gram ziemniaków kilka gałązek rozmarynu ok. 10 ząbków czosnku Składniki do marynaty do ryby: 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego 4 czubate łyżeczki zielonej pasty curry sok z 1/2 cytryny sok z 1/2 limonki 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 łyżka cukru 1 łyżka posiekanej suszonej trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego Marynata do warzyw(...)łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżeczki pasty chilli hot bean 5 ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę 4 cm świeżego imbiru pokrojonego w cienkie słupki 2 łyżeczki oleju rzepakowego WYKONANIE Rybę oczyszczamy (skrobiemy, obcinamy płetwy i ogony) i czyścimy ją na mniejsze kawałki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty do ryby. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w marynacie
OstryKęsViva la pasta! Słyszę śmiech włoskiej mamy, która grzecznie w kuchni robi makaron. Najlepszy, bo prosto z serca. Pełen miłości i dobra, które powoduje niezapomniany smak. A do niego? Obok leżących na stole i suszących się nitek spaghetti stoi szczelnie zakręcony słoiczek. Pesto. Inspiracja pochodzi z bloga Elf w kuchni .Podaję już z modyfikacjami. PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK /zainspirowany, zmodyfikowany(...)miało odpowiednią konsystencję. Doprawiam w międzyczasie do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przechowuję w szczelnym słoiczku pod wartswą oliwy z oliwek, która zapobiega utlenianiu się składników pasty. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimoże komuś jeszcze jedną przekąskę Wielkanocną? Jajeczka faszerowane pastą szynkową, serwowaną w wafelkach w kształcie jaja i jeszcze z dekoracją z jaj przepiórczych, czyli jajo z jajecznym nadzieniem i w tym jaju jeszcze jajo :) Po prostu jaja sobie robimy :) Składniki: 4-5 jaj kurzych, 180 gram szynki konserwowej, szczypiorek, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu, 4-5 jaj przepiórczych(...)kurzych wyjmujemy żółtka, które rozcieramy i łączymy z drobniutko pokrojona szynką konserwową. Mieszamy łącząc z majonezem, jogurtem i szczypiorkiem. Jeśli nie mamy takich wafelków, to pastą można nadziać białka, które nam zostały i wtedy przepiórcze tez nie będą potrzebne, ale czego się nie robi dla dekoracji
Delicious TitbitsNada wybranemu pomieszczeniu wyjątkowy aromat. Kilka kropel olejku dodanych do dyfuzora elektrycznego, ceramicznego kominka, kaloryferowego nawilżacza lub na kwiatowy susz wypełni wybrane pomieszczenie wspaniałym, pobudzającym zmysły zapachem. HIMALAYA AJURWEDYJSKA PASTA DO ZĘBÓW DENTAL CREAM Z NEEM I GRANATEM To bogactwo smaków i kompletna ochrona jamy ustnej. Unikalna, przebadana klinicznie ajurwedyjska kompozycja ziołowa zapewnia długotrwałą CAŁKOWITĄ OCHRONĘ Twoich zębów. Pasta wzmacnia
Dorota Smakujepesto, na które dziś serdecznie zapraszam! :) W smaku najbardziej przypomina szpinak i dłużej zachowuje świeżość i kolor. Zmiksowana gwiazdnica z czosnkiem, oliwą i odrobiną pestek słonecznika zmienia się przepyszną pastę prosto z wiosennej łąki, która odnajdzie się wspaniale na śniadaniowym stole, w makaronie, czy jako dodatek do majówkowych rozkoszy podniebienia :) Gdzie szukać tej niepozornej rośliny? Właściwie rośnie wszędzie, na trawnikach(...)zimno) 1 łyżka nasion słonecznika sól do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Gwiazdnicę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i włóż do blendera. 2. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na pastę. 3. Dopraw do smaku solą. 4. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Smacznego! Chickweed pesto Ingredients: approx. 2 cups of fresh chickweed herb 1 clove of garlic 50ml olive
Kuchnia w Słońcu Skąpanarównież z rukoli, pietruszki, czy nawet szpinaku. Pesto przyrządza się, miksując wybrane zioła z orzeszkami piniowymi, czosnkiem, parmezanem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej pasty. Jest to świetny sposób na dodanie gnocchi świeżości i ziołowego aromatu. Te sosy nie tylko komplementują delikatny smak gnocchi, ale także dodają daniu bogactwa smaków, czyniąc je idealnym wyborem na każdą(...)liści bazylii, 1/2 szklanki orzeszków piniowych, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki startego sera Parmezan, szczyptę soli i pieprzu, oraz około 1/2 szklanki oliwy z oliwek, aż do uzyskania gładkiej pasty. Dodatki : Dodaj do gotowych gnocchi świeże pomidorki cherry, które można przekroić na pół, by uwolnić ich soczysty smak. Posyp danie prażonymi orzechami piniowymi dla dodatkowej chrupkości. Udekoruj talerz świeżą rukolą
Marcepanowa kuchniadobrze smakować! :) Pędzę zatem podzielić się z Wami jedną z najlepszych wersji tofu, jakie musnęły moje podniebienie! Przed Wami tofu kulki w gęstym słodko-pikantnym sosie na bazie koreańskiej pasty chili gochujang. Aromatycznie doprawione kulki z tofu przez chwilę rumienią się w piekarniku, nabierając złocistej skórki, która dodaje im ciekawej tekstury - dzięki czemu są jeszcze smaczniejsze! W międzyczasie na patelni(...)łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku (lub innych przypraw, które lubisz) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do panierki) 2 łyżki oleju (do panierki) Słodko-ostry lepki sos: 1 łyżka pasty Gochujang, 1 łyżka octu 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego / lub soli do smaku 3 łyżki ketchupu Sposób przyrządzenia: Tofu kulki: 1. Tofu pokrusz drobno, dodaj przyprawy
Kuchnia w Słońcu Skąpanapomidory, cukinię), posolić i pieprzyć do smaku, a następnie usmażyć na patelni. Omlet jest bogaty w białko, witaminy i błonnik, a jednocześnie łatwy i szybki w przygotowaniu. Kanapki z pastą jajeczną – ugotowane na twardo jajka można rozgnieść widelcem, dodać do nich posiekany szczypiorek, jogurt naturalny, sól i pieprz, a następnie posmarować pastą kromki chleba. To proste danie dla dzieci
Wiszniówkapocięłam na mniejsze kawałki. Potem trzeba przyrządzić marynatę. Marynata do wołowiny Bulgogi to tradycyjna marynata ze świeżego imbiru, czosnku, cukru, chili i sosu sojowego. Koreańczycy dodają do marynaty ostrą pastę chili bulgogi – stąd nazwa dania. Taką pastę można zastąpić suszonymi płatkami chili. Ja zgniotłam je w moździerzu przed dodaniem do marynaty. Dodałam też świeże chili i słodką gruszkę
codojedzeniachrzanowy Sos chrzanowy na ciepło Sos wielkanocny – do jajek i wędlin Yellow sauce – sos musztardowo chrzanowy Śledzie w sosie jogurtowym z chrzanem Schab po warszawsku czyli schab faszerowany pasta jajeczną doprawioną chrzanem w galarecie Schab pieczony z sosem chrzanowym Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym Kiełbasa w sosie chrzanowym Bitki wieprzowe w sosie czosnkowo chrzanowym Wieprzowina w sosie chrzanowym(...)Szczupak pieczony w sosie śmietanowo cytrynowym z chrzanem Risotto z dzikimi roślinami Chleb z listkami chrzanu Babeczki z kremem chrzanowym Babeczki z kremem chrzanowym i kawiorem Pasta kanapkowa awokado z jajkiem Jajka na parze z sosem chrzanowym Fit sałatka z cukinia i chrzanem Coleslaw z młodej kapusty z listkami chrzanu Surówka z buraków z sosem chrzanowym Surówka marchewka z jabłkiem
Dorota Smakujechińskiego makaronu – u mnie chow mein 3 łyżki chrupiącego chili w oleju – ale można mniej, z tego wychodzi bardzo pikantny szczypior z jednej cebulki dymki 2 łyżki pasty tahini 4 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 duży ząbek czosnku sól Wstawiamy wodę(...)jest już gotowy gdy makaron się ugotuje, więc ja łyżką do makaronu wyławiam go i taki cieknący z wodą wrzucam do sosu. W dużej misce mieszamy pastę tahini, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier oraz olej sezamowy. Szczypior z dymki siekamy na skos, cześć wrzucamy do sosu, trochę zostawiamy do posypania dania przed podaniem. Obieramy czosnek oraz imbir, ścieramy
Smaczna Stronaobiad lub kolację Zobacz inne przepisy na jajka w nietypowej odsłonie: Jajka w potrawce – prosty i tani przepis na obiad Niecodzienna sałatka z jajkami i sosem czosnkowym Pasta jajeczna z pieczarkami – pyszny dodatek do kanapek Kotlety z kalafiora i jajek – tani przepis na bezmięsny obiad Tortilla z pastą jajeczną – pyszny pomysł na śniadanie lub imprezę Artykuł Jajka
e-PrzepisyKulinarnespecjalne okazje i uroczyste obiady. Składniki: 800g wołowiny najlepiej polędwicy, pokrojonej w kostkę 300 g pieczarek pokrojonych w plasterki 2 cebule posiekane 200 ml śmietany 18% 2 łyżki pasty pomidorowej 3 łyżki masła łyżka mąki mielona ostra i słodka papryka cytryna sól, pieprz Dodatkowo bułka bagietka lub mini bagietki Pieczarki skropić sokiem z cytryny. Mięso obsmażyć na maśle, na rumiano(...)Dodać posiekaną cebulę i smażyć 2-3 minuty, aż stanie się szklista, dodać pieczarki, posolić, wlać pastę pomidorową, wymieszać. Dusić do miękkości mięsa. W razie gdy danie będzie zbyt gęste, dolać gorącej wody. Na koniec śmietanę wymieszać z 2-3 łyżkami wywaru z potrawy, dodać mąkę i zaprawić danie. Doprawić do smaku wedle własnego uznania, solą, pieprzem i papryką. Podgrzewać
gotuj ze mnąporcji wyszło mi 5 słoiczków, ale moje deserki są naprawdę duże, dlatego ze spokojem możecie zrobić o połowę mniejsze w pucharkach ok. 150 ml. Składniki bazę pistacjową: 100 g pasty z prażonych pistacji ( u mnie taka ) 100 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady Przygotowanie: Śmietankę podgrzewam, ale nie gotuję. Wkruszam czekoladę i dodaję pastę pistacjową. Wszystko mieszam rózgą
Słodki sentyment