Uwielbiam wszelkie domowe pasty do chleba, na Wielkanoc robiłam jajka faszerowane z chrzanem i bardzo przypasowało mi połączenie jajek z chrzanem dlatego postanowiłam zrobić pastę jajeczną z dodatkiem chrzanu:) Składniki: 6 jajek, 1-2 łyżeczki chrzanu Develey, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz czarny, sól, szczypiorek i pieprz czerwony. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy(...)obieramy. Kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy jogurt naturalny (można dodać majonez, ale wtedy pasta będzie bardziej kaloryczna), chrzan (jego ilość zależy od tego jaki mocny jest chrzan, więc trzeba próbować:)),posiekany szczypiorek, sól i pieprz czarny mielony. Na wierzchu posypujemy ziarenkami czerwonego pieprzu i posiekanym szczypiorkiem
Aga w kuchniPyszna zielona pasta na kanapki. Pastę doprawiłam jedynie odrobiną świeżego czosnku. Można ją podawać z pieczywem lub też waflami ryżowymi. składniki: 1 średni brokuł 1 malutki ząbek czosnku 200 g serka, użyłam Wieluń jogurt naturalny Brokuła podzielić na różyczki i ugotować, aż będzie mięciutki. Następnie dobrze osączyć z nadmiaru wody i wystudzić. Potem ugotowanego brokuła przełożyć do rozdrabniacza, dodać czosnek(...)oraz ser. Wszystko zmiksować na jednolitą masę dodając jogurtu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję do smarowania. Zamiast czosnku można dać odrobinę soli i pieprzu. Pastę podałam na extra cienkich wafelkach ryżowych posypaną suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią
Monia miesza i gotujeSuper zdrowe awocado i uniwersalny tuńczyk to składniki dzisiejszej pasty kanapkowej. Tuńczyka jemy tylko okazjonalnie ze względu na obecność rtęci, choć ponoć "zapuszkowany" ma jej dużo mniej niż świeży. Awokado to już samo zdrowie. To najkaloryczniejszy owoc, zawiera spore ilości tłuszczu, ale z dużą ilością kwasów oleinowych, które chronią serce i obniżaja cholesterol. Jeden średni owoc to 41 g tłuszczu(...)grupy B, magnez, wapń, fosfor, miedź i znaczne ilości potasu (dużo więcej niz banany). Ogrom antyoksydantów: luteina, zeaksantyna, likopen, czyni z awokado "superfood". Pasta jest banalnie prosta do wykonania, a połączenie suchego tuńczyka z maślanym, tłustym awaocado smakuje rewelacyjnie. Jednolitą konsystencję pasty doskonale przełamują ziarenka chrupiącego czerwonego pieprzu. Polecam! Składniki : 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 awocado czerwony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli chałwa nie jest Twoją miłością, nie piecz ich. ;-) Ciastka o smaku chałwy, o konsystencji chałwy, zapychają usta jak chałwa i są tak samo pyszne! Powstały dzięki paście tahini od Skworcu . Szczerze mówiąc po otwarciu byłam przestraszona, bo pasta sama w sobie nie ma ani smaku ani zapachu. Tzn. w sumie ma - wygląda jak klej i smakuje jak olej. :-) Dopiero(...)wypiekach ukazuje swoje prawdziwe oblicze. Korzystałam z przepisu, który jest bardzo popularny w Internecie. 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini, u mnie od Skworcu 2 łyżki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru (w tym opakowanie cukru waniliowego) 100g masła ziarna sezamu do posypania 1. Masło podgrzewamy w mikrofalówce by trochę zmiękło (lub kilkanaście
Szefowa kuchniprzyprawami w poszukiwaniu pomysłu na odczarowanie (a może lepiej zaczarowanie) kurczaka. W oko wpadł mi koncentrat pomidorowy i już pomysł gotowy ;) Oto przepis na ostre skrzydełka w pomidorowej paście chili: Składniki (na obiad dla modelu 2+1): 6 skrzydełek kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu (ja używam "McDonaldowego") 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 suszony pomidor kilka kropli(...)łyżeczki chili mielonego chili w płatkach sól, pieprz Przygotowanie: Umyte skrzydełka posoliłam i oprószyłam delikatnie pieprzem. Odstawiłam na ok. pół godzinki, żeby sól się wchłonęła. W tym czasie przygotowałam pastę chili: przecier wymieszałam z keczupem - w takiej proporcji aby tworzył gęstą, ale płynną marynatę (zbyt gęsta pali się w pieczeniu). Dodałam kolejno: starty czosnek, posiekanego suszonego pomidora, odrobinę oliwy
Kuchnia po mojemuzajrzałam do lodówki, a tam prześwit za prześwitem. Na szczęście wypatrzyłam kilka składników, które w połączeniu ze sobą, robią w moim domu piorunujące wrażenie. Spytałam dla formalności czy zrobić pastę z tuńczyka. TAK mojego Męża było tak samo zdecydowane jak to dedykowane mi, w kościele 3 lata temu (a entuzjastyczne to chyba nawet bardziej ;). Kilka lat temu, kiedy nie byliśmy(...)jeszcze małżeństwem, ale już pomieszkiwaliśmy razem, moja przyszła Teściowa przygotowała nam taką pastę na kolację. Była pyszna. Przechwyciłam przepis od tamtej pory co jakiś czas urozmaicam przepysznym smarowidłem nasze zwyczajne, kanapkowe kolacje. Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym 1 mała puszka groszku bardzo drobnego 3-4 średnie ogórki kiszone 1 jajko 1/2 małej cebuli 1 - 2 łyżki
Kuchnia po mojemukurczaka 1/2 opakowania warzyw chińskich 2 torebki ryżu sok z 1/2 cytryny łyżka kiełków fasoli Mung 1 łyżka pędów bambusa ok 50 ml mleka kokosowego słoiczek czerwonej pasty curry dobrego producenta Przygotowanie: Pierś kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy solą pieprzem, imbirem. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy na rumiano mięso wraz z kiełkami oraz bambusem. Na drugiej patelni podsmażamy warzywa(...)imbirem i sokiem z cytryny. Kiedy są miękkie przerzucamy do mięsa. Mieszamy z pastą curry. Wlewamy mleko kokosowe i dusimy mieszając - do zagotowania. Podajemy z ryżem. Taki obiadek otrzymałam po powrocie z pracy w miniony czwartek. Pyszny. Może troszkę zbyt pikantny jak na moje delikatne podniebienie ;) ale fani ostrej kuchni powinni być zachwyceni. Następnym razem - przy odrobinie większej ilości
Kuchnia po mojemuzakupy, chwila odsapki i w kimę. Tak wyglądają moje dni ostatnio. Co nie zmienia faktu, że na bank będę tu zaglądać. Dziś na przykład zapraszam Was na pyszną pastę serową, którą w końcu znalazłam czas zrobić. Dla mnie jest to po prostu hit smakowy. I myślę, że dla nie jednego Polaka, który odwiedził Wyspy Brytyjskie też jest to kanapkowa pychotka(...)Składniki (na solidną miskę pasty czyli stos kanapek) 3/4 kostki sera Cheddar 6 jajek 2-3 cebulki dymki wraz z posiekanym szczypiorem ok 2 łyżek majonezu sałatkowego (w zależności od upodobań) pieprz mielony Przygotowanie: Ser Cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach, jajka drobniutko siekamy. Szczypior z cebulkami również. Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy majonezu - tyle by pasta uzyskała odpowiednią
Kuchnia po mojemuniesamowite warzywo. Przy odrobinie wyobraźni można z niej wyczarować lekkie i czarujące dania. Dowodem na to może być ten malowany wiosenną zielenią makaron. Podany z aromatycznym sosem z sezamowej pasty tahini, pachnący kuminem, cynamonem i czosnkiem. Do tego idealnie komponujące się orzechy włoskie i dodające pikanterii płatki chili. Spaghetti z cukinii możecie się raczyć podczas wiosennych wypraw na grilla , taktując(...)Składniki (na 1 porcję) : 1 duża cukinia 1 łyżeczka płatków chili (lub 1 świeża papryczka) garść orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych na patelni sól Sos tahini: 1 łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody duża szczypta cynamonu duża szczypta kuminu świeżo mielony czarny pieprz Umytą cukinię pokrój za pomocą
Food Squarekostkę i od razu skropić sokiem z cytryny. Wymieszać ze sobą pokrojone jajka, awokado, majonez i doprawić solą i pieprzem. Nadzieniem wypełnić miejsce po żółtkach. Farsz z Awokado II (pasta) Składniki: jajka do faszerowania awokado sok z cytryny czosnek sól pieprz oliwa Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Awokado przekroić na pół wzdłuż owocu, wyciągnąć pestkę(...)łyżeczką wydrążyć miąższ. Awokado, żółtka, czosnek, sok z cytryny i oliwę zmiksować na pastę w blenderze, doprawić. W razie potrzeby dodać oliwę. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić miejsce po żółtkach. Farsz serowy Składniki: jajka ser żółty majonez musztarda pieprz sól Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Ser zetrzeć na tarce. Utrzeć ze sobą żółtka, ser żółty
Mama Gotujezeszłym roku zamieściłam kilka przepisów na faszerowane jajka . Dziś zachęcam do wypróbowania jajek faszerowanych pastą z kurkumy. Kurkuma ma specyficzny smak, który może, niektórym osobą nie odpowiadać. Mnie osobiście jajka w takim wydaniu smakowały z tym, że następnym razem dodam troszeczkę mniej kurkumy. Jajka nadziewane pastą z kurkumy ładnie prezentują się na talerzu ale i równie dobrze smakują (chyba(...)lubicie kurkumy). W każdym razie zachęcam do spróbowania i przekonania się o tym osobiście. Ilość pasty przygotowanej z poniższych składników wystarczy do nadziania od 5 do 6 jajek. Składniki: 4 jajka 150 g serka bielucha 2 łyżki majonezu (w moim przypadku był to domowy majonez) 4 łyżeczki kurkumy kilka nitek szafranu sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić
Mama GotujePyszna, gorąca, idealna! Tahini to pasta popularna w kuchniach bliskiego wschodu. Przygotowywana jest z prażonych ziaren sezamu, zmielonych na gładki krem. Bez żadnych dodatków, pięknie pachnąca. Od jakiegoś czasu mam w lodówce słoiczek takiej właśnie tahiny. Używałam jej już do stworzenia ciasteczek lub chałwy , a także hummusu . Tym razem postanowiłam wypróbować dość niecodzienne połączenie. Owsianka z tahiną smakuje(...)cudownie. Ma delikatny aromat sezamowy, wręcz uzależniający! Podałam z orzechami i suszona żurawina :) Poniżej znajdziecie link do przepisu na użytą pastę sezamową :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych ok. 250 ml mleka 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini kupnej lub z tego przepisu 1/2 łyżeczki miodu posiekane orzechy żurawina Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut
Chocolate Muffin BlogAromatyczna pasta na bazie nasion sezamu używana jest do przyrządzania wielu potraw w krajach Bliskiego Wschodu. Proces miksowania przeważnie poprzedza lekkie podprażenie nasion, co intensyfikuje aromaty. Jestem głęboko przekonana, że samodzielne przygotowanie pasty sezamowej ma sens, zwłaszcza biorąc pod uwagę krótki czas i łatwość wykonania. Poświęcając te parę chwil zyskujesz najlepszy składnik do humusu oraz doskonałą, chałwową bazę(...)wielu deserów. Wszystko, co potrzebujesz, to dobry blender i odrobina chęci. Składniki na 1 szklankę pasty: 2 szklanki nasion sezamu 8 łyżek oleju sezamowego Sezam wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię i delikatnie ogrzewaj, często mieszając. Praż do momentu, aż nasiona staną się lśniące, a cała kuchnia wypełni się orzechowym aromatem. Uważaj jednak, aby ich nie przypalić – wówczas stanie się gorzki
Roślinna - blog wegańskiTajskie smaki :) Smażony w woku makaron ryżowy z jajkiem, kiełkami i orzeszkami ziemnymi. Charakteru nadaje mu specyficzna pasta tamaryndowa. Moja wersja jest z serem tofu, który z powodzeniem można zastąpić kurczakiem lub krewetkami. Składniki na 2 porcje: 100 g makaronu ryżowego wstążki 100 g sera tofu szalotka 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki pasty z tamaryndowca 2 łyżki(...)przygotować według instrukcji na opakowaniu. W woku rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę i czosnek. Dodać ser tofu i chwilę podsmażyć. Wlać jajka i zamieszać, aż się zetnie. Dodać makaron, pastę z tamaryndowca i sos rybny. Wymieszać dokładnie i smażyć około 2 minuty. Pod koniec dorzucić kiełki fasoli mung i orzeszki. Skropić sokiem z limonki i podawać posypane siekanym szczypiorem
wyzwania kuchennezwana też cieciorką. Nigdy wcześniej nie miałam okazji jej jeść, a teraz na stałe wejdzie do mojego menu, gdyż jest smaczna, zdrowa i bardzo sycąca. Przygotowałam z niej pastę a'la hummus. Zasadniczo hummus występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale podstawowymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini - czyli pasta(...)razem dokładnie wymieszane. U mnie wariacja na temat hummusu bo przygotowana z cieciorki z puszki z dodatkiem ziaren sezamu i kawałeczkami pora. Ja podałam na kolację z chrupkim pieczywkiem. Pasta z ciecierzycy a'la hummus SKŁADNIKI: 100 g cieciorki z puszki 1 łyżka sezamu kawałek pora 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki musztardy PRZYGOTOWANIE: Cieciorkę odcedzamy z zalewy. Pora
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki