Golonka pieczona w glazurze z wędzoną papryka pimenton Golonka pieczona w glazurze z papryką pimenton to golonka w wersji de lux. Delikatne mięso, cudowny tłuszczyk, aromat
KorniszonkiSałatka z bakłażana, to tradycyjne danie rumuńskie, podawane w każdej restauracji jak i w domach. Dla wyjaśnienia patrząc na sałatkę z bakłażana, można odnieś wrażenie, że to bardziej pasta lub dip. Oczywiście jest w tym dużo prawdy, ale musisz wiedzieć, że w Rumunii sałatką nazywa się, takie właśnie pasty i na przykład warzywa grillowane z mięsem. Sałatka
RafalCookBadridżani to gruzińskie roladki z bakłażana pastą orzechową – ja proponuję Wam dzisiaj ich błyskawiczną, uproszczoną wersję. Zgrillowanego bakłażana wypchałam kremowym serkiem Tartare Orzechowa Aleja, który świetnie zastępuje orzechową pastę – do tego suszone pomidory na przełamanie smaku. Posypane granatem i pietruszką będą idealne na Read More Artykuł Roladki z bakłażana z orzechowym serkiem Tartare pochodzi z serwisu
Flymetothespoonbardzo smaczny. Przygotowanie w wolnowarze zajmuje jeszcze mniej czasu niż w wersji tradycyjnej, nie wymaga bowiem naszego nadzoru. Do wolnowaru możesz też dodać drobno pokrojoną papryczkę chili, albo łyżkę pasty paprykowej np. tureckiej pasty biber salcasi. Proporcje są dostosowane do wolnowarów Crock-Pot o pojemności od 3,5 do 4,7 litra. 1. Pokrój wszystkie warzywa w dużą kostkę
Cztery Fajeryprzepis na naszą ukochaną czorbę z czerwonej soczewicy. Składniki (4 porcje): - 3 łyżki oliwy - 1 cebula - 2 małe ziemniaki - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej (dostępna w większych supermarketach, ewentualnie 1 łyżka papryki w proszku) - 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) - 1 łyżeczka kurkumy - 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry - sól, pieprz(...)wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy kolejne 5-6 minut. 2) Dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i dokładnie mieszamy. Wrzucamy ciecierzycę i przyprawiamy kurkumą, kolendrą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, wlewamy wodę i gotujemy około 15-20 minut. 3) Do garnka wrzucamy makaron, suszoną
Roślinożerni urlopowiczeKurczak po tajsku z pysznym sosem orzechowym który sama zrobiłam.Podany na kolorowej i pysznej sałacie. kurczak marynata: 1 pierś z kurczaka 2 łyżeczki pasty curry czerwonej 40 ml mleczka kokosowego 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sezamu czarnego sałatka: 2 sałaty rzymskie 1 mango 1/2 papryczki(...)sojowego ciemnego 1 łyżka soku z cytryny 50 ml mleczka kokosowego natka pietruszki Kurczak marynata: Pierś z kurczaka kroję na cienkie paski. Przekładam do miski, dodaję mleczko kokosowe, pastę curry,olej, sos sojowy, czosnek drobno posiekany i całość mieszam dokładnie. Odstawiam na noc do lodówki żeby mięso przeszło marynatą. Na drugi dzień nadziewam na patyczki do szaszłyków paski
wesoła kuchniainaczej… Ukręciłem sobie zdrowy krem czekoladowy , posmarowałem nim świeże pieczywo, nalałem szklankę mleka owsianego i zaparzyłem kawę… Takie poranki, to ja lubię Często ludzie szukają tego typu past, jako zastępników dla nutelli. Nie będę ściemniał, że ten krem smakuje identycznie, bo tak nie jest. Ten smak jest inny, wyjątkowy, ale moim zdaniem… rewelacyjny Do czego można użyć
Blendmanbrązowego cukru 3 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią Dr.Oetker 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy korzennej Dr.Oetker 1 łyżeczka pasty waniliowej Dr.Oetker ¾ szklanki suszonej żurawiny ¼ szklanki mleka Dekoracja: Polewa z białej czekolady Suszona żurawina Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji(...)Mąkę pszenną, kakao, przyprawę do piernika, brązowy cukier, cukier z wanilią , sodę i proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepujemy łyżką jajko, wlewamy kefir, mleko, rozpuszczone masło i pastę waniliową , wsypujemy składniki suche, mieszamy łyżką, wsypujemy żurawinę i mieszamy tylko do połączenia. Łyżką nabieramy ciasto przekładamy do papierowych papilotek na ¾ wysokości wyłożonych w metalowej formie na muffinki. Pieczemy
Wanilia i Kardamonmiód -2 łyżki * jajko – 1 szt KREM BUDYNIOWY: * mleko – 550 ml * mąka pszenna – 60 g * mąka ziemniaczana – 50 g * cukier – 110 g * Pasta cukiernicza waniliowa – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ! * masło – 25 g + 25 g * żółtko – 4 szt KREM KAJMAKOWY: * masa krówkowa – kajmak – 1 puszka – dostępna TUTAJ! * masło(...)pieczenia, wygładzamy tworząc równy placek. Pieczemy ok 8-10 minut w 180C. Po upieczeniu studzimy. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. KREM BUDYNIOWY: 300 ml mleka gotujemy z cukrem, pastą waniliową i masłem ( 25 g ). Żółtka miksujemy z mąką oraz resztą mleka, wlewamy na zagotowane mleko – cały czas miksujemy. Podgrzewamy do zgęstnienia. Studzimy przykryte folią. Dodajemy resztę masła, miksujemy
Ostra na SłodkoSzukasz pomysłu na apetyczny dodatek do kanapek? Jeśli chcesz zrobić je z czymś innym niż z serem, pasztetem czy wędliną, wypróbuj koniecznie ten przepis na pastę z awokado. Składniki oraz sposób przygotowania: 2 duże awokado zgniatam widelcem 6 jajek ugotowanych na twardo kroję w kosteczkę 2 średnie czerwone cebulki kroję w kosteczkę 2-3 ząbki czosnku przeciskam przez praskę(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka kolendry 1 łyżka natki z pietruszki skrapiam sokiem z cytryny sól i pieprz do smaku Autor przepisu: Sylwia Karbowniczek Artykuł Pasta z awokado pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyjuż od dawna i dzisiaj nie potrafię w pełni przypomnieć sobie ich smaku czy konsystencji, to uznałam, że mogą posłużyć za świetną inspirację do stworzenia zdrowego wypieku. I tak, pastę ze słodkich fig zamknęłam w bezglutenowym i wegańskim cieście z dodatkiem migdałów oraz jabłka. Ciasto po leżakowaniu w lodówce dobrze się rozwałkowuje – nie przykleja się do wałka, choć(...)dużej szczypcie imbiru, cynamonu i wanilii Suszone figi pozbawić twardych ogonków, pokroić na małe kawałki, przełożyć do melaksera wraz z pozostałymi składnikami, miksować aż do rozdrobnienia owoców i utworzenia pasty. Przygotowanie rolad: Ciasto i nadzienie podzielić na 2 równe części. Przygotować arkusz papieru do pieczenia. Jedną część ciasta zbić w kulę i przełożyć na arkusz, pozostałe ciasto z powrotem umieścić
Even Better FoodPasta do chleba przychodzi z pomocą, kiedy znudziły Ci się klasyczne kanapki z wędliną czy żółtym serem. Składniki: 40 dkg pieczarek cebula 8 jajek papryka majonez sól, pieprz Sposób przygotowania: Pieczarki oraz jedną małą cebulę pokroić w drobną kostkę i dusić na patelni około 5 minut, nie dodawałam oleju. 8 jaj ugotować na twardo, pokroić również dosyć drobno. Czerwoną paprykę(...)pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i zieloną pietruszkę. Autor przepisu: Magdalena Kunze Artykuł Pasta do chleba z pieczarek i jajek pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisysiedzimy w salonie, rozmawiamy, śmiejemy się - wszystko jest w porządku. Dla nich właśnie chce mi się wstawać każdego dnia. Dla nich właśnie, w jakieś letnie popołudnie przygotowałam szybki makaron – pastę w sosie śmietanowym ze szpinakiem i wędzonym łososiem, oczywiście. Bardzo nam smakowało to połączenie. Zwróćcie uwagę na rodzaj makaronu. Maccheroni al ferretto to ostatnio moja ulubiona odmiana pasty, którą kupuję
W mojej kuchnijarmużu zrobione na bazie orzechów pistacjowych jest słone i lekko „al dente”. Dokładnie tak. Pesto z jarmużu w przeciwieństwie do pesto np. z bazylii nie ma konsystencji całkowicie kremowej pasty. Tu nie da się tego efektu osiągnąć, ponieważ liście jarmużu są twarde, blaszkowate i nie dają się zmiksować na krem. Naszym zdaniem tylko dodaje to uroku pesto z jarmużu, które(...)Krok 2 W międzyczasie zrób pesto. Wsyp orzechy do miksera i zmiksuj na proszek. Dodaj umyte liście jarmużu i natkę pietruszki, parmezan, 2 ząbki czosnku, wlej olej. Zmiksuj na pastę. Rozrzedź pesto wodą jeśli jest za gęste. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeszcze raz zmiksuj. Krok 3 Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, zetrzyj na tarce
Niedzielny kucharz