Gruzja - Kulki ze szpinaku i orzechów (Pkhali)

Gruzja - Kulki ze szpinaku i orzechów (Pkhali)

Gruzja - Kulki ze szpinaku i orzechów (Pkhali)

Kwintesencją kuchni gruzińskiej jest i zawsze (przynajmniej dla nas) będzie pasta orzechowa z orzechów włoskich, czosnku, przypraw i świeżych ziół. Mniej lub bardziej zmodyfikowaną jej wersję możemy w Gruzji znaleźć w przynajmniej kilkudziesięciu potrawach. Pierwsza z nich i najbardziej znana to faszerowane roladki z bakłażana ( badridżani ). Druga z nich to sałatka - zwyczajnie pomidor, ogórek i to wszystko wymieszane z pastą. Dzisiaj natomiast proponujemy mniej znane pkhali . Składniki (na około 7-8 kulek):... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Roślinożerni urlopowicze

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Dieta south beach – dieta podczas, której możesz jeść deser!

Dieta ta nie polega na zbytecznym głodzeniu się. Osoby na tej diecie mogą jeść nawet desery a zbędne kilogramy i tak lecą w dół.

Czytaj dalej...

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.