pasta - 17303 przepisów (strona:297/1154)

Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie 413

niż ten gotowany tylko na słodkich burakach. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Składniki: 1,2 kg buraków 1,2 litra wody 1 łyżka  domowej warzywnej pasty bulionowej  lub włoszczyzna szczypta kwasu cytrynowego 0,7 litra   zakwasu na czerwony barszcz 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Do garnka(...)wlewamy wodę, dodajemy buraki, kwasek cytrynowy i pastę bulionową. Jeśli nie mamy pasty dodajemy obraną włoszczyznę. Gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dolewamy kwas buraczany, przyprawiamy, dobrze podgrzewamy, pilnując, aby barszcz się nie zagotował, straci wtedy kolor. insertCookd("18781c5dc91146b0f8dc2fc8e2adeb6d

Kulinarne przygody Gatity
Twarożek zwany bryndzą 172

Dzisiaj na blogu szybka pasta z białego sera z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Przepis ten dostałam od mojej przyjaciółki wiele lat temu. Za pierwszym razem kiedy spróbowałam tej pasty nie potrafiłam odgadnąć tak do końca jej składników... W błąd wprowadziła mnie nieco jego nazwa: bryndza. Bryndza zawsze kojarzyła mi się z zupełnie innymi smakami. Ale nazwa nazwą, a serek zagościł

Kulinarne przygody Gatity
Gotuj z... #1 Raz takie, a raz(owe) czyli ludzie blogi piszą, ludzie blogi czytają 171

stajla. Lajfstajla ;)  Coraz lepiej się ją czyta.  I ogląda.  I z nią gotuje.  Panie i Panowie, dzisiejszy obiad inspirowany jest... FASHIONELKĄ! Naleśniki razowe.  Pasta tuńczykowa.  Z moimi modyfikacjami. Naleśniki serwowałam z pomidorową pastą tuńczykową, która (odpowiednio zagęszczona) z powodzeniem może posłużyć także jako sos do spaghetti. Na zimno natomiast doskonale nadaje się jako pasta

bastalena
Leczo z cukinią i patisonem 171

Wrzesień to najlepsza pora na przygotowanie lecza - szczególnie po naszym corocznym pobycie na Węgrzech, skąd przyjeżdża pyszna papryka i pasta Eros Pista - diabelnie ostra, którą dodajemy do czego się da !!! Dzisiaj moja wersja z kiełbasą oraz cukinią i patisonem z ogródka Teściowej :) Przyznaję , że robię zawsze wielki gar z podwójnej ilości składników - bo znika  w błyskawicznym tempie. SKŁADNIKI(...)kiełbasy podwawelskiej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 duża cebula 1 mała cukinia 1 średni patison 2 pomidory sól ,pieprz, papryka słodka i ostra papryczka chili lub ostra pasta paprykowa - jeśli ktoś lubi pikantnie !!! olej  PRZYGOTOWANIE Obraną kiełbasę i wszystkie warzywa   (cukinię, patisona i pomidory bez skórki) kroimy  w kostkę. Najpierw podsmażamy cebulę. Potem dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Hummus z olejem sezamowym/ Hummus zatar halabi/ Hummus 7 ziół 160

Dzisiaj pokaże Wam jak przygotowuję hummus, bardzo znaną i popularną na bliskim wschodzie pastę. Tradycyjny hummus powinno przygotowywać się z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku, soku z cytryny i np. dodatku ziół.  Ostatnio miałam okazję próbować arabskiego hummusu i jak dla mnie był za kwaśny. Ja swój przygotowuję dość intuicyjnie tak aby smaki były zrównoważone, a konsystencja idealnie gładka. Podaje(...)jogurtu naturalnego gęstego Wszystko miksujemy na gładką masę. HUMMUS 7 ZIÓŁ: - puszka cieciorki - 1/3 puszki soczewicy - łyżeczka arabskiej przyprawy siedem ziół - 10 kropli oleju sezamowego - łyżka ziaren sezamu - łyżeczka pasty z trawy cytrynowej - łyżka śmietany lub jogurtu - sól, pieprz Wszystko miksujemy na gładką masę, spożywamy po schłodzeniu w lodówce przez około godzinę. Skład przyprawy 7 ziół: kolendra, cynamon, imbir, pieprz

SMYKWKUCHNI
Indonezyjskie czerwone curry z rybą 183

ryba o białym mięsie, nie polecam jedynie nienadającej się do konsumpcji pangi), 1 czerwonej papryki, 1/2 czerwonej papryczki chili, 3 limonek, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 3 łyżeczek czerwonej pasty curry, 400 ml mleczka kokosowego, oliwy, oleju sezamowego, sosu sojowego, sosu rybnego, 1 szklanki czerwonego ryżu jaśminowego (można zastąpić białym ryżej jaśminowym), soli. Przygotowanie dania zacząłem od przygotowania składników, które(...)kiedy zrobiła się lekko szklista dodałem również czosnek. Po kolejnych 30 sekundach dodałem wcześniej pokrojone czerwoną paprykę i papryczkę chili. Po około minucie na patelnię dodałem 3 łyżeczki czerwonej pasty curry. Przez cały czas potrawę smażyłem na maksymalnym ogniu, dość intensywnie mieszając, aby nie dopuścić do jej przypalenia się. Kiedy curry zaczęło intensywnie pachnieć, czyli mniej więcej po upływie kolejnej

Wyprawy kulinarne
Ajvar- bałkański przysmak 190

Ajvar  to lekko pikantna pasta warzywna, pochodząca z kuchni serbskiej. To moja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw. Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;) Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek. Przepis pochodzi z bloga  OlgaSmile(...)dusimy na niewielkim ogniu, papryczkę siekamy drobno i dodajemy do pomidorów. Wszystkie warzywa dodajemy do pomidorów, blendujemy. Następnie dodajemy przyprawy, ocet oraz olej i dusimy razem około 30 minut. Pasta powinna być lekko słodkawa, jeśli nie jest należy dodać cukier. Gorącą pastę nakładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy 15-20 minut. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Pad Thai (ผัดไทย) 223

tajskich dań. Pad Thai to w dosłownym tłumaczeniu "smażony po tajsku". Można go przyrządzić ze wszystkim, co nam przyjdzie do głowy. Jedyne składniki, o których nie można zapomnieć to: pasta tamaryndowa (do kupienia w "Kuchniach Świata"), sos rybny, makaron ryżowy i jajko. Całą resztę dodajemy wedle gustu :) Poniżej przedstawiam moją bezmięsną wersję Pad Thai'a. Pyszności :) Składniki (dla dwóch osób(...)100g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki pasty tamaryndowej 1 szalotka 1 dymka (w całości) 2 ząbki czosnku 1 kapusta Pak Choi 1 cm imbiru 8-10 szt. groszku cukrowego 1 czerwona papryczka chilli 1 jajko poszatkowane, uprażone orzeszki ziemne limonka do podania

Tajskie smaki
Sezamowe noodle na ostro 200

zajmuje niecałe 10 minut! Składniki (2 porcje): noodle mie (ja użyłam 100g) 1 papryczka chilli 1 łyżka czarnego sezamu 2cm imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu 1 łyżka oleju arachidowego 1. Makaron gotujemy o minutę krócej niż podano(...)minut), przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok.  2. Czosnek i imbir ucieramy na tarce, następnie w małej miseczce dokładnie mieszamy razem z olejem sezamowym, olejem arachidowym, pastą z trawy cytrynowej i i cukrem (do całkowitego rozpuszczenia cukru). 3. Patelnię mocno rozgrzewamy. Wrzucamy sezam i prażymy przez minutę. Dodajemy przygotowaną pastę i cały czas mieszając smażymy kolejną minutę. Wrzucamy

Tajskie smaki
Cynamonowe palmier i życzenia świąteczne 680

Narodzeniem. Okazały się tak wciągające, że musiałam je schować, bo nich nic nie zostałoby do Wigilii ;) Palmier to ciasteczka w kształcie fantazyjnych zawijasków utworzonych z ciasta francuskiego posmarowanego słodką pastą zrobioną z masła, cukru i aromatycznego składnika, tu cynamonu. Choć palmier oznacza po francusku palmę, równie często nazywa się je "słoniowymi uszami", "francuskimi sercami" oraz "okularami". Spotkałam się również(...)łyżeczki cynamonu 1 gotowe ciasto francuskie (prostokątne) Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Przelej roztopione masło do miseczki i wymieszaj z cukrem i cynamonem, do uzyskania jednolitej, ciemnobrązowej pasty. Ciasto francuskie rozwałkuj na posypanej mąką blacie na prostokąt o bokach ok. 38 cm x 30 cm. Moje ciasto francuskie miało od razu kształt dużego prostokąta, więc postanowiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Masło z awokado 178

Bardzo smaczna pasta z awokado do smarowania pieczywa. Szczególnie polecam osobom unikającym mleka, idealnie zastępuje masło lub serek. Do pasty w wersji słonej świetnie pasuje plaster domowej wędliny i pomidor.   Składniki: awokado szczypta soli łyżeczka soku z cytryny Awokado dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Mikserem lub blenderem ucieramy na gładką masę. Dodajemy sól(...)cytryny. Pastę można doprawić nieco ostrzej, większą ilością soli, pieprzem lub przetartym ząbkiem czosnku

prawdziwe jedzenie
WEGETARIAŃSKI SMALEC 166

smalcu wytapianego ze słoniny. Najlepiej z ogórkiem małosolnym bądź kiszonym. Można też kombinować i podczas przygotowywania dodać jabłka, suszoną śliwkę czy inne składniki urozmaicające smak. SMALEC WEGETARIAŃSKI .    (PASTA Z BIAŁEJ FASOLI) /znaleziony w sieci, zmodyfikowany przez mnie;/ na 1 słoiczek 300 g 1 puszka białej fasoli 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula(...)duży (2 mniejsze) ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka pieprzu 1 ziele angielskie ew. sól, pieprz olej roślinny Fasole odcedzam, miksuję na gładką pastę blenderem z sosem sojowym oraz majerankiem. Odstawiam na bok. Cebulę obieram, drobno siekam i wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz liśćmi laurowymi, ziarenkami pieprzu i zielem angielskim smażę, aż cebulką będzie złota. Wyławiam przyprawy

W kuchni Karmel-itki
Tajska zupa kokosowa z kurczakiem (Tom Kha Gai) 182

Mocno aromatyczna, pikantna i rozgrzewająca zupa z mleka kokosowego. Dodatek pasty Tom Kha nadaje jej orientalnego charakteru. Idealna na mroźne dni i nie tylko ;) Składniki: 400 ml mleka kokosowego 1 opakowanie pasty TOM KHA 300 g fileta z kurczaka 100 g grzybów shitake lub mun świeży imbir limonka czerwone papryczki chili kilka gałązek szczypioru Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, następnie(...)gotować 10 minut. Kurczaka i gotowe grzyby pokroić w paski. Do garnka wlać połowę mleka kokosowego, zagotować. Dodać pastę Tom Kha, dokładnie wymieszać. Wrzucić paski kurczaka i dusić na małym ogniu kilka minut. Następnie wlać resztę mleka i 200 ml wody, gotować około 10 minut. Wrzucić grzyby, wymieszać i doprawić startym imbirem i sokiem z limonki. Gotową zupę rozlać

wyzwania kuchenne
A variation with the Cyprus cabbage 191

well read sth interesting time to time. And then come up with something like this: Champignon Cauliflower Variation Ingredients: small cauliflower 5 middle champignon green peas broth cube pasta, e.g. tube yolk (or sour cream and flour) parsley salt, pepper olive oil Preparation:  Wash cauliflour. Then cut it into florets and put as many as you need(...)soup. Boil water with the broth cube and put the florets of cauliflower. In other pot cook the pasta. Clean the champignon, cut into slices and lightly fry into olive oil. When cauliflower are soft add the champignon, green peas and boil for a while. Then add the pasta. Season soup with flour with sour cream (or yolk) and boil

bastalena

Proponowane wyszukiwania