Pasta kurczakowa ze słonecznikiem /na kanapki Składniki: - ugotowane mięso z kurczaka (najlepiej z rosołu) - sól - mielony czarny pieprz - mielona słodka czerwona papryka - 1-2 łyżki prażonych ziaren: słonecznika, dyni, konopi siewnych (u mnie mieszanka Euforia Ziarenkowo) dodatki: - świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie: Mięso z kurczaka oddzielam od kości i usuwam chrząstki. Dodaję wszystkie przyprawy do smaku oraz prażone(...)ziarna. Wszystko miksuję w blenderze na pastę i gotowe. Pieczywo posmarowane taką pastą można posypać dodatkowo słonecznikiem i pestkami z dyni
Kuchnia co dniaKrem jagodowy z makaronem ryżowym i świeżymi truskawkami. 250 gram świeżych lub mrożonych jagód 1,5 łyżeczki pasty waniliowej 2 łyżki cukru pudru jogurtowy serek Almette makaron ryżowy grube wstążki truskawki do dekoracji listki świeżej mięty Czas przygotowania ok 30 minut Przygotowałam 2 porcje Jagody opłucz i włóż do wysokiego rondla, wsyp cukier puder i lekko podgrzewaj(...)jagody puszczą sok. Zblenduj lub zmiksuj. Dodaj pastę waniliową. Przecedź przez sito i lekko odparuj wodę dla uzyskania gęstej konsystencji. Ugotuj ryżowy makaron grube wstążki przyrządzonego według opisu na opakowaniu. Serek Almette Jogurtowy utrzyj z odrobiną cukru pudru i połową łyżeczki pasty waniliowej. Lekko ostudzony krem jagodowy wylej ostrożnie na talerz deserowy, na środku uformuj gniazdko z makaronu. Dekoruj
AZgotuj!Uwielbiam zupy! Mogę je jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację Dokładnie tak w dniu wczorajszym raczyłam się przepyszną zupą z czerwoną pastą curry, imbirem, chili i warzywami takimi jak kalafior fasolka szparagowa i kapusta. Wbrew pozorom nie jest zbyt pikantna, z wciąż jędrnymi warzywami, a wykończona jest śmietanką wymieszaną z jogurtem. Zupa ta jest gęsta, bezmięsna i przepyszna, polecam(...)łyżka oleju roślinnego, np. rzepakowego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka startego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 150 g kalafiora pokrojonego na małe różyczki 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana 150 g fasolki szparagowej
karmelowyPołączenie kuchni indyjskiej, tajskiej i makaronu wyszło pysznie! Spaghetti z dalem z czerwonej soczewicy i pastą curry powstało specjalnie na konkurs na durszlaku. Dobrze, że postanowiłam pokombinować, bo inaczej nie wymyśliłabym tego połączenia :). Niestety jeszcze nie pogodziłam się z mleczkiem kokosowym, więc zastąpiłam je fetą, ale klasycznie z mleczkiem też będzie pysznie :) Składniki: - 400 g makaronu spaghetti(...)cebula - 2 ząbki czosnku - 0,5 szklanki czerwonej soczewicy - 1 puszka pomidorów - 1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry - 0,5 szklanki wrzątku - 100 g sera typu feta - 100 g świeżego szpinaku baby - olej rzepakowy/kokosowy do smażenia - szczypta soli, cukru, słodka, ostra papryka, pieprz ziołowy, chili cayenne do smaku Pokrój obraną cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podgrzej kilka łyżek oleju
Corner With RecipesPasty kanapkowe z roślin strączkowych robię co najmniej raz na tydzień. Dzięki temu jem mniej nabiału, który bywa różnej jakości. Fasola adzuki ma wielką zaletę, jest jedyną fasolą, która nie powoduje wzdęć, także można śmiało jeść ;). Pasta jest niesamowicie kremowa, nawet bez dodatku oleju. Pasta z fasoli adzuki z suszonymi pomidorami i oliwkami Składniki: - 1 szklanka fasoli adzuki - kilka pomidorów
Corner With RecipesPyszna pasta o niezbyt miłej dla oka aparycji. Robiłam ją już dość dawno, podałam razem z tymi paluchami. Goście przyszli i usłyszałam pytanie: "Co to za ziemia w doniczce?. Mój entuzjazm trochę opadł.... Pasty zostało niewiele, więc wybaczam ten tekst ;) Dlaczego jest mnie tutaj tak niewiele? Próbuję ograniczyć mięso i nabiał, więc uczę się trochę na nowo gotować(...)posiekaj w malakserze w ostrzem, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Może być potrzeba dodania większej ilości oleju lub trochę wody, żeby było bardziej kremowo. * Jeśli nie chcecie tak ostrej pasty, dodajcie kilka szczypt suszonego chili cayenne
Corner With Recipeswcale tego nie żałuję. Minimum składników, a maksimum smaku. Nie wierzycie? Spróbujcie sami! Nawet Karmele-onowi posmakowało (choć zauważyłam, że jemu smakuje praktycznie wszystko) :) TORTILLA Z CUKINIĄ I PASTĄ Z AWOKADO /własny;/ na 4 porcje pasta z awokado: 1 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z 1/2 limonki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz(...)oleju, oprószając solą i pieprzem. Pomidora kroję w plasterki. Placki tortilla podgrzewam na suchej patelni, ale nie za długo, żeby się nie łamały. Na ciepłym placku rozprowadzam 1/4 pasty z awokado, układam ciepłą cebulę, cukinię i plastry pomidora. Wszystko oprószam porządnie natką pietruszki i składam na pół. SMACZNEGO! Pozdrawiamy, Karmel-itka i Karmele
W kuchni Karmel-itkiilość farszu i zalepić dokładnie brzegi pieroga .Gotować partiami w dużej ilości osolonego wrzątku – ok. 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Podawać gorące z ulubioną okrasą.:).... Componenti Pasta: 600 g di farina di frumento 60 g di burro 400 ml di acqua calda(...)mani sul bancone. Se l'impasto è troppo rara, mentre podsypywać delicatamente impastare farina. Se l'impasto è troppo spesso, bagnare le mani con acqua durante impastare. Impastare la pasta per qualche minuto, fino uniforme, morbido e flessibile. Pezzo di torta e stendere sottile torta - il resto della pasta per attaccare coperti con un panno di cotone - e poi ritagliare
w mojej kuchniwierzch ubitą śmietankę. Całość przykryć drugim blatem. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.Następnego dnia oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kwadraty. gli ingredienti per una deliziosa pasta sfoglia 250g di farina 250g di burro molto freddo, tagliato a cubetti mezzo cucchiaino di sale(...)diventa sgranata, aggiungere l'acqua ghiacciata gradualmente e impastare - solo per collegare tutti składników.Ciasto formiamo in una palla. Piano di lavoro Cospargere leggermente di farina e stendere la pasta in un rettangolo di 40 cm x 20 cm.Składamy in tre parti e poi stendere in un rettangolo di 40 cm x 20 cm. Ancora una volta, facciamo
w mojej kuchnimięso i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie wyjąć z zalewy, wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Z przypraw podanych na początku wykazu składników przygotować pastę. Jałowiec i ziele angielskie rozetrzeć w moździerzu, rozmaryn drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie przyprawy połączyć z oliwą z oliwek, aż do uzyskania gęstej pasty. Doprawić solą i pieprzem(...)Cały kawałek mięsa natrzeć dokładnie przygotowaną pastą. Odstawić na około 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Cebulę pokroić w dość grube piórka. Grzyby pokroić w grubą kostkę (suszone należy najpierw namoczyć). Mięso, cebulę i grzyby umieścić w torebce do pieczenia. Zamknąć. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Włożyć do piekarnika. Całkowity czas pieczenia powinien wynosić około
Świat Domowej Kuchnipasta towarzyszy mi od lat zawsze ją mama robiła gdy byłam jeszcze mała Składniki - 2 konserwy rybne w oleju - 4 ugotowane jajka - 2 ogórki kiszone - 1 cebule - 2 łyżki majonezu - natka pietruszki - pieprz sól do smaku Sposób przygotowania 1. - Konserwy(...)smaku Rady Pastę można zrobić bez majonezu ale w tedy z jednej konserwy olej dodaje się do pasty
W królestwie smaków Beatykuchni zawsze nad wszystkim trzeba panować, wtedy jest dobrze. Potem wszystko szło już gładko, chleb za chlebem, współpraca w naszej grupie przebiegała bezproblemowo, lubimy tak. W międzyczasie przygotowaliśmy jeszcze pastę z fasoli (bo w końcu nie samym chlebem człowiek żyje), a inna grupa masło kokosowe z miodem. I jedno i drugie wyszło fantastyczne, ale masło kokosowe to wręcz poezja smaku(...)fajnie, że wszystko mi się na koniec zlało w jedno doskonale zorganizowane wydarzenie :) Wszystko ładnie sobie wyrastało więc ochoczo zabraliśmy się za coś do chleba. Idealna okazała się pasta z fasoli. Tutaj też nie było jakiegoś konkretnego przepisu więc mogliśmy się cieszyć czterema różnymi pastami, każda z grup przygotowała nieco inaczej. Do tego jeszcze masło kokosowe. Pierwszy raz jadłem
Marder&Marder ManufactureCiasto francuskie sprawdziło się u mnie wielokrotnie , kiedy lodówka świeciła pustkami a my zajadaliśmy coś pysznego w kilka chwil .Moje kieszonki są nadziane pastą z pieczonego kalafiora ,pieczoną papryką i tuńczykiem . Niestety zdjęcia przekrojonego nie mam ,bo pojechały z nami na większą kolację w plenerze. Składniki : 2 arkusze ciasta francuskiego 2 papryki ,upiec w piekarniku w 200 stopniach przez około(...)minut ,potem włożyć do woreczka , następnie zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki pasta z pieczonego kalafiora ,można upiec kalafior równocześnie z papryką. Tuńczyk bez zalewy ,2 puszki małe. 2 jajka ugotowane na miękko Ciasto rozkładamy na papierze i smarujemy pastą z kalafiora , na niej kładziemy tuńczyka ,kawałki papryki i kawałki jajka . Wszystko przykrywamy drugim płatem ciasta ,kroimy na sześć
Ladylaura.zakochacie się w smakach kuchni arabskiej. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny sól natka pietruszki pestki granatu 1 łyżka pasty tahini 3 łyżeczki mieszanki 7 przypraw arabskich* *Mieszanka 7 przypraw arabskich: 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżka papryki w proszku 1/2 łyżki kolendry 1/2 łyżki(...)wrzątku wkładamy kalafior i gotujemy go 5 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Z mieszanki przypraw arabskich, szczypty soli, zmiażdżonych ząbków czosnku i 2 łyżek oliwy przygotowujemy pastę, którą smarujemy kalafior. Pieczemy go w naczyniu żaroodpornym przez około 20 minut, aż delikatnie się przyrumieni. W osobnym naczyniu mieszamy pastę sezamową z sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Dodajemy
Smakowity Blog Kulinarnypasta jest cudowna! Jest naprawdę zaskakująco dobra! Połączenie początkowo może wydawać się dziwne, ale jak smaki się "przegryzą" to nie można przestać jeść ;) Zrobiłam tej pasty sporo, ale bardzo szybko się skończyła ;) Polecam, to świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapkowych smarowideł. Niektórzy tą pastę nazywają wegańskim smalcem. Mi w smaku smalcu niczym nie przypomina (na szczęście, bo uważam, że smalec jest
pyszne zdrowości