się na gotowaniu z użyciem produktów z własnego ogródka. Tak powstały przepisy na takie ciekawostki jak makaron z groszkiem, ziemniakami czy właśnie z fasolą. W dzisiejszych czasach polenta czy pasta wcale nie muszą oznaczać taniego pokarmu - nawet za składniki do cacio e pepe, czyli spaghetti z pieprzem i serem Pecorino Romano da się oddać pół wypłaty, jeśli będziemy chcieli kupić(...)najdroższy makaron i ser. Cucina povera to raczej kuchnia wegetariańska. Mięso nie należało do najtańszych produktów, stąd oryginalnie pasta e fagioli jest raczej potrawą wegańską (bez parmezanu oczywiście), ale oczywiście w dzisiejszych czasach dobrobytu zdarzają się wersje z dodatkiem mięsa. Składniki (4 porcje): - pół szklanki suchej białej fasoli (np. cannellini) lub 1 puszka fasoli - kilka gałązek rozmarynu
Roślinożerni urlopowiczeRoladki z tortilli z pastą jajeczną i kiełkami 🌱🐣 Pomysł na coś nietypowego na Wielkanocny stół! Wiem, że część z nas spędzi święta w okrojonym składzie (to po części dobrze), ale mimo wszystko coś dobrego wypada zjeść i wtedy naprzeciw wychodzą tortilki 😂💚 Składniki : 4 jajka 4 tortille (ja użyłam szpinakowych) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 garść kiełków(...)obieramy ze skorupki. Ścieramy na grubych oczkach do miski. Zioła siekamy. Dodajemy do jajek razem z majonezem i jogurtem. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Tortille smarujemy po całości pastą jajeczną. Zawijamy (mocno przysickamy) rulony. Kroimy kawałki
CzarnawisienkaKremowa i pełna smaku kanapkowa pasta z wędzonej makreli, kremowego twarożku i filecików anchovies. Doprawiona startym czosnkiem i opcjonalnie także czerwonym pieprzem oraz świeżą kolendrą. Znakomity zamiennik wędlin na kanapkach. Można przechowywać do 2 dni w lodówce. Wędzoną makrelę z powodzeniem można zastąpić inną wędzoną rybą, np. pstrągiem. Można także użyć odsączonego z zalewy tuńczyka z puszki(...)pojemnika rozdrabniacza. Dodajemy twarożek lub miękkie masło, fileciki Anchois oraz starty na tarce czosnek. Doprawiamy solą (nie za dużo, bo fileciki są słone) i pieprzem. Rozdrabniamy na gładką pastę, przekładamy do salaterki. Schładzamy w lodówce. Podajemy z pieczywem. Przed podaniem posypujemy czerwonym pieprzem i świeżą kolendrą
cool and mintyPasta chrzanowa jest dobra do wszystkiego. Idealnie smakuje na kanapkach jako masło, idealna jest do wędlin i mięs. Znakomicie smakuje również z warzywami surowymi i pieczonymi. Pasta z chrzanu. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGuacamole – czyli pasta z awokado, na którą mówi się również meksykańska salsa z awokado. Super sprawdza się jako pasta na kanapki lub jako dodatek do imprezowych przekąsek, np. do nachosów. Guacamole jest tak pyszne, że powinno zasmakować nawe The post Guacamole appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePasta jajeczna – tym razem w swojej najczystszej postaci – z dodatkiem majonezu i szczypiorku. Bez zbędnych dodatków – prosto i smacznie. Oczywiście wedle uznania możecie ją wzbogacić o dodatkowe składniki, np. o kiszonego lub konse The post Pasta jajeczna appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1 puszka ciecierzycy (400g) 12 kawałków suszonych pomidorów z oliwy 2 łyżka oliwy z suszonych pomidorów 2 łyżki pasty tahini 4 ząbki zmiażdżonego czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Sposób wykonania: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać 2-3 łyżki zalewy z ciecierzycy (aqufaba). Wierzch hummusy skrapiamy oliwą z suszonych
Qchnia po prostuBardzo prosty i szybkie w wykonaniu. Życzę smacznego. Liście mięty i kolendrę posiekać drobno. Wrzucić wszystko do kubka,dodać kurkumę, curry w proszku, odrobinę soli, pastę curry i wymieszać. W woku rozgrzać oliwę, wrzucić pastę curry ze wszystkimi składnikami. Smażyć kilka sekund. Wlać mleko kokosowe, dodać umytą i przekrojoną na pół fasolkę szparagową. Gotować 10 minut. Następnie dodać groszek, chili
Kuchnia PokoleńSałatka z gruszką, serem pleśniowym, rukolą, uprażonymi orzechami włoskimi i polana dressingiem na bazie pasty z orzechów włoskich . Pyszne połączenie, które zadowoli nawet wybredne podniebienia Polecam! Składniki: 2 dojrzałe gruszki 1 garść rukoli 1/3 szklanki orzechów włoskich 80 g sera pleśniowego np. lazur Dressing orzechowy: 2 łyżki pasty z orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek
Oryginalny smakKALAFIOR 1 kalafior 1 łyżka przyprawy zatar 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek sól pieprz SOS 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini sól pieprz pestki granatu świeża kolendra Wykonanie SOS TAHINI W miseczce mieszamy pastę tahini, jogurt, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy do lodówki. “STEKI
Tajemnice SmakuJeśli lubicie smalec ale oszczędzacie kalorie to ta pasta z białej fasoli będzie świetnym rozwiązaniem. Smak tej pasty do złudzenia przypomina smak klasycznego smalcu. Świetna opcja dla wegetarian i osób przebywających na różnego rodzaju dietach. Do tego kiszony ogórek.... mmmm niebo w gębie :) 1 puszka białej fasoli 240 gram 1 cebula ok. 100 gramów pół niedużego jabłka 1 malutki
Andzia PichciDługo przekonywałam się do wypróbowania tej pasty, bo nie jestem wielką fanką bakłażanów 🙂 Myślę, że główną rolę odgrywają tu wyraziste dodatki – czosnek, kmin rzymski, pasta tahini
BullioAjvar jest to pasta warzywna przygotowana z pieczonej papryki, z dodatkiem bakłażana, cebuli, czosnku. W zależności od naszego podniebienia możemy ją zrobić w sposób bardziej lub mniej pikantny. W sklepach znajdziemy gotowe pasty, jednak taka domowa będzie z całą pewnością znacznie lepsza. Składniki 3 duże, czerwone papryki 1 bakłażan 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 papryczki chilli odrobina oliwy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!