pasta - 17303 przepisów (strona:342/1154)

PASTA Z TUŃCZYKA I AWOKADO 124

Dziś smaczna pasta na kanapki bądź super przekąska na krakersach. Polecam bo to jedna z moich ulubionych.  Składniki: 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 dojrzałego awokado 3 jajka   dymka ze szczypiorkiem  sól,pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego kiełki rzodkiewki  sok z cytryny Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Awokado również(...)cytryny. Dymkę że szczypiorkiem pokroić w drobną kostkę. Wszystko połączyć,dodać jogurt i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.  Jeśli chcemy zrobić przekąskę na imprezę to krakersy smarujemy pastą i składamy po dwa razem. Wierzch dekorujemy szczypiorkiem, kiełkami rzodkiewki lub wg uznania . Smacznego

Niespełnione zdolności kulinarne
Pomysły na rozgrzewający obiad – 10 sprawdzonych przepisów 136

niezywkle aromatyczny. Sprawdź przepis 7. Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym Zupa tajska z kurczakiem, warzywami i makaronem ryżowym to danie, które smakuje każdemu. Jest pełne aromatów – pasta curry, liście limonki kaffir, pasta z tamaryndowca, sos rybny, mleczko kokosowe. Zupę można przygotować z rozmaitymi dodatkami – wybór warzyw zależy od Was. Zupa jest też fantastycznym sposobem na wykorzystanie

Na-talerzu.pl
Sycylijskie cannoli 137

octu winnego łyżka cukru 15 g smalcu (ja użyłam masła roślinnego) Składniki nadzienie: 500 g serka ricotta 100 g cukru skórka otarta z cytryny szczypta cynamonu + 2 łyżki pasty pistacjowej (opcjonalnie) + 20 g posiekanych pistacji Sposób przygotowania: Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej cukier, smalec lub masło roślinne i całość wymieszać. Następnie dodaj ocet i powoli dolewaj wino. Wyrabiaj(...)usmażeniu odstaw je do przestygnięcia. W międzyczasie przygotuj ricottę. Przełóż ją do miski, a następnie dopraw cukrem, skórką z cytryny i cynamonem (i jeśli chcesz możesz dodać pastę pistacjową), wymieszaj dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły. Masę przełóż do szprycownicy i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przestudzone cannolo nadziewaj przygotowanym i schłodzonym kremem. Jego brzegi możesz udekorować

365 dni dookoła kuchni
Ravazzate alcamesi – włoskie ciasteczka z pistacjami 139

włoskie ciasteczka z pistacjami Składniki na 8 ciasteczek 250 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 2 jajka kilka kropel ekstraktu waniliowego 200 g pasty pistacjowej Sposób wykonania: Do miski wsyp cukier, a następnie wbij do niej jajka. Ucieraj aż masa stanie się puszysta. Do masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy(...)zwarte i jednolite. Następnie rozwałkuj je na ok. 0,5 cm grubości. Z ciasta wycinaj okręgi (najlepiej za pomocą szklanki). Na połowie okręgów, na samym środku układaj po łyżce pasty pistacjowej. Te ciasteczka przykryj drugim ciastkiem bez nadzienia i sklejaj dokładnie, tak aby nadzienie nie wypłynęło. Gotowe ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 18 minut

365 dni dookoła kuchni
Bliny gryczane – pełnoziarniste drożdżowe placki z patelni 138

glutenu (choć ja tam lubię gluten). Gluten dodaje sprężystości i puszystości, dlatego zdecydowałam się pomieszać mąki. Moje bliny gryczane są pełnoziarniste i wspaniale komponują się z wieloma dodatkami. Proponuję pastę jajeczną i śledzia albo hummus z warzywami. Składniki na 30 blin : 100 g mąki gryczanej 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej 400 ml mleka 1,5% tł. 20 g świeżych drożdży(...)tłuszcz: 2 g Informacje dla diabetyków: w jednym placuszku znajduje się 0,5 WW i 0,25 WBT Z czym podawać bliny gryczane? Ja lubię bliny z pastą jajeczną , śledziem i kawiorem – to taka nasza domowa ekskluzywna wersja. Przygotowuję ją odświętnie, kawiory u nas często nie lądują na stole. Równie dobrze bliny gryczane smakują z hummusem, warzywami i kiełkami

Dietolog
Indyjska zupa curry z ciecierzycą i batatem 124

bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka mleka kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 malutka papryczka chili kawałek imbiru (około 3,5 cm) 1 łyżeczka kurkumy 3 płaskie łyżeczki pasty tamaryndowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz świeża kolendra do posypania Przygotowanie(...)kurkumę, kardamon, cynamon, utarty kmin rzymski oraz kolendrę. Mieszając chwilę podsmażać. W garnku zagotować bulion i przełożyć zawartość patelni. Dodać pokrojone ziemniaki, pomidory w puszce (razem z zalewą) i pastę tamaryndową. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wlać mleko kokosowe, dodać ugotowaną ciecierzycę i gotować jeszcze około 3 minut. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę posypać posiekaną kolendrą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Oryginalny smak
Pasta z tuńczyka 170

Pasta z tuńczyka jest bardzo prosta w wykonaniu, często ją robię. Jest idealna na małe karnawałowe, imprezowe przekąski :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pasta z tuńczyka 170

Pasta z tuńczyka jest bardzo prosta w wykonaniu, często ją robię. Jest idealna na małe karnawałowe, imprezowe przekąski :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pasta z czerwonej fasoli z zielonym pieprzem 138

marynowanego pieprzu. I od tamtej pory kupowany jest jest stale przez nas kupowany. Ma wyjątkowy smak i bogaty aromat, a przy tym delikatniejszy niż czarny. Jest wspaniałym dodatkiem do past, sosów czy ryb.   Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka marynowanego pieprzu  C ebulę pokroić w kostkę(...)zeszklić na oleju. Fasolę odsączyć z zalewy, przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować z cebulką na pastę. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać łyżeczkę zielonego marynowanego pieprzu.  Pozdawać z grzanką z chleba żytniego na zakwasie, kiszonym ogórkiem i natką. Świetnie pasują mikroliście

AZgotuj!
Makaron z pieczarkami 119

pieprzu. Koniecznie. Makaron z pieczarkami to chyba jeden z łatwiejszych przepisów na makaron (ten rozmaryn, który dodałam do dzisiejszego przepisu to moje widzimisię). Chociaż jutro mam w planie zrobić pastę, która składa się dosłownie z 4-5 składników – nie wiem czy jest coś banalniejszego. Zresztą kuchnia włoska jest raczej minimalistyczna. Chodzi w niej głównie o jakość składników, które robią(...)przepis. Najczęściej w kuchni używam naszych polskich serów długodojrzewających, jednak smak parmezanu jest nie do podrobienia. Jego kruchość, maślany smak, umami… to jest coś niesamowitego. Tym razem pastę zrobiłam z oryginalnym serem i to było zdecydowanie TO. A Wy tam dodajcie co lubicie. Lub co macie pod ręką. Składniki: 200 makaronu (ja użyłam farfalle) 250 g małych pieczarek

Kardamonovy
Słoniecznikowy krem do pieczywa z kiszonym ogórkiem i koperkiem 151

tyle lat odkąd prowadzę bloga to już pewnie wiecie, że jestem kanapkowa, tj. kanapki to mogę jeść (no i curry) na śniadanie, obiad i kolację, serio! Regularnie robię różne pasty, kremy, hummusy i inne smarowidła na kanapki, a jakoś mało przepisów na nie wrzucałam. Obiecuje poprawę, tym bardziej że teraz razem ze mną pieczecie chleby co piątek. Tym razem mój(...)zaraz po Pasta do kanapek z czerwonej soczewicy Składniki: 300 g ziaren słonecznika pęczek świeżego koperku 1-2 średnie kiszone ogórki 2-3 łyżki ulubionego oleju/oliwy pół łyżeczki soli   Przygotowanie: około 250 g ziaren słonecznika namocz przez kilka godzin w przegotowanej wodzie, najlepiej zostawić na je na noc i rano przepłukać pod bieżąca wodą. Pozostały słonecznik upraż na suchej

greenscarf
Kibbeh z dyni z nadzieniem z orzechów i fety 130

Świetnie sprawdzi się także jako przekąska do lunchboxu. Polecam! Kibbeh z dyni z nadzieniem z orzechów i fety Składniki:  mała dynia (u mnie piżmowa) 1 cebula 1 łyżka pasty z czerwonej papryki (użyłam ajvaru) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki duża szczypta płatków chilli 250g bulguru 2 jajka sól olej do smażenia Na nadzienie: 2 duże garście(...)piec przez około 40 minut lub do czasu aż będzie miękka. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wraz z pastą paprykową (ajvarem), kminem rzymski, słodką papryką oraz płatkami chilli. Dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Gdy dynia będzie upieczona, należy ja nieco przestudzić

Codzienne Gotowanie
Kava Kava: Jak Przygotować, Gdzie Kupić, Działanie 168

Jego naukowa nazwa to piper methysticum (pierprz metystynowy). Kultury Pacyfiku tradycyjnie używają napoju kava podczas rytuałów i spotkań towarzyskich. W celu przygotowania napoju, ludzie najpierw mielą jego korzenie na pastę. Obecnie korzenie mielone są ręcznie, ale tradycyjnie wykonywane było przez żucie korzeni i wypluwanie ich. Pastę następnie miesza się z wodą, odsącza i konsumuje. Jego aktywne składniki nazywane są kawalaktonami

ZGruntuFit
Włochy - Ekspresowe penne all'arrabbiata 158

wspólnego z kuchnią arabską. Arrabbiata oznacza po włosku zły , więc nazwa sosu nawiązuje do jego ostrości. Jeśli jesteście fanami makaronów, proponujemy zapoznać się z naszymi przepisami na  pasta e fagioli (makaron z fasolą) ,  pasta alla Norma (makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem) ,  wegańską carbonarę z nerkowców i pieczonego czosnku  czy  spaghetti z orzechami włoskimi

Roślinożerni urlopowicze
Pasta z kurczaka na kanapki 151

dwóch ugotowanych ćwiartek kurczaka 3 jajka M 3 łyżki majonezu lub pół na pół z jogurtem 1 duży ogórek konserwowy 1 łyżeczka musztardy łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku Pastę można wzbogacić o ulubione dodatki jak pomidory suszone, oliwki, kapary, papryczkę chili itp. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Mięso obrać z kości i chrząstek

Andzia Pichci