zeszło. Wybaczycie, co? Z całej tej przerwy tyle wyszło dobrego, że chcąc nie chcąc miałam sporo czasu na przemyślenia i ostatecznie postanowiłam nieco profil bloga zmienić.… Continue reading Pasta kanapkowa ze słonecznika z suszonymi pomidorami
brunetkawkuchniDojrzałe, czyli miękkie. Tylko co z nim zrobić – zastanawiałam się. I po namyśle zrobiłam guacamole. Wyszło znakomite. Smak guacamole zaskoczył mnie zupełnie. Świetnie smakowało jako dodatek do wędliny, pasta na kanapkę, ale przede wszystkim jedzone razem z grubo krojonymi chipsami. Świetnie sprawdzi się podczas karnawałowych spotkań. Polecam. Składniki: • 1 dojrzałe awokado • 1 mała cebulka • 1 ząbek czosnku • ½ łyżeczki pasty paprykowej(...)przełożyć do praski. Przecisnąć, aby był bez grudek, aksamitny. 3. Cebulkę pokroić w drobniuteńką kosteczkę, dodać do awokado. 4. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy. 5. Dołożyć pastę paprykową, doprawić solą i sokiem z limonki. 6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 7. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchniSkładniki 250 g mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 220 g cukru 5 jajek 5 łyżek oleju 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka pasty waniliowej Polewa czekoladowa 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Instrukcje Masło przekładamy do rondelka i rozpuszczamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wybijamy do miski, dodajemy(...)cukier i pastę waniliową. Ubijamy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy najpierw olej, potem mąkę i na końcu rozpuszczone masło. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Przekładamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy około 50-60 minut. Polewa czekoladowa
Wędrówki po kuchnisię puknąć w czoło i określić czy chce robić śliwkowy, czy hoisin. Na moje jęki, że gdzie ja na wsi znajdę fermentowaną fasolę, oświadczył ze stoickim spokojem, żebym sobie pastę miso wzięła. I tu dochodzimy do problemu – gdzie kupować składniki? Na końcu wpisu podaję Wam kilka linków, gdzie zamawiam różne wynalazki. Zamawianie do domu trwa szybko i na drugi dzień(...)sojowego jasnego 2 łyżki masła orzechowego, niesolonego 1 łyżka miodu wielokwiatowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 zmiażdżony ząbek czosnku ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka pasty miso lub pasty z fermentowanej fasoli. Wszystkie składniki na sos wrzucamy do blendera lub moździerza i łączymy ze sobą. Taki sos możecie przechowywać w słoiku, w lodówce przez miesiąc. Wołowinę
ladykitchenBardzo smaczny i nieskomplikowany obiad. Pasta curry to doskonała i aromatyczna marynata do mięs. Składniki 2 podudzia indycze 1 czerwona papryka kawałek pora pasta curry firmy Proeco Polska 1. Mięso nacieramy pastą curry i wstawiamy do lodówki na godzinę. 2. Paprykę … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysmogu...) Zabrałam się ja do mordowania buraka za pomocą obieraka. Następnie mój zapał klęknie- nie mam do buraka wegańskiej omasty! A na pohybel! Będzie zwykłej "12tki Krasnegostawu"-śmietanowej pasty:) Boć to i ja nie w pełni wegańskie jestem nasienie, chociaż jadam z łąki obiady to jeszcze zasłużenie... zdarza mi się jeść kuraka, a dla mojego organizmu(...)otchłanie mego jamochłonu, a kubki smakowe nie szukają schronu tylko kwilą cicho o jeszcze,łagodności i tajemnicy przechodzą mnie dreszcze. Myślę już jestem zachwycona a jeszcze buraczanej pasty, musi ma buzia posiąść kasty. Buraczki z szarlatańską cebulą co się barwą wplotła przebiegle, obudziła mnie swą ostrością i przypiekła potrzebnie by po pierwszej niwie polskiej łagodności sosu i jaglanych włości
Food SquareTakie pasty są przepyszne, idealne na chlebek. Do głębokiego naczynia wrzucić posiekany bardzo drobno czosnek,posiekany szczypiorek, serek, rozdrobionego łososia. Zmiksować wszystko na gładką masę, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Wyłożyć masę do miseczki i wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego, to jest bardzo dobra sałatka
Kuchnia PokoleńKalifornii. Podoba mi się myśl, że mógłby ją zamówić Martin Gore w The Natural Caf e w Santa Barbara. Mógłby, prawda?;) Fajita z czarną fasolą i grzybami. Do tego pasta pomidorowo-paprykowa i salsa z avocado, kolendry i limonki. No i tortille. Składniki, smaki i aromaty z pewnością pochodzące z Meksyku, ale będę się upierał, że w wersji kalifornijskiej(...)wszystko się zgadza!;) Składniki: 4 tortille 200 g czarnej fasoli z puszki 150 g boczniaków 1 mała cebula 150 g przecieru pomidorowego garść roszponki lub młodego szpinaku 2 łyżki pasty paprykowej (np. węgierskiej piros arany ) 1 łyżka brązowego cukru 1/2 avocado 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki 1 dymka sok z 1 limonki 1 łyżka cukru pudru sól Wykonanie
zadanie-gotowaniemiseczki. Dodaś do nich zmielony ser oraz tarty chrzan i wszystko utrzeć łyżką na jednolita masę. Gdyby masa była zbyt sucha można dodać trochę jogurtu naturalnego. Następnie gotową pastą napełnić połówki jajek. Ułożyć na talerzu posypać rzeżuchą oraz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Polecam też: Jajka z pastą sardynkową Jajka faszerowane pastą z awokado
Monia miesza i gotujeDziś zapraszam Was na moją kolejną propozycję pasty kanapkowej. Tym razem zachęcam Was do przygotowania pysznej pasty kanapkowej z porem i żółtym serem. Jak zawsze prosto i smacznie. Spróbujcie. Składniki: 2 łyżki posiekanego pora (około 20 g pora) około 45 g żółtego sera np. Edamskiego 2 jajka 2 łyżki majonezu Folwark sól do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Pora(...)dłużej). Do pora ścieramy (na tarce na drobnych oczkach) żółty ser. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka i 2 łyżki majonezu. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. Próbujemy i dodajemy odpowiednią ilość soli. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkiogniu. Wykorzystałam domowy dżem z czerwonej porzeczki, nada się jednak każdy inny dżem z kwaśnych owoców; w oryginalnym przepisie użyto dżemu z żurawiny. Chrupiąca skórka kiełbaski pod słodko-pikantną pastą smakuje wybornie. Polecam:) składniki: 5 białych kiełbas 2 łyżki kwaśnego dżemu 3 łyżki startego chrzanu łyżka wódki 2-3 łyżki oliwy Kiełbasę ponakłuwać wykałaczką, posmarować oliwą, wstawić do piekarnika rozgrzanego(...)stopni, piec ok 10 minut, w połowie czasu warto odwrócić kiełbaski na drugą stronę. Dżem wymieszać z chrzanem i wódką. Kiełbaski wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozłożyć połowę pasty chrzanowej. Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok 10 minut, następnie wyjąć obrócić na drugą stronę, posmarować resztą pasty i ponownie zapiekać ok 10 minut. Podawać gorące, najlepiej z ulubioną sałatką
6niebotutaj raz jeszcze. Różny jest w zasadzie tylko czas dojrzewania. Potrzebujemy: 10 litrów mleka kultura starterowa MSE podpuszczka 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej parafina lub pasta polioctanowa ochronna do powlekania serów chlorek wapnia (jeżeli używamy mleka ze sklepu, niefiltrowanego, pasteryzowanego w niskiej temperaturze) Mleko podgrzewamy do temperatury 32-33 stopni, dodajemy kulturę starterową MSE zgodnie z dawkowaniem(...)Musi się zrobić zupełnie sucha skórka z każdej strony. Ser trzeba w tym czasie często przewracać. Ja dodatkowo przecieram ręczniczkiem papierowym, by pozbyć się wilgoci. Ser pokrywamy parafiną lub pastą polioctanową ochronną. Ja używam pasty. Nakładam ją miękką gąbeczką miejsce przy miejscu. Po wyschnięciu nakładam druga warstwę. Ser dojrzewa 1-2 miesiące w temperaturze około 12,5 stopnia. Jeżeli
Marder&Marder ManufactureUwielbiam przygotowywać najróżniejsze pasty. Zresztą stali czytelnicy bloga już na pewno o tym wiedzą ;) Dziś zapraszam Was na jajeczną pastę kanapkową (na serkach topionych) z ogórkiem i rzodkiewką. Idealna na śniadanie lub kolację, spróbujcie. Składniki: 4 trójkąty śmietankowego serka topionego 4 jajka 2-3 rzodkiewki 3 małe ogórki (korniszonki) pieprz 1/2 płaskiej łyżeczki soli czosnkowej Skworcu Przygotowanie: Jajka gotujemy(...)miseczki (najlepiej jeszcze ciepłe). Do jajek dodajemy pokrojone drobno ogóreczki, rzodkiewkę i serki topione. Całość doprawiamy solą czosnkową i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż do uzyskania konsystencji pasty kanapkowej. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkizimą aż żal nie zrobić ponownie. ŻÓŁTE CURRY (Golden curry) Składniki: 1 filet z kurczaka 1 papryka żółta 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 3 liście kafiru 3 łyżeczki żółtej pasty curry mleko kokosowe olej kokosowy(...)curry i kurczaka. Kiedy kurczak się ładnie obsmaży na patelnię wrzucamy pokrojona paprykę i liście kafiru. Na końcu, gdy papryka już zmięknie wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy łyżeczkę pasty z tamaryndowca, łyżeczkę sosu rybnego i sojowego. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem
Bon appetit mon amieWasze brzuchy poświątecznie? Bardzo najedzone? Nie możecie już patrzeć na świąteczne mięsa, wędliny i ciasta? Proponuję dla odmiany lekką pastę kanapkową z wędzonej makreli na śniadanie albo kolację. Ja lubię takie pasty kanapkowe, bo są fajnym sposobem na urozmaicenie kanapek. PASTA Z MAKRELI Składniki: 1,2 makrele wędzone 3 jajka 1 cebula 2 łyżeczka koncentratu 2 łyżki majonezu
Bon appetit mon amie