dyni Hokkaido 10 dag czerwonej soczewicy 1 szklanka mleka kokosowego 1 cebula 1 ł pełna łyżka masła ghee 1 łyżeczka indyjskiego curry lub 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Sól do smaku ¼ świeżej papryczki chili Dodatkowo: Ryż basmati Przygotowanie: Marchewkę oskrobać , umyć pokroić w kostkę, tak samo wydrążoną z nasion dynię Hokkaido(...)przy tej odmianie jest mięciutka. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W szerokim rondelku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić cebulę i zeszklić do momentu aż będzie złocista, wsypać curry lub dodać pastę , chwilę smażyć, dodać pokrojone warzywa ,wsypać suchą czerwoną soczewicę zalać szklanką wody i gotować 5 minut, po tym czasie wlać mleczko kokosowe, doprawić do smaku solą , dodać papryczkę chili
Wanilia i Kardamonziemne – 70g – Dymka – Kiełki fasoli mung – garść / lub kiełki STIR FRY / – Limonka – Sos sojowy ciemny – 1 łyżka – Sos rybny – 3 łyżki – Cukier trzcinowy – 1 łyżka – Sos Teriyaki – 1 łyżka – Pasta TOM YUM – 1 łyżeczka – Oliwa – 2 łyżki + 2 łyżki do prażenia orzeszków PRZYGOTOWANIE: Z sosu sojowego, rybnego, Teriyaki, cukru trzcinowego, pasty TOM YUM oraz soku z połowy limonki stwórz
globuskulinarnyprzygotowywać resztę curry – na patelnie wlewamy łyżkę oleju, przeciskamy na nią ząbki czosnku i dopiero wtedy stawiamy na ogniu – smażymy czosnek przez 2 minuty. Do czosnku dodajemy pastę curry i smażymy cały czas mieszając przez minutę. Dodajemy pomidory, dokładnie rozprowadzamy w nich pastę curry, dorzucamy cieciorkę, zmniejszamy ogień na mały i pozwalamy się dusić wszystkim składnikom przez około
Smaczna Stronapieprz, olej. Będziesz potrzebować też patyczki do szaszłyków. Jak zrobić szaszłyki z kurczaka i warzyw? Czosnek drobno posiekaj, następnie rozetrzyj z odrobiną soli za pomocą noża lub widelca na pastę. Przełóż do miski, wlej około 3 łyżek oleju. Mięso pokrój w dość duże kawałki, przełóż do miski, dodaj sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania na kilka godzin(...)warzywa nabijaj naprzemiennie na patyczki. Piecz piecz 40-50 minut w temp. 200 stopni – aż szaszłyki się zarumienią. Rada: szaszłyki podaliśmy z kaszą bulgur oraz jogurtem zmieszanym z pastą z ostrych papryczek. Mamy też inne przepisy na pyszne szaszłyki: Szaszłyki z piekarnika. Prawdziwa mięsna uczta w domu. PRZEPIS Nawlekane szaszłyki z kurczaka. Super przekąska na imprezę. PRZEPIS Szaszłyki bamberskie
Kulinarna Polskanietypowa nazwa? O tym poniżej. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Makaron ladacznicy Spaghetti alla puttanesca to danie, które narodziło się w połowie XX wieku w Neapolu. Wtedy było znane jako pasta alla marinara , czyli makaron marynarski. Obecna nazwa pojawiła się po II wojnie światowej. Są dwie teorie jej powstania. Pierwsza, zdecydowanie bardziej barwna, głosi, że było to danie przyrządzane przez prostytutki(...)makaron z tym, co miał jeszcze w kuchni, czyli z pomidorami, oliwkami i kaparami. Niedługo po tym zdarzeniu Petti dodał to danie do menu w Rancio Fellone pod nazwą pasta alla puttanesca. Sugo alla puttanesca, czyli róże warianty jednego makaronu Sugo alla puttanesca to nazwa samego sosu. W zależności od regionu, przygotowuje się go w nieco inny sposób. W oryginalnej
Na-talerzu.plroztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na słoty kolor. Smocze porady: Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego . https://www.bardzogrubysmok.pl/krokiety-z-jajkiem-i-szczypiorkiem/ Smażenie naleśników Składniki na pastę jajeczną ze szczypiorkiem Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Wszystkie składniki na krokiety z jajkiem Zawijanie pasrty jajecznej w naleśnikach Składanie naleśników w „kopertki” Zawinięte krokiety przed obtoczeniem w jajku
Bardzo Gruby Smokskóry i kości ( oryginalnie w przepisie podwójny filet z kurczaka) Mały jogurt naturalny Kilka pomidorków koktajlowych Papryka czerwona Czerwona lub żółta cebulka U mnie dodatkowo kilka pieczarek 70g pasty Tikka Masala – medium Dodatkowo - Patak's Słodkie Mango Chutney ryż, kasza jaglana lub domowy chlebek naan Przygotowanie: Patyczki do szaszłyków wcześniej namoczyć aby podczas grillowania się nie spaliły. Pastę Tikka
W garach u Gosiprzygotować sernik idealny ? Składniki na tortownicę 25 cm: 1 kg serka u mnie speisequark magerstufe (może być serek z wiaderka, kanapkowy lub trwaróg mielony) 1 szklanka cukru * 1 łyżka pasty waniliowej lub 16 g cukru wanilinowego 6 dużych jajek ( miałam tym razem 3 z podwójnym żółtkiem) 200 g śmietany kremówki 30 % szczypta soli 1/3 szklanki mąki pszennej* * Szklanka(...)wykładamy papierem do pieczenia, aby boki papieru wystawały kilka cm do góry ponad formę. Do misy miksera wkładamy serek i cukier, dokładnie ucieramy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy pastę waniliową, całe jajka i sól. Ucieramy do otrzymania gładkiej masy serowej. Wlewamy śmietanę kremówkę i miksujemy do połączenia. Na końcu do masy serowej przesiewamy mąkę pszenną i miksujemy aż składniki się połączą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędużych ciastek (średnica ok 10 cm) 320 g mąki pszennej 200 g masła orzechowego naturalnego (bez żadnych dodatków) 160 g masła 220 g cukru 2 jajka L 1 łyżka pasty waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g mlecznej czekolady (jeżeli wolisz mniej słodkie ciastka dodaj gorzką) Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, następnie dodać do tego masło(...)masło orzechowe (i jedno i drugie masło powinno być w temperaturze pokojowej), jajka, pastę waniliową i cukier. Ciasto wyrobić mikserem , lub ręcznie, ma być dość miękkie i dużo rzadsze niż klasyczne kruche ciasto. Czekoladę posiekać i za pomocą łyżki wmieszać w ciasto. Ciasto wyłożyć łyżką na folię spożywczą. Nakładać łyżkami po kolei dług pasek ciasta, zawinąć je w folię
Krylowa KuchniaNaszła mnie ochota na pastę do chleba, tym razem twarogowa z papryką. Zawsze lubię mieć w domu zapas papryki. Ma dużo witaminy C, dlatego jem jej, dość dużo :) Zawiera też inne witaminy, jak np. E, prowitaminę A, oraz witaminy z grupy B. Mówię o papryce czerwonej, bo taką lubię najbardziej. Wracając do pasty, to też bardzo
Agusiowe smakołykiPyszna kanapka z pastą z awokado. Składniki (na jedną kanapkę): 1/2 awokado 2 kromki dowolnego pieczywa 1 ząbek czosnku 1 plasterek szynki 2 plasterki sera żółtego sok z cytryny 2-3 plasterki pomidora oliwa z oliwek Sposób wykonania: 1. Awokado przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i odrobinę soku z cytryny. 2. Na obie(...)kromki wyłożyć po plasterku sera żółtego i po połowie pasty z awokado. Następnie wykładamy po połowie plasterka szynki i na jedną kromkę plasterki pomidora. Całość składamy w jedną kanapkę. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Przekładamy ostrożnie kanapkę i rumienimy z obu stron. Podczas smażenia lekko dociskamy kanapkę do patelni, by ładnie się przyrumieniła. Po usmażeniu kroimy
Kuchnia domowa Ani