pasta - 17303 przepisów (strona:358/1154)

Chałwa domowa bez cukru (keto, Low Carb, wegańska) 219

wieszamy miseczkę lub mniejszy garnek. Do miseczki dodajemy masło / olej kokosowy oraz słodzik i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Następnie miseczkę zdejmujemy z kąpieli wodnej i dodajemy pastę tahini oraz mąkę kokosową / odżywkę białkową (maja one na celu zagęszczenie chałwy) i dobrze mieszamy. Sprawdzamy czy masa jest wystarczająco słodka, opcjonalnie dosładzamy wedle uznania . Przygotowujemy naczynie do wylania i wykładamy je papierem

WegePrzepis
Owocowe muffinki na jogurcie 171

przygotowania resztki zeszłorocznych mrożonych owoców, robiąc tym samym miejsce nowym, które już niedługo! Składniki na 12 sztuk: 2 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki jogurtu gęstego naturalnego ¹/₃ szklanki oleju 1 łyżeczka pasty waniliowej Garść świeżego szpinaku Szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki obtoczonych w mące owoców- np. jagód i porzeczek Kruszonka: 2 łyżki masła(...)przygotowania: Składniki na kruszonkę zagniatamy dokładnie i chowamy do zamrażarki w woreczku. Olej miksujemy ze szpinakiem. Jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dolewamy jogurt, a następnie olej ze szpinakiem i pastę waniliową. Składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sito i dodajemy partiami do składników mokrych, za każdym razem dokładnie mieszając. Na końcu dodajemy owoce (na siteczku otrzepujemy

Kuchnia w czekoladzie
Pasta jajeczna z rzeżuchą i szczypiorkiem 135

Sytuacja , w której bardziej niż o świętach myślimy o zdrowiu i bliskich.  Jeść jednakowoż należy a jeśli można to coś dobrego, szybkiego i smacznego. Moja propozycja to szybka pasta na kanapki ze zdrowymi ziołami, które można już zbierać z przydomowych ogródków czy parapetów. Moje porcja jest jak zwykle propozycją dla 4 osób. Pasta jajeczna z rzeżuchą i szczypiorkiem Składniki

Kuchnia Pełna Emocji
Racuchy z bananami z mąki orkiszowej 202

Racuchy bananowe na jogurcie z mąką orkiszową Racuchy z bananami to przysmak, który sprawdza się jako danie na śniadania, obiady i kolacje. Ciasto na racuchy można

Korniszonki
Smalec z fasoli 178

Zapraszam po niezwykle smaczny i prosty przepis na smalec z fasoli . Domową pastę z białej fasoli możesz przyrządzić zarówno z fasoli z puszki, jak i z suchej fasoli, którą trzeba najpierw namoczyć i ugotować. - świetne smarowidło na kanapki - tylko kilka popularnych składników - zaskakująco pyszna pasta z białej fasoli

AniaGotuje.pl
Młoda kapusta z czarnuszką i sezamem 188

patelni nasion czarnuszki 1 łyżka uprażonych nasion białego sezamu 1 łyżeczka drobno posiekanej ostrej papryki, dowolnej odmiany ½ pęczka kolendry (można użyć pietruszki) 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki jasnej pasty tahini 1 łyżka miodu 3 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: 1. Kapustę siekamy w cieniutkie paseczki. 2. Robimy sos, miksując razem pastę tahini, olej sezamowy, miód, ocet

ladykitchen
Roladki z cukinii 188

Warzywne rollsy z wegańską pastą orzechową. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "//partnerzyapi.ceneo.pl/External/ap.js?"+stamp); script.setAttribute("charset", "utf-8"); var head = document.getElementsByTagName("head")[0]; head.appendChild(script); } CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = { ad_creation: 321648, ad_channel: 36965, ad_partner: 21453, ad_type(...)pokrój wzdłuż na cienkie plasterki i podpiecz do miękkości w piekarniku lub delikatnie podsmaż na patelni. Resztę składników połącz i dokładnie zblenduj do kremowej konsystencji. Na plasterkach cukinii rozsmaruj pastę i zawijaj w roladki. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi i pokrojoną rzodkiewką. Zjadaj ze smakiem. Wartość odżywcza Kalorie: 570 kcal Białka: 32 g Tłuszcze: 43 g Węglowodany: 15 g Jeśli masz

Mrs. Endorfina
Turcja - Kofty z soczewicy i bulguru (Mercimek Köftesi) 188

drobnego bulguru z pominięciem kuskusu) - 1/3 szklanki kuskusu - 2 łyżki oliwy - 1 spora cebula - 1 czubata łyżeczka kuminu - 1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 i 1/2 łyżki węgierskiej pasty paprykowej (dostępna w większych supermarketach, można zastąpić koncentratem pomidorowym) - sok z 1 cytryny - mały pęczek natki pietruszki - sól, pieprz (do smaku) - liście sałaty (do podania) Przygotowanie: 1) Soczewicę i bulgur(...)prawie całkowicie wyparuje. Wtedy dodajemy kuskus, odstawiamy na bok i przykrywamy pokrywką.  2) Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kumin, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i dusimy przez 2 minuty, następnie przekładamy do garnka z bulgurem i soczewicą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy

Roślinożerni urlopowicze
Placki z kukurydzą 123

dzisiejsze placki z kukurydzą, w tajskim stylu 😍 Dlaczego placki kukurydziane po tajsku? Tak jak już wspomniałem wcześniej, słodycz kukurydzy świetnie współgra z ostrymi przyprawami. W tym przypadku mamy czerwoną pastę curry, która jest ostra. Same placki, pomimo użycia tej pasty, nie są bardzo ostre, dlatego nie masz się czego obawiać 😅 Z czym podawać placki z kukurydzy? U mnie tym razem

Blendman
Drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem / Tangzhong Method Cinnamon Milk Bread 186

tradycyjnej, japońskiej recepturze drożdżowego ciasta mlecznego do wypieku bułek i chleba. To dokładnie takie samo ciasto, jakiego używam do wypieku moich bułeczek japońskich (przepis TUTAJ ) . Dzięki sekretnemu składnikowi, paście thangzhong, nasze cynamonowe ciasto drożdżowe jest idealne - puszyste, mięciutkie, wilgotne, długo zachowuje świeżość. Samo maślane ciasto nie jest słodkie, możecie wykorzystać je więc jako bazę do innych wypieków - słodkich i wytrawnych(...)mlekiem do konsystencji pasty/zasmażki - jak na filmie (ważne, by cały czas mieszać). Wystudzić. Drożdże połączyć z cukrem i mlekiem, odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z wystudzoną pastą i  pozostałymi składnikami ciasta oprócz tłuszczu. Zagniatać około 15 minut, pod koniec stopniowo dodając roztopione masło. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

Lekcje w kuchni
Curry z kurczakiem i warzywami 151

mnóstwo warzyw. Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 150 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietany 18 % 300 ml mleczka kokosowego 1 łyżka curry w proszku 1 łyżeczka pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 duże garści mrożonego kalafiora z brokułem i marchewką 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne 2 cm drobno posiekanego korzenia imbiru 1 łyżeczka(...)szklimy posiekaną cebulę lekko dodając 1/2 łyżeczki i cukru i soląc. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, pastę curry, curry oraz kurkumę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 5 minut do uwolnienia aromatów. Dodajemy warzywa i smażymy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę, bulion i mleczko kokosowe

dom-agi.pl
Sycylijskie hot dogi 238

dogów: 550 g mąki pszennej płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 16 g suchych drożdży 3 łyżki oliwy 300 ml ciepłej wody + parówki + ser żółty + pesto lub pasta z pomidorów Sposób przygotowania: Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier oraz suszone drożdże. Całość wymieszaj dokładnie. Do suchych składników dodaj wodę wymieszaną z oliwą. Następnie zagniataj gładkie ciasto. Powinno ładnie odchodzić(...)podrosło, mniej więcej na ok. godzinę. Po tym czasie podziel je na 8 części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta. Na środku każdego prostokąta rozsmaruj łyżkę pesto lub pasty pomidorowej (tak aby brzegi nie były posmarowane. Następnie na posmarowanej części ciasta połóż parówkę oraz ser. Nadzienie przykryj jednym brzegiem ciasta, a następnie drugim. Zlep je delikatnie, aby nie rozwaliły

365 dni dookoła kuchni
Pierogi tureckie 157

posiekane lub przeciśnięte przez praskę sól i pieprz dla smaku   Wszystkie składniki mieszam ze sobą i doprawiam solą i pieprzem. Turecki sos pomidorowy 1 łyżka stołowa tureckiej pasty paprykowej biber salcasi (można ją kupić w tureckisklep.pl) lub  koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju 2 łyżeczki suszonej mięty opcjonalnie 1 łyżeczka sumaku opcjonalnie 500 ml passaty pomidorowej, jeśli lubicie(...)dużą ilość sosu 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach lub chili lub pul biber (też jest w tureckisklep.pl) Na patelni rozgrzewam na średnim ogniu olej. Dodaję pastę z papryki albo koncentrat pomidorowy. Mieszam przez kilka sekund, po czym dodaję suszoną miętę, płatki chili, a czasem także sumak. Zmniejszam płomień na najmniejszy i mieszając smażę około 2-3 minut. Jeśli lubicie

Cztery Fajery
Pasta pieczarkowa o smaku pasztetowej 162

Pasta do kanapek z smaku pasztetowej. Wiele ludzi nie lubi takich porównań. Ja też nie przepadam, aby dania wegańskie czy wegetariańskie tak  nazywać. Ale kiedy oblizałam palec z pastą to przypomniałam sobie, jak wiele lat temu wujek robił pasztetową. Byłam przy wyrobie wędlin i dał mi wtedy spróbować z ogromnej misy właśnie pasztetową. Byłam taka dumna wtedy. Że próbuję

AZgotuj!