pasta - 16803 przepisów (strona:327/1121)

Domowe lody pistacjowe 68

Melonowy sorbet Lody kawowe Lody bananowe z masłem orzechowym Lody jagodowe   Domowe lody pistacjowe  Składniki: 200ml śmietanki kremówki 30% 200ml mleka 3 żółtka 50g cukru 3 łyżki pasty pistacjowej (masła) opcjonalnie: posiekane pistacje (najlepiej niesolone) Mleko zagotować. Żółtka utrzeć na puch z cukrem w kąpieli wodnej, dodać gorące mleko. Ciągle mieszać rózgą, aż powstanie puszysta masa. Uwaga: masy(...)wolno doprowadzać do wrzenia, inaczej masa się zetnie. Ostudzić, schłodzić w lodówce. Masę jajeczną zmiksować z pastą pistacjową. Śmietankę ubić na sztywną pianę, połączyć z masą jajeczno-pistacjową, przełożyć do miski maszynki do lodów, miksować ok 30 minut. Gotowe lody nałożyć do pojemnika, wstawić do zamrażarki na pół godziny.  Jeśli nie mamy maszynki, lody przekładamy do pojemnika, wstawiamy

Obiad gotowy
Zapiekanka z mięsa kapusty i ryżu. Zapiekanka gołąbkowa 65

łyżki prażonej cebulki sól, pieprz, czosnek suszony, papryka, majeranek do smaku 3/4 szklanka bulionu rosołu (może być z kostki) uzupełniamy olejem rzepakowym aby była szklanka płynu Sos: 1 łyżka pasty paprykowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki ketchupu, 3 kostki cukru 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu, rosołu (może być z kostki) sól i pieprz do smaku Jak zrobić błyskawiczny(...)pomidorowy do zapiekanki? Ja zrobiłam tak: na patelnię wrzuciłam pastę paprykową, koncentrat pomidorowy oraz ketchup, kostki cukru i 1 łyżkę mąki, mieszałam szybko trzepaczką, aby wszystko się połączyło, wlałam 1 szklankę bulionu, zagotowałam i dalej mieszałam aby nie było grudek, a sos był gładki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. duży pomidor do dekoracji natka pietruszki do dekoracji Jak zrobić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki BAO z szarpanym kurczakiem w maśle orzechowym 147

drożdży  Składniki na nadzienie: 1 szalotka  1 ząbek czosnku  300 g piersi kurczaka  2 łyżki masła orzechowego  50 ml sosu sojowego  1 łyżka pasty z trawy cytrynowej  50 ml syropu klonowego  szczypta chili  olej sezamowy do smażenia  100 g orzeszków ziemnych  dymka  czarny sezam  Ze składników(...)następnie wystudź. W tym czasie przygotuj nadzienie.  Na oleju sezamowym podduś szalotkę i czosnek. Dodaj pierś kurczaka i smaż kilka chwil. Następnie dodaj masło orzechowe, sos sojowy, pastę z trawy cytrynowej, syrop klonowy, chili i połowę orzeszków ziemnych. Duś składniki na wolnym ogniu około 15- 20 minut. Po tym czasie delikatnie widelcem rognieć pierś kurczaka. Pozostałe orzeszki ziemne posiekaj

Mango Papaja
Ciasto Maxi King bez pieczenia 132

20cm Na ciasto: ok. 300 g jasnych herbatników 125 g herbatników kakaowych 500 g masy kajmakowej (duża puszka) Na masę mleczną 3 szklanki mleka w proszku 1 łyżeczka pasty waniliowej 250 ml mleka 4 łyżki miodu 250 g masła Na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 50 g orzeszków ziemnych niesolonych 150 ml śmietanki 30% 3 łyżki kakao łyżka masła(...)zrobić ciasto Maxi King bez pieczenia Przygotowanie ciasta rozpocznij od zrobienia kremu mlecznego. Na samym początku w niewielkim rondelku wymieszaj ze sobą pastę waniliową, miód oraz mleko. Delikatnie podgrzej, aby miód się rozpuścił, a następnie odstaw mleko do wystudzenia. W międzyczasie pokrój miękkie masło w kostkę, wrzuć do misy miksera, a następnie zmiksuj przez kilka minut do momentu uzyskania puszystej

okolicepalnika.pl
Jajka po Meksykańsku 47

gram odlana z płynów Pomidory z puszki – 400 gram Cebula – 1 sztuka drobno pokrojona Czosnek – 3-5 ząbków drobno pokrojonych Jalapeño – kilka kawałków Pasta Chipotle – 1-2 łyżeczki Nasiona kminu rzymskiego – 1 łyżeczka Świeża kolendra – posiekana Cheddar starty – 50-60 gram Jajka – 4-6 sztuk Sól – do smaku Pieprz świeżo(...)dwie, trzy łyżki oliwy z oliwek oczywiście wiesz skąd 😉 i wrzuć cebulę, po chwili czosnek, Jalapeño i chwilę podsmaż. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Po trzecie dodaj pastę i pomidory na patelnię, dopraw kminem, solą i pieprzem. Gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Teraz wrzuć fasolę, wymieszaj i zagrzej. Po czwarte naczynie żaroodporne skrop oliwą z oliwek

RafalCook
Pstrąg po polsku z okrasą z jajka i bułki tartej. Świetny przepis na rybę w całości 62

twardo, łyżeczka bułki tartej łyżka masła do usmażenia ryby plus łyżka do okrasy. sól, pieprz. Jak zrobić pstrąga po polsku? Ząbek czosnku posiekaj, następnie rozetrzyj z solą na pastę – najłatwiej zrobić to na desce przy pomocy noża lub widelca. Pastą natrzyj wnętrze oczyszczonej ryby, włóż także gałązkę koperku i oprósz pieprzem – pozostaw na minimum pół godziny, aby ryba

Kulinarna Polska
Chiński rosołek jajeczny. Możesz zrobić go na bazie tradycyjnego rosołu. PRZEPIS 50

łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka Sos sojowy Szczypiorek i chili do podania. Jak zrobić chiński rosołek jajeczny Imbir i czosnek obierz, drobno posiekaj, oprósz odrobiną soli, następnie rozetrzyj na pastę przy pomocy noża lub widelca. Można zrobić to też w moździerzu. Pastę dodaj do gotującego się rosołu, wymieszaj, gotuj 2 minuty. Mąkę wymieszaj z 1/4 szklanki wody, wlej do rosołu

Kulinarna Polska
Wegetariańskie curry z kalafiorem, batatami i szpinakiem 61

opcja na obiad lub ciepłą kolację.   Składniki: 450 g kalafiora, 450 g batatów, 100 g liści szpinaku, 1 puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżka oleju.   Kalafiora podzielić na różyczki, bataty obrać i pokroić w większą kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać pastę curry

Moja kraina smaków
Gazpacho Meksykańskie 53

limonki – 2 sztuki Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego – 3-5 łyżek Awokado – obrane i bez pestki 😉 Cheddar – starty Chipotle pasta – 3-5 łyżeczek Sól Jeśli mamy już składniki, Gazpacho meksykańskie czas przygotować Po pierwsze czerwoną paprykę możesz przygotować wcześniej, używając piekarnika… Ale to już opisywałam kilkanaście razy 😉 Po drugie obraną(...)czosnek, cebulę, kolendrę, sok z jednej limonki z odrobiną soli włóż do blendera i zmiksuj na jednolity krem. W międzyczasie rozgrzej piekarnik. Bagietki przekrój na pół, jeśli używasz, posmaruj pastą chipotle i posyp cheddarem. Wstaw bagietki do piekarnika na kilka minut, aż ser się lekko przypiecze. Następnie wyjmij je i pokrój na wielkość kęsa. A w czasie kiedy bagietki się

RafalCook
Uzależniające brownie z truskawkami i białą czekoladą 61

kroimy je na małe kawałki!). Brownie z truskawkami i białą czekoladą: 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady 170 g masła 3 duże jajka 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki pasty z orzechów (np. masło laskowe, orzechowe, migdałowe, krem typu Nutella) ½ szklanki mąki pszennej tortowej ¾ szklanki cukru pudru ¼ łyżeczki cynamonu 70-80 g białej czekolady ok. 200-300 g truskawek(...)wraz z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym. Gdy będzie płynne i gorące, wyłączamy palnik i dodajemy połamaną na kostki ciemną czekoladę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Dodajemy jajka, cynamon i pastę/masło orzechowe (u mnie z laskowych). Mieszamy do połączenia i dodajemy mąkę. Blachę do pieczenia o wielkości 28×24 cm lub nieco mniejszą (ciasto jest słodkie

Poezja smaku
Bolognese z czerwonej ciecierzycy 57

Bolognese z ciecierzycy. 1 łyżeczka suszonego oregano 20 dkg czerwonej ciecierzycy 1 łyżka krojonej papryczki chili 10 dkg cebuli szalotki (obrana) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 kg pasty pomidorowej 1 płaska łyżka soli 3/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 3 duże ząbki czosnku 2 duże gałązki tymianku 300 ml wody 1/2 łyżeczki cukru kryształu Jak zrobić Bolognese z czerwonej ciecierzycy(...)kostkę i włożyć na dużą patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojone chili, tymianek i oliwę z oliwek. Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Kolejno, dodać pastę pomidorową, ciecierzycę, sól, pieprz, cukier, oregano oraz wodę. Patelnię przykryć pokrywką i gotować całość na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe Bolognese odstawić

MeCooks
Chlebek czosnkowy 50

Chlebek z dodatkiem masła czosnkowego i świeżego koperku wygląda wspaniale i super smakuje. Z kromek możesz przygotować chrupiące grzanki z dodatkiem np. parmezanu i pomidorków. Świetny na kanapki, do past lub dipów. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej 7 g suchych drożdży 10 g miękkiego masła lub oliwy – 1 łyżka 240 ml mleka lub wody 1 łyżeczka(...)mlekiem. Najłatwiej będzie posmarować go pędzelkiem kuchennym. Chlebek czosnkowy wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 20 minut do ładnego, złotego koloru. Wystudzony pokrój w kromki i podawaj do past, wędlin, gulaszy lub młodej kapusty. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pieczeń Karczmarza, szynka na kanapki z piekarnika 80

wszelakich odstających części i elementów. Uformuj tak aby utworzyła zgrabną kulkę. Osusz papierowym ręcznikiem, żeby mięso lepiej przyjęło marynatę. Składniki na marynatę wymieszaj w miseczce aż utworzą jednolitą pastę. Pastę wetrzyj dokładnie w mięso, dookoła i zawiń je szczelnie w folię aluminiową . Umieść na dwa dni w lodówce. Po tym czasie piecz w piekarniku, nie odwijając z folii w temperaturze

Ogrodnik w podróży
Sos algierski przepis 490

przez cały rok. Świąteczne mięsa, pasztet, pieczony boczek, karkówka z takim pikantnym sosem smakują znakomicie. Pikantny sos Sos algierski to sos na bazie majonezu z dodatkiem pikantnej pasty harissa. Harissa to ostra pasta z papryczek chili, kminu rzymskiego, czosnku i kolendry. Robiąc własny sos mamy tę przewagę, że sami decydujemy o jego poziomie ostrości i dodatkach. Możemy zrobić całkowicie

Dieta moja pasja
Drożdżowe rogaliki na śmietance kremówce z powidłem 65

szklanki ciepłej śmietanki kremówki  30% pół szklanki ciepłego mleka  2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 4 łyżki oleju   Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy   Wykonanie(...)mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aż rozczyn ,,ruszy''. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte jajka, pastę waniliową, olej i rozczyn, zagniatamy przez kilka minut ciasto. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Gdyby było zbyt rzadkie to dosypujemy mąki, a zbyt twarde to dolewamy ciepłego

Izabelawkuchni