gram odlana z płynów Pomidory z puszki – 400 gram Cebula – 1 sztuka drobno pokrojona Czosnek – 3-5 ząbków drobno pokrojonych Jalapeño – kilka kawałków Pasta Chipotle – 1-2 łyżeczki Nasiona kminu rzymskiego – 1 łyżeczka Świeża kolendra – posiekana Cheddar starty – 50-60 gram Jajka – 4-6 sztuk Sól – do smaku Pieprz świeżo(...)dwie, trzy łyżki oliwy z oliwek oczywiście wiesz skąd 😉 i wrzuć cebulę, po chwili czosnek, Jalapeño i chwilę podsmaż. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Po trzecie dodaj pastę i pomidory na patelnię, dopraw kminem, solą i pieprzem. Gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Teraz wrzuć fasolę, wymieszaj i zagrzej. Po czwarte naczynie żaroodporne skrop oliwą z oliwek
RafalCooktwardo, łyżeczka bułki tartej łyżka masła do usmażenia ryby plus łyżka do okrasy. sól, pieprz. Jak zrobić pstrąga po polsku? Ząbek czosnku posiekaj, następnie rozetrzyj z solą na pastę – najłatwiej zrobić to na desce przy pomocy noża lub widelca. Pastą natrzyj wnętrze oczyszczonej ryby, włóż także gałązkę koperku i oprósz pieprzem – pozostaw na minimum pół godziny, aby ryba
Kulinarna Polskałyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka Sos sojowy Szczypiorek i chili do podania. Jak zrobić chiński rosołek jajeczny Imbir i czosnek obierz, drobno posiekaj, oprósz odrobiną soli, następnie rozetrzyj na pastę przy pomocy noża lub widelca. Można zrobić to też w moździerzu. Pastę dodaj do gotującego się rosołu, wymieszaj, gotuj 2 minuty. Mąkę wymieszaj z 1/4 szklanki wody, wlej do rosołu
Kulinarna Polskaopcja na obiad lub ciepłą kolację. Składniki: 450 g kalafiora, 450 g batatów, 100 g liści szpinaku, 1 puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżka oleju. Kalafiora podzielić na różyczki, bataty obrać i pokroić w większą kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać pastę curry
Moja kraina smakówlimonki – 2 sztuki Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego – 3-5 łyżek Awokado – obrane i bez pestki 😉 Cheddar – starty Chipotle pasta – 3-5 łyżeczek Sól Jeśli mamy już składniki, Gazpacho meksykańskie czas przygotować Po pierwsze czerwoną paprykę możesz przygotować wcześniej, używając piekarnika… Ale to już opisywałam kilkanaście razy 😉 Po drugie obraną(...)czosnek, cebulę, kolendrę, sok z jednej limonki z odrobiną soli włóż do blendera i zmiksuj na jednolity krem. W międzyczasie rozgrzej piekarnik. Bagietki przekrój na pół, jeśli używasz, posmaruj pastą chipotle i posyp cheddarem. Wstaw bagietki do piekarnika na kilka minut, aż ser się lekko przypiecze. Następnie wyjmij je i pokrój na wielkość kęsa. A w czasie kiedy bagietki się
RafalCookkroimy je na małe kawałki!). Brownie z truskawkami i białą czekoladą: 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady 170 g masła 3 duże jajka 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki pasty z orzechów (np. masło laskowe, orzechowe, migdałowe, krem typu Nutella) ½ szklanki mąki pszennej tortowej ¾ szklanki cukru pudru ¼ łyżeczki cynamonu 70-80 g białej czekolady ok. 200-300 g truskawek(...)wraz z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym. Gdy będzie płynne i gorące, wyłączamy palnik i dodajemy połamaną na kostki ciemną czekoladę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Dodajemy jajka, cynamon i pastę/masło orzechowe (u mnie z laskowych). Mieszamy do połączenia i dodajemy mąkę. Blachę do pieczenia o wielkości 28×24 cm lub nieco mniejszą (ciasto jest słodkie
Poezja smakuBolognese z ciecierzycy. 1 łyżeczka suszonego oregano 20 dkg czerwonej ciecierzycy 1 łyżka krojonej papryczki chili 10 dkg cebuli szalotki (obrana) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 kg pasty pomidorowej 1 płaska łyżka soli 3/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 3 duże ząbki czosnku 2 duże gałązki tymianku 300 ml wody 1/2 łyżeczki cukru kryształu Jak zrobić Bolognese z czerwonej ciecierzycy(...)kostkę i włożyć na dużą patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojone chili, tymianek i oliwę z oliwek. Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Kolejno, dodać pastę pomidorową, ciecierzycę, sól, pieprz, cukier, oregano oraz wodę. Patelnię przykryć pokrywką i gotować całość na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe Bolognese odstawić
MeCooksChlebek z dodatkiem masła czosnkowego i świeżego koperku wygląda wspaniale i super smakuje. Z kromek możesz przygotować chrupiące grzanki z dodatkiem np. parmezanu i pomidorków. Świetny na kanapki, do past lub dipów. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej 7 g suchych drożdży 10 g miękkiego masła lub oliwy – 1 łyżka 240 ml mleka lub wody 1 łyżeczka(...)mlekiem. Najłatwiej będzie posmarować go pędzelkiem kuchennym. Chlebek czosnkowy wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 20 minut do ładnego, złotego koloru. Wystudzony pokrój w kromki i podawaj do past, wędlin, gulaszy lub młodej kapusty. Smacznego
Zasmakuj Kuchniwszelakich odstających części i elementów. Uformuj tak aby utworzyła zgrabną kulkę. Osusz papierowym ręcznikiem, żeby mięso lepiej przyjęło marynatę. Składniki na marynatę wymieszaj w miseczce aż utworzą jednolitą pastę. Pastę wetrzyj dokładnie w mięso, dookoła i zawiń je szczelnie w folię aluminiową . Umieść na dwa dni w lodówce. Po tym czasie piecz w piekarniku, nie odwijając z folii w temperaturze
Ogrodnik w podróżyprzez cały rok. Świąteczne mięsa, pasztet, pieczony boczek, karkówka z takim pikantnym sosem smakują znakomicie. Pikantny sos Sos algierski to sos na bazie majonezu z dodatkiem pikantnej pasty harissa. Harissa to ostra pasta z papryczek chili, kminu rzymskiego, czosnku i kolendry. Robiąc własny sos mamy tę przewagę, że sami decydujemy o jego poziomie ostrości i dodatkach. Możemy zrobić całkowicie
Dieta moja pasjaszklanki ciepłej śmietanki kremówki 30% pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 4 łyżki oleju Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie(...)mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aż rozczyn ,,ruszy''. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte jajka, pastę waniliową, olej i rozczyn, zagniatamy przez kilka minut ciasto. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Gdyby było zbyt rzadkie to dosypujemy mąki, a zbyt twarde to dolewamy ciepłego
Izabelawkuchnipistacjowe Do głębokiego talerza wbijamy jajko, rozkłócamy je widelcem. Dodajemy do niego mleko, cukier waniliowy oraz kardamon i dokładnie mieszamy do połączenia. Odstawiamy. Do miseczki przekładamy łyżkę pasty tahini, dodajemy do niej wodę i dokładnie mieszamy do połączenia – pasta stanie się lekko płynna. Do tego dodajemy jogurt oraz syrop klonowy do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy
Smaczna StronaPasta kanapkowa z jajkiem oraz tuńczykiem. Idealna na śniadanie oraz do przekąsek na przyjęcie. Składniki 1 puszka tuńczyka 3 jajka 1/2 małej puszki kukurydzy ogórek zielony szczypiorek koperek ząbek czosnku majonez jogut grecki Przygotowanie Kukurydzę odcedzić, przełożyć do miski. Dodać ogórka pokrojonego w małą kostkę, rozdrobnionego tuńczyka odsączonego z oleju, ugotowane na twardo jajka pokrojone w kostkę. Następnie dodać pieprz(...)sól do smaku, zmiażdżony czosnek i pokrojony szczypiorek. Dodać jogurt grecki, majonez i wymieszać. Autor przepisu: Marzena Artykuł Pasta jajeczno-tuńczykowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyWARSTWA SEROWA: * twaróg 3x mielony – 600 g * śmietanka UHT Łaciata 36% – 400 g * cukier – 120 g * mleko – 100 ml * żelatyna – 6 łyżeczek * pasta waniliowa – do smaku WARSTWA TRUSKAWKOWA: * twaróg 3x mielony – 150 g * truskawki ( mogą być mrożone ) – 300 g * galaretka truskawkowa – 1 op * cukier puder – 3 łyżki * woda(...)bokach podłużne (jeśli nie chcą się trzymać możemy delikatnie podkleić masłem do boków). WARSTWA SEROWA: Żelatynę zalewamy mlekiem, mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Ser biały ucieramy z cukrem oraz pastą waniliową. Śmietankę UHT Łaciatą 36% ubijamy na sztywno. Pamiętajcie, że Śmietanki 30% i 36% należy przed ubijaniem dobrze schłodzić – ja robię to co najmniej 12 godzin w lodówce. Dodajemy
Ostra na Słodkochrzan wasabi • sos sojowy • 200 g krewetek tygrysich • 2 ząbki czosnku • serek philadelphia • masło • cukier • natka pietruszki (kilka gałązek) • pasta łososiowa • ocet ryżowy • sól Dodatkowo: • mata bambusowa do zawijania Sposób przygotowania: 1. Krewetki rozmrozić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Na tłuszczu zeszklić przeciśnięty przez praskę(...)zrobienia sushi, aby były pod ręką. 11. Na bambusowej macie rozkładamy płaty Nori błyszczącą stroną do maty (składniki nakładamy na matową stronę). 12. Nałożyć porcję ryżu, posmarować go pasta łososiową lub serkiem philadelphia. 13. Na ryżu ułożyć ulubione składniki w dowolnej kombinacji. 14. Brzeg Nori lekko zwilżyć wodą i zwinąć rolkę z pomocą maty bambusowej. 15. Gotowe rolki pokroić
W mojej kuchni