pasta - 17303 przepisów (strona:352/1154)

Pasta z tuńczyka 98

Pasta z tuńczyka jest bardzo prosta w wykonaniu, często ją robię. Jest idealna na małe karnawałowe, imprezowe przekąski :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pasta z czerwonej fasoli z zielonym pieprzem 88

marynowanego pieprzu. I od tamtej pory kupowany jest jest stale przez nas kupowany. Ma wyjątkowy smak i bogaty aromat, a przy tym delikatniejszy niż czarny. Jest wspaniałym dodatkiem do past, sosów czy ryb.   Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka marynowanego pieprzu  C ebulę pokroić w kostkę(...)zeszklić na oleju. Fasolę odsączyć z zalewy, przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować z cebulką na pastę. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać łyżeczkę zielonego marynowanego pieprzu.  Pozdawać z grzanką z chleba żytniego na zakwasie, kiszonym ogórkiem i natką. Świetnie pasują mikroliście

AZgotuj!
Makaron z pieczarkami 64

pieprzu. Koniecznie. Makaron z pieczarkami to chyba jeden z łatwiejszych przepisów na makaron (ten rozmaryn, który dodałam do dzisiejszego przepisu to moje widzimisię). Chociaż jutro mam w planie zrobić pastę, która składa się dosłownie z 4-5 składników – nie wiem czy jest coś banalniejszego. Zresztą kuchnia włoska jest raczej minimalistyczna. Chodzi w niej głównie o jakość składników, które robią(...)przepis. Najczęściej w kuchni używam naszych polskich serów długodojrzewających, jednak smak parmezanu jest nie do podrobienia. Jego kruchość, maślany smak, umami… to jest coś niesamowitego. Tym razem pastę zrobiłam z oryginalnym serem i to było zdecydowanie TO. A Wy tam dodajcie co lubicie. Lub co macie pod ręką. Składniki: 200 makaronu (ja użyłam farfalle) 250 g małych pieczarek

Kardamonovy
Słoniecznikowy krem do pieczywa z kiszonym ogórkiem i koperkiem 84

tyle lat odkąd prowadzę bloga to już pewnie wiecie, że jestem kanapkowa, tj. kanapki to mogę jeść (no i curry) na śniadanie, obiad i kolację, serio! Regularnie robię różne pasty, kremy, hummusy i inne smarowidła na kanapki, a jakoś mało przepisów na nie wrzucałam. Obiecuje poprawę, tym bardziej że teraz razem ze mną pieczecie chleby co piątek. Tym razem mój(...)zaraz po Pasta do kanapek z czerwonej soczewicy Składniki: 300 g ziaren słonecznika pęczek świeżego koperku 1-2 średnie kiszone ogórki 2-3 łyżki ulubionego oleju/oliwy pół łyżeczki soli   Przygotowanie: około 250 g ziaren słonecznika namocz przez kilka godzin w przegotowanej wodzie, najlepiej zostawić na je na noc i rano przepłukać pod bieżąca wodą. Pozostały słonecznik upraż na suchej

greenscarf
Kibbeh z dyni z nadzieniem z orzechów i fety 81

Świetnie sprawdzi się także jako przekąska do lunchboxu. Polecam! Kibbeh z dyni z nadzieniem z orzechów i fety Składniki:  mała dynia (u mnie piżmowa) 1 cebula 1 łyżka pasty z czerwonej papryki (użyłam ajvaru) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki duża szczypta płatków chilli 250g bulguru 2 jajka sól olej do smażenia Na nadzienie: 2 duże garście(...)piec przez około 40 minut lub do czasu aż będzie miękka. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wraz z pastą paprykową (ajvarem), kminem rzymski, słodką papryką oraz płatkami chilli. Dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Gdy dynia będzie upieczona, należy ja nieco przestudzić

Codzienne Gotowanie
Kava Kava: Jak Przygotować, Gdzie Kupić, Działanie 67

Jego naukowa nazwa to piper methysticum (pierprz metystynowy). Kultury Pacyfiku tradycyjnie używają napoju kava podczas rytuałów i spotkań towarzyskich. W celu przygotowania napoju, ludzie najpierw mielą jego korzenie na pastę. Obecnie korzenie mielone są ręcznie, ale tradycyjnie wykonywane było przez żucie korzeni i wypluwanie ich. Pastę następnie miesza się z wodą, odsącza i konsumuje. Jego aktywne składniki nazywane są kawalaktonami

ZGruntuFit
Włochy - Ekspresowe penne all'arrabbiata 104

wspólnego z kuchnią arabską. Arrabbiata oznacza po włosku zły , więc nazwa sosu nawiązuje do jego ostrości. Jeśli jesteście fanami makaronów, proponujemy zapoznać się z naszymi przepisami na  pasta e fagioli (makaron z fasolą) ,  pasta alla Norma (makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem) ,  wegańską carbonarę z nerkowców i pieczonego czosnku  czy  spaghetti z orzechami włoskimi

Roślinożerni urlopowicze
Pasta z kurczaka na kanapki 98

dwóch ugotowanych ćwiartek kurczaka 3 jajka M 3 łyżki majonezu lub pół na pół z jogurtem 1 duży ogórek konserwowy 1 łyżeczka musztardy łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku Pastę można wzbogacić o ulubione dodatki jak pomidory suszone, oliwki, kapary, papryczkę chili itp. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Mięso obrać z kości i chrząstek

Andzia Pichci
Kiełbaski we francuskich papilotkach wg Aleex 77

zapomnijcie ich jednak zrobić, bo warto.   Składniki :  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego  • 3 kiełbaski myśliwskie (lub inne, które lubicie)  • 12 plasterków żółtego sera  • pikantna pasta paprykowa  • 1 jajko  Sposób przygotowania:  1. Każdą kiełbaskę przekroić na 4 części, żeby powstało 12 długich słupków. 2. Płat ciasta francuskiego rozwinąć, pokroić na 12 pasków, tyle(...)mamy kiełbasianych słupków. 3. Każdy plasterek żółtego sera posmarować pasta paprykową. 4. Serem owinąć słupek kiełbaski. Ser może się nieco rozwijać, ale to nie szkodzi. 5. Wokół słupków kiełbaski z serem owinąć pasek ciasta fransuskiego w taki sposób, aby zachodziło na siebie.  6. Każdą kiełbaskę położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Porcje przekąski posmarować rozkłóconym jajkiem

W mojej kuchni
Goździki: właściwości, pochodzenie, zastosowanie 60

przypadku goździków, pierwszym krajem, w którym zaczęto je stosować, były Chiny. Stamtąd dotarły do Europy. Właściwości prozdrowotne goździków Do celów leczniczych można używać naparów z goździków, past wykonanych z tej przyprawy, sprawdza się również jej żucie. Prozdrowotne właściwości ma także olejek eteryczny z goździkowca (roślina ta jest bardzo bogata w substancje lotne). Na co w takim razie mogą pomóc goździki(...)Pixabay ból zęba – do tego celu można użyć pasty z goździków połączonych z olejkiem cynamonowym; można także je żuć; nieświeży zapach z ust będący np. efektem infekcji – goździki mają działanie antybakteryjne i antywirusowe; bóle gardła, krtani, infekcje, objawy przeziębienia (goździki można dodać np. do herbaty lub do naparu na bazie soku z malin czy porzeczek – najlepiej, jeśli ten ostatni przygotuje

Żyję by jeść
Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie 97

masła 1 łyżka ciemnego kakao Na sernik: 1 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego 200 g masła 5 jaj L 1 budyń waniliowy bez cukru 250 g cukru 1 łyżeczka pasty cytrynowej szczypta soli Na polewę: Na polewę 70 g masła 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mleka 1/3 łyżeczki żelatyny  Spód. Ciasteczka rozdrobnić za pomocą blendera(...)pieczenia, a następnie wyłożyć jej spód ciasteczkową masą. Wyrównać spód ugniatając, można wstawić na chwilę do lodówki. Miękkie masło, najlepiej w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem do białości. Dodać pastę cytrynową oraz jajka, ponownie zmiksować, a następnie dodać budyń i stopniowo dodawać po łyżce sera nadal miksując. Ser dodawać aż do jego całkowitego wykorzystania. Masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód

Krylowa Kuchnia
ZUPA RYBNA Z DORSZA Z KREWETKAMI 141

POTRZEBUJESZ: – Krewetki – 200g – Dorsz polędwica – 350g – Pomidory – 4 sztuki Por – Czosnek – 4 ząbki – Chili – Białe wytrawne wino – 150 ml – Dymka – Masło – 2 łyżki – Sos rybny – 2 łyżki – Bazylia tajska pasta – 1 łyżka – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Olej kokosowy – 2 łyżki PRZEPIS: 1. Krewetki odmroź w zimnej wodzie. Osusz i oczyść jeśli tego wymagają. Usuń ogonki i po przekrajaj(...)Ingredients Krewetki – 200g Dorsz polędwica – 350g Pomidory – 4 sztuki Por Czosnek – 4 ząbki Chili Białe wytrawne wino – 150 ml Dymka Masło – 2 łyżki Sos rybny – 2 łyżki Bazylia tajska pasta – 1 łyżka Sól do smaku Pieprz do smaku Olej kokosowy – 2 łyżki Instructions Krewetki odmroź w zimnej wodzie. Osusz i oczyść jeśli tego wymagają. Usuń ogonki i po przekrajaj

globuskulinarny
Wyspiarskie curry z kurczaka. Dla Brytyjczyków to danie niemal narodowe. PRZEPIS 55

chili, 1 puszka mleka kokosowego 400 ml, sól, olej, natka pietruszki lub kolendry do podania. Jak zrobić curry z kurczaka? Czosnek i imbir drobno posiekaj, oprósz solą i rozetrzyj pastę – w moździerzu lub za pomocą noża czy widelca na desce. Cebulę pokrój w pióra. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej 4-5 łyżek oleju. Mięso pokrój w kilkucentymetrowe(...)kawałki. Wrzuć pastę czosnkowo-imbirową, mieszaj przez pół minuty, dodaj cebulę, chili i mięso, smaż wszystko na dość dużym ogniu przez kilka minut aż składniki zaczną się rumienić. Wsyp proszek curry, wymieszaj, aby przyprawa dokładnie połączyła się z tłuszczem. Wlej mleko kokosowe, zagotuj, często mieszając, trzymaj na ogniu jeszcze minutę. Podawaj z ryżem, posypane natką, z plasterkami świeżej chili, jeśli

Kulinarna Polska
Pesto brokułowe 158

oliwy lub masła z oliwą jeżeli lubimy maślany smak 2 łyżki wody 1\2 ząbku czosnku sól, pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki wsadzić do blendera i rozdrobnić na pastę.Jeżeli pasta jest zbyt gęsta wystarczy dodać wody lub oleju. Podawać na kanapkach lub z makaronem

Mohiella
Pasta twarogowa z papryką 47

Pasta twarogowa z papryką, która urozmaici niejedno śniadanie czy kolację. A do tego jest pożywna i sycąca! Składniki oraz sposób przygotowania: 200g twarogu 1/2 papryki drobno pokrojonej szczypiorek 2 łyżki ajwaru 2 łyżki śmietanki słodkiej 3-4 pomidory suszone w oleju lub 10 oliwek co kto lubi – pokroić 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chilli sól pieprz Wszystko razem wymieszać(...)gotowe. Autor przepisu: Aga Nowak Artykuł Pasta twarogowa z papryką pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy

Proponowane wyszukiwania