Coś dietetycznego i zdrowego do kanapki. Pasta jajeczna z awokado, kaparami i suszonymi pomidorami. Prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego mega zdrowa. Idealna na śniadanie. Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut, około 4 porcji. Produkty 2 jajka, 1 dojrzałe awokado, 5 łyżeczek kaparów, 3-4 suszone pomidory (najlepiej bez zalewy), 1 łyżeczka sok z cytryny, sól, pieprz(...)skropl sokiem z cytryny. Gdy jajka ostygną pokrój je w drobną kostkę i wymieszaj z awokado. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj wszystko. Suszone pomidory pokrój drobno i dodaj do pasty. Następnie dodaj 5 małych łyżeczek kaparów. Wymieszaj i gotowe. Spróbuj także: Kanapka z jajem jajko pomidor szynka Penne z awokado awokado makaron pomidory Jajecznica z bobem jajko bób pomidor
Fit&Fast KitchenW przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zauroczyła mnie ta pasta od pierwszego kęsa. Idealna jest na kanapkach ale wybornie smakuje z makaronem, zwłaszcza razowym. Pachnie wybornie, smakuje obłędnie, warto ją zajadać bo do tego wszystkiego jest mega zdrowa. Przepis zaczerpnęłam od Marty Dymek. Pasta z dyni i suszonych pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: - ok. 1300 g (2 butelki) Passaty pomidorowej 100% użyłam firmy Bio Idea - 2 szklanki fasolki azuki - namoczonej przez noc - 3 cebule - 1 płaska łyżeczka pasty z kurkumy przepis tu - 2 łyżki majeranku - sól i czarny pieprz - opcjonalnie - olej lniany, bądź inny, do polania Przygotowanie: Namoczoną fasolę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do garnka(...)grubym dnem wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy poszatkowaną cebulę i gotujemy aż fasola zmięknie. Wlewamy passatę, dodajemy pastę z kurkumy, majeranek. Gotujemy na malutkim ogniu około 30 minut. Po tym czasie oceniamy czy dodajemy sól, ja dodałam tylko czarny pieprz. Odlewamy wodę z ugotowanej fasoli, dodajemy do sosu pomidorowego. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu, po przykryciem. Nakładamy
Szkrab Je SamPrzepyszna, kremowa konsystencja pasty sprawia, że idealnie rozsmarowuje się na pieczywie, cudownie smakuje. Świetny pomysł na oryginalne śniadanie lub kolację. Jeśli chcemy jeszcze więcej witamin dodajcie coś od siebie, to co akurat macie w domu. Mogą to być świeży koperek, zielony ogórek, pomidorek, liść sałaty, rukoli, a nawet cienki krążek cebuli… Smacznego Składniki: 1 większa makrela wędzona obrana
Zasmakuj KuchniSkładniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 1 kg pomidorów malinowych - 0,5 kg ciecierzycy - 3 cebule - 4 ząbki czosnku - czarny pieprz - majeranek około 2-3 łyżek - 1 łyżeczka pasty z kurkumy przepis na pastę znajdziesz tu - 2 łyżki masła - opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Ciecierzycę namoczoną przez noc w wodzie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną
Szkrab Je SamBardzo prosta i pyszna pasta kanapkowa. Posmakuje nawet osobom nielubiącym wątróbki. To właśnie dzięki niej przekonałam się do tego składnika. Składniki (4 porcje) -250 g wątróbki drobiowej -1 mała cebula -4 łyżki oleju rzepakowego -majeranek -sól, pieprz -natka pietruszki -mąka pszenna Przygotowanie Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Przełożyć do miseczki. Wątróbkę umyć, oczyścić, pokroić(...)mące i smażyć do zbrązowienia. Przełożyć do cebuli. Gdy składniki ostygną posypać majerankiem, pieprzem i opcjonalnie solą (ja nie używam). Całość zblendować na gładką masę. Pietruszkę posiekać, dodać do pasty i dokładnie wymieszać. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 189,6 kcal Tłuszcz: 13g Białko: 12,2g Węglowodany: 5,7g Smacznego :-) Przepis bierze udział w akcji
Zielona KuchniaKolejna propozycja na kanapkową pastę-tym razem wegańska pasta z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki-coś innego,jako dodatek nie tylko do kanapek,ale również sprawdzi się np. do makaronu Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 300 g czerwonej papryki (2 sztuki) 20 g sera feta 2 ząbki czosnku tymianek rozmaryn pieprz, sól 5 łyżeczek oliwy z oliwek Przygotowanie: Soczewicę wypłukać
Swojskie jedzonkotego królowa kasz. Świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Składniki na 2 porcje : 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki wody 1/2 awokado 1 banan 1 kiwi 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy przepis tutaj 1 łyżka oleju kokosowego 5 łyżek płatków migdałowych Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka z grubym dnem i prażymy na małym ogniu do momentu(...)poczujemy delikatny orzechowy aromat. Należy uważać by kasza się nie przypaliła i dosyć często mieszać. Wlewamy wodę i pastę z kurkumy. Gotujemy bez mieszania na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do rozpuszczenia pod przykryciem. Banan, kiwi i awokado rozgniatamy widelcem i dodajemy razem z płatkami migdałowymi do kaszy. Przygotowanie
Szkrab Je Samszklanka kaszy jaglanej 2 duże słodkie jabłka 10 daktyli 5 łyżeczek rodzynek 1 łyżeczka oleju kokosowego plus do posmarowania tortownicy 4 łyżki lnu + 10 łyżek wrzątku 1/2 łyżeczka pasty z kurkumy przepis tutaj 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki wiórek kokosowych płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: Płatki owsiane i kokos mielimy w młynku(...)kawy. Daktyle i rodzynki wkładamy do małej miseczki, zalewamy wrzątkiem - do poziomu bakalii. Len mielimy i zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy na sitku. Wkładamy do garnka, dodajemy pastę z kurkumy i zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu, bez mieszania, do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do rozpuszczenia
Szkrab Je Samrazem pasta z awokado-pomyślałam czemu nie, i wyszło pysznie,dodatek czubricy zielonej idealnie podkreśla smak awokado -polecam gorąco Składniki: 2 awokado serek mały kanapkowy (ja użyłam Mój ulubiony)200g sok z połówki cytryny, przyprawa czubrica zielona ok łyżeczki sól,pieprz Przygotowanie: Awokado obieramy ze skórki i wyrzucamy pestkę,skrapiamy sokiem z cytryny,dodajemy serek i blendujemy(...)gładką pastę,doprawiamy czubricą i solą i pieprzem. Gotowe
Swojskie jedzonkoJeśli tylko zakupicie doniczkę z lubczykiem lub wyrwiecie ostatnie listki z ogrodu to warto pokusić się na zrobienie tej pasty. Jest mega aromatyczna i łyżeczka dodana do potrawy nadaje jej jedyny i niepowtarzalny smak. To bomba smakowa, nie potrzeba żadnych polepszaczy ani zgubnych kostek rosołowych. Pasta lubczykowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieodmiana na śniadanie i tak powstał ten zestaw. Puchate bułeczki z jajek i odrobiny mąki bezglutenowej, inspirowane "cloud bread", zabarwione kurkumą i spiruliną na ciepły zielony odcień. Do nich pasta z wędzonego karmazyna i quinoy z oliwą z oliwek, czarnuszką i plasterkami zielonego ogórka. Po takim śniadaniu od razu wyszło słońce ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 wędzony(...)stopni, na około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, bułeczki powinny być gotowe do zjedzenia, można poczekać kilka minut, aż przestygną. Przecinamy je na pół, smarujemy pastą i dekorujemy ogórkiem. Smacznego
Quinoa Raz!albo psikus – wybór zależy od Was. Składniki: - 2 szklanki mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią - ½ łyżeczki pasty waniliowej - 2 jaja - 180 ml śmietany 18% - 180 ml jogurtu greckiego (naturalny) - 3 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: - czekolada (do wypełnienia oczu i buzi) W pierwszej misce łączymy rózgą mokre składniki(...)jajka, olej, pastę waniliową, jogurt i śmietanę. W drugiej mieszamy suche składniki – przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i cukier z wanilią. Do miski ze składnikami suchymi wlewamy składniki mokre. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy (nic nie szkodzi jeżeli pozostaną drobne grudki). Foremki silikonowe „duszki” wypełniamy ciastem (można to zrobić łyżką do lodów). Ciasto równomiernie rozprowadzamy widelcem. Wstawiamy
mojewypiekiinietylkoUwielbiam wszelakie smarowidła do chleba, o czym ... chyba już kiedyś wspominałam 😉. Staram się różnie łączyć składni takiej pasty, aby było smacznie i zdrowo ... no i za każdym razem trochę inaczej 😊 .Tym razem do mojej pasty postanowiłam użyć kawałek pięknego wędzonego halibuta. Ponieważ halibut jest dość tłustą rybą połączyłam go z ugotowanym i startym na tarce jajkiem oraz niewielką ilością
Walijskie Pichcenie