pasta - 17303 przepisów (strona:304/1154)

Hummus z suszonymi pomidorami 103

Składniki: 1 puszka ciecierzycy (400g) 12 kawałków suszonych pomidorów z oliwy 2 łyżka oliwy z suszonych pomidorów 2 łyżki pasty tahini 4 ząbki zmiażdżonego czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Sposób wykonania: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać 2-3 łyżki zalewy z ciecierzycy (aqufaba). Wierzch hummusy skrapiamy oliwą z suszonych

Qchnia po prostu
Makaron jajeczny z krewetkami i sosem curry 100

Bardzo prosty i szybkie w wykonaniu. Życzę smacznego. Liście mięty i kolendrę posiekać drobno. Wrzucić wszystko do kubka,dodać kurkumę, curry w proszku, odrobinę soli, pastę curry i wymieszać. W woku rozgrzać oliwę, wrzucić pastę curry ze wszystkimi składnikami. Smażyć kilka sekund. Wlać mleko kokosowe, dodać umytą i przekrojoną na pół fasolkę szparagową. Gotować 10 minut. Następnie dodać groszek, chili

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym z dressingiem orzechowym 80

Sałatka z gruszką, serem pleśniowym, rukolą, uprażonymi orzechami włoskimi i polana dressingiem na bazie pasty z orzechów włoskich . Pyszne połączenie, które zadowoli nawet wybredne podniebienia Polecam! Składniki: 2 dojrzałe gruszki 1 garść rukoli 1/3 szklanki orzechów włoskich 80 g sera pleśniowego np. lazur Dressing orzechowy: 2 łyżki pasty z orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek

Oryginalny smak
Pieczone steki z kalafiora z zatarem, jogurtowym sosem tahini i pestkami granatu 80

KALAFIOR 1 kalafior 1 łyżka przyprawy zatar 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek sól pieprz SOS 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini sól pieprz pestki granatu świeża kolendra Wykonanie SOS TAHINI W miseczce mieszamy pastę tahini, jogurt, sok z cytryny, doprawiamy solą  i pieprzem. Odkładamy do lodówki. “STEKI

Tajemnice Smaku
Pasta z białej fasoli jak smalec 128

Jeśli lubicie smalec ale oszczędzacie kalorie to ta pasta z białej fasoli będzie świetnym rozwiązaniem. Smak tej pasty do złudzenia przypomina smak klasycznego smalcu. Świetna opcja dla wegetarian i osób przebywających na różnego rodzaju dietach. Do tego kiszony ogórek.... mmmm niebo w gębie :) 1 puszka białej fasoli 240 gram 1 cebula ok. 100 gramów pół niedużego  jabłka 1 malutki

Andzia Pichci
Baba ghanoush 119

Długo przekonywałam się do wypróbowania tej pasty, bo nie jestem wielką fanką bakłażanów 🙂 Myślę, że główną rolę odgrywają tu wyraziste dodatki – czosnek, kmin rzymski, pasta tahini

Bullio
Domowy ajvar 401

Ajvar jest to pasta warzywna przygotowana z pieczonej papryki, z dodatkiem bakłażana, cebuli, czosnku. W zależności od naszego podniebienia możemy ją zrobić w sposób bardziej lub mniej pikantny. W sklepach znajdziemy gotowe pasty, jednak taka domowa będzie z całą pewnością znacznie lepsza. Składniki 3 duże, czerwone papryki 1 bakłażan 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 papryczki chilli odrobina oliwy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polska - Pasta makrelowa w wersji bezrybnej 102

uwielbiam. Historia powstania tego przepisu jest taka, że w lodówce zalegały nam jakieś resztki wędzonego tofu i ciecierzycy. Dwie minuty później na talerzu był pyszny razowy chlebek posmarowany wege pastą makrelową i ogórek kiszony. Składniki: - pół kostki wędzonego tofu - 3 łyżki ciecierzycy z puszki  - 4 łyżki oleju rzepakowego - łyżeczka koncentratu pomidorowego - szczypta soli, pieprz Przygotowanie: 1) W zasadzie(...)się rozpisywać - wszystko wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy na gładką, jednolitą pastę

Roślinożerni urlopowicze
Sos jogurtowo-ziołowy z curry 91

aromatycznych warzyw z grilla, kanapek z wędliną lub serem. Do sosu możecie wrzucić przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, świeżo posiekane zioła, np. bazylię, kolendrę, koperek lub natkę, dodać łyżkę pasty ajwar (pasta z pieczonych bakłażanów i papryki). Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 370 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki ketchupu sól, pieprz, papryka słodka, oregano, zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki sypkiej

Zasmakuj Kuchni
PASTA Z BRYNDZY I JAJEK 100

przyrządzić taką smaczną pastę do kanapek potrzebujemy tylko 3 składników: ugotowanych na twardo jajek, rzodkiewki i sera typu bryndza 😍  Do tego dodajemy tylko do smaku, i w celu nadania paście aksamitnego smaku - majonezu oraz jogurtu (w konfiguracji ilościowej dowolnej) oraz szczypty pieprzu ziołowego i odrobiny zieleniny typu: natka, szczypiorek lub koperek.  Wszystko dusimy widelcem, lub drobno kroimy, mieszamy

Walijskie Pichcenie
KLASYCZNA PASTA JAJECZNA 130

Podstawowa pasta jajeczna ze szczypiorkiem i majonezem. Prosta i pyszna. Kluczem do jej sukcesu są perfekcyjnie ugotowane jajka. Gotujemy je nie dłużej niż 5-6 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Następnie lekko studzimy i kroimy w drobną kosteczkę - można rozgnieść widelcem. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z posiekanym szczypiorkiem.  Pastę

cool and minty
BABA GHANOUSH - pasta z pieczonego bakłażana i sezamu 120

Składniki: 3 małe bakłażany 2 łyżki soku z cytryny 2 czubate łyżki pasty tahini 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego sól, pieprz Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 90°C. Bakłażany myjemy, skórkę nakłuwamy widelcem i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy przez 50 minut. Bakłażany powinny być obkurczone, ich skórka cienka i wypieczona(...)środku bardzo miękki. Warzywa studzimy, następnie przekrawamy na pół i wydrążamy łyżką miąższ ze skórki. Przekładamy go do miski, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy blendera ręcznego miksujemy na pastę. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z ulubionym pieczywem, grzankami lub świeżymi warzywami

Qchnia po prostu
Pasta z tuńczyka do krakersów 84

Szybka w przygotowaniu pasta z tuńczyka z dodatkiem serka i ziół. Idealna do krakersów ale też świetna do kanapek. To świetna pozycja na przekąski imprezowe a przecież jest karnawał:) Pasta z tuńczyka idealna do krakersów 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 150 g kremowego serka łyżeczka startej skórki z cytryny 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku 1/2 czerwonej

Smaczny zeszyt