pasta - 16803 przepisów (strona:272/1121)

Penne w sosie koperkowym z cieciorką / Penne in dill sauce with chickpeas 129

Składniki / Ingredients: makaron penne / pasta penne garść koperku / a handful of dill starty parmezan / grated parmesan cheese szczypta soli / pinch of salt szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta cukru / pinch of sugar sok z 1/2 cytryny / juice of 1/2 lemon 2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 5 łyżek oliwy z oliwek / 5 tablespoons olive oil cieciorka gotowana(...)cytryny i przyprawy, a następnie miksujemy. Gotowy sos mieszamy z makaronem, dodajemy cieciorkę i znowu mieszamy. Do smaku posypujemy potrawę serem. Prosto i smacznie. ***** We cook the pasta according to instructions on the package and slightly cool it. Then we do a dill sauce. We put dill into a blender, we add olive oil, lemon juice and spices and then

Projekty ze smakiem
Gaeng keow wan nua 135

dziś inną tajska potrawę, wołowinę curry. Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje więcej niż 7 min. Ugotowanie jakieś 10 min. Składniki: 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka zielonej pasty curry, 225 g wołowiny pociętej w cienkie plastry, 2 czerwone chili, drobno pokrojone, 1 łyżeczka sosu rybnego (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, mi wystarczy jedna), kabaczek pokrojony w plastry(...)kostkę, 1 łyżka cukru (ja nie dodałam), 225 ml mleczka kokosowego, liście bazylii (dekoracja do posypania). Wykonanie: W wysokim naczyniu rozgrzać oliwę, następnie podsmażyć czosnek. Dodać pastę curry i dobrze wymieszać. Dodać wołowinę i chwilę gotować. Dodać mleczko kokosowe, jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać wody.   Gotować pod przykryciem, następnie dodać resztę składników, oprócz bazylii.   Serwować tuż

Smaki Przyprawy i Kolory
Thai Red Chicken Curry 115

Curry poza tym jest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw.  Składniki: Olej do smażenia, Mleczko koksowe puszka, Kawałki kurczaka, 2 duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki, jak dekoracja. Wykonanie(...)Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem

Smaki Przyprawy i Kolory
Çilbir – jajka w koszulkach po turecku, na jogurcie 205

Dwadzieścia minut pracy i macie gotowe dwie porcje – na śniadanie, na lunch czy kolację, jajka po turecku będą idealne. Przy pomocy moździerza rozgniatamy czosnek i sól razem, aż utworzą pastę. Jeśli nie macie moździerza – łatwo to zrobić na desce. Posiekajcie czosnek i posypcie go solą. Następnie weźcie nóż o szerokim ostrzu, umieśćcie pod kątem 45 stopni do deski i rozcierajcie(...)ostrzem po desce czosnek z solą w różnych kierunkach, aż wytworzy się pasta. Pastę mieszamy dokładnie z jogurtem i odstawiamy na blat. W rondelku lub na patelni rozpuszczamy masło. W oryginale jest ono infuzowane na ostro papryczkami Aleppo. U nas bardzo ciężko je znaleźć, ale odrobina pieprzu kajeńskiego, chili i mielonej papryki świetnie je zastąpią. Dodajemy do masła paprykę, pieprz

Karo in the Kitchen
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 362

kwaśna jednocześnie. Kuchnia tajska pełna jest sprzecznych smaków, które potrafi – jak żadna inna – niesamowicie połączyć. I taka jest ta zupa. Jednocześnie pikantna, świeża, niesamowicie kremowa i… wciągająca! Gotową pastę służącą za bazę smakową do tej zupy kupicie w paczce, idealnej na jedną porcję dania. Polecam tą, z której sama korzystam – marki Kanokwan. Kupicie ją w Piotrze i Pawle, Almie, Tesco(...)puszki wody wlewamy do garnka. Wrzucamy liście limonki kaffir, łyżkę brązowego cukru, kostkę rosołową, sos rybny, posiekaną wcześniej kolendrę i szczypior (zostawcie trochę kolendry do dekoracji) i całe opakowanie pasty tom yum. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut. Zupę podajemy z makaronem (jajecznym, ryżowym, sojowym) posypaną świeżą kolendrą. Jeśli Wam za mało kwaśno

Karo in the Kitchen
Chifferi rigati z wędzonym łososiem i pieczarkami 139

Jest to przepis na włoską, aromatyczną i pełną wspomnień "pastę". Makaron ten robiłam zawsze wtedy, kiedy...nie miałam pomysłu na obiad. A dziś zrobiłam na kolację, bo zatęskniłam..potwornie zatęskniłam... .... Robiłam go zazwyczaj wtedy, kiedy było bardzo gorąco, gdyż w takiej formie, można go podać również prosto z lodówki. Oto przepis na klasyczną- pasta con salmone e funghi. Smakuje prawie(...)aromatyczne. Podajemy z drobno siekana natką pietruszki. Kto chce dodaje parmezan. I danie gotowe! Można posypać delikatnie czarnym sezamem, smaku nie zmieni, ale nada charakterku... Per l'amore della pasta... Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki z cukinii z pastą ziemniaczano - tuńczykową 152

Poniżej jedna z potraw tego wieczoru... Składniki: 2 średnie cukinie 1 puszka tuńczyka 5 jaj 2 ziemniaki szczypior sól, pieprz 2 łyżki świeżego, zielonego groszku  Pasta: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy tuńczyk, jajka, posiekany szczypiorek. Doprawiamy i mieszamy(...)jednolita pastę. Roladki: Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie pasy ( przy pomocy obieraczki do warzyw)   nie obierając ze skórki . Skrapiamy oliwą. Grillujemy krótko z każdej strony. Następnie na tak usmażonych cukiniach rozsmarowujemy gotową pastę. I  zwijamy. Układamy pionowo na półmisku. Dekorujemy zielonym groszkiem i szczypiorkiem. Idealne finger food :)  Grill Russell Hobbs z odłączanymi

Bon Appetit Małgorzaty
Sakiewki z makaronem buraczanym, zieloną fasolką, kalarepą i chutneyem morelowym 111

końcu sakiewka z papieru ryżowego). Makaron z fasoli mung zabarwiłem sokiem z buraka i zestawiłem z chrupiącymi fasolką i kalarepą. Warzywa zostały usmażone metodą stir-fry i doprawione pastą sezamową oraz sosem teriyaki. Kropkę nad "i" stanowi zaś morelowy chutney, który doskonale dopełnia całość dania. Zabawa teksturami opiera się na połączeniu gumowego papieru ryżowego i śliskiego makaronu z chrupiącymi warzywami(...)sakiewek Makaron buraczany: 200 g makaronu z fasoli mung 300 ml soku z buraka sól do smaku Chrupiące warzywa: 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 kalarepa 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka sezamu szczypta płatków chili Chutney morelowy: 4 dorodne i miękkie morele 1 mała cebula 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 łyżki

Food Square
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 174

zmieniłoby mojej oceny. Doskonałe! 10/10 (nawet  11/10) 2. KAMARI 3/10 pkt Kulebiak po grecku, czyli polędwiczka w liściach winogron w cieście filo z espumą żurawinową, podana z pastą z pieczonego bakłażana i zielonym groszkiem  W KAMARI spodziewałam się znacznie więcej. Uprzedzone o długim oczekiwaniu zamówiłyśmy piwo, otrzymałyśmy je jednak dopiero z daniem, a więc ponad 30 minut później(...)czekać. Tymczasem, chociaż prezentowało się bardzo dla oka mile... Groszek był zimny i suchy, ciasto filo przepieczone (z przyklejonym od wewnątrz liściem winogron), polędwiczka wysuszona na wiór, a pasta z pieczonego bakłażana miała wyraźny posmak spalenizny.  Bardzo szkoda, bo sosy charakteryzował bogaty i złożony smak - były jednymi z lepszych, jakich przyszło mi kosztować na tegorocznym festiwalu. Okiem Kesji: Test

Życie zamknięte w smaku
pilaw z bulguru z suszonymi pomidorami 186

łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki wody sól i pieprz Sposób przyrządzenia : 1/2 papryki kroimy w jak najdrobniejszą kostkę i smażymy na patelni, nieco soląc do uzyskania konsystencji pasty - w ten sposób uzyskamy 1-2 łyżki pasty paprykowej kaszę bulgur dokładnie płuczemy na sitku pod zimną wodą i zostawiamy do ocieknięcia łyżkę masła roztapiamy w rondlu i dodajemy do niego(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażmy aż się zeszkli następnie dodajemy pokrojoną w cienkie talarki paprykę i dalej smażymy mieszając dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową i smażymy do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć wlewamy wodę, wsypujemy bulgur oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory z zalewy, solimy i doprawiamy do smaku wlewamy 1-2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów

zobacz ich smak
Makaron z tapenadą z czarnych oliwek 144

Pastę z tapenady już Wam przedstawiłam. Dzisiaj będzie wariacja na jej temat, czyli o tym, że nie musi to być jedynie pasta do przekąsek. Wbrew powszechnemu przeświadczeniu bardzo fajnie smakuje na ciepło, szybko się robi i jest sycąca. Składniki: 200g czarnych oliwek bez pestek i zalewy 4 łyżki oliwy duży ząbek czosnku świeżo zmielony pieprz 2 filety anchois ( można pominąć(...)łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki octu balsamicznego ostra papryka (do smaku) makaron 10 pomidorków koktajlowych garść rukoli Przygotowanie: Przygotowanie tapenady jest bajecznie proste. Wystarczy wszystkie składniki pasty umieścić w wysokim naczyniu i zblendować (zmiksować). Doprawić do smaku. Możemy oczywiście dodać więcej oliwy, aby była mniej gęsta do makaronu.   Makaron gotujemy według wytycznych na opakowaniu. Odcedzamy i łączymy

ChilliJemy
bakłażany z orientalną pastą 145

upalne dni, podane na gorąco czy też mocno wystudzone wydają się idealną propozycją. Świetne z dodatkiem boczku czy też w wersji zupełnie wegańskiej. Bakłażany z taką pastą to idealne danie i bogate w bardzo intensywne smaki orientu. Składniki : 8-10 plastrów bakłażana 100-150g chudego boczku ( opcjonalnie ) 1 średnia cebula - czosnkowa lub czerwona 6 ząbków czosnku 6 czarnych oliwek(...)wylewamy nadmiar tłuszczu dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli dodajemy czosnek i podobnie czekamy, aż się zeszkli uważając by się nie przypalił, bo zgorzknieje i zepsuje całą pastę na koniec dodajemy pokrojone oliwki i kapary i jeszcze chwilkę smażymy wlewamy pomidory z puszki lub przygotowujemy sami - bardzo dojrzałe 3-4 sztuki sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną

zobacz ich smak
Roladki z cukinii z kurczakiem 125

Roladki z cukinii z kurczakiem Roladki z cukinii Składniki   Przepis dla czterech osób 3 średnie cukinie 1 ząbek czosnku 1 cebula 250 g piersi z kurczaka 200 g pasty humus (z bobu lub innej), przepis na którą znajduje się na  stronie. 1 krążek sera camembert sól, pieprz  ewentualnie pomidor Sposób przygotowania Kroimy pierś z kurczaka w podłużne(...)plastry do garnka z gotująca się wodą, blanszujemy przez dwie minuty i wyjmujemy, zostawiając do ostygnięcia. Ostudzone plastry cukinii układamy na desce, następnie połowę każdego plastra (szerszą cześć) smarujemy pastą z bobu, układamy na paście plaster kurczaka, oraz kawałek pokrojonego wcześniej sera camembert.  Zwijamy cukinię z nadzieniem w roladkę, na koniec spinając całość wykałaczką.  Roladki układamy na blasze

Miód i pieprz
Makrela z jajkiem 156

Przepis odgrzebany ze sterty starych ale nie publikowanych jeszcze na blogu. Na śniadanie lub kolację zwykła ale bardzo smaczna pasta z wędzonej makreli i jajka. Makrela to jedna z moich ulubionych ryb wędzonych. A w takiej postaci czyli jako pasta to już rewelacja. Tego typu pasty możemy zrobić na wiele sposobów i za każdym razem będziemy mile zaskoczeni nie tylko

Ewa w kuchni
Wegańskie sushi 178

Także jedynym wyjściem, by jeść to przepyszne danie częściej, nie wydając na nie fortuny, to zrobić zakupy niczym właściciel małego baru sushi;) Aby dodać smaku sushi, warto wypróbować wasabi (pasta z chrzanu japońskiego) oraz prażonego czarnego sezamu. Te dodatki również dodają uroku daniu… a wiadomo, że najpierw jemy oczami;) Dodaję link, jak wygląda zwijanie sushi. W przyspieszeniu, żeby nie zanudzać(...)stewia (ew. cukier) - marchewka                                           - pasta wasabi - seler naciowy                                       - czarny sezam - świeży szpinak (najlepiej typu baby) - biała rzepa - cukinia Wykonanie: - Ryż

Wegańska kuchnia orientalna