Japońska metoda wypieku chlebów i ciast drożdżowych " Tangzhong" ciekawiła mnie od dawna. W wielkim skrócie polega ona na przygotowaniu wstępnie gęstej pasty (tzw. zasmażki wodnej) z mąki i wody (ewentualnie mleka) w proporcji 1:5, który po wystudzeniu do temperatury pokojowej dodajemy do naszego właściwego ciasta drożdżowego. Wypiekane przy użyciu tej metody chleby, bułki, drożdżówki mają mięciutki(...)małego garnuszka wlewamy płyny (wodę i mleko) i podgrzewamy je do około 65 st C. Następnie dodajemy przesianą mąkę i gotujemy cały czas mieszając, do uzyskania gęstej pasty. Uważamy, aby nie doprowadzić masy do wrzenia, utrzymując stałą temperaturę . Ugotowany kleik (zasmażkę wodną) odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia (czas odstania to minimum 30 minut) Składniki na ciasto właściwe
Walijskie PichcenieCiasto migdałowo pistacjowe ze śliwkami 10 – 12 porcji, okrągła forma o średnicy 23 cm Składniki: 150 g masła 225 g cukru 50 g masła pistacjowego 4 jajka ½ łyżeczki pasty waniliowej 150 g mąki migdałowej 150 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli do smaku 6 śliwek, przepołowionych na pół i wypestkowanych(...)jednym jajku i miksować krótko do połączenia składników. W drugiej misce odważyć mąkę migdałową, mąkę pszenną i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodać wymieszane mąki, pastę waniliową i otartą skórkę z cytryny. Wymieszać do połączenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do wierzchu. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym
codojedzeniazaskoczycie nim gości, ale tym razem tylko domowników. Pamiętajmy jednak, że domownicy są dla nas najważniejsi i to teraz powinniśmy to własnie dostrzec. Podam Wam przepis na doskonałą pastę jajeczną, którą zawsze nadziewam jajka, a w przepisie na Yorkshire pudding pasta jajeczna prezentuje się ona równie pysznie jak w przekrojonych na połówki jajkach. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Przepyszna, urokliwa
MamaOskarkaCiasto migdałowo pistacjowe ze śliwkami 10 – 12 porcji, okrągła forma o średnicy 23 cm Składniki: 150 g masła 225 g cukru 50 g masła pistacjowego 4 jajka ½ łyżeczki pasty waniliowej 150 g mąki migdałowej 150 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli do smaku 6 śliwek, przepołowionych na pół i wypestkowanych(...)jednym jajku i miksować krótko do połączenia składników. W drugiej misce odważyć mąkę migdałową, mąkę pszenną i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodać wymieszane mąki, pastę waniliową i otartą skórkę z cytryny. Wymieszać do połączenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do wierzchu. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym
codojedzeniaczosnku, posiekane 1 łyżeczka imbiru, startego 1 marchewka, pokrojona w cienkie paski 1 zielona papryka, pokrojona w paski 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka pasty miso (opcjonalnie) 4-5 filiżanek bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Czosnek niedźwiedzi lub natka pietruszki do dekoracji Kroki: Przygotowanie Fasolki: Opłucz fasolkę mungo pod bieżącą wodą. Następnie namocz(...)lekko się zmięknie. Dodaj pokrojoną zieloną paprykę i smaż przez kolejne kilka minut. Dodawanie Innych Składników: Wsyp pokrojony pomidor i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj sos sojowy, pastę miso (jeśli używasz) oraz ugotowaną fasolkę mungo. Wymieszaj. Dodawanie Bulionu: Wlej bulion warzywny do garnka. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około
Podstawy Gotowaniaczosnkiem i świeżym koperkiem, podawane jako sos lub jako dip do chleba. Ogórkowa lemoniada : Ogórki, mięta i sok z limonki zmiksowane z wodą i ewentualnie dodatkiem cukru. Kanapki z pastą ogórkową: Ogórki, jogurt, cebula, zioła i przyprawy zmiksowane w pastę i nakładane na chleb. Ogórkowe sushi: Ogórki krojone w cienkie paski, zawijane w nori z ryżem i ulubionymi dodatkami. przepisy
Via Gustopłaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki pół łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 2 gałązki natki pietruszki sól 2 łyżki oleju rzepakowego Z przypraw i oleju robimy pastę, wlewamy ją do miski. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, wrzucamy do tej samej miski, dokładnie obtaczamy w paście, odstawiamy na 15 minut. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach
Kardamonovyniewiastę, która zrobiła ten sos, z czego jest. Dostałam szybką odpowiedź, że z suszonych wędzonych śliwek, musztardy, cebuli i majeranku. Pokombinowałam dzisiaj w kuchni i oto jest. Ten sos, pasta, czy jak to tam sobie nazwiecie, idealnie pasuje np. do wędlin, dziś spróbowałam go z pieczoną szynką. Ekstra. Składniki: 1 szklanka wydrylowanych wędzonych suszonych śliwek 1 większa cebula(...)kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy do tego śliwki z wodą i resztę składników, wszystko powoli smażymy, aż do redukcji płynów. Studzimy i blendujemy. Możecie zmiksować to na gładką pastę, ja zrobiłam to po łebkach. Artykuł Sos z suszonych wędzonych śliwek i cebuli pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyWyszedł dokładnie tak jak trzeba i klasycznie najsmaczniejszy był na drugi dzień. W ogóle na początku miałam w planie zrobić go z kaszą jaglaną, ale akurat jej nie miałam. Pastę robiłam w niedzielę, więc sami rozumiecie, nie latałam po sklepach w poszukiwaniu kaszy. Brązowy ryż też jest zdrowy, wylądował więc w paście jako zamiennik jaglanej. Róbcie i jedzcie na zdrowie
KardamonovyPina Colada PRZEPIS 12 przepisów na obiad z tofu Przepis na pulpety z buraka i płatków owsianych PRZEPISY NA LATO – orzeźwiające napoje i domowe lody – 10 przepisów Pasta bezrybna – wegańska wędzona pasta | DIETA 1800 KCAL ANANASOWE RAFAELLO – kokosowe ciasto z ananasem z puszki Oto kilka innych pomysłów na napoje podobne do truskawkowej Pina Colady, które możesz
Via GustoSprawdź najnowsze przepisy 12 przepisów na obiad z tofu Przepis na pulpety z buraka i płatków owsianych PRZEPISY NA LATO – orzeźwiające napoje i domowe lody – 10 przepisów Pasta bezrybna – wegańska wędzona pasta | DIETA 1800 KCAL ANANASOWE RAFAELLO – kokosowe ciasto z ananasem z puszki Sałatki i dania z pomidorami – 15 PRZEPISÓW
Via GustoZobacz koniecznie mój wpis „ jaki blender wybrać? „ . Wszystkie koktajle powstały na bazie maseł orzechowych, które otrzymałem w ramach współpracy od sklepu EKOGRAM . Dla mnie numerem jeden jest pasta z orzechów laskowych , którą jadłem pierwszy raz w życiu i jestem zachwycony! Koniecznie sprawdź pozostałe pasty i masła orzechowe , bo ich smak powala na kolana . Każdy znajdzie tam coś
Blendmanwegańskie pulpeciki Delikatne pulpety z bakłażana. Pulpety są zwarte, ale miękkie i wilgotne. Wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym, ale sprawdzą się z… ZOBACZ PRZEPIS Pieczone ziemniaki nadziewane hummusem (pastą z ciecierzycy) Pomysł na wykorzystanie ziemniaków i ciecierzycy. Lekkie, ale pożywne danie, które może być oddzielnym daniem lub dodatkiem. Przepis na pieczone… ZOBACZ PRZEPIS GULASZ BEZ MIĘSA – GULASZ(...)Sprawdź inne… ZOBACZ PRZEPIS Mercimek Koftesi – tureckie danie z czerwonej soczewicy i kaszy kuskus Lubicie ostre dodatki do dań? Podjęłam wyzwanie i przy dzisiejszym przepisie wykorzystałam pastę habanero z ostrych papryczek ze sklepu Dubai Food.… ZOBACZ PRZEPIS Kotlety z marchewki – wegańskie kotlety marchewkowe z pieczarkami i porem Kotlety z marchewki to pomysł na bardzo szybki dodatek
Via Gustoszklankę ciepłej wody. Blenduję i gotowe! Taki napój jest niezwykle odświeżający. Polecam wypróbować! Drugim, często wykorzystywanym przeze mnie pomysłem jest maczanie słupków selera w hummusie, lub innej warzywnej paście. Tutaj znajdziecie zestawienie przykładowych przepisów na pasty Przepisy z selerem naciowym z bloga Na koniec zapraszam Was do wypróbowania kilka wspaniałych propozycji z uwzględnieniem selera naciowego! owocowy koktajl z selerem naciowym
Natka Pietruszkibiałek. Brokuł dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonym i osłodzonym wrzątku. Odcedzamy. Po przestudzeniu drobno siekamy lub miksujemy w rozdrabniaczu (tylko przez chwilkę, na mniejsze części, nie na pastę). Cebulę drobno siekamy, smażymy na niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia. W misce umieszczamy rozdrobnione brokuły, zeszkloną cebulę oraz starte na drobnych oczkach tarki żółtka. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą(...)oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną pastą nadziewamy połówki jajka. Uwagi! Część startych żółtek oraz posiekanych brokułów można odłożyć do dekoracji (do posypania po wierzchu jajek). Inspiracja: gkpk 5/2015
Smaki Na Talerzu