Uwielbiam, śniadaniowo, wszelakiego rodzaju pasty. Robi się je w sumie przyjemnie, smakują najczęściej całkiem bardzo świetnie. Do tego trzeba tylko skoczyć po świeże buły do piekarni i naprawdę nic więcej nie potrzeba (no może poza herbatą z miodem i cytryną). Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 50 g sera feta 1 mała czerwona(...)wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do tego odsączonego tuńczyka, pokrojone w drobną kostkę cebulę i fetę, poszatkowaną natkę, jogurt, majonez, sól i pierz. Wszystko dokładnie mieszamy. Artykuł Pasta z tuńczyka, jajek i fety pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovydzięki nim, mam jeszcze większą ochotę na zrezygnowanie z mięsa całkowicie. Co do menu… Na początku wymyśliłam wegańskie leczo. Leczo finalnie ugotowało się na śmierć i skończyło jako pasta do pieczywa. I tak oto powstał pomysł na kolację z ciepłym pieczywem i trzema pastami do niego. Jedną z nich była fava – grecki „hummus” z grochu. Przepyszna
KardamonovyPrzy okazji ostatniego spotkania z weganami, zrobiłam na kolację m.in. hummus z grochu . Dla urozmaicenia powstała także pyszna pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Nie spodziewałam się tak fajnego efektu. Na pewno będę kombinować z innymi dodatkami. W ogóle, tak a propos słonecznika, dziś zrobiłam chałwę z niego. Przepis wrzucę za parę dni, o ile okaże się zjadliwa. Póki co, zjadliwa(...)kuchennego. Dodajemy do niego pomidory, cebulę, czosnek i liście bazylii, miksujemy na nie do końca gładki krem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovycukru pudru Składniki na masę serową: 1 kg sera dwukrotnie mielonego (tłustego lub półtłustego) lub z wiaderka 6 jajek ¾ szklanki drobnego cukru 160 g 1 laska wanilii lub łyżeczka pasty waniliowej 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (łącznie 80 g) lub 70 g mąki ziemniaczanej ¾ szklanki oleju lub 170 g rozpuszczonego masła 1 szklanka mleka szklanka(...)się zrumieni. Odstawiamy do wystudzenia. Sernik: Żółtka razem z cukrem miksujemy na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając łyżka po łyżce dodajemy twaróg. Dodajemy wanilię lub pastę. Następnie wsypujemy proszek budyniowy lub mąkę ziemniaczaną. Miksujemy, aż składniki się połączą. Następnie cienką stróżką dolewamy olej lub masło (ja dodałam masło) cały czas miksując. Kiedy dodamy cały olej, dolewamy mleko miksując
To co lubię - gotuję i polecamPasja 6. Rolmopsy z ogórkiem i marchewką przepis na: Pieprzyć z Fantazją 7. Grzanki z gruszką, z serem pleśniowym i orzechami przepis na: Podróż w Kulinaria 8. Jajka faszerowane pastą z tuńczyka przepis na: Mydło i Powidło 9. Koreczki z pomidorków koktajlowych i mozzarelli przepis na: Życiowe Pasje 10. Zapiekanki „kominy” z bagietki przepis na: Kuchnia na Wypasie 11. Mini(...)krakersach przepis na: Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki 12. Koreczki z ogórka i z wędzonym łososiem przepis na: Zdrowy Styl Joanny 13. Roladki z sera i kiełbasy nadziewane pastą jajeczną przepis na: Ja Jem 14. Ogórki z twarożkiem przepis na: Moje Małe Kulinaria (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł 14 pomysłów na przekąski na świąteczny stół pochodzi z serwisu Babskie Porady
BabskiePorady.pl - PrzepisyŚledzie z suszonymi owocami - świąteczne śledzie tutti frutti Śledzie z suszonymi owocami to kolejna śledziowa wariacja - idealne połączenie smaków słodkich, słonych i kwaśnych. Wytrawne, świąteczne śledzie
KorniszonkiŚledzie z żurawiną i cebulą Śledzie to zadziwiająco pyszne ryby, które można przygotować na sto sposobów. Szczególnie te solone dają prawdziwe pole do kulinarnego popisu
KorniszonkiGolonka pieczona w glazurze z wędzoną papryka pimenton Golonka pieczona w glazurze z papryką pimenton to golonka w wersji de lux. Delikatne mięso, cudowny tłuszczyk, aromat
KorniszonkiSałatka z bakłażana, to tradycyjne danie rumuńskie, podawane w każdej restauracji jak i w domach. Dla wyjaśnienia patrząc na sałatkę z bakłażana, można odnieś wrażenie, że to bardziej pasta lub dip. Oczywiście jest w tym dużo prawdy, ale musisz wiedzieć, że w Rumunii sałatką nazywa się, takie właśnie pasty i na przykład warzywa grillowane z mięsem. Sałatka
RafalCookBadridżani to gruzińskie roladki z bakłażana pastą orzechową – ja proponuję Wam dzisiaj ich błyskawiczną, uproszczoną wersję. Zgrillowanego bakłażana wypchałam kremowym serkiem Tartare Orzechowa Aleja, który świetnie zastępuje orzechową pastę – do tego suszone pomidory na przełamanie smaku. Posypane granatem i pietruszką będą idealne na Read More Artykuł Roladki z bakłażana z orzechowym serkiem Tartare pochodzi z serwisu
Flymetothespoonbardzo smaczny. Przygotowanie w wolnowarze zajmuje jeszcze mniej czasu niż w wersji tradycyjnej, nie wymaga bowiem naszego nadzoru. Do wolnowaru możesz też dodać drobno pokrojoną papryczkę chili, albo łyżkę pasty paprykowej np. tureckiej pasty biber salcasi. Proporcje są dostosowane do wolnowarów Crock-Pot o pojemności od 3,5 do 4,7 litra. 1. Pokrój wszystkie warzywa w dużą kostkę
Cztery Fajeryprzepis na naszą ukochaną czorbę z czerwonej soczewicy. Składniki (4 porcje): - 3 łyżki oliwy - 1 cebula - 2 małe ziemniaki - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej (dostępna w większych supermarketach, ewentualnie 1 łyżka papryki w proszku) - 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) - 1 łyżeczka kurkumy - 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry - sól, pieprz(...)wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy kolejne 5-6 minut. 2) Dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i dokładnie mieszamy. Wrzucamy ciecierzycę i przyprawiamy kurkumą, kolendrą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, wlewamy wodę i gotujemy około 15-20 minut. 3) Do garnka wrzucamy makaron, suszoną
Roślinożerni urlopowiczeKurczak po tajsku z pysznym sosem orzechowym który sama zrobiłam.Podany na kolorowej i pysznej sałacie. kurczak marynata: 1 pierś z kurczaka 2 łyżeczki pasty curry czerwonej 40 ml mleczka kokosowego 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sezamu czarnego sałatka: 2 sałaty rzymskie 1 mango 1/2 papryczki(...)sojowego ciemnego 1 łyżka soku z cytryny 50 ml mleczka kokosowego natka pietruszki Kurczak marynata: Pierś z kurczaka kroję na cienkie paski. Przekładam do miski, dodaję mleczko kokosowe, pastę curry,olej, sos sojowy, czosnek drobno posiekany i całość mieszam dokładnie. Odstawiam na noc do lodówki żeby mięso przeszło marynatą. Na drugi dzień nadziewam na patyczki do szaszłyków paski
wesoła kuchnia