PSkładniki:mięso na zupę (u mnie 2 udka z kurczaka)włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, cebula)sól, pieprz1 łyżka papryki słodkiej w proszku4 cm paska świeżego imbiruopakowanie pasty pomidorowej albo słoiczek przecieru pomidorowego1 papryczka chili albo pół łyżeczki przyprawy chiliopakowanie soczewicy czerwonejbazylia do dekoracjiśmietana do zabielenia.Gotujemy wywar z mięsa, gdy mięso będzie miękkie dodajemy włoszczyznę i gotujemy następne(...)pół godziny. Na koniec dodajemy słoiczek pasty pomidorowej i robimy tradycyjną pomidorową. Doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie namaczamy w zimnej wodzie soczewicę, około pół godziny. Po tym czasie dodajemy do gotującej się w ciąż zupy. Gotujemy około 15 minut. Gdy soczewica jest miękka dodajemy pastę pomidorową,imbir tarty, paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili albo przyprawę chili
Bon Appetit MałgorzatyWielkanocnym stole obowiązkowe są faszerowane jajca. Dziś odsłona z cudownymi pomidorami suszonymi oraz fetą. Ładny kolor jajka zawdzięczają marchwi oraz paście paprykowej. Następne planuję zrobić z awokado oraz oliwkami i wasabi. Zobaczę, które lepsze? Chociaż chyba najlepsze są te zwykłe z majonezem i ze szczypiorkiem :) Składniki:4 jajka ugotowane na twardo3 szt. pomidorów suszonych z oliwy1 mała marchewka1 łyżeczka(...)pasty paprykowej (można pominąć)około. 2 łyżek sera typu feta świeżo mielony pieprzszczypiorek3 łyżki majonezu4 łyżki naturalnego jogurtu. Jajka przekrawamy na połówki i wydrążamy żółtka, które mieszamy na gładką masę z ugotowaną marchewką, fetą oraz majonezem i pastą paprykową. Doprawiamy pieprzem. Wypełniamy białka. Pomidorki suszone drobno siekamy i układamy na wierzch każdego jajka. Z majonezu
Bon Appetit Małgorzatyprzepisami - Kwestii Smaku. W ubiegłym roku odwzorowałam go w 100%, a w tym postanowiłam coś zmienić. I powiem Wam, że smakuje chyba jeszcze lepiej. Jest idealny jako np. pasta na kanapkę lub po prostu sam. Myślę, że może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych śledzi na wigilijnym stole.Składniki (na małą miseczkę):4 małe filety śledziowe (np. z oleju(...)grzybków marynowanych3 suszone pomidory z oliwypół małej cebuli1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka soku z cytryny1,5 łyżeczki pasty z papryczek chilli lub 1 posiekana świeża papryczka chilli pół łyżeczki cukruPrzygotowanie:Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę, żeby nie były za słone. Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Grzybki, pomidory i cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki
Zakręcony Widelecrybnych i to najlepiej w formie zabawnych kształtów ;-) Ja jednak już jako małe dziecko uwielbiałam wszelkie szprotki i śledzie, zwłaszcza w pomidorowym sosie ;) Już nie wspomnąć o moich ulubionych pastach z rybkami, takich jak pasta jajeczna z tuńczykiem, czy pasta jajczna z makrelą. Jako nastolatka byłam zakochana w śledziach firmy Seko, które mama kupowała na każde Święta Bożego Narodzenia
Kulinarne Przebojeidealne.To kuchnia pelna ryb i owocow morza.Podstawa sosu zamiast tradycyjnej smietany kremowki jest tu mleko kokosowe-zdrowe,tluste,a nie podnoszace poziomu cholesterolu.Ryba w tym wydaniu smakuje wysmienicie.Smak czerwonej pasty curry z mlekiem kokosowym to cudowna harmonia smakow.W orginale aromatu calemu daniu nadaja listki limonki-kaffir (nie do pomyslenia,by w kuchni tajlandzkiej mogloby ich zabraknac).U nas z powodzeniem(...)doprawic sola i cukrem.Dodac skorke z limonki , tymianek cytrynowy i jagody goji.Do sosu dolozyc ugotowany makaron i calosc wymieszac.Podalam z makaronem i brukselka.Zycze smacznego!Uwaga:Z zolta lub zielona pasta curry danie nabierze innego koloru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rewelacyjny,bo niezwykle smaczny,zdrowy jak zaden inny i upieczony bez dodatku jajek oraz calkowicie bez cukru i dodatku jakiegokolwiek innego slodzika..Pomysl sie narodzil po wyprodukowaniu przeze mnie pasty daktylowo-chalwowej.Pasta byla tak slodziutka,taka niesamowicie chalwowa i tak cudownie pyszna,ze nie moglam sie od niej oderwac.Najchetniej dodawalabym ja do wszystkiego.W miedzyczasie natknelam sie gdzies na notke(...)spod sernika:130-150 g mielonych orzechow laskowych6-8 daktyliSkladniki na mase serowa:1/2 kg sera z wiaderka250 g daktyli + 250 ml wody lub mleka kokosowego4 lyzki pasty tahini1/2 puszki mleka kokosowego-tylko biala tlusta czesc z gory3 lyzki maczki kukurydzianej (ziemniaczanej)1 lyzka esencji waniliowej-domowejPolewa czekoladowa:3 lyzki kakao3 lyzki wody 1 czubata lyzka masla1 lyzeczka miodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!możemy pokroić czosnek w plasterki, następnie wyciąć w udźcu szczeliny i go w nich umieścić. Oczywiście dzięki temu zabiegowi otrzymamy bardziej wyrazisty czosnkowy smak. Z reszty przypraw możemy zrobić pastę do nacierania jagnięciny. Najłatwiej przygotować taką pastę wykorzystując 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę drobno mielonego świeżego rozmarynu oraz po 2 łyżeczki soli koszernej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu(...)natarciu udźca taką pastą warto odstawić go przed wyłożeniem na ruszt na około 30 minut do miejsca w temperaturze pokojowej. Pozwoli to mięsu lepiej wchłonąć smaki. Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka – ciąg dalszy is a post from: naRuszcie.plThe post Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka – ciąg dalszy appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciedomowników!Tak było i tym razem!Połączyłam delikatny filet z indyka ze słodkim , a jednocześnie lekko kwaskowatym , świeżym owocem mango.Niesamowitego smaku i aromatu dodała marynata z curry , chili i pasty kokosowej.Sałatka ze smażonych ziemniaczków , rukoli i pomidorków koktajlowych to taka kropka nad I , która sprawiła , że danie nie tylko rewelacyjnie smakowało , ale i wyglądało iście królewsko ;)Pycha! SKŁADNIKI(...)porcje )* filet z indyka – ok. 350 g* świeże mango – 100 g* pasta kokosowa – 2 łyżki* jogurt naturalny – 2 łyżki* trawa cytrynowa – 2 szt* curry – 1 łyżeczka* sól – 1 łyżeczka* pieprz mielony – 1 szczypta* papryka chili ( świeża ) – 1 szt* olej rzepakowy – 150 ml SAŁATKA :* ziemniaki – 150 g* pomidory koktajlowe
Ostra na Słodkofilety z kurczaka2 dorodne mango (lepiej nie zbyt miękkie)1 banan4 gałązki trawy cytrynowej (opcjonalnie)1 limetka2 papryczki chili400 g mleka kokosowego (1 puszka)1 łyżka oleju kokosowegoczerwona pasta curry200 g ryżu basmati lub jaśminowegoMarynata do kurczaka:1 łyżka czerwonej pasty curry3 starte ząbki czosnkuspory kawałek startego kłącza imbirusok z 1 limonki1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki kardamonu2 ostre(...)obrać i pokroić na plasterki. Papryczki posiekać. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić na patelnię do kurczaka i smażyć przez minutę. Wlać mleko kokosowe oraz dodać gałązki trawy cytrynowej. Zagotować. Dodać pastę curry (do smaku; ja zazwyczaj jej nie żałuję). Wlać sok z limetki. Chwilę pogotować pod przykryciem. Wyjąć trawę cytrynową. Spróbować sos i ewentualnie doprawić. W osolonej wodzie ugotować na sypko
Food Squareszpinakupuszka mandarynek w syropiekilka truskawekgarść orzechów nerkowca1/2 puszki ciecierzycySzpinak myjemy i osuszamy. Układamy nań pokrojone truskawki, kawałki mandarynek, ciecierzycę i podpieczone orzechy nerkowca. Przygotowujemy dressing.Dressing z tahini:3 łyżki pasty tahini (z ok. 80 g sezamu)*mały ząbek czosnku2 łyżki soku z cytryny1 łyżka miodu6 łyżek syropu pozostałego po odsączeniu mandaryneksól morskabiały pieprzWszystkie składniki na dressing blendujemy na gładki(...)Syrop polecam dodawać powoli, kontrolując konsystencję dressingu.) Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i polewamy nim sałatkę.* Domową pastę tahini przyrządza się podprażając sezam na suchej patelni, a następnie blendując go na gładką pastę. Można się wspomóc dodatkiem oliwy
Food Squareżywnością indyjską albo orientalną; najlepiej na zapas - przydadzą się, gdy najdzie nas nagła ochota na pizzę.Składniki (na 4 pizze):4 chlebki naan4 pomidory (można zastąpić 200 ml pasty pomidorowej)1 cukinia, pokrojona w plastry1 czerwona cebula, pokrojona w piórka1 ząbek czosnku, starty120 g ulubionego sera żółtego, startego120 g sera białego typu bałkańskiego, pokruszonego1 łyżka świeżego tymianku, posiekanegoczarnuszkasuszona bazyliasól(...)czarny pieprzPrzygotowanie:Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w mniejsze cząstki i zmiksować blenderem. Wylać na patelnię i gotować, aż odparuje część wody. (W zamian można użyć gotowej pasty z pomidorów, będzie szybciej). W tym czasie na patelni grillowej przypiec lekko posolone plastry cukinii. Otrzymaną pastę pomidorową zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem, czarnuszką i bazylią, a następnie posmarować
Food SquareJeśli lubicie słodki smak kukurydzy, zaostrzony nieco pastą curry, która poza smakiem podkreśla też kolor kukurydzy, to z pewnością ta zupa przypadnie Wam do gustu. Aromatyczna, wyrazista w smaku, sycąca, a do tego bardzo łatwa w przygotowaniu. Zdecydowanie polecam! Składniki:400g kukurydzy z puszki1 cebula 2 ząbki czosnku200g mleczka kokosowego1 łyżka czerwonej pasty curry1 litr bulionu warzywnego1 łyżka(...)tymianek, pietruszka, szczypiorek, które dodają smażonej na niej cebulce ciekawego aromatu. Do cebuli dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy mieszając około 2 minuty. Następnie dodajemy odsączone ziarna kukurydzy i pastę curry. Wszystko razem smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie do warzyw wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut, aż kukurydza będzie miękka
Smakowity Blog Kulinarnyznaczy "sos". Potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Na Zachodzie "curry" kojarzy się bardziej z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw niekiedy zmieszanych z olejem (pasta curry). Zwyczaj mielenia przypraw "na zapas" został wprowadzony przez brytyjskich kolonizatorów wracających z Indii.Curry rybne jest popularnym daniem wywodzącym się z Kerali, stanu położonego na południowo-zachodnim wybrzeżu Indii. Tereny(...)indyjskich potraw rybnych, serwowana powszechnie w restauracjach z kuchnią indyjską na całym świecie.Składniki:0,5 kg filetów z dorsza1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki ziarenek kolendry1 łyżka czerwonej pasty curry5 cm świeżego imbiru2 ząbki czosnku1 cebula150 ml wody400 ml mleczka kokosowego3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszkiolej do smażeniesól, pieprzDo podania:1 papryczka chilliryżlistki kolendrychlebki naanPrzygotowanie:Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej
Smakowity Blog KulinarnyJeszcze zanim pojechaliśmy do Polski na Wielkanoc, umówiłam się z Karoliną na urodzinki jej córeczki. Co prawda były już niemal dwa tygodnie temu, ale spóźniona impreza
Pożeraczka, czyli raz adobrześniadanko z domowymi wypiekami. Bułeczki utrzymują swoja świeżość, są delikatne i mięciutkie do tego pasta z tuńczyka. Można się delektować smakiem. PolecamPrzepis na bułeczki z domowego wypieku zapraszam tutaj: BUŁECZKI ŚNIADANIOWEPasta z tuńczyka zapraszam tutaj:PASTA Z TUŃCZYKASMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy