Wczoraj wieczorem namoczyłam białą fasolę, po to by dziś zmierzyć się z tematem "smalec" wegetariański. I powstała bardzo smaczna pasta na kanapki, zastępczo nazywana " smalcem". Świetnie pasują tu ogórki kiszone. A tak w ogóle to całość przypomina w smaku tradycyjny smalec. Naprawdę! Myślę, że z tego przepisu chętnie skorzystają osoby stosujące dietę wegetariańską czy nawet wegańską. Polecam jednak wszystkim :) Składniki(...)podsmażyć cebulę i jabłko wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i owocami jałowca (użyłam po 3 ziarna). Potem przyprawy wyjąć i wyrzucić. Fasolę i wodę miksować do uzyskania konsystencji pasty. Dodać podsmażoną cebulę i jabłko, cebulę smażoną (kupną, dzięki temu uzyskamy efekt "skwarek"). Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Przed podaniem "smalec" schłodzić w lodówce, najlepszy następnego dnia
zadanie-gotowanieNiby zwykła fasola, a jednak... taka pasta jest przepyszna. W smaku naprawdę przypomina zwykły smalec. Sama byłam zaskoczona smakiem. Polecam wszystkim niedowiarkom. Składniki: ok. 200 g fasoli typu Jaś 2-3 cebule 1 jabłko 2-3 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie papryka wędzona w proszku (opcjonalnie ok. 1 łyżeczki) Wykonanie: Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy(...)masy fasolowej. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika. Jak masa się schłodzi możemy już pałaszować nasz smalczyk:-). Taką pastę można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia. Smacznego
IMPRESJA SMAKUPodstawowa pasta na kanapki z jajek ze szczypiorkiem. Składniki: 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu sól, pieprz szczypiorek ewentualnie: odrobina chrzanu tartego Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Dodać jogurt, przyprawy i wymieszać. Szczypiorek posiekać i dodać do pasty. Ponownie dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczki i posypać resztą szczypiorku
wyzwania kuchennewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pasta jest przepyszna i polecam jej wykonanie - zachowując proporcje poniższych składników. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem oraz nawet plackami naleśnikowymi. 3 jajka 50g wędzonego boczku 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy chrzanowej 1 łyżka prażonej cebulki po 1 szczypcie: soli, pieprzu naturalnego, curry, papryki słodkiej Jajka ugotować(...)bardzo drobniutką kostkę. Jajka, majonez, musztardę i ketchup - wymieszać blenderem (na gładka masę). Dodać wędzony boczek oraz przyprawy. Całość ponownie wymieszać (nie dokładnie, aby boczek był wyczuwalny). Na koniec pastę połączyć z prażoną cebulką i schłodzić w lodówce
Di gotujepasta może mieć kilka zastosowań. Można wymieszać ją z ugotowanym makaronem, dodając nieco oliwy, posmarować nią kanapki lub nafaszerować jajka. Wszystkie sposoby wypróbowałam i wszystkie polecam... Składniki: ok. 80 g rukoli 150 g fety szklanka mrożonego groszku 3 łyżki pestek słonecznika (można podprażyć) 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki zielonych oliwek 1 łyżeczka oregano sól i świeżo mielony pieprz 1/2 szklanki(...)szklanki świeżego soku z pomarańczy plus łyżka octu jabłkowego i łyżeczka miodu Groszek ugotować i przestudzić. Zmiksować na gładką masę wszystkie składniki. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Pastę można podawać rozsmarowaną na pieczywie, nafaszerować nią jajka lub podać z makaronem w formie pesto, dolewając nieco oliwy, by danie nie było za suche
Czerwień i błękitMoja ulubiona pasta z cieciorki i suszonych pomidorów, mogła bym ją jeść bez przerwy. Najlepiej mi smakuje z chrupkim pieczywem. Składniki: 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 0,5 słoika suszonych pomidorów z ziołami Sól, pieprz Chrupkie pieczywo kukurydziano-jaglane Tovago Sposób przygotowania: Cieciorkę odsączmy z zalewy na sicie , pomidory suszone odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko(...)przekładamy do miski, miksujemy przy pomocy blendera na gładka masę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , pastę wstawiamy na godzinę do lodówki, podajemy z dowolnym pieczywem, najlepiej smakuje z chrupkim
Bajeczna KuchniaTaką pastę można zrobić na śniadanie czy kolację ale też na zbliżające się Święta Wielkanocne. Oczywiście świąteczną wersję można wzbogacić dodatkowymi składnikami albo większą ilością jajek ale w sumie takie połączenie jest też smaczne. Jest to tańsza wersja pasty z racji tego, że jest w niej konserwa tyrolska ale nie zawsze musi być szynka. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSkładnik: 0,5 kg polędwiczek kurczaka 110 g zielonej pasty curry 3 ząbki czosnku 1 cebula 450 g żółtej fasolki szparagowej (mrożonej) 200 ml mleczka kokosowego około 2 łyżek oleju ryż (basmati lub jaśminowy) Sposób wykonania: Umytego kurczaka kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek(...)cebula się lekko zeszkli dodajemy pastę curry, mieszamy. Po minucie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy do momentu aż mięso się zetnie z każdej strony. Dodajemy mleczko kokosowe i wsypujemy fasolkę. Podgrzewamy całość od czasu do czasu mieszając. Sos jest gotowy gdy fasolka zmięknie. Podajemy z ryżem
Qchnia po prostuOstatnio często jadam ryby, w sumie to dobrze, bo są bogate w białko i kwasy omega. Tym razem padło na pastę z sardynek, uwielbiam takie domowe smarowidła na kanapki. Łączymy kilka składników i mamy pyszne śniadanko :) Składniki: 1 puszka sardynek w sosie paprykowym Grall 110g 100 g śmietankowego serka kanapkowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ketchupu 1 łyżka miękkiego masła(...)Cebulę siekamy bardzo drobno i dodajemy do rozgniecionych widelcem sardynek. Do miski dodajemy masło, ketchup i majonez. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz natką pietruszki i ponownie mieszamy. Pasta najlepiej smakuję na świeżym pieczywem i z plasterkami ogórka kiszonego. Smacznego
Symfonia smakowaprzygotowaniu domowej pasty jajecznej nie będziecie chcieli wracać do wersji sklepowych. Smakuje przepysznie! Składniki: 4 ugotowane jajka 3 łyżki oleju lnianego ( używam oleju lnianego od Olejowego Raju ) 3 łyżki szczypiorku dwie szczypty pieprzu szczypta papryki słodkiej szczypta pokruszonego chilli Jajka obieramy ze skorupek, razem ze wszystkimi składnikami umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę. Pastę przekładamy
Gotowanie i blogowanieWędzone tofu = pyszna pasta, przypominająca w smaku pastę z makreli. Składniki: - 2 paczki tofu wędzonego, - garść glonów wakame (lub nori), - 1/2 cebuli, - 1 łyżka oleju lnianego, - 2 łyżki wegańskiego majonezu, - pieprz, sól do smaku. Wykonanie: Glony namoczyć w ciepłej wodzie do spęcznienia, odcedzić. Zmielić tofu i glony z majonezem i olejem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z masą, przyprawić
Co na wege obiad?Pasta z ciecierzycy z sosem pomidorowym, słonecznikiem i dynią Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 150 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki ziaren dyni sól pieprz oregano bazylia estragon Ciecierzycę moczyłam całą noc, po czym ją ugotowałam do miękkości, ok. 40 min. W tym czasie obrałam cebulę i czosnek(...)następnie pokroiłam je na drobno. Odsączyłam ciecierzycę i zmiksowałam na gładko, za pomocą blendera. Wodę z gotowania warto zostawić i ewentualne dodawać do ciecierzycy, aby pasta nie byłam zbyt gęsta. Sos: Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyłam czosnek i cebulę. Następnie dodałam słonecznik oraz dynię. Wszystkie składniki mieszałam od czasu do czasu, by się ładnie zarumieniły, ale nie przypaliły
nietadietaPasta warzywna Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka w korzeniu pół szklanki soczewicy czerwonej 150 g nasion słonecznika 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ksylitolu 2 łyżki oliwy z oliwek Słonecznik zalałam ciepłą wodą i odstawiłam na 2 godziny, aby napęczniał. Następnie odlewam wodę. Soczewicę, marchew i pietruszkę ugotowałam do miękkości. Słonecznik miksuję w malakserze na gładką masę(...)miski przekładam ugotowane warzywa, zmiksowany słonecznik, dodaję sok z cytryny, ksylitol oraz oliwę. Wszystkie składniki miksuję za pomocą blendera na gładką masę. Pasta gotowa
nietadietaPasta z białej i czerwonej fasoli Składniki: biała fasola czerwona fasola czosnek natka pietruszki świeża kolendra nasiona Chia olej lniany olej z dyni oliwa z oliwek sól majeranek Fasolę moczyłam całą noc. Następnie ugotowałam do miękkości w lekko osolonej wodzie. Do ugotowanej fasoli dodałam pozostałe składniki i wszystko zblendowałam na gładką masę. Pasta smakuje wyśmienicie
nietadietaPasta Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 10 suszonych pomidorów pół szklanki nasion słonecznika 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek oliwa z suszonych pomidorów olej lniany sól bazylia nasiona chia pół szklanki świeżej natki pietruszki 100 ml przegotowanej wody Ciecierzycę moczyłam całą noc, po czym ją ugotowałam do miękkości, ok. 40 min. Słonecznik zalałam wrzątkiem, aby napęczniał. Czosnek obrałam i umyłam(...)naczynia przełożyłam ciecierzycę, dodałam słonecznik, pietruszkę, czosnek, nasiona chia, oliwę z oliwek i suszonych pomidorów, olej lniany, przyprawy, zioła oraz wodę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. I pasta gotowa, smaczna i zdrowa
nietadieta