pasta - 17303 przepisów (strona:353/1154)

“Jadłonomia po polsku”, Marta Dymek | Recenzja książki 129

bardzo proste, bez zbędnych stylizacji, ale przedstawiają potrawy w apetyczny sposób. Bardzo fajnym dodatkiem są trzy wstążeczki do zaznaczania wybranych receptur. Na początek postanowiłam przetestować 3 przepisy. Wybrałam pastę z wędzonego tofu, która wyszła naprawdę przepyszna i z pewnością będzie się pojawiać u nas często. Na obiad usmażyłam schabowe kalafiorowe. Często jemy pieczone “nuggetsy” z kalafiora, więc wiedziałam(...)których chce się wracać. Tu pojawiają się tradycyjne potrawy z dość nietypowym dla mnie akcentem np. jak dodatek mleka kokosowego do ogórkowej czy barszczu z bobem. Jest tu wiele past do kanapek, a ja często takie zajadam, więc spędzę jeszcze wiele godzin w kuchni z tą książką. Marta udowadnia, że kuchnia polska to nie tylko mięsne potrawy, ale także dania

Mienta blog
CROSTINI Z KOZIM SEREM I POMIDORAMI 138

czasie włożyć kozi ser do miseczki i rozgnieść go widelcem, dodać posiekany szczypiorek, wlać resztę oliwy i dodać dużo świeżo zmielonego pieprzu - ugniść wszystkie składniki widelcem na pastę. Gdy grzanki będą gotowe, posmarować je pastą z koziego sera, na górze położyć po jednym plasterku pomidora i udekorować rukolą lub bazylią. Smacznego :) Crostini z kozim serem i pomidorami

Moja Książka Kucharska
Dorsz w pomidorach z tapenadą 274

się przygotować w mniej niż pół godziny. Możemy podawać go z ryżem, kuskusem czy makaronem. Do dorsza i pomidorów idealnie komponuje się tapenada – czyli po prostu pasta z oliwek. Ja przygotowałam ją w polskiej, uproszczonej wersji bez wymyślnych składników. Jeśli zostanie Wam jej nadmiar to z powodzeniem można wykorzystać ją na grzanki. Do pasty użyłam czarnych, drylowanych oliwek Gallo

Poezja smaku
Makaron z bobem i groszkiem cukrowym 144

talerzu bardzo smakowity. Serdecznie Wam polecam 💚. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na bób: sałatka z bobem i rzodkiewką sałatka z bobem i zielonymi szparagami   pasta z bobu   sałatka z bobem i fasolką szparagową   zielony hummus, pasta z bobu   jajko w koszulce z bobem   razowy makaron z bobem i fasolką   Makaron

Kulinarne przygody Gatity
Śniadaniowe roladki z łososiem MOWI 168

posiekać w drobną kostkę, połączyć z jajkami, dodać posiekany koprem. Doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, wymieszać z jogurtem, kremowym chrzanem  i majonezem aż powstanie gęsta pasta. Na desce ułożyć po dwa plastry łososia MOWI tak aby lekko nachodziły na siebie, ułożyć po porcji pasty i zawinąć delikatnie   w ciasne roladki.  Ułożyć na talerzu lekko

Wanilia i Kardamon
Spaghetti z wędzonym łososiem w kremie 170

zieloną pietruszką i parmezanem i natychmiast podałam. Można całość dosmaczyć pieprzem. Post nie jest postem sponsorowanym, chciałam się tylko z Wami podzielić moim rewelacyjnym odkryciem jakim jest ta pasta . Na pewno nazwę tą pastę kremem do zadań specjalnych! Smacznego…bo makaron jest przepyszny

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik tradycyjny 169

pieczenia Na sernik: 1 kg sera trzykrotnie mielonego (musi być bardzo dobrej jakości ) 200 g masła 4 jajka L 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g cukru 1 łyżeczka pasty waniliowej szczypta soli Na polewę: 150 g mlecznej czekolady 4 łyżki mleka  Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do tego masło i dokładnie przeciekać nożem, dodać pozostałe(...)widelcem dziurki, aby równo rosło. Piec 12 minut, następnie wyciągnąć z piekarnika.  Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło, najlepiej w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem do białości. Dodać pastę waniliową oraz żółtka, ponownie zmiksować, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawać po łyżce sera nadal miksując. Do białek dodać sól i ubić je na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać

Krylowa Kuchnia
Hallo Łódź - gdzie jeść? 170

ścisłym centrum bo na ul. Piotrkowskiej 89. Na podwórkach kamienic możecie właśnie znaleźć takie perełki. Z przyjemnością zjedliśmy tam: 1. Tantanmen - kremowy wywar wieprzowy z dodatkiem pasty sezamowej i ostrego mięsa mielonego. 2. Miso ramen - kremowy wywar wieprzowo-drobiowy z dodatkiem pasty miso i karkówki.  3. Shoyu ramen- klarowny wywar wieprzowo-drobiowy z dodatkiem karkówki i pierski

Niezły Młynek
Serniki na zimno - Ptasie mleczko tuskawka/mango/cytryna - Instagram cz. X 144

sernik (u nas Vitello z Biedronki) - 40g ksylitolu - 6 łyżeczek żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody Warstwa serkowa - 650g sera na sernik - 60g ksylitolu - pół łaski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej - 5 łyżeczek żelatyny + 1/4 gorącej wody Polewa - biała czekolada i truskawki WARSTWA TRUSKAWKOWA 1. Mrożone truskawki podgrzać w garnku i zredukować do uzyskania 350g pulpy. Pulpę zblendować z serem(...)sernik (u nas Vitello z Biedronki) - 40g ksylitolu - 6 łyżeczek żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody Warstwa serkowa - 650g sera na sernik - 60g ksylitolu - pół łaski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej - 5 łyżeczek żelatyny + 1/4 gorącej wody Polewa - 100g pulpy z mango - 50g białej czekolady (u nas bez cukru) WARSTWA MANGO 1. Pulpę z mango zblendować z serem i ksylitolem

Candy Pandas
Bruschetta z pomidorami i bazylią 160

tego, jak lubisz – przed pieczeniem wymieszać z pomidorami i serem lub po upieczeniu posypać bruschettę świeżymi posiekanymi listkami.   Pomysły na przekąski: ** Jajka z łososiem ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Pasta z paluszkami krabowymi ** Ryba w sosie czosnkowym   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 bagietka 2 średnie pomidory 1 kulka mozzarelli (około 125 g) 3 łyżki oliwy z oliwek bazylia sól(...)jasny chleb, bagietkę, ciabattę, bułkę paryską. Gniazdo nasienne z pomidorów wykorzystaj do innego dania, np. leczo , zupy pomidorowej . .   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również… Jajka faszerowane pieczarkami Pastę z paluszkami krabowymi Zapiekankę z cukinią Sałatkę z brokułami i szynką Tosty z opiekacza

Kulinarny S.O.S.
Ravioli z pieczarkami, podgrzybkami i ricottą / Ravioli with mushrooms and ricotta 177

obiad również się polecają! Składniki: (około 36 sztuk) Farsz 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g. pieczarek 50 g. masła 2 łyżki pasty podgrzybkowej Devaldano 250 g. ricotty 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki curry sól, pieprz Ciasto 300 g. mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki soli 4 łyżki(...)czosnek posiekaj drobno. Pieczarki pokrój w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę, usmaż cebulę i czosnek, aż lekko się zrumienią. Dodaj pieczarki i duś aż zmiękną. Dodaj curry, tymianek, pastę podgrzybkową i masło. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 5 minut. Wystudź. Wystudzone pieczarki połącz z ricottą. Z podanych składników zagnieć ciasto. Owiń je folią i odstaw na 1 godzinę

Delicious Place
Bezglutenowe gofry z bobu 235

wcale nie muszą być nudne i tradycyjnie podane. Jeśli nie przepadacie za goframi na słodko to ta wersja jest dla Was. Gofry z bobu możecie podać z wytrawnymi dodatkami: pastą z suszonych pomidorów, sadzonym jajkiem, jajecznicą, czy też użyć ich jako zamiennika chleba i podać z wędliną lub serem. Ja czasem lubię przygotować sobie większą porcję gofrów, zrobić z nich(...)wysmaruj oliwą i chwilę ją rozgrzej. Następnie wykładaj ciasto, aby pokryło całą powierzchnię gofrownicy. Gofry smaż ok. 8 minut. Po usmażeniu podawaj od razu z ulubionymi dodatkami, np. z pastą z suszonych pomidorów lub jajkiem sadzonym. Smacznego Zobacz więcej – przepisy z bobem w roli głównej Artykuł Bezglutenowe gofry z bobu pochodzi z serwisu Z miłością do jedzenia

365 dni dookoła kuchni
Włoska zupa pomidorowo-jarzynowa (Minestrone) / Minestrone Soup 188

fresh spinach, few tbsp of fresh basil or parsley, few tbsp of grated parmesan cheese, seasonings to taste: salt, pepper, oregano, dry basil (optional), thyme, sweet paprika, some cookes pasta or rice to serve with soup Dice the vegetables. Heat a small amount of oil in a pan, add chopped veggies and cook for few minutes (add garlic at last(...)Cover with stock, add tomatoes and tomato paste, simmer, until tender. Add spinach and fresh herbs. Season well. Place some pasta or rice in a bowl, cover with soup. Grate parmesan on top. Enjoy

Lekcje w kuchni
Hummus z bobem 169

młode i świeże. Młody bób gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut. Świetnie smakuje sam, ale można dodawać go do sałatek, zup, makaronów. Doskonale nadaje się do przygotowania past i smarowideł do pieczywa, takich jak hummus, na który przepis znajdziecie poniżej. Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy 200 g ugotowanego i obranego bobu 1 ząbek czosnku 2 łyżki tahiny(...)liści kolendry 3 łyżki oliwy z oliwek ¼ szklanki zimnej wody sól Przygotowanie: Bób gotujemy do miękkości, wystudzony obieramy z łupinek. Bób razem z pozostałymi składnikami miksujemy blenderem do uzyskania pasty o pożądanej konsystencji. W razie potrzeby można dodać nieco więcej wody. Na koniec przyprawiamy do smaku solą. Podajemy skropiony oliwą, posypany natką pietruszki lub kolendry, pestkami granatu i sezamem

Smakowity Blog Kulinarny