pasta - 17303 przepisów (strona:326/1154)

Słodko - Ostry Sos Chili 264

łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Papryczki umyłam, osuszyłam, pozbyłam się gniazd nasiennych i wrzuciłam do blendera. Czosnek obrałam i dorzuciłam do papryczek, wsypałam imbir i wszystko razem zmiksowałam. Powstała fajna pasta z maleńkimi kawałeczkami papryczek. W między czasie w rondelu gotowała się woda z cukrem, octem, solą i papryką mieloną. Do gotującego się płynu wyłożyłam paprykową pastę i gotowałam około

Blondynka Gotuje
Pappardelle with bacon and dried muschrooms 269

present the pappardelle with bacon and dried muschrooms in cream sauce - do we have to encourage you to try it? :) INGREDIENTS: For 2 people. 200 - 250 g pappardlelle pasta 1 small onion 50 g bacon 30 g dried mushrooms 200 ml sour cream (30% fat) 1 tablespoon chopped parsley salt and pepper METHOD: 1. Cook the pappardelle(...)chopped mushrooms and fry for a while. 5. Add the sour cream, chopped parsley and cook for 5 - 6 minutes. Season with salt and pepper. 6. Put drained pasta into the pan, stir into the sauce and heat through for 1 minute. Serve topped with shavings of parmesan cheese. Enjoy

W kuchni Katie
Pyszna pasta jajeczna 156

Pasta jajeczna wg Gessler Składniki: 4 jaja 2 łyżeczki musztardy pęczek koperku szczypiorek łyżeczka curry pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie Jaja ugotować na twardo. Zioła drobno posiekać. Ugotowane jajka posiekać drobno lub zmielić w maszynce. Dodać majonez, musztardę, masło, przyprawy. Pasta jajeczna najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Proste i szybkie w wykonaniu

w mojej kuchni
WEGAŃSKA PASTA Z PESTEK DYNI I SŁONECZNIKA 197

zdjęć, także postaram się w najbliższym czasie coś napisać i pokazać co ja tam widziałam i przede wszystkim co ja tam jadłam. Od pierwszego kęsa zakochałam się w wegańskich pastach. Najbardziej w tej oto, którą dziś przygotowałam - NIEBO W GĘBIE!!! Pestki dyni i słonecznika,drobina oliwy dobrego gatunku - ja mam prosto z Hiszpanii - dostałam od koleżanki ;-) Madzia tenkjuuuu:-)Zupełnie(...)chcieli zdradzić recepturę. No, cóż chytrusy :-) Ja sobie opracowałam swoją tajemnicę i chętnie się z Wami podzielę. Koniecznie zajrzyjcie też jutro na bloga, bo będzie niespodzianka właśnie z dzisiejszą pastą. Dobra, koniec gadania zapraszam do kuchni :-)  Składniki: 100 g pestek słonecznika  100 g pestek dyni  3 łyżki dobrego gatunku oliwy lub oleju z orzecha  sól malutki

pieprzny smaczek
Wegański "SMALEC" Z FASOLI 167

genialny sposób na "smalec" nie ze słoniny... Za pierwszym razem zrobiłam tak jak w przepisie, zapominając o jabłku i nie wiem, do czego ono tam potrzebne... Robiąc tę pastę wiele razy później nigdy tego jabłka nie dawałam. Fasolę obierałam, a jakże, i faktycznie pasta wychodziła piękna kremowa. Po kilku razach jednak ten sposób okazał się dla mnie zbyt nużący, miałam

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pasta z soczewicy, marchewki i marynowanej papryki na kanapki 171

pasta to kolejna alternatywa na nieco inne kanapki. Składniki: 100 g zielonej lub czerwonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 1/2 słoika marynowanej papryki szczypiorek (ilość według uznania)                                                       sól, pieprz Wykonanie: Soczewicę gotujemy(...)pieprzem, po czym wszystkie składniki miksujemy Paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zmiksowanej soczewicy z warzywami. Szczypiorek kroimy drobno i dodajemy do reszty składników. Mieszamy i pasta jest gotowa. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Pasta serowo-jajeczna 174

Pasta serowo-jajeczna to doskonała alternatywa dla nudnej kanapki z wędliną i do tego robi się ją ekspresowo. Taką pastę z pewnością chętnie zjedzą nawet dzieci:-) Składniki: 250 g wędzonego żółtego sera 10 jajek duży pęczek koperku lub szczypiorku 3 łyżki majonezu

IMPRESJA SMAKU
Ekspresowy ostro-warzywny chińczyk. 361

żółta + zielona) 1/2 opakowania mrożonki brokułowej 1/2 cukinii 1/2 żółtej papryki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka oleju rzepakowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu sojowego ciemnego garść nasion (słonecznik + dynia) sól, pieprz, curry, papryka ostra, pieprz ziołowy Przygotowanie: Ryż mieszamy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy(...)pastę curry i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy. Dodajemy umytą i pokrojoną cukinię, paprykę, marchewkę oraz mrożonkę (*można ją wcześniej ugotować). Zalewamy wodą. Gdy warzywa będą miękkie, a woda odparuje, dodajemy odsączoną fasolkę. Przyprawiamy: szczypta soli i pieprzu, łyżka papryki i curry, łyżeczka curry, sos sojowy. Wszystko mieszamy i ściągamy z ognia, gdy wszystkie warzywa będą miękkie

Kitchens Alphabet
Masło orzechowo - sezamowe 196

rodziną nietypową, bo ojcem Szkotem i matką pochodzącą z Trynidadu i Tobago, nie poznałabym  niektórych smaków. Albo ich przedziwnych połączeń. Jednym z takich odkryć były poranne tosty z pastą sezamową i dżemem z gujawy. Ten dżem z gujawy idealnie pasował też do popularnych bułeczek cross buns z plasterkiem cheddara. Dżem z gujawy przywozili z Trynidadu rodzice gospodyni. Przywozili też świeże(...)mango, którego smak pamiętam do dzisiaj i nijak ma się on do tego z supermarketowych półek. Sezamowa pasta miała coś wspólnego z arabską tahini, ale ziarna sezamu pozostawały widoczne i wyczuwalne. Były też orzechy, ale nie pamiętam jakie. Spróbowałam odtworzyć. Efektu takiego samego nie osiągnęłam, ale nie ma się co dziwić. Masło, które otrzymałam i tak jest warte polecenia

bistro mama
Zdrowa pasta twarogowa na kanapki 191

ciągu dnia jest śniadanie, postanowiłam się na nim skupić. Musi być sycące i na długo zapewnić energię. Dlatego moja propozycja na dziś to kanapki z wielozbożowego chleba z pyszną pastą z twarożku, marchewki i szczypiorku. Nabiał dostarczy energii, a marchew i szczypiorek zadbają o zdrowie i ładną cerę.Potrzebujemy:- 250 g chudego twarogu- 3-4 łyżki startej marchewki- pęczek szczypiorku(...)dokładnie mieszamy. Szczypiorek myjemy, suszymy i bardzo drobno szatkujemy. Dodajemy do twarogu razem ze startą marchewką i porządnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy do chleba jako pastę lub samodzielną przekąskę

W poszukiwaniu inspiracji
Guacamole - przepis baza 161

Błyskawiczna do zrobienia pasta z awokado. Bardzo smaczna, mimo tak skromnej  ilości składników. To właściwie taki przepis baza. Dodając oliwę, chili lub inne składniki, otrzymamy różne smaczne odmiany guacamole. Świetna pasta na majowe, ciepłe wieczory ogrodowe. Oby tylko przyszły!Awokado musi być w pełni dojrzałe, skórka musi się delikatnie uginać pod palcami i swobodnie odchodzić od owocu. Niestety

Stare Gary
Hummus 145

czym mowa? W mojej kuchni pojawił się hummus czyli pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej.Przyrządzacie? Lubicie? Smacznego!Składniki :* puszka ciecierzycy * 4 łyżeczki pasty sezamowej tahini * sok z połowy cytryny* ząbek czosnku* 2 łyżki oliwy z oliwek * sól, świeżo mielony czarny pieprzPrzygotowanie :Wszystkie składniki przekładam do malaksera i ucieram na gładką masę. Próbuję(...)doprawiam do smaku. Idealnie smakuje jako dip do surowych warzyw, opiekanego chlebka pita bądź po prostu jako pasta na kanapki.Dzisiejszy wpis jest też idealną okazją do złożenia życzeń urodzinowych dla mojej jedynej i najlepszej siostry na świecie. Wszystkiego co najlepsze Bogusia, spełnienia marzeń i przede wszystkim żeby ten mały urwis Michaś, był grzeczny. Buziaki

Magiczne Życie Marty
Pesto z liści rzodkiewki 141

obłędnie zielony kolor (idealny z okazji dnia Św. Patryka :D), a olejki eteryczne występujące w listkach nadają niespotykanego ostrego posmaku. Idealne do wykorzystania z makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw.Składniki:2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki1 garść pestek słonecznika2 ząbki czosnku1 łyżka soku z cytryny100 ml oliwy z oliwek(...)pół)sól morska do smakuPrzygotowanie:Liście oddzielić od rzodkiewki i umyć. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, a następnie wrzucić do pojemnika razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą. Gotowe

Food Square
Pasta z awokado i fety 209

szczęśliwa,naładowana pozytywną energią ale przy tym potwornie  głodna. Potrzebuję małe co nieco. Coś na szybko zaraz zmontuję, bo przecież nie zasnę :-) Co my tu mamy, hmmm...będzie pasta, na kanapkę. Dzisiaj tylko jedna :-) Składniki: jedno dojrzałe awokado pół kostki fety dwa ząbki czosnku dwie łyżki soku z cytryny pieprz, sól, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Obieramy awokado, kroimy(...)kostkę. Łączymy z fetą oraz pozostałymi składnikami. Blendujemy lub rozdrabniamy dokładnie widelcem. Pasta gotowa od razu do spożycia, jednak na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Na kolacje, na śniadanie, zamiast masła, jak kto lubi. Cudowanie smakuje :-)  Dobranoc

pieprzny smaczek
Hummus z suszonymi pomidorami 192

suszonych pomidorów np. z tego przepisu: klik łyżka oleju z suszonych pomidorów 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki sezamu (zamiast oleju sezamowego i sezamu można użyć pasty tahini) 2-3 łyżki wody  1 łyżka sambal oelek ząbek czosnku z marynaty suszonych pomidorów szczypta soli W malakserze umieszczamy sezam i olej sezamowy i blenderujemy na gładką pastę. Dodajemy resztę

Mango Papaja