pasta - 16803 przepisów (strona:315/1121)

Pasta ze śledzia w oleju z kuskusem. 132

Pasty kanapkowe można przyrządzić na wiele sposobów. Ja pierwszy raz próbowałam dodać do pasty kaszy i to było bardzo dobre posunięcie :) Być może zostało po obiedzie kilka łyżek? Potrzebujemy: pół puszki śledzi w oleju Łosoś Ustka pół cebuli 2 jajka na twardo 3 łyżki ugotowanej kaszy kus kus 2 łyżki ketchupu pieprz Śledzie wraz z olejem przekładamy do miseczki. Śledzie

MamaOskarka
Aromatyczna pasta z bakłażana, cukinii i papryki 132

Idąc za ciosem, przygotowałam kolejną pastę kanapkową. Znów jest prosto, z tym że teraz warzywa są pieczone - level wyżej:) Wyszło dość aromatycznie, jeśli chcecie możecie zamiast bazylii użyć innych świeżych ziół, np. oregano. Polecam do ciemnego pieczywa, w np. połączeniu z mozzarellą i pomidorem. Ewentualnie jako dip do warzyw. A i nie sugerujcie się dużą wartością kaloryczną - pasty jest

Powiedz dietom nie
Pasta z grillowanych bakłażanów, z dodatkiem bazylii i oregano 123

Bakłażany bardzo lubię. Często jego plastry grilluję, a potem zawijam z farszem i zapiekam. Ty razem padło na pastę, która w zamyśle miała być dodatkiem do makaronu, ale została zjedzona z dodatkiem... chrupiących bułek. Polecam ją każdemu, kto lubi orzeźwiające i lekkie smaki. Eksperymentujcie z dodatkiem przypraw i ziół, nie zawiedziecie się. Składniki: 2 średnie bakłażany , 2 łyżki posiekanej świeżej(...)temperaturze 200 stopni. Zgrillowane plastry bakłażana przestudzić i zdjąć z nich skórkę. Zmiksować blenderem wraz z oliwą. Dodać posiekane drobno zioła, sól i paprykę, dokładnie wymieszać. Pasta smakuje ze świeżym pieczywem, bez żadnych innych dodatków. Można ją również podać z ugotowanym al dente makaronem. Ilość ziół i przypraw można modyfikować według uznania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybka pasta kanapkowa 120

rytuał. Zazwyczaj preferuję kanapki, choć czasem zdarza się owsianka, jaglanka czy jajecznica. Jeśli chodzi o te pierwsze, to ostatnio postanowiłam tchnąć w nie nieco życia i poeksperymentować z różnymi pastami kanapkowymi. Starajcie się unikać sklepowych gotowców, bardzo rzadko mają cokolwiek wspólnego ze zdrową żywnością (czytajcie składy!).  Róbcie sami, wyjdzie taniej. No i wiecie, co jecie :) Na pierwszy ogień banalnie(...)prosta i szybka w przygotowaniu pasta z fasoli. Z lenistwa użyłam tej w puszce, ale naturalnie możecie ugotować ją sami. Składniki: puszka fasoli czerwonej (240 g po odsączeniu) ząbek czosnku 3 łyżki oleju nierafinowanego 1 łyżeczka papryki ostrej gałązka tymianku szczypta chili sól, pieprz 1. Wszystkie składniki zblenduj. 2. Trzymaj w lodówce w zamkniętym pojemniku, max. kilka dni. Energia (całość

Powiedz dietom nie
Pasta z batatów pieczonych i makreli wędzonej 205

Znów na blogu pomysł na szybką pastę nie tylko do kanapek. Wytrawną masą można również wypełnić kruche tartaletki i zaserwować na imprezie. Doskonała przekąska z nutą słodyczy, którą nadają bataty oraz marchewki, przełamana wędzonym posmakiem makreli. Jak dla mnie bomba ! Do tego lekka wiosenna surówka ! Mmmmm.... Pasta z pieczonych batatów i makreli wędzonej Składniki: 1 batat (surowy; około 400g

Życie na widelcu
Pasta z truflami 117

roku już nie popełnię tej zbrodni i nie pozwolę truflom ponownie zgrzybieć:) i wykorzystam je do ostatniej łyżeczki :P Makaron z truflami SKŁADNIKI: 300-400 g makaroniku 50g pasty truflowej śmietana 2 ząbki czosnku zielona pietruszka sól, pieprz, pecorino romano lub parmezan Makaron ugotować al dente. Na masełku bardzo delikatnie zeszklić czosnek, dodać pastę truflową a po chwili. śmietankę. doprawić

MarciochaKucharzy
Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią 196

makaronowe. Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać do niej mięso mielone i chwilę podsmażać(...)Następnie dodać pokrojoną cukinię i oliwki. Wszystko razem wymieszać i dusić przez kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-20 minut. W połowie tego czasu danie posypać startym

MarciochaKucharzy
Antica Pasta i sos Bolognese 166

Makaron. Makaron cierpliwy jest, wyrozumiały jest i zniesie wszystko oprócz rozgotowania. Niedawno dane nam było poznać cudownych Włochów, którzy na makaronach znali się jak mało kto. Poznaliśmy firmę Antica Pasta, która produkuje makarony z pszenicy durum. Spróbowaliśmy, pogłębiliśmy wiedzę o makaronach i któregoś dnia padła propozycja wspólnego gotowania, pokazów i współpracy. Otworzyło się przed nami makaronowe niebo. Zacznijmy od tego(...)znowu gotujemy 10 min. Dodajemy świeże oregano i bazylię (można zastąpić suszonymi). Makaron gotujemy, dodajemy do sosu i mieszamy. Po nałożeniu na talerze posypujemy startym parmezanem. Smacznego. Post Antica Pasta i sos Bolognese pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Pasta twarogowa 121

się tęskni do lata, że dziś zrobiłam na kolację pastę z twarożku z rzodkiewką, natką pietruszki i koperkiem.  Specjalnie udałam się do sklepu po świeży szczypiorek, ale nie było. To musiałam się zadowolić tym co mogłam  dostać.I jestem bardzo, bardzo zadowolona.  Do smarowania chleba, pyszna  i pożywna. Składniki: 2 opakowania twarogu chudego(...)Rzodkiewkę, koper i pietruszkę dokładnie myję i osuszam. Rzodkiewkę ścieram na tarce jarzynowej, a koper i pietruszkę drobniutko siekam. Twaróg rozgniatam widelcem, dodaję śmietanę, warzywa i przyprawy do smaku. Pastę nakładam na  chleb posmarowany masłem i gotowe. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Tahini - pasta sezamowa 153

sezamu możecie przeczytać np. tutaj Ponieważ zamieściłem już na blogu kilka przepisów zawierających w swoim składzie tahini, więc na prośbę Małżonki Mej Aleksandry publikuję dziś opis jak takową  pastę sezamową wykonać samodzielnie w domu :) Składniki Wersja klasyczna -  bardziej kaloryczna :) 2  szklanki sezamu 1/2 szklanki  oliwy z oliwek lub oleju roślinnego (najlepszy byłby olej sezamowy, ale można(...)ostygnięcia, a następnie zmiksować w blenderze, początkowo sam sezam, a później stopniowo dodając oliwę lub olej  (w wersji dla odchudzających się ten etap pomijamy). Pod koniec miksowania, kiedy pasta będzie już gładka i jednolita dodać szczyptę soli. Tahini w wersji klasycznej powinna być kremowa, płynna i przypominać konsystencją dość gęsty, ale płynny miód. W wersji odchudzonej , będzie znacznie gęściejsza

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Guacamole - pasta z awokado rodem z Meksyku 175

chili con carne, ale Małżonka ma Aleksandra oprotestowała to danie jako zbyt pikantne. Wpadłem więc na chytry plan, godny prawdziwego Wielbłąda i zaserwowałem guacamole - smaczną i zdrową meksykańską pastę z awokado. O dziwo Ola, która nie lubi warzyw i owoców zażyczyła sobie.... powtórkę :) Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało Składniki 2 duże dojrzałe awokado 1 średniej wielkości pomidor(...)dodajemy sok z limonki lub cytryny, aby nie ściemniał i dokładnie rozgniatamy widelcem lub miksujemy Cebulę, chili, czosnek i pomidory bardzo drobno siekamy i wraz z oliwą dodajemy do pasty. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem Podajemy z chipsami, tortillą, grzankami lub... pieczywam. Guacamole doskonale pasuje także do grillowanych mięs i krewetek źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Hummus z awokado - Guacaummus lub Hummamole ;) 119

może być z gotowania ciecierzycy) Ciecierzycę dobrze osączyć z wody. Obrać ze skórki. Do malaksera wrzucić obraną ciecierzycę, czosnek, tahini, kolendrę, cebulę (jeżeli używamy) i oliwę. Zmiksować na gładką pastę. Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, wybrać miąższ. Dołożyć do ciecierzycy, dodać sok z limonki, ponownie zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta dodać trochę wody

Pełny talerz
PASTA JAJECZNA 129

Ostatnio pasty stały się moim głównym daniem kuchni. W związku z tym, że zbliża się Wielkanoc zrobiłam dzisiaj pastę jajeczną. Będzie rewelacyjnym pomysłem na świąteczne śniadanie. Dodałam tylko ogórka konserwowego i odrobinę tymianku, efekt rewelacyjny. Proporcję są dla dwóch osób, przy wielkim stole świątecznym proponuję podwoić lub może nawet potroić proporcje.  Składniki:  3 jajka ugotowane na  twardo

pieprzny smaczek
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 135

takie dni, że kanapka z serem bądź wędliną mi nie smakuje. Nie lubię monotonności w jedzeniu czy też powielania tych samych smaków, dlatego staram się robić domowe pasty. Poniżej umieszczam przepis na tradycyjną pastę jajeczną. Polecam nie pomijać szczypiorku, ponieważ dodaje on charakterystycznej ostrości. Składniki: 4 jajka majonez sól, pieprz połowa pęczka szczypiorku 1. Do małego garnuszka

Ugotować
Pasta jajeczna z szynką 115

Szybka, bardzo smaczna i prosta do przygotowania pasta jajeczna z szynką. Polecam przygotować ją na weekendowe śniadanie. Warto dodać, że musztarda dodaje paście lekko ostrości, więc radzę jej nie pomijać.  Składniki: 4 ugotowane na twardo jajka 130 g szynki sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skórki. Szynkę pokroić

Ugotować