pasta - 16803 przepisów (strona:299/1121)

Ciasto jogurtowo-waniliowe z morelami 126

pszennej 150 g gęstego jogurtu naturalnego Bakoma albo greckiego 3 jaja ¾ szklanki oleju 0,5 szklanki cukru trzcinowego, zamiennie biały 1 łyżka proszku do pieczenia 3 morele pół łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu cukier puder do posypania Przygotowanie ciasta: W głębszej misce utrzyjcie trzepaczką (lub mikserem, ja wybrałam trzepaczkę) jaja, jogurt, cukier i olej. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia(...)pastę waniliową, utrzyjcie, by nie było grudek. Morele kroję na pół, przekręcam w przeciwnym kierunku obie połówki, wyjmuję pestkę, kroję na cztery. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto, ułóżcie na nie pokrojone morele. Pieczcie w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ciasto

Zasmakuj Kuchni
TORTILLE Z PASTĄ Z AWOKADO 123

Pomysł na pyszą przekąskę na imprezę lub kolację – tortille z pastą z awokado. Jako nadzienie można dodać to, co najbardziej lubicie. U mnie znalazła się cukinia, oliwki czarne i suszone pomidory. Składniki: – 1 awokado – 1/2 cytryny – szczypta soli i pieprzu – szczypta chili – 1 łyżeczka pesto z czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) Czytaj więcej → Artykuł TORTILLE(...)PASTĄ Z AWOKADO pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
Pasta tuńczykowo-jajeczna 152

tuńczyka z puszki natka pietruszki (gałązka) pieprz mielony sól czarnuszka szczypiorek Jajka przekroić wzdłuż. Wyjąć żółtka. Natkę pietruszki posiekać. Żółtka, jedno białko, tuńczyka i natkę zmiksować razem ręcznym blenderem. Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem pastę włożyć łyżeczką do miseczek z białek, posypać czarnuszką i podać ze szczypiorkiem. #MasterTuńczyk

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta z jajek i zielonego groszku 138

Lubicie kolory na talerzu? Ja bardzo,a najbardziej te naturalne,bo są zdrowe i wręcz kuszą by po nie sięgnąć. Pasta z zielonego groszku jest bardzo wartościowa i mocno zachęca do zjedzenia. Dodatkiem do moich kanapek są Zbożowe przyjemności od Kupca które otrzymałam do skosztowania w ramach programu ambasadorskiego. Zbożowe przyjemności to chrupiące przekąski w trzech smakach: oliwka i zioła(...)świeżo mielony pieprz Groszek ugotować do miękkości,odcedzić i wystudzić. Jaja ugotować na twardo,obrać ze skorupek i wystudzić. Blenderem rozdrobnić jajka,dodać groszek i majonez,zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Stosować jako smarowidło do kanapek lub jako farsz do naleśników czy jajek

Kolorowa kuchnia Elki
Hummus 155

Mój pierwszy hummus. Nie jest może idealnie gładki bo blender odmówił mi posłuszeństwa. Choć przyznam, że te lekko wyczuwalne grudki w niczym nie przeszkadzają. Taką pastę możemy zjeść na śniadanie lub kolację. Wystarczy posmarować nim pieczywo i dodać ulubione składniki ( na przykład jakieś warzywa ). Do hummusu możecie użyć domowej pasty sezamowej, na którą przepis znajdziecie tutaj . Albo zakupić gotową

Ewa w kuchni
Jajka faszerowane pastą z awokado 380

mnie zrobił 😛 No ale nie o tym tu dziś będziemy się rozpisywać, bo ani to ciekawe, ani ważne. Mając na uwadze zbliżające się święta, postanowiłam przygotować z awokado pastę jajeczną. Na taki wielkanocny stół w sam raz, bo nie dość, że smaczne, to jeszcze delikatnie zielone, więc w klimacie wiosny, którą poniekąd już mamy, tylko jakoś zadomowić się nie umie(...)Dzięki musztardzie pasta nabiera ostrzejszego wyrazu i nie jest mdła. Można nią śmiało smarować kanapki lub krakersy, na których co raz chętniej podajemy "mini" przystawki ;) Składniki na 12 sztuk: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 dojrzałe awokado (obrane, bez pestki) 1 pełna łyżka majonezu 1 pełna łyżka musztardy 3 łyżki pestek dyni Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ugotowane

Kuchnia w czekoladzie
Falafele jajeczne z oszukanym hummusem groszkowo- miętowym 118

jajeczne w nowej odsłonie- tym razem z dodatkiem ciecierzycy i aromatycznych przypraw. Do tego dodatek absolutnie niezbędny- zielony hummus z groszku i mięty. Celowo nazwałam go oszukanym, gdyż aby pasta mogła nosić miano hummusu, w jej skład musi wchodzić ciecierzyca. U mnie jej nie ma, a więc z tym hummusem to trochę oszukuję Wszystkich hummusowych purytan proszę o wyrozumiałość(...)łyżeczki kolendry, mielonej 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny olej 1 łyżka ziaren sazamu Składniki na oszukany hummus: 2 szklanki mrożonego groszku 1 ząbek czonku, duży, posiekany 3 łyżki pasty sezamowej tahini 1/2 łyżeczki kuminu, mielonego 1/2 łyżeczki kolendry, mielonej mała garść listków mięty + kilka do dekoracji 4 łyżki zimnej wody 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 cytryny, otarta

olalacooking
Kiszona pasta czosnkowa 134

Kiszona pasta czosnkowa to idealny dodatek do białego barszczu, żurku czy sosu, idealna do mięs wszelakich, do zup, i czego dusza zapragnie. Jest zdrowa, jest pyszna choć wiem że nie wszyscy kochają czosnek. Jest aromatyczna i ma mnóstwo tego czego nam na przedwiośniu potrzeba, mnóstwo dobrych bakterii, ważnych aby organizm funkcjonował poprawnie i zdrowo. Zachęcam do kiszenia czosnku. Przepis pochodzi(...)książki "Fermentacja warzyw" K. K. Shockey i Ch. Schockey. Kiszona pasta czosnkowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Marokańska kiszona pasta z czosnku 123

Czosnek kiszę często a tym razem po marokańsku. Pasta nada smaku każdej potrawie, można nią natrzeć mięso i upiec, można posmarować cieniutko kanapki, można dodać do sosu pomidorowego czy innego, można eksperymentować, zapach jest murowany. Smak idealny jak dla kiszonek, nie czuć charakterystycznego, ostrego zapachu czosnku. Zachęcam do kiszenia bo to samo zdrowie dla organizmu. Przepis pochodzi z książki(...)Fermentacja warzyw" K. K. Shockey i Ch. Schockey. Marokańska kiszona pasta z czosnku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Klasyczne pesto z bazylii 109

Pesto bazyliowe- włoska pasta na bazie świeżej bazylii, orzechów, czosnku, oliwy oraz odrobiny twardego sera, którą najczęściej wykorzystuje się w daniach makaronowych, jako marynata do mięs czy pasta do chleba. W klasycznym pesto podstawą- oprócz najważniejszej bazylii- są orzeszki piniowe oraz ser parmezan, jednak możliwe są odstępstwa od tej reguły i można użyć innych orzechów lub pestek: nerkowce, słonecznik, dynia

Kraina Miodem Płynąca
z kiełbasy, jajek pyszna pasta do chleba... 112

jajek z kiełbasą, dodać pieprz mielony, paprykę słodką, posiekany szczypiorek z koperkiem, majonez, wszystko dobrze wymieszać, do smaku dodać soli lub kucharka, schować do lodówki na 2 godziny - pasta z kiełbasy i jajek jest smacznym dodatkiem do smarowania pieczywa, dobra jakościowo kiełbasa nada paście wybornego smaku..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Humus z pieczonym burakiem i czarnuszką 147

ciecierzycą i resztą składników na gładką masę,na końcu dodajemy czarnuszkę,mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem,i polewamy po wierzchu oliwą co zapobiegnie wysuszaniu naszej pasty. Smacznego!! rada: Pastę tahini możemy kupić gotowa w sklepie lub uprażyć kilka łyżek sezamu na suchej patelni i jak wystygnie zmiksować z łyżką oliwy na krem

Swojskie jedzonko
domowa pasta tahini 109

naczynia Thermomixa lub młynka do kawy lub blendera posiadającego dużą moc Miksujemy, aż sezam zacznie wydzielać olej, a mas będzie rzadkiej konsystencji, od czasu do czasu zbieramy pastę z boków naczynia. Opcjonalnie dodajemy olej i miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Przekładamy do słoiczka, zakręcamy. Gotową masę możemy używać do wielu dań i wypieków, np. do humusu

Domowy Smak Jedzenia
Jajka faszerowane guacamole 611

Jajka faszerowane guacamole Jajeczka nadziane pastą z awokado. Są zdrowe, pyszne i kolorowe, idealne na lekkie śniadanie, kolację lub jako przystawka na przyjęcie. Wyglądają efektownie i wybornie smakują. Polecam!     Składniki: 6 jajek 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z limonki 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 niewielki pomidor pół pęczka szczypiorku szczypta chili, sól(...)oraz oliwę i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili *** *** Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w drobną kosteczkę i odsączamy z soku *** *** Pomidora dodajemy do pasty i delikatnie mieszamy *** *** Białka wypełniamy farszem *** *** Papryki i pozostałe awokado kroimy w drobniutką kosteczkę *** *** Jajeczka dekorujemy z wierzchu kawałkami papryki i awokado **** *** Jajka faszerowane guacamole należy przygotować nie więcej niż

Blog z Apetytem
Pasta z cieciorki i papryki z nutą suszonych pomidorów 115

Mocno aromatyczna warzywna pasta idealna do kanapek, świetna jako imprezowa przekąska podana na krakersach ale równie doskonale smakuje z ciepłymi, chrupiącymi grzankami. Składniki: 1 puszka cieciorki (450g) 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżki pikantnego ketchupu 3 suszone pomidory z oliwy sól pieprz 1 pęczek natki z pietruszki Wykonanie: 1.  Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić(...)Cieciorkę odsączyć z zalewy, a czosnek obrać i pokroić w plasterki. 3.  Paprykę, cieciorkę, czosnek, ketchup i suszone pomidory przełożyć do blendera i zmiksować do postaci pasty. Całość doprawić solą i pieprzem. 4.  Podawać z dodatkiem świeżej natki z pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny