genialny sposób na "smalec" nie ze słoniny... Za pierwszym razem zrobiłam tak jak w przepisie, zapominając o jabłku i nie wiem, do czego ono tam potrzebne... Robiąc tę pastę wiele razy później nigdy tego jabłka nie dawałam. Fasolę obierałam, a jakże, i faktycznie pasta wychodziła piękna kremowa. Po kilku razach jednak ten sposób okazał się dla mnie zbyt nużący, miałam
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpasta to kolejna alternatywa na nieco inne kanapki. Składniki: 100 g zielonej lub czerwonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 1/2 słoika marynowanej papryki szczypiorek (ilość według uznania) sól, pieprz Wykonanie: Soczewicę gotujemy(...)pieprzem, po czym wszystkie składniki miksujemy Paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zmiksowanej soczewicy z warzywami. Szczypiorek kroimy drobno i dodajemy do reszty składników. Mieszamy i pasta jest gotowa. Smacznego
IMPRESJA SMAKUPasta serowo-jajeczna to doskonała alternatywa dla nudnej kanapki z wędliną i do tego robi się ją ekspresowo. Taką pastę z pewnością chętnie zjedzą nawet dzieci:-) Składniki: 250 g wędzonego żółtego sera 10 jajek duży pęczek koperku lub szczypiorku 3 łyżki majonezu
IMPRESJA SMAKUżółta + zielona) 1/2 opakowania mrożonki brokułowej 1/2 cukinii 1/2 żółtej papryki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka oleju rzepakowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu sojowego ciemnego garść nasion (słonecznik + dynia) sól, pieprz, curry, papryka ostra, pieprz ziołowy Przygotowanie: Ryż mieszamy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy(...)pastę curry i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy. Dodajemy umytą i pokrojoną cukinię, paprykę, marchewkę oraz mrożonkę (*można ją wcześniej ugotować). Zalewamy wodą. Gdy warzywa będą miękkie, a woda odparuje, dodajemy odsączoną fasolkę. Przyprawiamy: szczypta soli i pieprzu, łyżka papryki i curry, łyżeczka curry, sos sojowy. Wszystko mieszamy i ściągamy z ognia, gdy wszystkie warzywa będą miękkie
Kitchens Alphabetrodziną nietypową, bo ojcem Szkotem i matką pochodzącą z Trynidadu i Tobago, nie poznałabym niektórych smaków. Albo ich przedziwnych połączeń. Jednym z takich odkryć były poranne tosty z pastą sezamową i dżemem z gujawy. Ten dżem z gujawy idealnie pasował też do popularnych bułeczek cross buns z plasterkiem cheddara. Dżem z gujawy przywozili z Trynidadu rodzice gospodyni. Przywozili też świeże(...)mango, którego smak pamiętam do dzisiaj i nijak ma się on do tego z supermarketowych półek. Sezamowa pasta miała coś wspólnego z arabską tahini, ale ziarna sezamu pozostawały widoczne i wyczuwalne. Były też orzechy, ale nie pamiętam jakie. Spróbowałam odtworzyć. Efektu takiego samego nie osiągnęłam, ale nie ma się co dziwić. Masło, które otrzymałam i tak jest warte polecenia
bistro mamaciągu dnia jest śniadanie, postanowiłam się na nim skupić. Musi być sycące i na długo zapewnić energię. Dlatego moja propozycja na dziś to kanapki z wielozbożowego chleba z pyszną pastą z twarożku, marchewki i szczypiorku. Nabiał dostarczy energii, a marchew i szczypiorek zadbają o zdrowie i ładną cerę.Potrzebujemy:- 250 g chudego twarogu- 3-4 łyżki startej marchewki- pęczek szczypiorku(...)dokładnie mieszamy. Szczypiorek myjemy, suszymy i bardzo drobno szatkujemy. Dodajemy do twarogu razem ze startą marchewką i porządnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy do chleba jako pastę lub samodzielną przekąskę
W poszukiwaniu inspiracjiBłyskawiczna do zrobienia pasta z awokado. Bardzo smaczna, mimo tak skromnej ilości składników. To właściwie taki przepis baza. Dodając oliwę, chili lub inne składniki, otrzymamy różne smaczne odmiany guacamole. Świetna pasta na majowe, ciepłe wieczory ogrodowe. Oby tylko przyszły!Awokado musi być w pełni dojrzałe, skórka musi się delikatnie uginać pod palcami i swobodnie odchodzić od owocu. Niestety
Stare Garyczym mowa? W mojej kuchni pojawił się hummus czyli pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej.Przyrządzacie? Lubicie? Smacznego!Składniki :* puszka ciecierzycy * 4 łyżeczki pasty sezamowej tahini * sok z połowy cytryny* ząbek czosnku* 2 łyżki oliwy z oliwek * sól, świeżo mielony czarny pieprzPrzygotowanie :Wszystkie składniki przekładam do malaksera i ucieram na gładką masę. Próbuję(...)doprawiam do smaku. Idealnie smakuje jako dip do surowych warzyw, opiekanego chlebka pita bądź po prostu jako pasta na kanapki.Dzisiejszy wpis jest też idealną okazją do złożenia życzeń urodzinowych dla mojej jedynej i najlepszej siostry na świecie. Wszystkiego co najlepsze Bogusia, spełnienia marzeń i przede wszystkim żeby ten mały urwis Michaś, był grzeczny. Buziaki
Magiczne Życie Martyobłędnie zielony kolor (idealny z okazji dnia Św. Patryka :D), a olejki eteryczne występujące w listkach nadają niespotykanego ostrego posmaku. Idealne do wykorzystania z makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw.Składniki:2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki1 garść pestek słonecznika2 ząbki czosnku1 łyżka soku z cytryny100 ml oliwy z oliwek(...)pół)sól morska do smakuPrzygotowanie:Liście oddzielić od rzodkiewki i umyć. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, a następnie wrzucić do pojemnika razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą. Gotowe
Food Squareszczęśliwa,naładowana pozytywną energią ale przy tym potwornie głodna. Potrzebuję małe co nieco. Coś na szybko zaraz zmontuję, bo przecież nie zasnę :-) Co my tu mamy, hmmm...będzie pasta, na kanapkę. Dzisiaj tylko jedna :-) Składniki: jedno dojrzałe awokado pół kostki fety dwa ząbki czosnku dwie łyżki soku z cytryny pieprz, sól, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Obieramy awokado, kroimy(...)kostkę. Łączymy z fetą oraz pozostałymi składnikami. Blendujemy lub rozdrabniamy dokładnie widelcem. Pasta gotowa od razu do spożycia, jednak na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Na kolacje, na śniadanie, zamiast masła, jak kto lubi. Cudowanie smakuje :-) Dobranoc
pieprzny smaczeksuszonych pomidorów np. z tego przepisu: klik łyżka oleju z suszonych pomidorów 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki sezamu (zamiast oleju sezamowego i sezamu można użyć pasty tahini) 2-3 łyżki wody 1 łyżka sambal oelek ząbek czosnku z marynaty suszonych pomidorów szczypta soli W malakserze umieszczamy sezam i olej sezamowy i blenderujemy na gładką pastę. Dodajemy resztę
Mango Papajakanapka z szynką czy dżemem. Kiedy tylko mam czas staram się urozmaicać swoje śniadania, ale zawsze ich składnikiem musi być warzywo lub owoc. Dzisiaj polecam Wam szybki przepis na pastę śniadaniową z twarogiem. 4 składniki, 2 minuty roboty i pyszny dodatek do pieczywa, naleśników, placuszków czy gofrów gotowy! Składniki (na małą miseczkę pasty): 125 g półtłustego lub tłustego twarogu
Ze smakiem i z pasjąDziś będzie szybko, smacznie i prosto, czyli tak jak powinno być :) Na taką pastę nie pozwalam sobie zbyt często, bo to niestety bardzo kaloryczna przyjemność, niemniej jednak raz na jakiś czas warto zaszaleć, bo trudno wyobrazić sobie smaczniejsze śniadanie czy kolację :) Składniki: - 4 jajka - posiekany szczypiorek - 1-2 łyżek majonezu - 1 łyżeczka musztardy (najlepiej sarepskiej) - sól, pieprz Wykonanie? Najprostsze(...)kostkę :) Do miski z jajkami dodajemy majonez (czubata łyżka to absolutne minimum, kto lubi majonez, ten da więcej) , musztardę, większość szczypiorku, mieszamy, doprawiamy do smaku i... tyle :D Naszą pastę podajemy z dowolnym pieczywem posypaną resztą szczypiorku. Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaHummus wywodzi się z Bliskiego Wschodu, dokładnie z Libanu. Pasta bardziej arabska niż żydowska, a jednak nie wiadomo dlaczego głównie kojarzona z semitami. Wikipedia wspomina, że o hummus toczy się kulinarna wojna między Libanem a Izraelem. Mnie zasadniczo obchodzi jedynie to, że jest to smaczna alternatywa do kanapek ;)Oryginalnie do hummusu powinno się używać pasty tahini, jeśli takową mamy, lista
Kulinarne zapędy Kokosamały, papryka czerwona 1 mała, cebula 1 sztuka, szczypiorek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka twarożek ze Strzałkowa- jest wilgotny i śmietankowy, dobrze się nadaje do takich past... ogórek, paprykę, cebulę pokroić w kostkę, twaróg rozgnieść widelcem dodać dobrze obraną z ości makrelę wędzoną i wszystko widelcem pognieść-wymieszać dodać pieprz mielony, posiekany szczypiorek i kilka łodyżek tymianku posiekanego(...)wymieszać i do lodówki na 1 godzinę aby smaki się przegryzły pyszna pasta do pieczywa...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię