www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pasta jest pyszna, prosta i idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Chyba niczego więcej nie muszę dodawać? 100g wędzonego łososia 150g białego sera (mielonego) 1 ząbek czosnku (mały) 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) sól, pieprz Wszystkie składniki zmiksować (blenderem/malakserem) do uzyskania jednolitej konsystencji. Pastę doprawić do smaku
Di gotujeJeżeli lubicie wegetariańskie pasty na kanapki to poniższa powinna przypaść Wam do smaku. Połączenie serka homogenizowanego naturalnego, ugotowanych buraków i koperku. Pasta prosta i szybka do przygotowania. Składniki: 250 g serka homogenizowanego naturalnego 2 upieczone buraki (średniej wielkości) 2 łyżki posiekanego koperku sok z cytryny sól, pieprz Buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach
UgotowaćNajbardziej popularna jest wersja z samym awokado, szczyptą soli i sokiem z limonki. Dzisiaj zachęcam do przygotowana trochę bogatszej wersji guacamole - z dodatkiem pomidora malinowego, szalotki i świeżej kolendry. Pasta idealna do nachosów lub chleba. Najlepiej podawać kilka minut po przygotowaniu :) Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 pomidor, np. malinowy (lub 2 małe) 2 szalotki (lub 1/2 czerwonej cebuli) kilka gałązek(...)miąższ. Miękkie awokado pokroić w kostkę, a następnie za pomocą widelca lekko rozgnieść. Wszystkie warzywa przesypać do miski. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny (do smaku). Wymieszać. Przygotowaną pastę schować na kilka minut do lodówki
Ugotowaćpolsku :D) w wersji słodkiej. Awokado na słono to jeden z moich ulubionych smaków. A jako że cebula o poranku nie zawsze jest dobrym pomysłem, ostatnio zaczęłam więc robić pastę z awokado ze szczypiorkiem. I to był strzał w dziesiątkę. Jak poznać, że awokado jest dojrzałe? To całkiem proste - jest miękkie i da się rozgnieść widelcem. Składniki(...)obrane i rozgniecione widelcem) - ok. 1 szklanki posiekanego szczypiorku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki soli morskiej Wszystko mieszamy i zajadamy. Na zdjęciu pasta na żytnim pieczywie Męża
Smakuje zdrowodrugiej miseczki, tortille podgrzane przykryć ręczniczkiem, żeby zachowały ciepło, sosy w osobnych miseczkach. Każdy z gości będzie sobie nakładał sam tyle składników ile chce. drugi – podgrzać tortillę, posmarować pastą z awokado, można dodatkowo posmarować majonezowo-ketchupowym, na to usmażone mięso, sałata. Zawinąć i zajadać. Sałatka – do miski wrzucić pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, pokrojonego ogórka szklarniowego,pokrojony drobno(...)szczypiorek, rukolę. Doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Wymieszać. Pasta z awokado – awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Za pomocą dużej łyżki wyjąć miąższ. Do miseczki wrzucić miąższ z awokado, ząbki czosnku, posiekane chilli, sok z cytryny, sól, pieprz. Zmiksować blenderem, posmakować i doprawić według uznania. Sos majonezowo-ketchupowy – taką samą ilość majonezu i ketchupu wymieszać
Kuchnia PokoleńWarto od czasu do czasu urozmaicić nasze śniadaniowe menu i zamiast kanapki z wędliną przygotować pastę. Doskonała w smaku, dość ostra, dzięki dodatkowi sera pleśniowego do chlebka czy bułeczki. Przyrządzam ją zazwyczaj na niedzielne śniadanie, jest jedną z moich ulubionych past. Składniki: 25 dag naturalnego twarożku- ja miałam President ½ pora 15 dag pleśniowego serka 1 łyżka orzeszków ziemnych niesolonych
Wanilia i KardamonMoja pasta będzie delikatna. Dodatki do niej można komponować w dowolny sposób. Ja zaserwowałam ją z chlebem, ale może służyć jako farsz do naleśników, lub jako dip. :) Składniki: jeden brokuł 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz sól odrobina papryczki chilli Przygotowanie Brokuła umyłam, ugotowałam w lekko osolonej wodzie ( ważne(...)był rozgotowany czas gotowania około 5-8 min)Wiórka delikatnie uprażyłam na suchej patelni. Wszystko dokładnie zblendowałam,dodałam sok z cytryny oraz przyprawy. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta wystarczy dolać wodę w której gotował się brokuł, lub oliwę z oliwek
KukuleczkiPrzepyszne smarowidło z pieczonego buraka i białej fasoli. Podawać można je można jako surówka lub pasta do chleba. Składniki: 1 średni burak 2 łyżeczki chrzanu puszka białej fasoli 1 łyżka soku z cytryny 2- 3 łyżki oliwy świeży pieprz Przygotowanie: Do rozgrzanego piekarnika w 200 stopniach włożyłam wyszorowanego buraka zawiniętego w folię aluminiową. Piekłam około 45 minut(...)osób, które nie posiadają piekarnika. Wystarczy pokroić obranego buraka w małą kosteczkę i dusić do miękkości. Upieczonego buraka przestudziłam. Zmiksowałam z pozostałymi składniki. Doprawiłam pieprzem. Tak przygotowaną pastę można jeść na różne sposoby
KukuleczkiBardzo smaczna pasta z jajek i szynki z sosem chrzanowym, idealna na kanapki. Często przyrządzam ją na śniadanie, polecam. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 100 gram szynki 3 łyżki sosu chrzanowego Roleski 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz pół pęczka szczypiorku Sposób przygotowania: Jajka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy w drobną kostkę, umyty i osuszony(...)szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sos chrzanowy, majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, pastę podajemy ze świeżym pieczywem
Bajeczna KuchniaSmaczna pasta z zielonego awokado z twarożkiem, możemy ją przyrządzić na śniadanie lub kolację, najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Składniki: 200 gram półtłustego twarogu 1 zielone awokado 3 łyżki jogurtu naturalnego Sok z cytryny Sól, pieprz Sposób przygotowania: Awokado dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pół , usuwamy pestkę, miąsz wyjmujemy za pomocą łyżeczki. Rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny(...)mieszamy. Dodajemy twarożek i jogurt, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy . Pastę podajemy z pieczywem
Bajeczna Kuchniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pasta jest szybka i prosta w przygotowaniu. W sama raz na smakowite śniadanko, ponieważ i dealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. 3 jajka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka prażonej cebulki 1/2 łyżeczki curry(...)papryki sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i po obraniu - drobno posiekać. Dodać majonez, musztardę, masło, zioła i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Pasta jajeczna najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem
Di gotujeSzybka i lekka pasta jajeczna z dodatkiem świeżych warzyw. Bazą jest jogurt naturalny. Pasta ta jest idealna do świeżego pieczywa. SKŁADNIKI: 5 jajek 1 seler naciowy 5 rzodkiewek 1 cebula czerwona 3 ogórki kiszone małe 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka gotuję, studzę
Gotowanie Patkipraktyki. Całe szczęście uczelnia skierowała mnie na nie w moim mieście, także piękniej być nie może. Przynajmniej blisko i zaoszczędzi się na paliwie. Tymczasem chciałabym zaprezentować Wam kolejną, wspaniałą pastę na kanapki. Połączenie tych wszystkich intensywnych smaków, w rezultacie sprawia, że codzienne śniadanie z tą pastą - będzie wyjątkowe. Ponadto świetnie spraw dza się jako wypełnienie tortilli i naleśników . Koniecznie musicie
Be Fit Be StrongPyszna! Składniki: 3 skrzydełka; 1 puszka pomidorów Łowicz 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 średnie marchewki; 1 duża pietruszka pół selera 1 łyżeczka żółtej pasty curry 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 100 g ravioli 1 bagietka pełnoziarnista żółty ser sól, pieprz, cukier do smaku 50 ml śmietany 30% pomidorki koktajlowe Wykonanie: Rozgrzać wysoką(...)patelnię/wok lub garnek z grubym dnem, wlać łyżkę oleju, wrzucić łyżeczkę pasty curry, lekko przesmażyć, dodać skrzydełka, przesmażyć na złoto. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, przesmażyć. W tym czasie obrać i pokroić w plastry marchewkę, seler i pietruszkę, wrzucić na patelnię, przesmażyć. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, chwilę wszystko razem smażyć, dodać pomidory z puszki, przesmażyć
dom-agi.plgęsi pod tego typu wyroby, ponieważ to nie jest miejsce na głębsze edukowanie. Chęci na pasztet zbiegły się akurat z wizytą u mamy, która na bazie soi zrobiła mi pastę. Konsystencja bardzo gładka i kremowa. Nagle coś zaświtało. Czemu by nie użyć soi jako głównego składnika? Zacząłem poszukiwania w internecie jak wyglądają przepisy na klasyczny pasztet strasburski (kwestia doprawienia(...)zainspirowany znalezionymi smakami stworzyłem coś niesamowicie smacznego. Pasztet sojowy po prostu wymiata i jak dla mnie staje na podium wśród pasztetów i past. Moim skromnym zdaniem wszystkie składniki użyte do wykonania pasztetu są niezbędne. Duża ilość oleju kokosowego zapewni fajną konsystencję oraz pełny smak. Sos worcester jest składnikiem, który w wersji wegańskiej może być ciężej dostępny (ja swój kupiłem
Blendman