Jeżeli znacie i próbowaliście hummusu w wersji podstawowej, to ta jeszcze bardziej Wam zasmakuje. Kremowa i delikatna pasta z dodatkiem suszonych pomidorów, u mnie idealnie sprawdziła się jako smarowidło do kanapki. Nie mogłam jej się oprzeć także w połączeniu z krakersami. Hummus możemy podawać również z innymi dodatkami, takimi jak - pitą, macą lub z chrupiącymi i świeżymi warzywami. Od niedzieli(...)pomidora. Także znajdziecie masę przepisów z nimi w roli głównej. Zapraszam :) Składniki 200g ciecierzycy suchej 2 łyżeczeczki sody 150g suszonych pomidorów w oleju (ok. pół słoiczka) 4 łyżki pasty tahini 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 30 ml oliwy sól, pieprz do smaku Dodatkowo posiekana pietruszka do posypania Sposób przygotowania Ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie przez
pink envelopemargin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Jak podaje Wikipedia, „ajwar” wywodzi się z kuchni serbskiej, a jest to pasta warzywna z pomidorów, papryki, bakłażanów i czosnku. Miałam przyjemność skosztować oryginału (dzięki Linda:), dlatego też po przeczytaniu wielu przepisów, zdecydowałam się zrobić pastę z kawałkami bakłażana i papryki, niezmiksowanymi(...)gładką masę. Nie obierałam też pieczonych warzyw ze skórki (jak radzą w wielu przepisach). Przygotowanie pasty jest pracochłonne, ale naprawdę warto. Proporcje składników przypadkowe, ale wyszło pyszne:). Składniki: 5 bakłażanów 10 – 15 dużych pomidorów 10 dużych czerwonych papryk pół główki czosnku pół szklanki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Bakłażany i paprykę pokrój w cienkie paski. Ułóż na natłuszczonej olejem blasze
Qlinarnie i Qlinarniethis dish was a delicious spaghetti Napoli which I was once treated to at Kasia and Kamil’s:). I liked the aromatic sauce and the idea of sprinkling pasta with mozzarella very much (which as Kamil claimed was just a coincidence:). In my version a few changes: no broth but there are a few extra ingredients (onion, concentrate, lovage(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Boil pasta al dente in salted water. Heat olive oil. Fry finely chopped onion and garlic. Add remaining ingredients and simmer for about 10 minutes over low heat, stir from time
Qlinarnie i Qlinarnieline-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Ingredients for 2 people: 200-250g wholemeal pasta a few tbs of flavoured oil (e.g. oil left after using up dried tomatoes or oil + favourite herbs) 1 quite big piece of ginger 7-8 mushrooms ½ small zucchini(...)para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Cook pasta al dente following package instructions. Heat oil. Finely chop ginger and fry it in oil. Place on a plate. Slice mushrooms (each in 3 slices) and zucchini
Qlinarnie i Qlinarnieonion, green beans, corn, roasted sesame seeds or chives. Ingredients: 1 package tofu a few tbs soy sauce oil for frying 1 50-200g rice/soy pasta or regular vermicelli 3 cloves of garlic 10 mushrooms ½ red bell pepper ½ yellow bell pepper ½ broccoli Dice tofu, place in a bowl and pour soy sauce over it. Keep(...)fridge, best for the night. The next day fry it in oil on both sides. Cook pasta following package instructions. Heat oil in a wide frying pan or wok, fry chopped garlic and place it on a plate. Pour in some oil again and fry sliced mushrooms, next add chopped peppers and broccoli flowerettes. Pour in some water
Qlinarnie i Qlinarnieskładniki nie mogą wyglądać fotogenicznie. Przechodząc jednak do sedna, filozofii w tym większej nie ma bo danie składa się dosłownie z trzech produktów. Produkty są tak dobrane smakiem, że pasty nie trzeba doprawiać, ser nadaje odpowiednią słoność, a użyte ryby ostrość i to właśnie ta ostrość jest smakiem dominującym w tej paście. Pikantna pasta rybna z suszonymi pomidorami Składniki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCały ten torcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami. Tortownica 24 cm Biszkopty: 600 g mąki 170 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu(...)orzechowa na jeden blat: 170 g orzechów włoskich 4 łyżki cukru 100 g margaryny Masa budyniowa: Budyń śmietankowy 40 g 2 łyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis tutaj ) 510 g kajmaku Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy. W garnku
VioletoweKucharzenieMałe okrąglutkie a jakie smaczne. Nie mogłam się od nich oderwać. Ciasteczka przełożyłam pastą pomarańczową z cynamonem. Wyobraźcie sobie ich smak- mak, kokos, pomarańcze i cynamon… Bo kto nie lubi pochrupać sobie ciasteczek? 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g cukru 10 g cukru waniliowego 180 g margaryny 40 g maku 20 g wiórków(...)kokosowych 1 jajko Do przełożenia: Pasta pomarańczowa z cynamonem (przepis tutaj ) Ciasto na ciasteczka jest kruche więc zagniatamy gładkie jednolite ciasto z wszystkich składników. Przygotowaną kulę wkładamy na jakiś czas do lodówki- u mnie przeleżało całą noc, ponieważ nie zdążyłam ich zrobić. Ale spokojnie wystarczą 2-3 godziny. Po tym czasie blat stołu opruszamy mąką (po to żeby
VioletoweKucharzenietyle wersji. Niektóre w składzie mają mleko kokosowe (np. Curry Laksa), inne nie (np. Asam Laksa). Moja jest na bazie mleka kokosowego, które nadaje zupie kremową konsystencję i czerwonej pasty curry. Składniki te w połączeniu z przyprawami oraz kurczakiem, krewetkami, przysmażonym tofu i makaronem tworzą niepowtarzalne i wyjątkowo smaczne danie. Pomysł na zupę zaczerpnęłam z programu Masterchef Australia. Polecam Składniki(...)kurczaka (około 500 g) 250 g mrożonych krewetek 300 g chińskiego makaronu jajecznego 200 g tofu 1,75 l bulionu drobiowego 300 ml mleka kokosowego 1/2 słoiczka czerwonej pasty curry (około 60 g) 1/2 małej papryczki chili świeży imbir (wielkości kciuka) 2 trawy cytrynowe 2 szalotki 3 duże ząbki czosnku 20 g orzechów nerkowca 1 łyżka kurkumy 1 płaska łyżka
Oryginalny smakcebula dymka / 1spring onion 2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 garści sezamu / 2 handfuls of sesame 1 łyżka oleju / 1 tablespoon oil starty parmezan / grated parmesan makaron / pasta Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: ok. 10 min, ilość porcji: 2 Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Ogórka dokładnie myjemy, suszymy i ścieramy na tarce(...)sesame for 1 minute in a pan without oil until golden. We grate parmesan cheese. We squeeze the juice of half a lemon. Meanwhile, we cook the pasta according to the instructions on the package. Then, we warm up the wok, we add oil and next we put the onions and garlic. We fry them for 2 minutes or until
Projekty ze smakiemPasty do pieczywa robię dosyć często...z ryby, jajeczną, z wątróbki , z kurczaka.Wszystkie mi bardzo smakują.Od pewnego czasu jednak rozsmakowałam się w awokado i to był strzał w 10. Pasta jest maślana, pyszna i aromatyczna.Gorąco polecam. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 100 g sera białego 1 ząbek czosnku kilka listków bazylii 2 gałązki szczypiorku(...)obiera.Awokado, ser i czosnek przecisnąć przez praskę.Paprykę, bazylię i szczypiorek drobno pokroić.Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać olej i porządnie wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pasta smakuje wybornie zaraz po przygotowaniu. Ja podałam ją na bułce wrocławskiej.Smacznego
Gosia gotujelubię kupnych pasztetów ani past do pieczywa. Zawsze gdy gotuję zupę czy rosół, zostaje gotowany kurczak, z którego z niewielkim nakładem sił i środków, wychodzi pyszna pasta. Nie ma jej za wiele, ale to i dobrze, bo najlepsza jest świeżo zrobiona. Polecam, bo można ją zrobić również z kurczaka z rożna, czy duszonego na patelni. Z gotowanego jednak można(...)nadać pożądany smak, gdyż kurczak nie jest tak nasączony przyprawami i taką pastę lubię najbardziej.....Polecam. Składniki: 1 udko z kurczaka (250 g) 3 jajka 1 cebula 5 cm świeżego ogórka 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu kilka płatków chili sól i pieprz i szczypta kurkumy do smaku 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: Udko ugotować (ja miałam z rosołu
Gosia gotujesklepowe" :) Właśnie z tej serii jest dzisiejszy przepis na domową chałwę bez zbędnego tłuszczu i konserwantów. Bardzo polecam! Na zdjęciu jedynie mała kuleczka, którą zdążyłam uratować :) Składniki : 150 g pasty tahini* 90 g cukru 40 g wody 30 g cukru wanilinowego lub więcej według gustu Do garnka z grubym dnem wlać wodę i wsypać cukier. Gotować na średnim ogniu(...)cukier zacznie lekko brązowieć zdjąć natychmiast z palnika. Lekko ostudzić. W innym garnku podgrzać pastę tahini z cukrem wanilinowym. Dodać syrop cukrowy i wymieszać (rozetrzeć). Przełożyć do foremki lub pojemnika i przechowywać w lodówce. Można dodać posiekane migdały lub orzechy :) Smacznego! * możemy użyć gotowej pasty lub przygotować ją w domu. W tym celu na suchej patelni prażymy 1 szklankę sezamu
Chocolate Muffin BlogWitajcie w sobotni poranek :) Kolejny przepis na pastę, które uwielbiamy i miksujemy wszelkie możliwe kombinacje z dostępnych rzeczy w lodówce :) Dzisiejszy mix: serowa pasta z suszonymi pomidorami i kilka innych dodatków :) Pasta serowa Składniki : 1 kubełek serka twarogowego 1/4 opakowania serka w stylu bałkańskim starty żółty ser 1 mały ogórek konserwowy 8 zielonych oliwek 3-4 pomidory suszone, najlepsze
vegetaniepuszka ciecierzycy 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody mineralnej 1/2 limonki 5-6 łyżek sezamu 1/2 łyżeczki koncentraty pomidorowego 1/2 łyżeczki pasty chili np. sambal oelek Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy ucierać hummus. Jeśli będziecie mieć czas i ochotę, sezam przed(...)otrzymamy jednolitą masę :) Jeśli będzie zbyt gesty możecie dolać nieco wody. My dodajemy jeszcze nieco pieprzu. I tyle :) Właśnie zrobiliście własny prosty hummus. Jeśli macie pastę tahini, to oczywiście nie dodajemy sezamu tylko pastę tahini. Życzymy smacznego :) Saludos
vegetanie