pasta - 16803 przepisów (strona:335/1121)

Słoniecznikowy krem do pieczywa z kiszonym ogórkiem i koperkiem 70

tyle lat odkąd prowadzę bloga to już pewnie wiecie, że jestem kanapkowa, tj. kanapki to mogę jeść (no i curry) na śniadanie, obiad i kolację, serio! Regularnie robię różne pasty, kremy, hummusy i inne smarowidła na kanapki, a jakoś mało przepisów na nie wrzucałam. Obiecuje poprawę, tym bardziej że teraz razem ze mną pieczecie chleby co piątek. Tym razem mój(...)zaraz po Pasta do kanapek z czerwonej soczewicy Składniki: 300 g ziaren słonecznika pęczek świeżego koperku 1-2 średnie kiszone ogórki 2-3 łyżki ulubionego oleju/oliwy pół łyżeczki soli   Przygotowanie: około 250 g ziaren słonecznika namocz przez kilka godzin w przegotowanej wodzie, najlepiej zostawić na je na noc i rano przepłukać pod bieżąca wodą. Pozostały słonecznik upraż na suchej

greenscarf
Kibbeh z dyni z nadzieniem z orzechów i fety 76

Świetnie sprawdzi się także jako przekąska do lunchboxu. Polecam! Kibbeh z dyni z nadzieniem z orzechów i fety Składniki:  mała dynia (u mnie piżmowa) 1 cebula 1 łyżka pasty z czerwonej papryki (użyłam ajvaru) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki duża szczypta płatków chilli 250g bulguru 2 jajka sól olej do smażenia Na nadzienie: 2 duże garście(...)piec przez około 40 minut lub do czasu aż będzie miękka. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wraz z pastą paprykową (ajvarem), kminem rzymski, słodką papryką oraz płatkami chilli. Dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Gdy dynia będzie upieczona, należy ja nieco przestudzić

Codzienne Gotowanie
Kava Kava: Jak Przygotować, Gdzie Kupić, Działanie 58

Jego naukowa nazwa to piper methysticum (pierprz metystynowy). Kultury Pacyfiku tradycyjnie używają napoju kava podczas rytuałów i spotkań towarzyskich. W celu przygotowania napoju, ludzie najpierw mielą jego korzenie na pastę. Obecnie korzenie mielone są ręcznie, ale tradycyjnie wykonywane było przez żucie korzeni i wypluwanie ich. Pastę następnie miesza się z wodą, odsącza i konsumuje. Jego aktywne składniki nazywane są kawalaktonami

ZGruntuFit
Włochy - Ekspresowe penne all'arrabbiata 100

wspólnego z kuchnią arabską. Arrabbiata oznacza po włosku zły , więc nazwa sosu nawiązuje do jego ostrości. Jeśli jesteście fanami makaronów, proponujemy zapoznać się z naszymi przepisami na  pasta e fagioli (makaron z fasolą) ,  pasta alla Norma (makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem) ,  wegańską carbonarę z nerkowców i pieczonego czosnku  czy  spaghetti z orzechami włoskimi

Roślinożerni urlopowicze
Pasta z kurczaka na kanapki 93

dwóch ugotowanych ćwiartek kurczaka 3 jajka M 3 łyżki majonezu lub pół na pół z jogurtem 1 duży ogórek konserwowy 1 łyżeczka musztardy łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku Pastę można wzbogacić o ulubione dodatki jak pomidory suszone, oliwki, kapary, papryczkę chili itp. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Mięso obrać z kości i chrząstek

Andzia Pichci
Kiełbaski we francuskich papilotkach wg Aleex 71

zapomnijcie ich jednak zrobić, bo warto.   Składniki :  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego  • 3 kiełbaski myśliwskie (lub inne, które lubicie)  • 12 plasterków żółtego sera  • pikantna pasta paprykowa  • 1 jajko  Sposób przygotowania:  1. Każdą kiełbaskę przekroić na 4 części, żeby powstało 12 długich słupków. 2. Płat ciasta francuskiego rozwinąć, pokroić na 12 pasków, tyle(...)mamy kiełbasianych słupków. 3. Każdy plasterek żółtego sera posmarować pasta paprykową. 4. Serem owinąć słupek kiełbaski. Ser może się nieco rozwijać, ale to nie szkodzi. 5. Wokół słupków kiełbaski z serem owinąć pasek ciasta fransuskiego w taki sposób, aby zachodziło na siebie.  6. Każdą kiełbaskę położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Porcje przekąski posmarować rozkłóconym jajkiem

W mojej kuchni
Goździki: właściwości, pochodzenie, zastosowanie 48

przypadku goździków, pierwszym krajem, w którym zaczęto je stosować, były Chiny. Stamtąd dotarły do Europy. Właściwości prozdrowotne goździków Do celów leczniczych można używać naparów z goździków, past wykonanych z tej przyprawy, sprawdza się również jej żucie. Prozdrowotne właściwości ma także olejek eteryczny z goździkowca (roślina ta jest bardzo bogata w substancje lotne). Na co w takim razie mogą pomóc goździki(...)Pixabay ból zęba – do tego celu można użyć pasty z goździków połączonych z olejkiem cynamonowym; można także je żuć; nieświeży zapach z ust będący np. efektem infekcji – goździki mają działanie antybakteryjne i antywirusowe; bóle gardła, krtani, infekcje, objawy przeziębienia (goździki można dodać np. do herbaty lub do naparu na bazie soku z malin czy porzeczek – najlepiej, jeśli ten ostatni przygotuje

Żyję by jeść
Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie 92

masła 1 łyżka ciemnego kakao Na sernik: 1 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego 200 g masła 5 jaj L 1 budyń waniliowy bez cukru 250 g cukru 1 łyżeczka pasty cytrynowej szczypta soli Na polewę: Na polewę 70 g masła 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mleka 1/3 łyżeczki żelatyny  Spód. Ciasteczka rozdrobnić za pomocą blendera(...)pieczenia, a następnie wyłożyć jej spód ciasteczkową masą. Wyrównać spód ugniatając, można wstawić na chwilę do lodówki. Miękkie masło, najlepiej w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem do białości. Dodać pastę cytrynową oraz jajka, ponownie zmiksować, a następnie dodać budyń i stopniowo dodawać po łyżce sera nadal miksując. Ser dodawać aż do jego całkowitego wykorzystania. Masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód

Krylowa Kuchnia
ZUPA RYBNA Z DORSZA Z KREWETKAMI 132

POTRZEBUJESZ: – Krewetki – 200g – Dorsz polędwica – 350g – Pomidory – 4 sztuki Por – Czosnek – 4 ząbki – Chili – Białe wytrawne wino – 150 ml – Dymka – Masło – 2 łyżki – Sos rybny – 2 łyżki – Bazylia tajska pasta – 1 łyżka – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Olej kokosowy – 2 łyżki PRZEPIS: 1. Krewetki odmroź w zimnej wodzie. Osusz i oczyść jeśli tego wymagają. Usuń ogonki i po przekrajaj(...)Ingredients Krewetki – 200g Dorsz polędwica – 350g Pomidory – 4 sztuki Por Czosnek – 4 ząbki Chili Białe wytrawne wino – 150 ml Dymka Masło – 2 łyżki Sos rybny – 2 łyżki Bazylia tajska pasta – 1 łyżka Sól do smaku Pieprz do smaku Olej kokosowy – 2 łyżki Instructions Krewetki odmroź w zimnej wodzie. Osusz i oczyść jeśli tego wymagają. Usuń ogonki i po przekrajaj

globuskulinarny
Wyspiarskie curry z kurczaka. Dla Brytyjczyków to danie niemal narodowe. PRZEPIS 45

chili, 1 puszka mleka kokosowego 400 ml, sól, olej, natka pietruszki lub kolendry do podania. Jak zrobić curry z kurczaka? Czosnek i imbir drobno posiekaj, oprósz solą i rozetrzyj pastę – w moździerzu lub za pomocą noża czy widelca na desce. Cebulę pokrój w pióra. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej 4-5 łyżek oleju. Mięso pokrój w kilkucentymetrowe(...)kawałki. Wrzuć pastę czosnkowo-imbirową, mieszaj przez pół minuty, dodaj cebulę, chili i mięso, smaż wszystko na dość dużym ogniu przez kilka minut aż składniki zaczną się rumienić. Wsyp proszek curry, wymieszaj, aby przyprawa dokładnie połączyła się z tłuszczem. Wlej mleko kokosowe, zagotuj, często mieszając, trzymaj na ogniu jeszcze minutę. Podawaj z ryżem, posypane natką, z plasterkami świeżej chili, jeśli

Kulinarna Polska
Pesto brokułowe 136

oliwy lub masła z oliwą jeżeli lubimy maślany smak 2 łyżki wody 1\2 ząbku czosnku sól, pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki wsadzić do blendera i rozdrobnić na pastę.Jeżeli pasta jest zbyt gęsta wystarczy dodać wody lub oleju. Podawać na kanapkach lub z makaronem

Mohiella
Pasta twarogowa z papryką 41

Pasta twarogowa z papryką, która urozmaici niejedno śniadanie czy kolację. A do tego jest pożywna i sycąca! Składniki oraz sposób przygotowania: 200g twarogu 1/2 papryki drobno pokrojonej szczypiorek 2 łyżki ajwaru 2 łyżki śmietanki słodkiej 3-4 pomidory suszone w oleju lub 10 oliwek co kto lubi – pokroić 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chilli sól pieprz Wszystko razem wymieszać(...)gotowe. Autor przepisu: Aga Nowak Artykuł Pasta twarogowa z papryką pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Domowy hummus – podstawowy przepis 58

Hummus to prosta, a zarazem wielofunkcyjna, arabska pasta z ciecierzycy. Doskonała ze świeżymi oraz pieczonymi warzywami, sałatkami lub z ulubionym pieczywem. Idealna na śniadanie, kolację czy też zdrową imprezową przekąskę. Bazowy składnik – ciecierzyca Domowy … The post Domowy hummus – podstawowy przepis appeared first on FitSweet

Fitsweet.me
FIT PANCAKES KOKOSOWE NADZIEWANE KREMEM NUTLOVE COCO CRUNCH 81

szkl * proszek do pieczenia – 1 pełna łyżka * słodzidło: cukier, erytrytol, ksylitol, stewia – 2-3 łyżki ( do smaku ) * sól – 1 szczypta * mleko 3,2% – 260 ml * wanilia lub pasta waniliowa – do smaku * olej kokosowy do natłuszczenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Po ok. 1 łyżce kremu NUTLOVE COCO CRUNCH wykładamy na papier do pieczenia, rozsmarowujemy na okręgi i wkładamy do całkowitego zmrożenia ( to ułatwi(...)przenoszenie na pancakes ). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, słodzidłem i solą. Dodajemy pastę waniliową lub ziarna wanilii i wlewamy jajka z mlekiem. Wszystko razem mieszamy. Porcję ciasta nakładamy do rozgrzanego i lekko natłuszczonego urządzenia do pancakes lub na patelnię. Nakładamy zmrożony krem. Przykrywamy kolejną porcją ciasta i pieczemy – jeśli robimy to w urządzeniu nie musimy obracać naszych pancakes

Ostra na Słodko
Czerwone pesto z suszonych pomidorów 79

pesto z suszonych pomidorów ma głęboki, lekko orzechowy smak i przepiękny kolor. Możesz je dodawać do tych samych potraw co zielone pesto bazyliowe. Czerwone pesto świetnie sprawdza się jako pasta do kanapek, dip do warzyw, dodatek do makaronu, owoców morza oraz pieczonych lub grillowanych mięs. Bardzo dobrze komponuje się z czerwonym winem i stanowi aromatyczne dopełnienie deski serów i wędlin(...)się one znacznie od siebie różnić. Pesto jest tradycyjnie przygotowywane w marmurowym moździerzu z drewnianym tłuczkiem. Najpierw w moździerzu umieszcza się czosnek i orzeszki piniowe i rozdrabnia do konsystencji pasty. Następnie dodaje się umyte i wysuszone liście bazylii i gruboziarnistą sól i uciera. Na samym końcu dodawany jest ser i oliwa.  Oprócz walorów smakowych pesto jest bogatym źródłem białka

Cztery Fajery