pasta - 16803 przepisów (strona:309/1121)

Pasta z pieczonej papryki, słonecznika, orzechów i rozmarynu 206

praktyki. Całe szczęście uczelnia skierowała mnie na nie w moim mieście, także piękniej być nie może. Przynajmniej blisko i zaoszczędzi się na paliwie. Tymczasem chciałabym zaprezentować Wam kolejną, wspaniałą pastę na kanapki. Połączenie tych wszystkich intensywnych smaków, w rezultacie sprawia, że codzienne śniadanie z tą pastą - będzie wyjątkowe. Ponadto świetnie spraw dza się jako wypełnienie tortilli i naleśników . Koniecznie musicie

Be Fit Be Strong
Zapiekana zupa pomidorowa 167

Pyszna! Składniki: 3 skrzydełka; 1 puszka pomidorów Łowicz 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 średnie marchewki; 1 duża pietruszka pół selera 1 łyżeczka żółtej pasty curry 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 100 g ravioli 1 bagietka pełnoziarnista żółty ser sól, pieprz, cukier do smaku 50 ml śmietany 30% pomidorki koktajlowe Wykonanie: Rozgrzać wysoką(...)patelnię/wok lub garnek z grubym dnem, wlać łyżkę oleju, wrzucić łyżeczkę pasty curry, lekko przesmażyć, dodać skrzydełka, przesmażyć na złoto. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, przesmażyć. W tym czasie obrać i pokroić w plastry marchewkę, seler i pietruszkę, wrzucić na patelnię, przesmażyć. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, chwilę wszystko razem smażyć, dodać pomidory z puszki, przesmażyć

dom-agi.pl
Pasztet sojowy – bez pieczenia 208

gęsi pod tego typu wyroby, ponieważ to nie jest miejsce na głębsze edukowanie. Chęci na pasztet zbiegły się akurat z wizytą u mamy, która na bazie soi zrobiła mi pastę. Konsystencja bardzo gładka i kremowa. Nagle coś zaświtało. Czemu by nie użyć soi jako głównego składnika? Zacząłem poszukiwania w internecie jak wyglądają przepisy na klasyczny pasztet strasburski (kwestia doprawienia(...)zainspirowany znalezionymi smakami stworzyłem coś niesamowicie smacznego. Pasztet sojowy po prostu wymiata i jak dla mnie staje na podium wśród pasztetów i past. Moim skromnym zdaniem wszystkie składniki użyte do wykonania pasztetu są niezbędne. Duża ilość oleju kokosowego zapewni fajną konsystencję oraz pełny smak. Sos worcester jest składnikiem, który w wersji wegańskiej może być ciężej dostępny (ja swój kupiłem

Blendman
Hummus z burakami 129

Pierwsze zapiski o hummusie pochodzą z czasów antycznych, ale za jego ojczyznę uznaje się Liban. Chętnie wykorzystywany jest w kuchni żydowskiej, arabskiej i greckiej. Ta smaczna pasta z ciecierzycy z dodatkiem oliwy, tahini, soku z cytryny i czosnku, jest świetnie znana weganom i wegetarianom. Oto przepis na niezwykły, różowy hummus. Składniki 1 puszka ciecierzycy 2 średnie buraki 1 łyżka tahini(...)ostygnięcia. Ciecierzycę odlewamy z zalewy. Buraki obieramy i kroimy na małe kawałki. Następnie ciecierzycę, buraki, oliwę, sok z cytryny i tahini blendujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z ulubionym pieczywem, chlebem pita lub nachosami. Buraki to skarbnica pierwiastków

My Chcemy Jeść
Pasta z Wędzonym Łososiem 139

Znakomita pasta z Łososiem na kanapki. Idealna pasta z dodatkiem sera i ogórki konserwowego. W towarzystwie natki pietruszki.  SKŁADNIKI:  3 jajka 1 opakowanie wędzonego łososia  natka pietruszki 10 dag sera żółtego  4 ogórki konserwowe 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól i pieprz   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Jajka gotuję, studzę i obieram. Jajka kroję

Gotowanie Patki
TAPENADA Z CZARNYCH OLIWEK – najlepsza! 170

Tapenada to pasta z oliwek ( najczęściej czarnych ), wywodząca się z Prowansji. Bardzo często spotykana również w kuchni śródziemnomorskiej. Najczęściej stosuje się ją jako dodatek do świeżego pieczywa , makaronu , a nawet mięs czy ryb ! Pastę robi się błyskawicznie i j est świetnym pomysłem na leniwe śniadanko albo kolację! Ja uwielbiam z grzankami … a Wy z czym ją podacie? SKŁADNIKI: * wydrylowane

Ostra na Słodko
Klasyczny hummus 81

Hummus jest pastą pochodzącą z Bliskiego Wschodu, a dokładniej z Libanu. Jego podstawą jest dobrze ugotowana ciecierzyca oraz tahini. Dla mnie klasycznym dodatkiem jest kmin rzymski (kumin) oraz na wierzchu konkretna ilość oliwy z oliwek. Znana na całym świecie głównie za sprawą wegetarian i wegan, zdobywa również uznanie wśród mięsożerców. Świetnie się sprawdzi zarówno na szybkie śniadanie jako pasta

Blendman
"Smalec" z białej fasoli. 143

Wczoraj wieczorem namoczyłam białą fasolę, po to by dziś zmierzyć się z tematem "smalec" wegetariański. I powstała bardzo smaczna pasta na kanapki, zastępczo nazywana " smalcem". Świetnie pasują tu ogórki kiszone. A tak w ogóle to całość przypomina w smaku tradycyjny smalec. Naprawdę! Myślę, że z tego przepisu chętnie skorzystają osoby stosujące dietę wegetariańską czy nawet wegańską. Polecam jednak wszystkim :) Składniki(...)podsmażyć cebulę i jabłko wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i owocami jałowca (użyłam po 3 ziarna). Potem przyprawy wyjąć i wyrzucić. Fasolę i wodę miksować do uzyskania konsystencji pasty. Dodać podsmażoną cebulę i jabłko, cebulę smażoną (kupną, dzięki temu uzyskamy efekt "skwarek"). Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Przed podaniem "smalec" schłodzić w lodówce, najlepszy następnego dnia

zadanie-gotowanie
Smalec z fasoli na kanapki (wegetariański smalec) 151

Niby zwykła fasola, a jednak... taka pasta jest przepyszna. W smaku naprawdę przypomina zwykły smalec. Sama byłam zaskoczona smakiem. Polecam wszystkim niedowiarkom. Składniki: ok. 200 g fasoli typu Jaś 2-3 cebule 1 jabłko 2-3 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie papryka wędzona w proszku (opcjonalnie ok. 1 łyżeczki) Wykonanie: Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy(...)masy fasolowej. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika. Jak masa się schłodzi możemy już pałaszować nasz smalczyk:-). Taką pastę można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Pasta jajeczna 247

Podstawowa pasta na kanapki z jajek ze szczypiorkiem. Składniki: 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu sól, pieprz szczypiorek ewentualnie: odrobina chrzanu tartego Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Dodać jogurt, przyprawy i wymieszać. Szczypiorek posiekać i dodać do pasty. Ponownie dokładnie wymieszać.  Przełożyć do miseczki i posypać resztą szczypiorku

wyzwania kuchenne
Pasta jajeczna z bekonem i prażoną cebulką 168

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Pasta jest przepyszna i polecam jej wykonanie - zachowując proporcje poniższych składników. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem oraz nawet plackami naleśnikowymi. 3 jajka 50g wędzonego boczku 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy chrzanowej 1 łyżka prażonej cebulki po 1 szczypcie: soli, pieprzu naturalnego, curry, papryki słodkiej Jajka ugotować(...)bardzo drobniutką kostkę. Jajka, majonez, musztardę i ketchup - wymieszać blenderem (na gładka masę). Dodać wędzony boczek oraz przyprawy. Całość ponownie wymieszać (nie dokładnie, aby boczek był wyczuwalny). Na koniec pastę połączyć z prażoną cebulką i schłodzić w lodówce

Di gotuje
Pasta rukolowa z groszkiem, oliwkami i fetą 128

pasta może mieć kilka zastosowań. Można wymieszać ją z ugotowanym makaronem, dodając nieco oliwy, posmarować nią kanapki lub nafaszerować jajka. Wszystkie sposoby wypróbowałam i wszystkie polecam... Składniki: ok. 80 g rukoli 150 g fety szklanka mrożonego groszku 3 łyżki pestek słonecznika (można podprażyć) 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki zielonych oliwek 1 łyżeczka oregano sól i świeżo mielony pieprz 1/2 szklanki(...)szklanki świeżego soku z pomarańczy plus łyżka octu jabłkowego i łyżeczka miodu Groszek ugotować i przestudzić. Zmiksować na gładką masę wszystkie składniki. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Pastę można podawać rozsmarowaną na pieczywie, nafaszerować nią jajka lub podać z makaronem w formie pesto, dolewając nieco oliwy, by danie nie było za suche

Czerwień i błękit
Pasta z cieciorki i suszonych pomidorów 106

Moja ulubiona pasta z cieciorki i suszonych pomidorów, mogła bym ją jeść bez przerwy. Najlepiej mi smakuje z chrupkim pieczywem. Składniki: 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 0,5 słoika suszonych pomidorów z ziołami Sól, pieprz Chrupkie pieczywo kukurydziano-jaglane Tovago Sposób przygotowania: Cieciorkę odsączmy z zalewy na sicie , pomidory suszone odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko(...)przekładamy do miski, miksujemy przy pomocy blendera na gładka masę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , pastę wstawiamy na godzinę do lodówki, podajemy z dowolnym pieczywem, najlepiej smakuje z chrupkim

Bajeczna Kuchnia
Pasta do pieczywa 151

Taką pastę można zrobić na śniadanie czy kolację ale też na zbliżające się Święta Wielkanocne. Oczywiście świąteczną wersję można wzbogacić dodatkowymi składnikami albo większą ilością jajek ale w sumie takie połączenie jest też smaczne. Jest to tańsza wersja pasty z racji tego, że jest w niej konserwa tyrolska ale nie zawsze musi być szynka. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kurczak curry z fasolką szparagową i ryżem 194

Składnik: 0,5 kg polędwiczek kurczaka 110 g zielonej pasty curry 3 ząbki czosnku 1 cebula 450 g żółtej fasolki szparagowej (mrożonej)  200 ml mleczka kokosowego około 2 łyżek oleju  ryż (basmati lub  jaśminowy) Sposób wykonania: Umytego kurczaka kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek(...)cebula się lekko zeszkli  dodajemy pastę curry, mieszamy. Po minucie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy do momentu aż mięso się zetnie z każdej strony. Dodajemy mleczko kokosowe i wsypujemy fasolkę. Podgrzewamy całość od czasu do czasu mieszając.  Sos jest gotowy gdy fasolka zmięknie. Podajemy z ryżem

Qchnia po prostu