kurczaka to dla mnie bardzo fajna alternatywa na szybki obiad. Nie są drogie, a wydajne. No i pomysłów na ich podanie jest bez liku. Tym razem wykorzystałam do nich pastę z chilli - harisse, którą kiedyś kupiłam na bazarze z egzotyczną żywnością. Często ją używam podkreślając smak potraw, nadając im lekko pikantnego charakteru. Tak tez jest z pałkami, są aromatyczne, lekko(...)ostre z nutą kwaśnej limonki. Polecam. Jeśli brak wam pasty, można zrobić ją samemu, wystarczy wysuszyć kilka świeżych chili i zmiksować je z kilkoma ząbkami czosnku i olejem. Moja pasta zawiera nawet nasiona, dzięki czemu jest naprawdę ostra, a tym samym wydajna. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybki obiad? tak ..czasami potrzebujemy obiad na wczoraj. Zapraszam na kurczaka z pasta curry w mniej niz 30 min. Skladniki: 3 cebule kroimy w cienkie poltalarki 4 zabki czosnku - wyciskamy praska 2-3 lyzki oleju 4 piersi z kurczaka ok 300 gr baby corn-mlodej kukurydzy pietruszka bazylia 500 ml jogurtu ( ja uzylam greckiego) 4-5 lyzek zoltej lub zielonej(...)pasty curry Wykonanie: Na rozgrzany olej wrzucamy cebule I czosnek- smazymy na duzym ogniu ok 3 min Do cebuli wrzucamy piersi z kurczaka I kukurydze . Smazymy ok 4-5 min. Do miski dajemy jogurt I paste curry. Jezeli lubimy "na ostro" mozemy dodac1-2 lyzki pasty wiecej. Dodalemy ok 1 lyzeczki bazyli I pietruszki. Mieszamy , mozemy dodac
Smaki Edytychłodnik z liści rzodkiewki. Teraz przyszła pora na rzodkieweczkę w tajskim stylu. Czas: 10 minut Składniki: 1 pęczek rzodkiewki kilka gałązek dymki lub szczypioru sól 1/3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej cukier sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka czarnego sezamu 3 łyżki oleju z pestek winogron natka kolendry (nie lubię więc używam melisy lub mięty ) Umyć rzodkiewki(...)Obciąć ogonki. Pokroić w cienkie plasterki. Lekko posolić. Usiekać szczypiorek. Wymieszać olej z pastą cytrynową, szczyptą cukru, sokiem z cytryny i posiekanymi kilkoma listkami mięty. Polać dresingiem rzodkiewki. Wymieszać. Na suchej patelni uprażyć sezam. Posypać sałatkę uprażonym czarnym sezamem. Udekorować listkami mięty. Podawać na świeżo np. do grillowanego kurczaka. * jeśli nie mamy pasty z trawy cytrynowej można dodać szczyptę
Buniabaje w kuchnijako wielka miłośniczka makaronu pod każdą postacią nie mogę przejść obojętnie obok dzisiejszego święta. World Pasta Day Ustanowiony przez World Pasta Congress w 1995 roku w Rzymie, jest międzynarodowym świętem promującym konsumpcję makaronu jako dania zdrowego, niedrogiego i bardzo smacznego. Miłośnicy makaronu z całego świata tego dnia dyskutują o ekonomicznej i gastronomicznej wszechstronności pasty, dzielą się kulinarnymi pomysłami i doświadczeniem
Magiczne Życie Martylodówki. Nagrzałam piekarnik do 150 stopni. MASA SEROWO - PISTACJOWA: 150 g niesolonych orzeszków pistacjowych (zarówno solone i niesolone znajdziecie w sklepie SKWORCU ) 200 g mleka słodzonego skondensowanego 1 łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 1 jajko 125 g serka mascarpone 125 g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego Oczywiście składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli chodzi o pistacje(...)ściereczkę, aby choć w części straciły posmak soli. Pistacje umieściłam w blenderze i zmiksowałam na konsystencję mokrego piasku, do którego dodałam mleko skondensowane i zmiksowałam ponownie. Uzyskałam gęstą pastę pistacjową, którą przełożyłam do miski, dodałam kolejno pozostałe składniki, czyli jajko, pastę z wanilii i sery. Masę serową przełożyłam do wcześniej przygotowanych papilotek ze schłodzonym spodem ciasteczkowym. Wyłożyłam do 2/3 wysokości
Blondynka Gotujektórych nie mogę dostać u siebie, kolory, zapachy, struktury i konsystencje... Wprawiają mnie w euforyczne uniesienie i nigdy nie wychodzę stamtąd z pustymi rękoma. Tak było również w przypadku pasty tahini, której nie potrzebowałam, ale jak tylko ją dojrzałam, od razu kupiłam, nie zastanowiwszy się nawet, do czego ją wykorzystam. W końcu jednak znalazłam sposób na pyszne zastosowanie sezamowej pasty(...)pysznie, nie tylko według mnie. Partia 12 sztuk rozeszła się w mgnieniu oka. MUFFINKI TAHINI Z DAKTYLAMI I JABŁKIEM. / w oparciu o przepis : ILLUCUCINA / na 12 muffinek 210 g pasty tahini 170 g płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu (sproszkowanego) 0,5 łyżeczki imbiru 10 miękkich daktyli
W kuchni Karmel-itkiwakacyjnych wojaży przywiozłam ze sobą pastę sezamową (czyli tahini/tahinę). Już jak ją kupowałam to wiedziałam co z niej zrobię. Ciasteczka chałwowe wg receptury Davida Lebovitz'a już jakiś czas temu mnie ujęły. Tahina jest również dostępna w niektórych polskich sklepach (zatem jak ktoś zechce je zrobic tu i teraz to nie powinien mieć problemu z jej dostaniem w Polsce(...)Pasta sezamowa nadaje bardzo charakterystyczny, chałwowy smak. Z tahini gotowałam również owsiankę. Była pyszna. :) Przepis na te ciasteczka dedykuję wszystkich fanom chałwy. Gwarantuję, że ciastka na pewno im zasmakują. W przepisie nie ma mowy o dodatkach typu orzechy ziemne czy gorzka czekolada. Myślę, że świetnie by tu się sprawdziły różnego rodzaju bakalie, może rodzynki moczone w rumie...? Tahiny jeszcze
coolinarnastrefa.blogspot.comnajciekawszy w tym daniu jest sos -gęsty, kremowy i... całkowicie wegański:) Kremowość bierze się z tego, że część fasoli jest tu zblendowana wraz z tofu, a dzięki dodatkowi pasty miso zyskuje mnóstwo smaku i umami. Do tego pajda dobrego chleba i satysfakcja gwarantowana. Fasola z pomidorami w kremowym sosie Składniki: 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju albo oliwy(...)cherry) 3 puszki białej fasoli (400 ml) garść świeżej bazylii opakowanie tofu ( 220 g) 2 łyżki płatków drożdżowych - można też pominąć albo w wersji niewegańskiej zastąpić parmezanem 2 łyżeczki pasty miso sól, pieprz do smaku pół łyżeczki soku z cytryny szczypta cukru Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostę, czosnek posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni albo w garnku
Smaczny zeszytpasta fireplace keep you warm? For food styling bookings and inquiries about food photography or video production or with various questions please click here to contact Food Polka The post Pasta Fireplace appeared first on Food Polka
Food Polkatakże zaskoczy gości swoją oryginalnością i smakiem. Przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Składniki: 1 puszka (około 400g) ciecierzycy, odsączonej i opłukanej (nie wylewać zalewy) 3 łyżki tahini (pasty sezamowej) 1 ząbek czosnku, zmiażdżony sok z cytryny do smaku 2 łyżki oliwy lub oleju sezamowego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin) sól i pieprz mielony do smaku papryka słodka(...)chleb. W Kanapkach i Wrapach: Użyj hummusu jako bazy do kanapek lub wrapów. Doskonale komponuje się z warzywami, grillowanym kurczakiem czy pieczonymi warzywami. Możesz też połączyć hummus z innymi pastami, np. z pesto lub guacamole, aby dodać kanapkom głębi smaku. Jako Sos do Sałatek: Wykorzystaj hummus jako kremowy dressing do sałatek. Rozcieńcz go odrobiną wody lub soku z cytryny
Moja Książka KucharskaJeśli chodzi o pastę, to nie jest jakiś mega wyczyn, ekskluzywne jadło rodem z restauracji z gwiazdkami Michelin. Nie je się tego niczym bułkę przez bibułkę, lecz normalnie...ustami. Jeden, jedyny składnik, dodany do pasty (moje ukochane maggi) podnosi level...ba! przynajmniej o dwa levele (smakowe). Do tego świeże, cieplutkie pieczywo i śniadanie "bogów" gotowe! Zdecydowanie polecam Arek
R'n'G Kitchenpowiem szczerze, karelskie pierogi w sobie coś uzależniajacego. Zapieczony ryż na mleku smakuje inaczej niż ten, który jesz na śniadanie. A do tego dochodzi munavoi( jajeczna pasta z masła i ugotowanych na twardo jajek) z posiekanym koperkiem. Coś pysznego! Pierożki mają charakterystyczny kształt, który osiagniemy przyszczypując ciasto dwoma palcami. Najpierw z jednego brzegu, potem z drugiego. Zobacz na zdjęciach(...)przez około 15 minut, na złoty kolor. 6. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Gotowe pierogi posmarować pędzelkiem i nakryć ściereczką, aby nie schły. Pasta jajeczna munavoi: 3 jajka ugotowane na twardo 100 g masła w tempraturze pokojowej 1/ 4 łyżeczki soli ewentualnie 1/ 2 dl świeżych ziół: szczypiorku, pietruszki Ugotowane na twardo jajka drobno posiekać
dolcevitainmykitchenUwielbiam wszelkie pasty jajeczne. Tym razem klasyczną pastę wzbogaciłam o dodatek sera. Wyszło pysznie! Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 100-150 g żółtego sera siekany koperek sól, pieprz 1 pełna łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy Sposób wykonania: 1. Ugotowane jajka obrać ze skorupek, oddzielić białka od żółtek. Żółtka rozetrzeć na gładko z majonezem i musztardą. 2. Białka
Kuchnia domowa Aniaktorem jestem tak samo wziętym i dobrym, miałem nawet swoje 3 sekundy w serialu Kasia i Tomek. Ale wróćmy do kanapek. Dzisiaj mam dla Was przepis na całkiem fajną pastę jajeczną do kanapek. Do zrobienia w parę chwil, a jest naprawdę rewelacyjna. Często na weekendy dla Ani robię pastę z makreli, dla siebie tę jajeczną i mamy na śniadanie
Marder&Marder Manufacturemarynowane, w śmietanie, czy w dowolnej formie, ryby w puszcze w oleju czy pomidorach, smażone, no jakiekolwiek tylko jesteście w stanie sobie wyobrazić. Po prostu uwielbiałem ryby. Taką kanapkową pastę z makreli również. Często ją robiłem i często jadłem. Cóż… Teraz jem etycznie i bez cierpienia innych, a pastę zrobiłem dla Ani. I Ania potwierdza, że jest pyszna. Ani możecie
Marder&Marder Manufacture