pasta - 16803 przepisów (strona:318/1121)

Masło orzechowo - sezamowe 167

rodziną nietypową, bo ojcem Szkotem i matką pochodzącą z Trynidadu i Tobago, nie poznałabym  niektórych smaków. Albo ich przedziwnych połączeń. Jednym z takich odkryć były poranne tosty z pastą sezamową i dżemem z gujawy. Ten dżem z gujawy idealnie pasował też do popularnych bułeczek cross buns z plasterkiem cheddara. Dżem z gujawy przywozili z Trynidadu rodzice gospodyni. Przywozili też świeże(...)mango, którego smak pamiętam do dzisiaj i nijak ma się on do tego z supermarketowych półek. Sezamowa pasta miała coś wspólnego z arabską tahini, ale ziarna sezamu pozostawały widoczne i wyczuwalne. Były też orzechy, ale nie pamiętam jakie. Spróbowałam odtworzyć. Efektu takiego samego nie osiągnęłam, ale nie ma się co dziwić. Masło, które otrzymałam i tak jest warte polecenia

bistro mama
Zdrowa pasta twarogowa na kanapki 156

ciągu dnia jest śniadanie, postanowiłam się na nim skupić. Musi być sycące i na długo zapewnić energię. Dlatego moja propozycja na dziś to kanapki z wielozbożowego chleba z pyszną pastą z twarożku, marchewki i szczypiorku. Nabiał dostarczy energii, a marchew i szczypiorek zadbają o zdrowie i ładną cerę.Potrzebujemy:- 250 g chudego twarogu- 3-4 łyżki startej marchewki- pęczek szczypiorku(...)dokładnie mieszamy. Szczypiorek myjemy, suszymy i bardzo drobno szatkujemy. Dodajemy do twarogu razem ze startą marchewką i porządnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy do chleba jako pastę lub samodzielną przekąskę

W poszukiwaniu inspiracji
Guacamole - przepis baza 135

Błyskawiczna do zrobienia pasta z awokado. Bardzo smaczna, mimo tak skromnej  ilości składników. To właściwie taki przepis baza. Dodając oliwę, chili lub inne składniki, otrzymamy różne smaczne odmiany guacamole. Świetna pasta na majowe, ciepłe wieczory ogrodowe. Oby tylko przyszły!Awokado musi być w pełni dojrzałe, skórka musi się delikatnie uginać pod palcami i swobodnie odchodzić od owocu. Niestety

Stare Gary
Hummus 115

czym mowa? W mojej kuchni pojawił się hummus czyli pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej.Przyrządzacie? Lubicie? Smacznego!Składniki :* puszka ciecierzycy * 4 łyżeczki pasty sezamowej tahini * sok z połowy cytryny* ząbek czosnku* 2 łyżki oliwy z oliwek * sól, świeżo mielony czarny pieprzPrzygotowanie :Wszystkie składniki przekładam do malaksera i ucieram na gładką masę. Próbuję(...)doprawiam do smaku. Idealnie smakuje jako dip do surowych warzyw, opiekanego chlebka pita bądź po prostu jako pasta na kanapki.Dzisiejszy wpis jest też idealną okazją do złożenia życzeń urodzinowych dla mojej jedynej i najlepszej siostry na świecie. Wszystkiego co najlepsze Bogusia, spełnienia marzeń i przede wszystkim żeby ten mały urwis Michaś, był grzeczny. Buziaki

Magiczne Życie Marty
Pesto z liści rzodkiewki 123

obłędnie zielony kolor (idealny z okazji dnia Św. Patryka :D), a olejki eteryczne występujące w listkach nadają niespotykanego ostrego posmaku. Idealne do wykorzystania z makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw.Składniki:2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki1 garść pestek słonecznika2 ząbki czosnku1 łyżka soku z cytryny100 ml oliwy z oliwek(...)pół)sól morska do smakuPrzygotowanie:Liście oddzielić od rzodkiewki i umyć. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, a następnie wrzucić do pojemnika razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą. Gotowe

Food Square
Pasta z awokado i fety 183

szczęśliwa,naładowana pozytywną energią ale przy tym potwornie  głodna. Potrzebuję małe co nieco. Coś na szybko zaraz zmontuję, bo przecież nie zasnę :-) Co my tu mamy, hmmm...będzie pasta, na kanapkę. Dzisiaj tylko jedna :-) Składniki: jedno dojrzałe awokado pół kostki fety dwa ząbki czosnku dwie łyżki soku z cytryny pieprz, sól, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Obieramy awokado, kroimy(...)kostkę. Łączymy z fetą oraz pozostałymi składnikami. Blendujemy lub rozdrabniamy dokładnie widelcem. Pasta gotowa od razu do spożycia, jednak na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Na kolacje, na śniadanie, zamiast masła, jak kto lubi. Cudowanie smakuje :-)  Dobranoc

pieprzny smaczek
Hummus z suszonymi pomidorami 147

suszonych pomidorów np. z tego przepisu: klik łyżka oleju z suszonych pomidorów 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki sezamu (zamiast oleju sezamowego i sezamu można użyć pasty tahini) 2-3 łyżki wody  1 łyżka sambal oelek ząbek czosnku z marynaty suszonych pomidorów szczypta soli W malakserze umieszczamy sezam i olej sezamowy i blenderujemy na gładką pastę. Dodajemy resztę

Mango Papaja
Śniadaniowa pasta malinowo-rabarbarowa z żurawiną 188

kanapka z szynką czy dżemem. Kiedy tylko mam czas staram się urozmaicać swoje śniadania, ale zawsze ich składnikiem musi być warzywo lub owoc. Dzisiaj polecam Wam szybki przepis na pastę śniadaniową z twarogiem. 4 składniki, 2 minuty roboty i pyszny dodatek do pieczywa, naleśników, placuszków czy gofrów gotowy! Składniki (na małą miseczkę pasty): 125 g półtłustego lub tłustego twarogu

Ze smakiem i z pasją
Pasta jajeczna 116

Dziś będzie szybko, smacznie i prosto, czyli tak jak powinno być :) Na taką pastę nie pozwalam sobie zbyt często, bo to niestety bardzo kaloryczna przyjemność, niemniej jednak raz na jakiś czas warto zaszaleć, bo trudno wyobrazić sobie smaczniejsze śniadanie czy kolację :) Składniki: - 4 jajka - posiekany szczypiorek - 1-2 łyżek majonezu - 1 łyżeczka musztardy (najlepiej sarepskiej) - sól, pieprz Wykonanie? Najprostsze(...)kostkę :) Do miski z jajkami dodajemy majonez (czubata łyżka to absolutne minimum, kto lubi majonez, ten da więcej) , musztardę, większość szczypiorku, mieszamy, doprawiamy do smaku i... tyle :D Naszą pastę podajemy z dowolnym pieczywem posypaną resztą szczypiorku. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Hummus 147

Hummus wywodzi się z Bliskiego Wschodu, dokładnie z Libanu. Pasta bardziej arabska niż żydowska, a jednak nie wiadomo dlaczego głównie kojarzona z semitami. Wikipedia wspomina, że o hummus toczy się kulinarna wojna między Libanem a Izraelem. Mnie zasadniczo obchodzi jedynie to, że jest to smaczna alternatywa do kanapek ;)Oryginalnie do hummusu powinno się używać pasty tahini, jeśli takową mamy, lista

Kulinarne zapędy Kokosa
makrela z twarogiem Strzałkowo,ogórkiem,papryką do kanapek... 119

mały, papryka czerwona 1 mała, cebula 1 sztuka, szczypiorek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka twarożek ze Strzałkowa- jest wilgotny i śmietankowy, dobrze się nadaje do takich past... ogórek, paprykę, cebulę pokroić w kostkę, twaróg rozgnieść widelcem dodać dobrze obraną z ości makrelę wędzoną i wszystko widelcem pognieść-wymieszać dodać pieprz mielony, posiekany szczypiorek i kilka łodyżek tymianku posiekanego(...)wymieszać i do lodówki na 1 godzinę aby smaki się przegryzły pyszna pasta do pieczywa...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
awokado - pasta z czosnkiem i chilli... 139

pomidory 1 mały dojrzałe awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić na kawałki włożyć do rozdrabniacza, dodać ogórek konserwowy, pomidor, czosnek, sól morską, oliwę i wszystko zmiksować na pastę przełożyć do miseczki i do lodówki na 15 minut aby smaki się przegryzły najlepsza pasta na pieczywo razowe, grzanki, tosty..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa Tom Kha Goong (ต้มข่ากุ้ง) 162

Składniki:  600 ml mleka kokosowego 400 ml wody 2 łodygi trawy cytrynowej 1 łyżka pasty Tom Kha 2 liście kafiru 1 dymka  1 papryczka chilli 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 ząbek czosnku świeży imbir (ok. 2cm) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła Do podania (dla jednej osoby): 1/2 szklanki krewetek, usmażonych na maśle(...)dymki (w całości) i papryczkę chilli. Smażymy ok. 2 minut. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy trawę cytrynową, kolendrę i ostrą paprykę. Doprowadzamy do wrzenia.  3. Do zupy dodajemy pastę Tom Kha, cukier i liście kafiru. Gotujemy pod przykryciem 7-10 minut. Wyciągamy liście, dymkę i trawę cytrynową. 4. Sposób podania: Do miski wkładamy ryż lub makaron, a następnie usmażone

Tajskie smaki
"Hummus z południowych Włoch" 158

miski wrzuć ciecierzycę, obrany ząbek czosnku, suszone pomidory i migdały. Zmiksuj ręcznym blenderem (lub w robocie kuchennym). Dodaj tyle oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, aby uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Dopraw solą i chilli i ponownie zmiksuj. Dodaj posiekane świeże zioła i wymieszaj pastę łyżką. Podawaj z pieczywem lub jako dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki

Chilli Czosnek i Oliwa
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 202

dlatego polecam pokroić je na mniejsze kawałki. Upieczone buraki należy przestudzić, a następnie obrać. Pokrój buraki na kawałki, włóż do miski i dodaj czosnek, chilli oraz jogurt. Zmiksuj na pastę. Do pasty dodaj oliwę, syrop klonowy lub melasę oraz za'atar. Wymieszaj całość i dopraw solą do smaku.  Przełóż dip do miski i posyp po wierzchu orzechami, serem oraz

Chilli Czosnek i Oliwa