Hummus to popularna, szybka i łatwa pasta kanapkowa. Ja zrobiłam go w wersji z czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim, który również w wersji suszonej ma dużo wartości odżywczych. 500g gotowanej ciecierzycy (z puszki lub słoika) 6 łyżek pasty sezamowej tahini 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 100ml oliwy z oliwek sok z połówki cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz
Szefowa kuchniDzień dobry :-) Lubicie pasty na kanapki? My bardzo, córka przekonuje się do awokado, więc tym razem właśnie z nim, do tego jajko, świeże ogórki i cebulka. Wszystko doprawione solą i pieprzem. Pasta pyszna, polecam i pozdrawiam :-) Składniki: 1 awokado 4 jajka 2 - 3 ogórki gruntowe zielona cebulka sól pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy
kruche babeczkiszklanki cukru ½ szklanki oleju 1 i ¾ szklanki mąki tortowej ¾ szklanki ciemnego kakao 1,5 płaskiej łyżeczki sody 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka pasty waniliowej Dr.Oetker 1 szklanka gorącej kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki soli Krem serowy: 15 dag masła 40 dag serka Philadelphia 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: 2 -3 łyżki konfitury malinowej lub wiśniowej 1 szklanka(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz sodą i kakao do połączenia. W drugiej większej misce mieszamy rózgą kuchenną jajka z kefirem oraz olejem i pastą waniliową , wsypujemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia tak aby masa była bez grudek. Do masy powoli cienkim strumieniem wlewamy gorącą kawę. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy
Wanilia i KardamonCebulę drobno posiekaj. Posiekaj także imbir i czosnek, następnie rozetrzyj z odrobiną soli za pomocą noża. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, utrzymując duży ogień wrzuć cebulę, pastę czosnkowo-imbirową, pokrojoną papryczkę chilli oraz krewetki – jeśli używasz mrożonych, wcześniej oczywiście trzeba je rozmrozić i osuszyć. Smaż wszystko często mieszkając przez 3-4 minuty, wsyp curry, wymieszaj, wlej(...)mieszając zagotuj. Trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty, na koniec dopraw solą. Rada: curry klasycznie podaliśmy z ugotowanym ryżem. Do przygotowania curry zamiast przyprawy w proszku możesz użyć pasty. Artykuł Krewetki w sosie curry. Pyszne orientalne danie prościej niż myślisz. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskaminut, tak aby nadmiar wody odparował, a sos zgęstniał. Przygotuj sos beszamelowy. W garnuszku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego mąkę. Wymieszaj tak, aby powstała gęsta i jednolita pasta. Następnie zacznij stopniowo dodawać do niej mleko. Ważnym jest, aby beszamel gotować na niewielkim ogniu, nieustannie mieszając. Po około 5 minutach, sos powinien być gładki, gęsty i pozbawiony grudek. Dopraw(...)zezłocić. Po wyjęciu z piekarnika pozwól lasagne ostygnąć przez kilkanaście minut – dzięki temu będzie się lepiej kroić. Zobacz też inne przepisy na obiady : Kurczak w sosie mole Gulasz cebulowy Pasta alla norma Makaron z masłem szałwiowym Tarta z bobem Szwedzkie klopsiki Zobacz też najnowsze przepisy Lasagne z cukinii Ogórki po rosyjsku (na sucho) Lody ciasteczkowe Sałatka szopska Paprykowe łódeczki ziemniaczane
okolicepalnika.plNalewka malinowo-jeżynowa według tradycyjnego przepisu na pewno przypadnie do gustu fanom wysokoprocentowych alkoholi owocowych. Trunek przyrządzony wg tego przepisu jest mocny, ale po odpowiednio długim
KorniszonkiHummus to prosta, a zarazem wielofunkcyjna, arabska pasta z ciecierzycy. Delikatna i kremowa, ale o wyrazistym , zdecydowanym smaku. Doskonała ze świeżymi oraz pieczonymi warzywami, sałatkami lub z ulubionym pieczywem. Idealna na śniadanie, kolację czy … The post Domowy hummus – podstawowy przepis appeared first on FitSweet
Fitsweet.mesklepowych nie znoszę, taki odpał więc wybacz ) 1/2 dużego lub jeden mały bakłażan , koniecznie jędrny, ciemny i błyszczący, tylko taki nie ma goryczki. 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki pasty Ajwar 1/2 łyżeczki, mielonego kuminu ( można dać cały jak ktoś lubi, ja nie znoszę, kolejne, moje dziwactwo ) sól, papryka ostra do smaku 2 łyżki masła Bakłażana pokrój w małą kostkę(...)podsmażaj bez mieszania, aż się mocno przyrumieni. Następnie dodaj do niego cebulę i smaż, mieszając do czasu, aż oba warzywa zrobią się miękkie. Wlej 1/2 puszki krojonych pomidorów, pastę ajwar, kumin, sól i ostrą paprykę do smaku. Duś na wolnym ogniu około 2 minut, po tym czasie wbij jajka, osobiście już ich nie solę, ale możesz, jeśli lubisz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Ogrodnik w podróżyprzekąskę …na śniadanie …na kolację …na postne dni „bez mięsa” Bardzo prosta pasta z jajkiem i makrelą z puszki To bardzo smaczny i szybki sposób na urozmaicenie codziennych kanapek. Świetnie smakuje z chlebem i bułeczkami, a „osobom bezglutenowym” polecam podanie pasty z pieczywem gryczanym, kukurydzianym, ryżowym lub z komosy. Pomysły na śniadanie
Kulinarny S.O.S.dojrzałe banany 50 g płatków owsianych 4 łyżeczki mielonych orzechów laskowych 2 jajka L 1,5 łyżki miodu 3 łyżeczki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki pasty waniliowej duża garść orzechów laskowych Piekarnik nagrzać do 180 st C. Fasolę odcedzić i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Po odcedzeniu wsypać do miski. Do fasoli dodać banany (najlepiej(...)bardzo dojrzałe, wtedy są słodsze) , wbić jajka i wsypać płatki owsiane wszystko razem rozdrobnić blenderem. Następnie do masy dodać mielone orzechy, miód, kakao, proszek do pieczenia i pastę waniliową. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W foremkach na babeczki umieścić papilotki, a następnie wypełnić je masą na babeczki do 2/3 wysokości foremki. Orzechy pokruszyć i posypać nimi babeczki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika
Krylowa Kuchniazmniejsza ryzyko wystąpienia chorób (np. nowotworów) poprzez działanie wolnych rodników. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do miseczki i za pomocą widelca rozgnieść wszystko na pastę. Dodać spirulinę i ponownie dokładnie zamieszać całość. Odstawić. Plasterki bekonu podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Następnie na tej samej patelni(...)żółtko nadal pozostanie płynne. Posolić do smaku. Odstawić z ognia. W międzyczasie podgrzać kromki chleba tostowego w opiekaczu. Z tak przygotowanych składników przygotować kanapki, układając kolejno: kromka pieczywa, pasta z awokado, jajko sadzone, 2 plasterki bekonu i ponownie kromka pieczywa. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniwarzywa zmiękną 0 około 5-7 minut. Po tym czasie wyłączamy pod nimi ogień. W tym czasie z podanych składników robimy sos tahini. Polecam zacząć od rozprowadzania pasty tahini w wodzie, co znacznie ułatwi późniejsze połączenie tego z jogurtem, który polecam dodawać po łyżce i mieszać z rozrobionym tahini – lubi ta pasta zastygać jak cement, zwłaszcza przy styczności
Smaczna Stronapomidory 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonej mięty opcjonalnie 1 łyżka pasty paprykowej biber salcasi lub koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Bakłażan faszerowany warzywami przepis 1. Za pomocą obieraczki do warzyw obierz bakłażany w paski (tak, jak na zdjęciu poniżej(...)zapiekania albo na głębokiej patelni. Na dno naczynia wlej 1-2 łyżki oliwy i tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości bakłażanów. Możesz też dodać 1 łyżkę stołową tureckiej pasty paprykowej biber salcasi albo koncentratu pomidorowego i nadzienie, jeśli całego nie wykorzystałaś.Wymieszaj sos. 10. Skrop bakłażany sokiem z cytryny i odrobiną oleju.Wstaw naczynie z bakłażanami na środkową półkę
Cztery Fajery