pasta - 16803 przepisów (strona:353/1121)

Chorwacja - Ryż z ajwarem (Ajvar Riža) 182

Ajwar to popularna na całych Bałkanach pasta z pieczonej papryki. Prawdopodobnie wywodzi się z Serbii, gdzie kawiorem z papryk zaczęto zastępować ten rybny (z tureckiego havyar). Ajwar najczęściej używany jest jako dodatek do grillowanego mięsa, ale nie można się ograniczać - widziałem już wiele przepisów na makarony czy risotto z dodatkiem tej cudownej pasty. Dzisiaj proponujemy idealny na kwarantannę ryż

Roślinożerni urlopowicze
Jaja faszerowane z szynką 106

proc Pieprz Jajka przekroić na pół, wydrążyć żółtka. Żółtka, kapary, pomidory, bazylię i czosnek posiekać bardzo drobno, wymieszać z parmezanem. Dodać majonez i śmietanę, wymieszać, aż powstanie gładka pasta. Doprawić pieprzem do smaku. Pastę włożyć w otwory w jajkach Dziękuję, że tutaj jesteś!  Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu. Nie zostawiaj w komentarzach

Słodki Zakątek
Pasta z czerwonej fasoli z mozzarellą 167

Pożywna i aromatyczna pasta z czerwonej fasoli dobrze doprawiona czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami.… Czytaj dalej Pasta z czerwonej fasoli z mozzarellą

Pij soki wyciskane
KANAPKA Z AWOKADO I JAJKIEM W KOSZULCE 191

Chrupiące grzanki z delikatną i pyszną pastą z awokado oraz  jajkiem gotowanym w wodzie bez skorupki. Dla zaostrzenia smaku, oprószone płatkami chili. Tylko tyle i aż tyle. Takie kanapeczki będą idealne na weekendowe zdrowe śniadanko lub elegancką, pyszną kolację. Pamiętajcie, że awokado użyte do tego przepisu powinno być miękkie i dojrzałe, takie które z łatwością da się rozgnieść widelcem(...)cytryny. Kromki chleba smarujemy z obu stron oliwą i opiekamy na suchej patelni, po około 2 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Na każdej kromce kładziemy grubą warstwę pasty z awokado i ciepłe jajko w koszulce.  Oprószamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy płatkami chili, jeśli używamy

cool and minty
Curry z batatami i szpinakiem 65

wypróbować. Dzisiaj jednak skupimy się na curry ze słodkich ziemniaków, czyli z batatów. Jakie jest curry z batatami i szpinakiem? Dla mnie jest połączeniem smaków o których wcześniej wspomniałem. Pasta czerwona curry nadaje pikanterii, natomiast mleczko kokosowe, masło orzechowe i bataty równoważą smak oraz nadają delikatnego akcentu. Uwielbiam to połączenie, tę symfonię smaków. Czy pasta czerwona curry jest konieczna

Blendman
Jak ugotować czerwoną soczewicę? 149

ugotować. Gotuj soczewicę w nieosolonej wodzie! Posól po ugotowaniu. Pamiętaj, żeby zawsze przed wrzuceniem czerwonej soczewicy do garnka, porządnie ją przepłukać pod bierzącą wodą. Jak ugotować czerwoną soczewicę do pasty i pasztetu? To zadanie jest naprostsze! Gotuj soczewicę w dużej ilości nieosolonej wody (tak jak makaron lub ryż). Ważne, żeby soczewica nie była twarda, ale jeśli ją rozgotujesz(...)będą to piekne i duże perełki, czy tzw. „połóweczki”, które potrzebują mniej czasu. Do czego możesz wykorzystać czerwoną soczewicę? Sprawdź koniecznie mój ulubiony dahl z czerwoną soczewicą , pastę z czerwoną soczewicą oraz placki z czerwonej soczewicy . Gdzie najtaniej kupisz czerwoną soczewicę? KLIKNIJ i sprawdź. Jak Ci się podoba

Blendman
Gołąbki bez zawijania 94

ryżu 1/2 szklanki kaszy manny sól pieprz olej do smażenia Na sos: 200 g koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pasty z papryczek chilli (można zastąpić chilli w proszku) sól pieprz zioła prowansalskie 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżeczki mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  Ryż ugotować(...)kotleciki i smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Sos. Cebulkę i czosnek obrać , posiekać i zeszklić, następnie zalać bulionem. Do bulionu dodać koncentrat, pastę z chilli i przyprawy, gotować ok 10 minut. Mąkę rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody, dodać do sosu i gotować, aż sos zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia dodać natkę pietruszki

Krylowa Kuchnia
Zielone spaghetti w sosie sezamowym 83

najlepiej spaghetti) 1 mała kapusta pak choi 1/3 brokuła 300 g groszku cukrowego 1 łyżka oleju 1/2 cebuli 3 łyżki (45 g) orzechów ziemnych do posypania Sos: 50 g pasty sezamowej (4 łyżki) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka soku z limonki 1-2 łyżeczki startego imbiru 1 ząbek czosnku opcjonalnie trochę wody dla rzadszej konsystencji(...)sól, pieprz Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente. W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki, tahini (pasta sezamowa), syrop klonowy, starty imbir (1-2 łyżeczki), przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Możesz dodać trochę wody dla rzadszej konsystencji. Pokrój zielone warzywa na mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną cebulę, chwilę podsmażaj. Dodaj resztę warzyw (z kapusty

Powiedz dietom nie
Hummus w 2 smakach 80

łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżka oleju sezamowego (lub oliwy jeśli nie macie oleju sezamowego) 5 łyżek pasty sezamowej (1 szkl sezamu – prażymy na patelni, studzimy, przekładamy do pojemnika, lub miksera rozdrabniającego – blendujemy, dodajemy 3 łyżki oliwy) sól, pieprz Wszystkie powyższe składniki miksujemy w blenderze. Podajemy pastę

MojaQchnia.pl
Hummus paprykowy 106

też ledwo to przeżył ;-) Wykończyło mnie to wieczne przekładanie masy, ale w nagrodę mam duuużo hummusu. Poniżej podaję przepis na standardową ilość. SKŁADNIKI 200 g ciecierzycy 3-4 łyżki pasty tahini 2 duże czerwone papryki 1 mały por 3 ząbki czosnku olej rzepakowy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, mielony kminek, słodka papryka, chili WYKONANIE Ciecierzycę namoczyć przez całą(...)wlać 2-3 łyżki oleju i smażyć na średnim ogniu. Po jakimś czasie wlać nieco wody z gotowania ciecierzycy, nałożyć pokrywę i dusić do miękkości. Zostawić do ostudzenia. Ciecierzycę, pastę z tahini, papryki z porem i czosnkiem umieścić w misie blendera. Dodać sok z cytryny, łyżeczkę soli, pół łyżeczki kminku, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki chili. Całość zmiksować

Passions hobbies life
6 prostych przepisów na dania z zapasów 380

mogą „poleżeć” w lodówce. Zaplanowałam m.in.: kapustę z grochem (świetnie nadaje się do zapakowania w słoiki), pulpety wołowe, zupę pomidorową, kurczaka pieczonego na ryżu z warzywami czy pastę z białej fasoli. Jeśli potrzebujecie przepisów z użyciem RYŻU , MAKARONU czy KASZY to również na blogu mam ich bardzo dużo (każdy dział jest podlinkowany). Oto 6 prostych przepisów na dania(...)zapasów: KOTLETY Z KALAFIORA   KOTLETY KALAFIOROWO-RYŻOWE   PASTA Z BIAŁEJ FASOLI   KASZA BULGUR Z WARZYWAMI   ZUPA-KREM Z ZIEMNIAKÓW   MAKARONOWA PATELNIA Artykuł 6 prostych przepisów na dania z zapasów pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Pieczony boczek Boryny, świetny na kanapki 118

przecinamy na dwie połowy, kawałki, dowolnie jak lubisz i jak jest Ci wygodniej. W misce mieszamy wytrwale wszystkie składniki z listy „marynata”, do czasu aż powstanie gęsta pasta. Tą pastą natrzyj boczek z każdej strony, grubą warstwą mocno wmasowując marynatę w mięso. Owiń ciasno folią aluminiową i wstaw do lodówki na dwa dni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Ogrodnik w podróży
Dodatki do kanapek 161

propos: Pomysł na rozgrzewające zupy z cebulą w roli głównej: Zupa  cebulowa ; Zupa cebulowa na czerwonym  winie ; Zupa krem cebulowo imbirowa z  curry Pasta z tuńczyka: 1 puszka tuńczyka  2 szalotki 2 jajka kilka gałązek koperku 1 garść posiekanego szczypiorku 1 łyżka creme fraiche epaisse ou legere (gęsta śmietana albo jogurt grecki) sól(...)morska i pieprz do smaku Przełożyć do miski tuńczyka, dodać posiekany koper, szczypior, szalotkę, ugotowane na pół twardo jajka, creme fraiche (doda delikatności oraz puszystości paście) przyprawić solą i pieprzem, całość zmiksować. Kremowy dodatek do chleba z białego sera (zwiastun nadchodzącej wiosny): 1 opakowanie serka białego około 200 g 1/2 świeżego ogórka kilka gałązek koperku 1 garść posiekanego drobnego

Wino Francja Kuchnia