Uwielbiamy wszelkie słodkie kremy na kanapki, placuszki, gofry czy zwykłe wafle. Najczęściej sięgamy po pasty orzechowe w różnych wariantach smakowych. Jednak co wybierać mogą osoby, które nie lubią masła orzechowego a do tego są na diecie wegańskiej? Swoją propozycję pokazuje nam Dr Daktyl, czyli krem daktylowo-kokosowy. Czy wygra z naszym ulubionym masłem orzechowym? Nazwa: Krem(...)bazie daktyli z dodatkiem kokosa. Firma: Papagrin Skład: daktyle pasta* (35,85%), mleko kokosowe* (26,8%), woda, kokos wiórki* (7%) * certyfikowany składnik ekologiczny Masa netto: 200g Wartości odżywcze: 100g/ 225 kcal, tłuszcz – 11,2g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 9,4g, węglowodany – 26,3g w tym cukry – 23,7g, białko – 2,2g, sól – 0,4g Informacje dodatkowe: Produkt może zawierać
Candy PandasPastę możemy użyć na chleb, do faszerowania jajek. Świetnie smakuje też do mięs w formie gęstego sosu. Do przygotowania pasty potrzebujemy: – 1 opakowanie czosnku niedźwiedziego – 1 opakowanie twarożku – sól, pieprz do smaku – opcjonalnie majonez (ja dodałam jedną łyżeczkę) Liście czosnku opłukać, osuszyć i odciąć końcówki. Posiekać, zblendować razem z serkiem i doprawić do smaku. Całość najlepsza
Szybko Tanio Smaczniejakimś kulinarnym wyczynem. To prosta potrawa, dodatek do obiadu, który ma jedną zaletę – w zależności od użytych dodatków smakuje za każdym razem inaczej. Dzisiaj eksperyment z bijącą popularność pastą sezamową, tahiną, w postaci sosu. Muszę przyznać, że taka kombinacja przyjemnie połechtała moje podniebienie – smak sezamu delikatnie komponuje się z orzeźwiającą cytryną, po chwili do głosu dochodzi czosnek(...)twardawa) odcedźcie z wody. W czasie gdy gotuje się marchew przygotujcie sos: w miseczce umieśćcie 2 łyżeczki tahiny i wyciśnijcie sok z cytryny (gdy wymieszacie te składniki powstanie gęsta pasta), dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę mleka roślinnego by całość miała gęstą i aksamitną konsystencję. Odstawcie sos na kilka minut aby składniki mogły się przegryźć. Ugotowaną marchew ułożyć
Szybko Tanio Smaczniejemy od razu! Są przepyszne i nie potrzebują żadnych dodatków! Polecam każdemu! A jeśli nie masz pomysłu na obiad to wypróbuj inne moje dania: 1. Jajka po turecku 2. Pasta jajeczna z łososiem na kanapki 3. Sałatka z awokado i jajkami 4. Jabłka w cieście 5. Pasta rybna z tuńczykiem i sardynkami 6. Czekoladowe gofry 7. Chlebek bananowy z cynamonem
SMYKWKUCHNIBardzo aromatyczna pieczona kaczka z pomarańczami, której smaku nadaje pasta ze skórki pomarańczy, imbiru i czosnku, jaką jest natarty oraz pomarańczowa glazura. Czas: 3 godziny Poziom trudności : Średni Liczba porcji : 2 bardzo duże Kaczka z pomarańczami ma pysznie chrupiącą skórkę. Podczas pieczenia tzeba uważać, żeby jej za bardzo nie przypalić Glazurowana kaczka z pomarańczami to absolutny rarytas. Pieczyste pachnie pomarańczami(...)się ogrzała. Osusz ręcznikiem, natrzyj solą i pieprzem z zewnątrz i od środka. Krok 2 Utrzyj w moździerzu lub miseczce skórkę z pomarańczy z tartym imbirem i czosnkiem. Natrzyj pastą kaczkę od środka. Włóż do kaczki kawałki pomarańczy i zamknij otwór wykałaczkami, albo zaszyj. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw kaczkę piersiami do góry. Piecz przez 30 minut
Niedzielny kucharzNazwałam tak tą zupę ponieważ smak jest delikatny ale również pikantny. Pastę galangal można dostać w klepach z egzotycznymi przyprawami, ale najpewniej przez internet. W Polsce ciągle jest problem z kupnem egzotycznych przypraw. Szkoda To jest oryginalny przepis z kuchni tajlandzkiej. Łączą się tu trzy smaki słodki, kwaśny i ostry. Nam bardzo smakowała. Smakowała nawet moim przyjaciołom którzy bardzo rzadko(...)więc udało mi się ku mojej radości Do garnka wlać wywar, dodać pokrojone w paski mięso. Dodać listki kefir, odcedzone pędy bambusa, kolby kukurydzy, zmiażdżone laski trawy cytrynowej, pastę galangal, zmiażdżone ziarenka pieprzu, sos rybny, przekrojone na pół pieczarki, fasolkę szparagową, chili pokrojoną. Zagotować, doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut. Wlać mleczko kokosowe i sok z cytryny. Sprawdzić smak
Kuchnia PokoleńBardzo aromatyczna kaczka pieczona z pomarańczami, której smaku nadaje pasta ze skórki pomarańczy, imbiru i czosnku, jaką jest natarty oraz pomarańczowa glazura. Czas: 3 godziny Poziom trudności : Średni Liczba porcji : 2 bardzo duże Składniki: Kaczka o wadze 2,1-2,5 kg 3 łyżki soli 2 łyżki pieprzu 1 duża pomarańcza pokrojona na 6 części Otarta skórka z jednej(...)się ogrzała. Osusz ręcznikiem, natrzyj solą i pieprzem z zewnątrz i od środka. Krok 2 Utrzyj w moździerzu lub miseczce skórkę z pomarańczy z tartym imbirem i czosnkiem. Natrzyj pastą kaczkę od środka. Włóż do kaczki kawałki pomarańczy i zamknij otwór wykałaczkami, albo zaszyj. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw kaczkę piersiami do góry. Piecz przez 30 minut
Niedzielny kucharz