jajko 1 łyżka mąki Olej do smażenia Sól, pieprz Sos: 2 szt. Serdelków 2 łyżki oleju 1 ogórek kiszony 1 mała papryka szpiczasta 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonego kminku 500 ml wrzątku 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej Sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false(...)Masę dzielimy na pół, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Serdelki kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu razem z ogórkiem pokrojonym w kostkę. Dodajemy pastę, koncentrat' kminek, zalewamy wrzątkiem i dusimy bez przykrycia na średnim ogniu przez około 15 min. (w zależności od preferowanej gęstości sosu). Pod koniec (3-4 min. przed), wrzucamy drobno pokrojoną
R'n'G Kitchenżółtkiem na tarce o drobnych oczkach. Do miseczki dodać majonez i chrzan. Wymieszać. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie dokładnie wymieszać. Ugotowane białka jajek nafaszerować wcześniej przygotowaną pastą z buraka. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać i posypać nim przygotowane jajka faszerowane pastą. Polecam wypróbować przepis na jajka faszerowane szynką . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Jajka faszerowane burakami pochodzi z serwisu
Danka Pichciwafelków kokosowych z masą opcjonalnie 30-50 g rozpuszczonego masła masa serowa 500 g serka mascarpone 500 g twarogu z wiaderka 200 g śmietany 30% 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 opakowanie śmietan – fixu ( 9 g ) 2-3 łyżki cukru pudru 200 g białej czekolady 150 g wiórków kokosowych wierzch ciasta 50 g wiórków kokosowych 11-12 sztuk kulek Rafaello przepis(...)garnku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, często mieszając, po czym dokładnie studzimy. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy twaróg z wiaderka, serek mascarpone, pastę waniliową oraz cukier puder i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Następnie partiamy dodajemy rozpuszczoną i dobrze wystudzoną czekoladę, cały czas miksujemy. Do masy serowej wsypujemy śmietan fix i całość łączymy
Smakowite Daniawędzonym łososiem i jajkiem Kosmiczny chlebek szpinakowy Carpaccio z buraka Sałatka z burakiem i jabłkiem Jajko zapiekane w bułce Chlebek z płatkami owsianymi i chia Domowa wędlina z kurczaka Pasta jajeczna z awokado Sałatka ryżowa z tuńczykiem i zielonym ogórkiem Wytrawny chlebek z twarogu Pasztet z cukinii Pasta warzywna z kaszą jaglaną Sałatka pomarańczowa z miętą i pistacjami Orzechowy jagielnik
Natka PietruszkiKruchy tort kawowy to tort idealny. Delikatne, rozpływające się blaty, przełożone lekkim kremem kawowym, a wszystko podkreślone cierpką nutą galaretki porzeczkowej. Czego chcieć więcej? :) Polecam przepis
KorniszonkiWielkanocne jajeczka z łososiem Jajeczka wypełnione kremową pastą z chrzanem i łososiem, to bardzo smaczna i efektowna przekąska, która pięknie przyozdobi nasz stół wielkanocny. Składniki: 3 -4 jajka 50 g wędzonego łososia 1 łyżeczka majonezu pół łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka serka śmietankowego (typu Almette) sól, pieprz *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy(...)jajek dodajemy majonez, chrzan, serek oraz po szczypcie soli i pieprzu *** *** Całość miksujemy lub blendujemy na gładką masę *** *** Połowę wędzonego łososia kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do pasty jajecznej *** *** Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Powstałym farszem wypełniamy białka jajek *** *** Pozostałego łososia kroimy w paseczki i ciasno zwijamy tworząc różyczki. Różyczkami z łososia przyozdabiamy jajeczka
Blog z ApetytemPtysiowe przekąski jogurtowe. Podałam je z pasta z awokado, kiełkami, paprykę, roszponką. Takie wiosenne samo zdrowie. ptysie: 1 szklanka mąki pszennej 125 ml jogurtu naturalnego 125 ml wody 50 g masła 3 jajka 1/3 łyżeczki soli farsz: jogurt naturalny 10 oliwek zielonych 1/2 papryki czerwonej 1 garść kiełków 1 garść roszponki 1/2 awokado 1 łyżka(...)temp 200 stopni góra dół i piekę 20 minut. Awokado z cytryną rozgniatam widelcem, dodaję łyżkę jogurtu, doprawiam solą, pieprzem. Ptysie zimne przekrawam nożem. Układam roszponkę,łyżkę jogurtu, pastę z awokado, dodaję oliwkę, paprykę, pomidora, kiełki. Przykrywam górą ptysia
wesoła kuchniahummus to propozycja dla wszystkich zapracowanych i tych, którzy chcą się dobrze odżywiać. Hummus to idealny dodatek do świeżej marchewki, pietruszki, selera naciowego. Ale możemy go również wykorzystać jako pastę do kanapki. Sprawdź przepis na kremowy makaron z szynką i brokułami Składniki 200g ugotowanej cieciorki (kupcie gotową w sklepie) 1 łyżka pasty Tahini 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Appetit! 😉 HUMMUS Z BURAKIEM 200 g ugotowanej ciecierzycy (np. z puszki) 150-200 g pieczonego, obranego buraka (średniej wielkości bulwa) sok z 1/2 cytryny 2 czubate łyżki pasty tahina, najlepiej domowej roboty 1-2 obrane ząbki czosnku sól, pieprz do smaku ewentualnie oliwa z oliwek lub łyżka lodowatej wody Sposób przygotowania: Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, odcedź ją na sicie(...)aluminiową i wstawiam do rozgrzanego pieca. Po 45-55 minutach burak powinien być idealnie miękki. Po upieczeniu obieram go i zostawiam, aż wystygnie. Ciecierzycę blenduję wraz z czosnkiem i pastą sezamową na gładką masę. Dodaję upieczonego buraka, sok z cytryny, sól i pieprz. Jeśli hummus jest zbyt zwarty, dodaję oliwę z oliwę lub łyżkę lodowatej wody. Dekoruję prażonymi ziarnami
W kuchni Karmel-itkiprzekąska na Święta Wielkanocne i nie tylko. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko ćwikły i oczywiście jajek. Wystarczy ugotować je na twardo, wydrążyć żółtka a je wymieszać z ćwikłą tworząc pastę. Jajka faszerowane ćwikłą wyglądają bardzo ciekawie, a dodatkowo smakują wyśmienicie. Sam pomysł nadziania jajek ćwikłą jest interesujący, dlatego i ja postanowiłam spróbować. Poniżej znajdziecie przepis na domowe jajka faszerowane(...)Obieramy ze skorupki i przecinamy na pół. Przy użyciu łyżeczki wyciągamy żółtka, przekładamy do miseczki. Do żółtek dodajemy ćwikłę, sól i pieprz. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową pastą nadziewamy jajka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Jajka Faszerowane Ćwikłą pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plkażdej porze roku. Jadłam ją w Toskanii w gorący dzień. Włosi mają niewiele zup. Ta jest prosta, pyszna i zdrowa. Żeby całkowicie poczuć się w włoskich klimatach przygotowałam także pastę orkiszową z oliwą, czosnkiem, filecikami anchois i suszonymi pomidorami z ziołami. Pappa al pomodoro passata pomidorowa Alce Bero puszka krojonych pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek Alce Nero(...)garnka wlać oliwę i dodać czosnek oraz papryczkę chili. Następnie dodać pomidory i sól. Dusić kilka minut. Dodać chleb porwany na małe kawałki. Gotować 2-3 minuty. Prosta pasta z makaronem orkiszowym Alce Nero 2 porcje 200 gram makaronu wstążki Alce Nero orkiszowy 2 suszone pomidory 2 ząbki czosnku 2 fileciki anchois bazylia 4 łyżki oliwy Alce Nero papryczka
AZgotuj!papryka czerwona 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 kawałek korzenia selera 20 dkg pieczarek 1/2 papryczki chili 1 cukinia olej rzepakowy sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżki pasty curry 300 ml mleczka kokosowego paluchy cebulowe Warzywa obieram. Seler, korzeń pietruszki, paprykę kroję w kostkę. Marchewkę, cukinię, pieczarki w plastry. W głębokim garnku rozgrzewam olej, przesmażam pokrojoną cebule(...)wyjątkiem cukinii i chwil e przesmażam. Wlewam dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie. Na końcu dodaję cukinię i gotuję jeszcze dwie minuty. Dodaję pastę curry, paprykę wędzoną, mleczko kokosowe, doprawiam solą, pieprzem, chili. Chwilę gotuję. Zupę podaję z paluchami cebulowymi
wesoła kuchniaGuacamole to meksykańska pasta z awokado. My proponujemy szybkie i pyszne guacamole z suszonymi pomidorami. Możesz smarować nim kanapki, naleśniki lub maczać w nim tortille, a nawet wyjadać prosto z miseczki. To zdrowy dodatek o każdej porze dnia. Po co kupować w sklepie i przepłacać, skoro domowe guacamole jest bez wątpienia banalnie proste w przygotowaniu? Składniki: 2 dorodne, dojrzałe awokado
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!innych warzyw. Jajka na twardo smakują wyśmienicie podane na stole lub na kanapce z majonezem (lub sosem czosnkowym, chrzanowym) z posiekanym szczypiorem. Z jajek na twardo przygotujesz pyszne pasty jajeczne. Najprostsza z nich to kilka pokrojonych drobno jajek z dodatkiem majonezu, szczypiorku i jogurtu naturalnego. Możesz wzbogacić ją dodatkiem posiekanych warzyw, takich jak papryka, pieczarki, rzodkiewka, ogórki kiszone lub konserwowe(...)Polecam także prostą pastę z makreli, jajek, cebulki i majonezu (lub jogurtu naturalnego – będzie lżejsza). Jajka na twardo podane na półmisku z majonezem lub sosem chrzanowym ozdobisz nie tylko szczypiorem lub posiekanym porem – pasują także: świeży koper, wszelakie kiełki, np. brokułu, kiełki pora, rzodkiewki. W okresie wielkanocnym szczególnie polecam jajka podane ze świeżą rzeżuchą, którą w kilka
Zasmakuj Kuchni