Dziś smaczna pasta na kanapki bądź super przekąska na krakersach. Polecam bo to jedna z moich ulubionych. Składniki: 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 dojrzałego awokado 3 jajka dymka ze szczypiorkiem sól,pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego kiełki rzodkiewki sok z cytryny Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Awokado również(...)cytryny. Dymkę że szczypiorkiem pokroić w drobną kostkę. Wszystko połączyć,dodać jogurt i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli chcemy zrobić przekąskę na imprezę to krakersy smarujemy pastą i składamy po dwa razem. Wierzch dekorujemy szczypiorkiem, kiełkami rzodkiewki lub wg uznania . Smacznego
Niespełnione zdolności kulinarneniezywkle aromatyczny. Sprawdź przepis 7. Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym Zupa tajska z kurczakiem, warzywami i makaronem ryżowym to danie, które smakuje każdemu. Jest pełne aromatów – pasta curry, liście limonki kaffir, pasta z tamaryndowca, sos rybny, mleczko kokosowe. Zupę można przygotować z rozmaitymi dodatkami – wybór warzyw zależy od Was. Zupa jest też fantastycznym sposobem na wykorzystanie
Na-talerzu.ploctu winnego łyżka cukru 15 g smalcu (ja użyłam masła roślinnego) Składniki nadzienie: 500 g serka ricotta 100 g cukru skórka otarta z cytryny szczypta cynamonu + 2 łyżki pasty pistacjowej (opcjonalnie) + 20 g posiekanych pistacji Sposób przygotowania: Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej cukier, smalec lub masło roślinne i całość wymieszać. Następnie dodaj ocet i powoli dolewaj wino. Wyrabiaj(...)usmażeniu odstaw je do przestygnięcia. W międzyczasie przygotuj ricottę. Przełóż ją do miski, a następnie dopraw cukrem, skórką z cytryny i cynamonem (i jeśli chcesz możesz dodać pastę pistacjową), wymieszaj dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły. Masę przełóż do szprycownicy i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przestudzone cannolo nadziewaj przygotowanym i schłodzonym kremem. Jego brzegi możesz udekorować
365 dni dookoła kuchniwłoskie ciasteczka z pistacjami Składniki na 8 ciasteczek 250 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 2 jajka kilka kropel ekstraktu waniliowego 200 g pasty pistacjowej Sposób wykonania: Do miski wsyp cukier, a następnie wbij do niej jajka. Ucieraj aż masa stanie się puszysta. Do masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy(...)zwarte i jednolite. Następnie rozwałkuj je na ok. 0,5 cm grubości. Z ciasta wycinaj okręgi (najlepiej za pomocą szklanki). Na połowie okręgów, na samym środku układaj po łyżce pasty pistacjowej. Te ciasteczka przykryj drugim ciastkiem bez nadzienia i sklejaj dokładnie, tak aby nadzienie nie wypłynęło. Gotowe ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 18 minut
365 dni dookoła kuchniglutenu (choć ja tam lubię gluten). Gluten dodaje sprężystości i puszystości, dlatego zdecydowałam się pomieszać mąki. Moje bliny gryczane są pełnoziarniste i wspaniale komponują się z wieloma dodatkami. Proponuję pastę jajeczną i śledzia albo hummus z warzywami. Składniki na 30 blin : 100 g mąki gryczanej 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej 400 ml mleka 1,5% tł. 20 g świeżych drożdży(...)tłuszcz: 2 g Informacje dla diabetyków: w jednym placuszku znajduje się 0,5 WW i 0,25 WBT Z czym podawać bliny gryczane? Ja lubię bliny z pastą jajeczną , śledziem i kawiorem – to taka nasza domowa ekskluzywna wersja. Przygotowuję ją odświętnie, kawiory u nas często nie lądują na stole. Równie dobrze bliny gryczane smakują z hummusem, warzywami i kiełkami
Dietologbulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka mleka kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 malutka papryczka chili kawałek imbiru (około 3,5 cm) 1 łyżeczka kurkumy 3 płaskie łyżeczki pasty tamaryndowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz świeża kolendra do posypania Przygotowanie(...)kurkumę, kardamon, cynamon, utarty kmin rzymski oraz kolendrę. Mieszając chwilę podsmażać. W garnku zagotować bulion i przełożyć zawartość patelni. Dodać pokrojone ziemniaki, pomidory w puszce (razem z zalewą) i pastę tamaryndową. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wlać mleko kokosowe, dodać ugotowaną ciecierzycę i gotować jeszcze około 3 minut. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę posypać posiekaną kolendrą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Oryginalny smakPasta z tuńczyka jest bardzo prosta w wykonaniu, często ją robię. Jest idealna na małe karnawałowe, imprezowe przekąski :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldPasta z tuńczyka jest bardzo prosta w wykonaniu, często ją robię. Jest idealna na małe karnawałowe, imprezowe przekąski :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldmarynowanego pieprzu. I od tamtej pory kupowany jest jest stale przez nas kupowany. Ma wyjątkowy smak i bogaty aromat, a przy tym delikatniejszy niż czarny. Jest wspaniałym dodatkiem do past, sosów czy ryb. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka marynowanego pieprzu C ebulę pokroić w kostkę(...)zeszklić na oleju. Fasolę odsączyć z zalewy, przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować z cebulką na pastę. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać łyżeczkę zielonego marynowanego pieprzu. Pozdawać z grzanką z chleba żytniego na zakwasie, kiszonym ogórkiem i natką. Świetnie pasują mikroliście
AZgotuj!pieprzu. Koniecznie. Makaron z pieczarkami to chyba jeden z łatwiejszych przepisów na makaron (ten rozmaryn, który dodałam do dzisiejszego przepisu to moje widzimisię). Chociaż jutro mam w planie zrobić pastę, która składa się dosłownie z 4-5 składników – nie wiem czy jest coś banalniejszego. Zresztą kuchnia włoska jest raczej minimalistyczna. Chodzi w niej głównie o jakość składników, które robią(...)przepis. Najczęściej w kuchni używam naszych polskich serów długodojrzewających, jednak smak parmezanu jest nie do podrobienia. Jego kruchość, maślany smak, umami… to jest coś niesamowitego. Tym razem pastę zrobiłam z oryginalnym serem i to było zdecydowanie TO. A Wy tam dodajcie co lubicie. Lub co macie pod ręką. Składniki: 200 makaronu (ja użyłam farfalle) 250 g małych pieczarek
Kardamonovytyle lat odkąd prowadzę bloga to już pewnie wiecie, że jestem kanapkowa, tj. kanapki to mogę jeść (no i curry) na śniadanie, obiad i kolację, serio! Regularnie robię różne pasty, kremy, hummusy i inne smarowidła na kanapki, a jakoś mało przepisów na nie wrzucałam. Obiecuje poprawę, tym bardziej że teraz razem ze mną pieczecie chleby co piątek. Tym razem mój(...)zaraz po Pasta do kanapek z czerwonej soczewicy Składniki: 300 g ziaren słonecznika pęczek świeżego koperku 1-2 średnie kiszone ogórki 2-3 łyżki ulubionego oleju/oliwy pół łyżeczki soli Przygotowanie: około 250 g ziaren słonecznika namocz przez kilka godzin w przegotowanej wodzie, najlepiej zostawić na je na noc i rano przepłukać pod bieżąca wodą. Pozostały słonecznik upraż na suchej
greenscarfŚwietnie sprawdzi się także jako przekąska do lunchboxu. Polecam! Kibbeh z dyni z nadzieniem z orzechów i fety Składniki: mała dynia (u mnie piżmowa) 1 cebula 1 łyżka pasty z czerwonej papryki (użyłam ajvaru) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki duża szczypta płatków chilli 250g bulguru 2 jajka sól olej do smażenia Na nadzienie: 2 duże garście(...)piec przez około 40 minut lub do czasu aż będzie miękka. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wraz z pastą paprykową (ajvarem), kminem rzymski, słodką papryką oraz płatkami chilli. Dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Gdy dynia będzie upieczona, należy ja nieco przestudzić
Codzienne GotowanieJego naukowa nazwa to piper methysticum (pierprz metystynowy). Kultury Pacyfiku tradycyjnie używają napoju kava podczas rytuałów i spotkań towarzyskich. W celu przygotowania napoju, ludzie najpierw mielą jego korzenie na pastę. Obecnie korzenie mielone są ręcznie, ale tradycyjnie wykonywane było przez żucie korzeni i wypluwanie ich. Pastę następnie miesza się z wodą, odsącza i konsumuje. Jego aktywne składniki nazywane są kawalaktonami
ZGruntuFitwspólnego z kuchnią arabską. Arrabbiata oznacza po włosku zły , więc nazwa sosu nawiązuje do jego ostrości. Jeśli jesteście fanami makaronów, proponujemy zapoznać się z naszymi przepisami na pasta e fagioli (makaron z fasolą) , pasta alla Norma (makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem) , wegańską carbonarę z nerkowców i pieczonego czosnku czy spaghetti z orzechami włoskimi
Roślinożerni urlopowiczedwóch ugotowanych ćwiartek kurczaka 3 jajka M 3 łyżki majonezu lub pół na pół z jogurtem 1 duży ogórek konserwowy 1 łyżeczka musztardy łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku Pastę można wzbogacić o ulubione dodatki jak pomidory suszone, oliwki, kapary, papryczkę chili itp. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso obrać z kości i chrząstek
Andzia Pichci