pasta - 16803 przepisów (strona:325/1121)

Kurczak curry 82

papryki 200g cebuli 250g marchewki 2 ząbki czosnku kawałek 4cm świeżego imbiru (lub pół łyżeczki imbiru) 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 2 łyżki przypraw curry (ewentualnie 1 łyżka pasty curry oraz 1 łyżka przyprawy curry) pół łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego do smażenia kurczaka płaska łyżka smalcu gęsiego lub ojeju Sposób wykonania kurczaka curry. Do przygotowania(...)misce, polewam 4 łyżkami oliwy i oprószam solą oraz pieprzem. Posypuje także 1 łyżką przyprawy curry, startym lub sproszkowanym imbirem. Zamiast 1 łyżki przyprawy curry, możesz dodać 1 łyżkę pasty curry (dostępna w wielu marketach). Dzięki niej potrawa nabierze głębszego smaku. Pokrojone mięso piersi kurczaka mieszam w przyprawach i odstawiam na 30 minut w celu przegryzienia się smaków . Gdy mięso

Ania gotuje
Rewelacyjna fasolka szparagowa po azjatycku z kurczakiem. PRZEPIS 209

sojowy, olej. Jak zrobić fasolkę szparagową po azjatycku z kurczakiem? Fasolę umyj, odetnij końcówki, ugotuj na półtwardo, odcedź. Imbir i czosnek posiekaj, oprósz odrobioną soli i rozetrzyj na pastę przy pomocy noża lub widelca. Piersi z kurczaka pokrój w cienkie płatki, skrop sosem sojowym, dodaj pastę z imbiru i czosnku, wymieszaj, odstaw na minimum 15 minut do zamarynowania. W woku

Kulinarna Polska
Miso łódeczki ze słodkich ziemniaków 92

jesienny rejs sezamowo-jogurtową rzeczką łódeczkami ze słodkich ziemniaków wzdłóż karmelizowanych brzegów miso! Miso łódeczki ze słodkich ziemniaków Potrzebujesz: 3 średnie słodkie ziemniaki 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżeczki pasty miso 1/2 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (opcjonalnie) 1 starty ząbek czosnku Sos majonezowy Tahini 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka tahini 2 łyżeczki(...)sojowego świeżo posiekany szczypiorek do podania Sposób przyrządzenia: 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. 2. Oczyść i pokrój słodkie ziemniaki w ósemki. 3. W dużej misce wymieszać olej sezamowy, pastę miso, płatki chili, miód i starty imbir z czosnkiem. Mieszaj, aż całkowicie się połączą. 4. Dodaj łódki ze słodkich ziemniaków i wymieszaj, aby obtoczyć. 5. Przenieś słodkie ziemniaki w panierce

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sernik z kruszonką i gruszką 78

proszku do pieczenia 200 g masła zimnego 3 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru sernik: 750 g sera tłustego twarogowego 500 g mascarpone 1 budyń waniliowy pasta waniliowa 2/3 szklanki cukru 5 jajek 1 kg gruszek po obraniu 2 łyżki cukru   ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sól,proszek do pieczenia kakao, masło zimne(...)godzinę. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Spód formy wyklejam jedną częścią ciasta. Sernik: Ser twarogowy mielę dwa razy, dodaję mascarpone, jajka, cukier,budyń,pastę waniliową i mieszam mikserem około minuty do połączenia się składników. Nie napowietrzamy sera za długo. Gruszki obieram i kroję na ćwiartki, przekładam do miski z wodą z sokiem z cytryny żeby

wesoła kuchnia
Shatta 138

robiłam także sałatkę, do której była potrzebna tytułowa shatta. Sałatka była już gotowa, zabrałam się za shattę, nie wczytując się w nią wcześniej. Oczywiście okazało się, że tę „pastę” robi się przez 3 dni. Tak, że tego. Musiałam zrobić ją drugi raz. I zrobiłam ją tak jak trzeba. Mam tylko w sumie z nią jeden problem. Zrobiłam(...)zakrętką i wkładamy do lodówki na 3 dni. Od czasu do czasu można je przemieszać. Trzeciego dnia chili odcedzamy, wrzucamy do rozdrabniarki/robota kuchennego i miksujemy na nie za gładką pastę. Dolewamy do nich ocet, sok z cytryny, mieszamy, przekładamy z powrotem do słoika. Zalewamy oliwą i odstawiamy do lodówki. Artykuł Shatta pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Co zjeść w Grecji? Czyli 50 greckich dań, które warto spróbować w Grecji! 66

feta (V) 4. Tirokroketes – smażone kulki serowe (V) 5. Shrimp saganaki - krewetki w sosie pomidorowym 6.   Baked feta cheese - pieczony ser feta z pomidorami (V) 7. Fava – pasta z grochu (V) 8. Tirokafteri – pikantny dip z sera feta (V) 9. Kolokithakia tiganita – grecka smażona cukinia (V) 10. Melitzanosalata – dip z bakłażanów (V) 11. Taramosalata - pasta z ikry

Czarnawisienka
Gdzie i co zjeść na Krecie? Kuchnia kreteńska - 20 tradycyjnych dań prosto z Krety 70

oliwą i solą.  15. Siglino - tradycyjne, wędzone mięso wieprzowe marynowane w przyprawach i oliwie 16. Halvas - pomarańczowy/cytrynowy deser z kaszy manny  17.   Pasta Elias - pasta z oliwek 18.  Boureki - warzywna zapiekanka z ziemniaków i cukinii  19. Graviera - tradycyjny kreteński długodojrzewający ser żółty wytwarzany z mleka owczego lub owczo-koziego

Czarnawisienka
Zupa miso z boczniakami 78

potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (2 porcje): 700 ml. bulionu warzywnego (niesolonego) 2 płaskie łyżki jasnej pasty miso 100 g. boczniaków 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki prażonej cebulki 2 duże łyżki gotowej sałatki z glonów wakame 1 łyżka masła 1 łyżka mieszanki(...)sezamu jasnego i czarnego 120 g. makaronu ramen lub innego (u mnie makaron mie) 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki sól, pieprz Bulion wlej do garnka, dodaj pastę miso i sos sojowy. Pomału doprowadź do zagotowania i zmniejsz płomień pod garnkiem, aby bulion tylko pyrkał. Włóż do zupy makaron i podgrzewaj tak przez 3 minuty. Dodaj do zupy olej sezamowy

Delicious Place
Sałatka szopska - Bałkany na talerzu 115

Sałatka szopska nieodparcie kojarzy się z Bałkanami i wakacjami w Bułgarii oraz na południu Chorwacji, w Czarnogórze, Serbii lub Macedonii. Ta pyszna, lekka sałatka to idealny

Korniszonki
Tinga 65

powstało nam jednolite ciasto, które następnie rozwałkowujemy na placki i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Fasolę z zalewą podsmażamy i rozgniatamy na pastę. Kurki tniemy w cienkie paski, podsmażamy razem z pokrojoną w plasterki cebulą i dodajemy przecieru. Dusimy chwilę i doprawiamy chili. Na placku rozsmarowujemy pastę z fasoli, a na to dajemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Rustykalna tarta z pomidorami i fetą 44

część fety przeznaczoną na nadzienie kruszymy do miski, dodajemy do niej kremowy serek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła – widelcem wszystko dokładnie rozdrabniamy, mieszamy, łączymy na jednolitą pastę. Odstawiamy.   Pomidory myjemy i kroimy w plastry.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.   Ciasto wyciągamy z lodówki, lekko rozpłaszczamy i wałkiem lekko posypanym mąką, rozwałkowujemy(...)papierze i tak przenieść na blachę, jednak po rozwałkowaniu należy odkleić ciasto od papieru, żeby po upieczeniu łatwo odeszło.   Na sam środek ciasta rozsmarowujemy na grubo przygotowaną wcześniej pastę serową – zostawiamy około 2-3 cm brzegu do zawinięcia. Na ser układamy pomidory, na bogato, dwie warstwy albo niewielka zakładka. Jeśli używamy szynki, rozkładamy ją na pomidorach, lekko wciskając

Smaczna Strona
Awokado, cenne źródło zdrowia 68

Dzięki klimatowi największym producentem awokado w Europie, jest Hiszpania. Przepisy z awokado Dip z awokado i słonej fety Tortilla ze stripsami kurczaka i awokado Guacamole meksykańska salsa z awokado Pasta jajeczna z awokado do pieczywa Awokado – właściwości odżywcze Witamina A nazywana witaminą młodości, wspomaga zachować zdrową skórę, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka. Witamina B1 ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie(...)owoc, który można jeść na słodko i ostro (jest delikatne, orzechowe, łagodne, maślane) w połączeniu z dodatkami wzbogaca smak. Możemy dodawać je do koktajli, delikatnych sałatek, wegańskich potraw, farszy, past, makaronów, zup w postaci kremów, podawać z pieczywem, można łączyć z przyprawami. Smakuje jako dodatek z jajkiem, wędzonym łososiem, szynką parmeńską, warzywami. Dojrzały owoc stosowany jest jako zamiennik masła. Słynny

ProstePesto.pl
Makaron ze śmietaną i szpinakiem 69

Prościzna. Jest wiele banalnych przepisów na pasty, ale ten chyba jest w pierwszej trójce. I żeby nie było, że jest jakoś mniej smaczny. Nie nie. Jest super smaczny. Śmietana nadaje fajną konsystencję. A, właśnie, napiszę ciut więcej o niej. Normalnie do tego typu przepisów dodaje się 30% śmietankę. I spoko, jak ktoś ma ochotę, niech dodaje. Ja jednak staram się(...)spokojnie możecie je pominąć. Nie przypominam sobie, żeby zrobiły jakieś wielkie łał. I jak to zwykle bywa, uzupełnieniem potrawy był długodojrzewający ser. On robi sporą robotę w tej paście (w każdej właściwie). Tym razem użyłam parmezanu. Od bursztynu zrobiłam sobie przerwę, jest za delikatny. Pyszny, ale to nie to. Jeżeli więc macie ochotę na prosty i pyszny sos do makaronu

Kardamonovy
Kofty z sosem tahini 44

dobrze sprawdzi się także bliskowschodnie pieczywo np. lawasz lub chlebki pita . Czym zastąpić sos tahini? Sos z tahini ma głęboki, orzechowy smak, dlatego zawsze warto mieć w domu słoiczek pasty sezamowej. Jeżeli nie możesz znaleźć jej w swoim sklepie, pamiętaj, że możesz przygotować ją samodzielnie – tutaj znajdziesz przepis na domowe tahini . W sytuacji awaryjnej, użyj masła orzechowego, jednak pamiętaj(...)garść listków mięty 3 łyżki jogurtu naturalnego garść natki pietruszki 10 suszonych moreli pół kajzerki namoczonej w mleku łyżeczka kuminu ½ łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Sos tahini: 3 łyżki pasty tahini ok. 50 ml ciepłej wody 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: oliwa z oliwek czerwone porzeczki lub pestki z granatu posiekana natka pietruszki Jak zrobić kofty

okolicepalnika.pl