop płynnym miodem akacjowym i sokiem limonki. Oprósz przyprawami. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz
ProstePesto.plwyjątkiem jest tu soczewica). I uważam, że to zdrowsze niż gdybym w ogóle miała ich nie jeść Ale do czego można wykorzystać fasolę? Ja bardzo często przygotowuję z niej pastę do chleba , możecie użyć ją do leczo , zrobić z niej kotleciki, czy też pasztet. Fasola dobrze się sprawdza także w potrawach słodkich I tutaj polecam Wam pyszny deser, który(...)bounty z owocami Składniki na dwie porcje: 200 g białej fasoli z puszki 50 g erytrolu 100 g mleka kokosowego z puszki 50 g wiórek kokosowych łyżka pasty kokosowej + maliny, nektarynki, jagody Sposób przygotowania: Fasolę przełóż na sitko, wypłucz dokładnie. Następnie przełóż ją do naczynia blendera. Do fasoli dodaj mleko kokosowe i dokładnie zmiksuj. Potem dołóż erytrol, pastę kokosową oraz
365 dni dookoła kuchni