pomidory 1 mały dojrzałe awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić na kawałki włożyć do rozdrabniacza, dodać ogórek konserwowy, pomidor, czosnek, sól morską, oliwę i wszystko zmiksować na pastę przełożyć do miseczki i do lodówki na 15 minut aby smaki się przegryzły najlepsza pasta na pieczywo razowe, grzanki, tosty..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 600 ml mleka kokosowego 400 ml wody 2 łodygi trawy cytrynowej 1 łyżka pasty Tom Kha 2 liście kafiru 1 dymka 1 papryczka chilli 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 ząbek czosnku świeży imbir (ok. 2cm) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła Do podania (dla jednej osoby): 1/2 szklanki krewetek, usmażonych na maśle(...)dymki (w całości) i papryczkę chilli. Smażymy ok. 2 minut. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy trawę cytrynową, kolendrę i ostrą paprykę. Doprowadzamy do wrzenia. 3. Do zupy dodajemy pastę Tom Kha, cukier i liście kafiru. Gotujemy pod przykryciem 7-10 minut. Wyciągamy liście, dymkę i trawę cytrynową. 4. Sposób podania: Do miski wkładamy ryż lub makaron, a następnie usmażone
Tajskie smakimiski wrzuć ciecierzycę, obrany ząbek czosnku, suszone pomidory i migdały. Zmiksuj ręcznym blenderem (lub w robocie kuchennym). Dodaj tyle oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, aby uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Dopraw solą i chilli i ponownie zmiksuj. Dodaj posiekane świeże zioła i wymieszaj pastę łyżką. Podawaj z pieczywem lub jako dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki
Chilli Czosnek i Oliwadlatego polecam pokroić je na mniejsze kawałki. Upieczone buraki należy przestudzić, a następnie obrać. Pokrój buraki na kawałki, włóż do miski i dodaj czosnek, chilli oraz jogurt. Zmiksuj na pastę. Do pasty dodaj oliwę, syrop klonowy lub melasę oraz za'atar. Wymieszaj całość i dopraw solą do smaku. Przełóż dip do miski i posyp po wierzchu orzechami, serem oraz
Chilli Czosnek i Oliwagram ziemniaków kilka gałązek rozmarynu ok. 10 ząbków czosnku Składniki do marynaty do ryby: 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego 4 czubate łyżeczki zielonej pasty curry sok z 1/2 cytryny sok z 1/2 limonki 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 łyżka cukru 1 łyżka posiekanej suszonej trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego Marynata do warzyw(...)łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżeczki pasty chilli hot bean 5 ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę 4 cm świeżego imbiru pokrojonego w cienkie słupki 2 łyżeczki oleju rzepakowego WYKONANIE Rybę oczyszczamy (skrobiemy, obcinamy płetwy i ogony) i czyścimy ją na mniejsze kawałki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty do ryby. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w marynacie
OstryKęsViva la pasta! Słyszę śmiech włoskiej mamy, która grzecznie w kuchni robi makaron. Najlepszy, bo prosto z serca. Pełen miłości i dobra, które powoduje niezapomniany smak. A do niego? Obok leżących na stole i suszących się nitek spaghetti stoi szczelnie zakręcony słoiczek. Pesto. Inspiracja pochodzi z bloga Elf w kuchni .Podaję już z modyfikacjami. PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK /zainspirowany, zmodyfikowany(...)miało odpowiednią konsystencję. Doprawiam w międzyczasie do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przechowuję w szczelnym słoiczku pod wartswą oliwy z oliwek, która zapobiega utlenianiu się składników pasty. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimoże komuś jeszcze jedną przekąskę Wielkanocną? Jajeczka faszerowane pastą szynkową, serwowaną w wafelkach w kształcie jaja i jeszcze z dekoracją z jaj przepiórczych, czyli jajo z jajecznym nadzieniem i w tym jaju jeszcze jajo :) Po prostu jaja sobie robimy :) Składniki: 4-5 jaj kurzych, 180 gram szynki konserwowej, szczypiorek, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu, 4-5 jaj przepiórczych(...)kurzych wyjmujemy żółtka, które rozcieramy i łączymy z drobniutko pokrojona szynką konserwową. Mieszamy łącząc z majonezem, jogurtem i szczypiorkiem. Jeśli nie mamy takich wafelków, to pastą można nadziać białka, które nam zostały i wtedy przepiórcze tez nie będą potrzebne, ale czego się nie robi dla dekoracji
Delicious TitbitsNada wybranemu pomieszczeniu wyjątkowy aromat. Kilka kropel olejku dodanych do dyfuzora elektrycznego, ceramicznego kominka, kaloryferowego nawilżacza lub na kwiatowy susz wypełni wybrane pomieszczenie wspaniałym, pobudzającym zmysły zapachem. HIMALAYA AJURWEDYJSKA PASTA DO ZĘBÓW DENTAL CREAM Z NEEM I GRANATEM To bogactwo smaków i kompletna ochrona jamy ustnej. Unikalna, przebadana klinicznie ajurwedyjska kompozycja ziołowa zapewnia długotrwałą CAŁKOWITĄ OCHRONĘ Twoich zębów. Pasta wzmacnia
Dorota Smakujepesto, na które dziś serdecznie zapraszam! :) W smaku najbardziej przypomina szpinak i dłużej zachowuje świeżość i kolor. Zmiksowana gwiazdnica z czosnkiem, oliwą i odrobiną pestek słonecznika zmienia się przepyszną pastę prosto z wiosennej łąki, która odnajdzie się wspaniale na śniadaniowym stole, w makaronie, czy jako dodatek do majówkowych rozkoszy podniebienia :) Gdzie szukać tej niepozornej rośliny? Właściwie rośnie wszędzie, na trawnikach(...)zimno) 1 łyżka nasion słonecznika sól do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Gwiazdnicę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i włóż do blendera. 2. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na pastę. 3. Dopraw do smaku solą. 4. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Smacznego! Chickweed pesto Ingredients: approx. 2 cups of fresh chickweed herb 1 clove of garlic 50ml olive
Kuchnia w Słońcu Skąpanarównież z rukoli, pietruszki, czy nawet szpinaku. Pesto przyrządza się, miksując wybrane zioła z orzeszkami piniowymi, czosnkiem, parmezanem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej pasty. Jest to świetny sposób na dodanie gnocchi świeżości i ziołowego aromatu. Te sosy nie tylko komplementują delikatny smak gnocchi, ale także dodają daniu bogactwa smaków, czyniąc je idealnym wyborem na każdą(...)liści bazylii, 1/2 szklanki orzeszków piniowych, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki startego sera Parmezan, szczyptę soli i pieprzu, oraz około 1/2 szklanki oliwy z oliwek, aż do uzyskania gładkiej pasty. Dodatki : Dodaj do gotowych gnocchi świeże pomidorki cherry, które można przekroić na pół, by uwolnić ich soczysty smak. Posyp danie prażonymi orzechami piniowymi dla dodatkowej chrupkości. Udekoruj talerz świeżą rukolą
Marcepanowa kuchniadobrze smakować! :) Pędzę zatem podzielić się z Wami jedną z najlepszych wersji tofu, jakie musnęły moje podniebienie! Przed Wami tofu kulki w gęstym słodko-pikantnym sosie na bazie koreańskiej pasty chili gochujang. Aromatycznie doprawione kulki z tofu przez chwilę rumienią się w piekarniku, nabierając złocistej skórki, która dodaje im ciekawej tekstury - dzięki czemu są jeszcze smaczniejsze! W międzyczasie na patelni(...)łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku (lub innych przypraw, które lubisz) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do panierki) 2 łyżki oleju (do panierki) Słodko-ostry lepki sos: 1 łyżka pasty Gochujang, 1 łyżka octu 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego / lub soli do smaku 3 łyżki ketchupu Sposób przyrządzenia: Tofu kulki: 1. Tofu pokrusz drobno, dodaj przyprawy
Kuchnia w Słońcu Skąpanapomidory, cukinię), posolić i pieprzyć do smaku, a następnie usmażyć na patelni. Omlet jest bogaty w białko, witaminy i błonnik, a jednocześnie łatwy i szybki w przygotowaniu. Kanapki z pastą jajeczną – ugotowane na twardo jajka można rozgnieść widelcem, dodać do nich posiekany szczypiorek, jogurt naturalny, sól i pieprz, a następnie posmarować pastą kromki chleba. To proste danie dla dzieci
Wiszniówkapocięłam na mniejsze kawałki. Potem trzeba przyrządzić marynatę. Marynata do wołowiny Bulgogi to tradycyjna marynata ze świeżego imbiru, czosnku, cukru, chili i sosu sojowego. Koreańczycy dodają do marynaty ostrą pastę chili bulgogi – stąd nazwa dania. Taką pastę można zastąpić suszonymi płatkami chili. Ja zgniotłam je w moździerzu przed dodaniem do marynaty. Dodałam też świeże chili i słodką gruszkę
codojedzeniachrzanowy Sos chrzanowy na ciepło Sos wielkanocny – do jajek i wędlin Yellow sauce – sos musztardowo chrzanowy Śledzie w sosie jogurtowym z chrzanem Schab po warszawsku czyli schab faszerowany pasta jajeczną doprawioną chrzanem w galarecie Schab pieczony z sosem chrzanowym Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym Kiełbasa w sosie chrzanowym Bitki wieprzowe w sosie czosnkowo chrzanowym Wieprzowina w sosie chrzanowym(...)Szczupak pieczony w sosie śmietanowo cytrynowym z chrzanem Risotto z dzikimi roślinami Chleb z listkami chrzanu Babeczki z kremem chrzanowym Babeczki z kremem chrzanowym i kawiorem Pasta kanapkowa awokado z jajkiem Jajka na parze z sosem chrzanowym Fit sałatka z cukinia i chrzanem Coleslaw z młodej kapusty z listkami chrzanu Surówka z buraków z sosem chrzanowym Surówka marchewka z jabłkiem
Dorota Smakuje