przechodzi moje pojęcie. Zróbcie to danie, proszę! Nie pożałujcie, gwarantuję. Składniki (na 6 porcji): 0,5 kg świeżego bobu 2 łyżki bazyliowego pesto 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sok z połowy limonki sól do dekoracji użyłam: sezam, młotkowany czerwony pieprz, tymianek świeży, bazylia świeża W garnku zagotuj(...)zabierz się za żmudne obieranie go ze skórki. W blenderze lub Thermomixie zmiksuj obrany bób, pesto, tahini, olej, sól, sok z cytryny na gładką, jednolitą masę bez grudek. Przepyszną pastę z bobu przechowuj w lodówce maksymalnie dwa dni. Najlepiej smakuje schłodzona z ciemnym pieczywem. Smacznego, Klaudia! 1 porcja: Energia: 130 kcal Białko: 6,5 g Tłuszcz
Mango Papajakępki, cos mi focha strzelają i nie chcą rosnąć. Chucham, dmucham 😉 a one nie chcą się rozrastać. Dlatego jak zobaczyłam te cudne listki postanowiłam dodać je do tej pasty i wyszło znakomicie. Pasta z awokado na kanapki. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGuacamole w moim przypadku sprawdza się świetnie jako pasta śniadaniowa, przekąska imprezowa z nachosami czy lekką przekąskę miedzy posiłkami. Pamiętajcie dobre guacamole jest wtedy kiedy macie dobrej jakości dojrzałe avocado. Nie bójcie się i eksperymentujcie, dodawajcie coś od siebie, modyfikujcie przepisy. Bawcie się kuchni i nawet z takim prostym przepisem możecie zrobić coś fascynującego dla waszych gości. Składniki(...)pomocą widelca na jednolitą masę. Dodaj sok z limonki, sól i pieprz oraz rozciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Posiekaj cebulę, orzechy nerkowca, chilli oraz kolndre. Wymieszaj z pastą. Na sam koniec dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i wszystko dobrze wymieszaj. Podawaj z pieczywem lub nachos. Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji
Niezły MłynekGuacamole w moim przypadku sprawdza się świetnie jako pasta śniadaniowa, przekąska imprezowa z nachosami czy lekką przekąskę miedzy posiłkami. Pamiętajcie dobre guacamole jest wtedy kiedy macie dobrej jakości dojrzałe avocado. Nie bójcie się i eksperymentujcie, dodawajcie coś od siebie, modyfikujcie przepisy. Bawcie się kuchni i nawet z takim prostym przepisem możecie zrobić coś fascynującego dla waszych gości. Składniki(...)pomocą widelca na jednolitą masę. Dodaj sok z limonki, sól i pieprz oraz rozciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Posiekaj cebulę, orzechy nerkowca, chilli oraz kolndre. Wymieszaj z pastą. Na sam koniec dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i wszystko dobrze wymieszaj. Podawaj z pieczywem lub nachos. Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji
Niezły Młynekporcji widocznych na zdjęciu. Składniki na mus: – 150g masła orzechowego – 140ml aquafaby (wody spod ciecierzycy w słoiku lub puszce) – 3 łyżki syropu klonowego – 3 łyżeczki pasty kokosowej + 5 łyżeczek wody (lub 4 łyżki mleczka kokosowego) – 1/2 łyżeczki soku z limonki – szczypta soli Składniki na czekoladę: – 100ml napoju roślinnego – 80g gorzkiej czekolady Dodatkowo(...)sól morska w płatkach MUS: Pastę kokosową rozcieńczamy wodą, uzyskując w ten sposób mleczko kokosowe. W misce łączymy masło orzechowe, syrop klonowy i mleczko kokosowe na jednolitą, gładką masę, a w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody (maksymalnie 3 łyżki) i dalej mieszamy. Aquafabę umieszczamy w czystej i suchej misce, dodajemy sok z limonki, sól i ubijamy na sztywną pianę. Pianę
Be Fit Be Strongpasta zwana także dipem brokumole a nazwana tak została przez jej twórcę Tadeusza Müllera. Pasta jest przepyszna i znika szybko, trzeba zrobić więcej. Dla wegan czy wegetarian znakomita, trzeba tylko zastąpić miód innym syropem np. klonowym. Dip brokumole. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejogurtu greckiego 1 łyżka oleju rzepakowego sól do smaku pieprz do smaku szczypta kurkumy Do posmarowania mięsa, 1-2 łyżki tureckiego Biber salçası (koncentrat z papryki), robię też domową pastę paprykową , może też być ajwar olej do smażenia Jak przygotować schab bezglutenowy? Schab wieprzowy kroimy w plastry, które następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą i smarujemy z obu stron(...)pastą paprykową. Do szklanego naczynia wlewamy jogurt, dodajemy jajko, mąkę kukurydzianą, odrobinę oleju oraz przyprawy. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą trzepaczki. Wy możecie doprawić do smaku mięso i marynatę wg własnych upodobań smakowych. Plastry schabu wkładamy do marynaty, Schab musi być pokryty marynatą z obu stron. Odstawiamy naczynie z mięsem do lodówki na min. pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężółtej papryki 3 duże pieczarki 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % 1/2 szklanki bulionu sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, pół płaskiej łyżeczki przyprawy mielonej curry 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 4 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Piersi myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Przyprawiam i mieszam z 3 łyżkami oliwy. Odstawiam pod przykryciem do lodówki na 3-4 godziny lub (najlepiej(...)kawałki. Dodaję do kurczaka z warzywami, wlewam bulion oraz dodaję pół płaskiej łyżeczki curry. Danie smażę 5 minut, po czym wlewam szklankę śmietanki kremówki 30 % i dodaję łyżeczkę czerwonej pasty curry. Mieszam i smażę kilka minut bez pokrywki, tak by śmietanka nieco odparowała, a kurczak curry zgęstniał. Danie, w razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotowe curry
Zasmakuj Kuchnimarkecie. To jest to samo, co jej gotowanie, a czy jest drożej… nie wydaje mi się. Sprawdź przepis na: Krem porowo- ziemniaczany Składniki 200g ugotowanej ciecierzycy 1 łyżka pasty Tahini 3-4 łyżeczki oliwy z oliwek 2 małe ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny Klasyczny hummus – przepis Ciecierzycę odcedzamy z wody. Dodajemy do blendera, dodajemy(...)również pastę Tahini, obrany czosnek, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Całość blendujemy na gładką masę. Jeśli lubimy i chcemy delikatnie zmienić smak hummusu, to możemy dodac odrobinę na przykład ostrej papryki. Hummus podajemy ze świeżym pieczywem, albo np. z warzywami – papryką, marchewką pokrojoną w paseczki. Smacznego! Artykuł Klasyczny hummus pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!blogu My Chcemy Jeść pojawiło się wiele przepisów na pyszne i zdrowe dania. Są to przepisy na dania wegetariańskie, sałatki i słodkie wypieki. Nie zabrakło też przepisów na pasty do pieczywa. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najbardziej przypadły do smaku czytelnikom. Omlet z pieczarkami i mozzarellą Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia Pasta pieczarkowa
My Chcemy JeśćNorwegii…Ryba wędzona na ciepło w temperaturze powyżej 40°C. Składniki: 1 pikling średniej wielkości 2 jajka 2 łyżki pasty z oliwek zielonych 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Rybę „obieramy” ze skóry, usuwamy ości. Jajka gotujemy na twardo. Mielimy na najmniejszych oczkach. Łączymy z pastą oliwkową i majonezem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenDziś zapraszam was na bardzo smaczną i prostą w wykonaniu pastę na kanapki. Twarożek z rzodkiewką, ogórkiem i zieloną cebulką to wyśmienita propozycja nie tylko na śniadanie. Świetnie sprawdzi się też na kolację czy lekki lunch. Polecam :) Składniki - 250 gram sera białego w kostce ( twarogu ) - 5-6 rzodkiewek - 2-3 mniejsze ogórki konserwowe - kilka gałązek zielonej cebulki - 1 ząbek czosnku(...)biały ugniatam widelcem na papkę, rzodkiewkę i ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach, zieloną cebulkę kroję drobno, czosnek przeciskam przez praskę. Dodaję sól i pieprz do smaku. Pastę dokładnie mieszam, w razie potrzeby dodaję łyżkę lub dwie śmietany. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródwewnętrznego leniuszka. Swoją drogą, to głęboka niesprawiedliwość, że bohaterka „50 twarzy Greya” miała wewnętrzną boginię, a ja mam wewnętrznego lenia. Życie ssie. Dziś zajmiemy się pindjurem. Pindjur to genialna pasta z pomidorów, czosnku, papryki i ziół. Gwarantuję wam, że się zakochacie. My żremy, bo jedzeniem tego nie można nazwać, pindjur z białym serem i jest to połączenie genialne. Pindjur możecie(...)gotujemy 20 minut, mieszając. I tak jak w przypadku ajvaru, będzie się wydawało, że olej się nie połączy, że będzie fujka, ale w miarę gotowania stworzy się cudowna pasta. Dodajemy cukier i ocet i gotujemy na małym ogniu godzinę. Upieczoną i obraną paprykę słodką kroimy na małe kawałki, dorzucamy do pomidorów. Papryczki chilli nakłuwamy w kilku miejscach nożem i dorzucamy
ladykitchenczosnku. Potem po przyjeździe próbowałam znaleźć przepis na nią i nigdzie nic nie było. Trafiłam w końcu na bloga: Macedonian Uisine i tam znalazłam przepis na tą przepyszną, kremową pastę z czosnku i oleju. Kręci się ją podobnie jak majonez do momentu aż będzie biała i kremowa. Potrzeba nam czosnku i trochę oleju. Zaczynamy? Pasta macedońska Makalo. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemetabolizm. To smakowite curry możesz podać z ryżem lub chlebkami naan . Jako dekorację użyj świeżej natki pietruszki lub kolendry. Sprawdź przepis na Tajska zupa curry z kurczakiem Składniki zielona pasta curry- 2 łyżki olej – 2 łyżki mleko kokosowe- 1 puszka groszek mrożony-1,5 szklanki batat-2 sztuki czosnek – 2 ząbki imbir-ok. 2 cm sól i pieprz(...)przepis Czosnek obierz z łupin i pokrój w drobną kosteczkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Na dnie patelni z grubym dnem rozgrzej dwie olej i dołóż 2 łyżki pasty curry, imbir oraz czosnek. Smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając. Po upływie około 2 minut dodaj obrane i pokrojone w kostkę bataty. Smaż na małym ogniu przez kolejne 5 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!