Pad thai to najsłynniejsze danie kuchni tajskiej. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wymagające niewielkiej ilości składników. Łączy w sobie słodki, kwaśny i słony smak, a jego bazą jest makaron ryżowy. Mówi się że pad thai powstał po II Wojnie Światowej w Tajlandii, kiedy to brakowało ryżu, który był podstawą miejscowej diety. Ówczesny premier rozpoczął kampanię zachęcającą rodaków do jedzenia makaronu ryżowego, który był o wiele łatwiej dostępny.Przy okazji działania te pomogły w ustaleniu kulinarnej t... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.
Czytaj dalej...