pomarańczową polewę – istna bomba smakowa. Składniki (na około 20 pierogów): szklanka mąki 100ml ciepłej wody szczypta soli Na farsz: 500g chudego twarogu 1 żółtko 4 łyżki cukru łyżeczka pasty waniliowej Na polewę: 2 łyżki masła 3 łyżki cukru sok z połowy pomarańczy skórka z połowy pomarańczy Zaczynamy od zrobienia farszu – twaróg z cukrem, jajkiem i pastą waniliową
Smaczna StronaKrokiety orzechowe Uwielbiam krokiety orzechowe za ich intensywny, gorzkawy smak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby - smażonego karpia
KorniszonkiKotleciki grzybowe z suszonych prawdziwków Kotleciki z suszonych grzybów oraz panierowane kapelusze prawdziwków robiła moja św. pamięci Babcia. Na wiele lat grzybowe kotleciki zniknęły z naszego
KorniszonkiPiernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową Prawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik , pełen
KorniszonkiPierniki z witrażem z landrynek Pierniczki z okienkiem wypełnionym witrażem z landrynek to piękna i pyszna ozdoba świąteczna. Ich wykonanie jest banalnie proste, a efekt końcowy
KorniszonkiKruche ciastka z pieczątką Ciastka z pieczątką lub ciastka ze stempelkiem są uroczym i pysznym dopełnieniem nie tylko świątecznych posiłków. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, szczególnie
KorniszonkiCzasami zastanawiam się, co zrobić na kolację, aby nie były to tradycyjne kanapki z wędliną lub serem. Dlatego lubię przygotowywać różne pasty jajeczne, do moich ulubionych należy ta z awokado ( przepis ), a dzisiaj dołączyła do niej pasta z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 mała puszka tuńczyka w zalewie 2 ugotowane jajka 2 małe ogórki kiszone
Danka Pichcipewnego czasu pasty jajeczne pojawiają się w moim domu bardzo często. Można je robić z różnych składników. Wszystko zależy od tego na co mamy ochotę i co znajdziemy w lodówce. Wystarczy 15-20 minut, aby przygotować pyszną kolację lub śniadanie. Dzisiaj mam dla was przepis na pastę jajeczną z żółtym serem i rzodkiewką, która na pewno zasmakuje waszej rodzince! (adsbygoogle
Danka PichciWigilijne śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Śledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na
KorniszonkiPierniczki z mąki żytniej . Przedwojenny przepis na żytnie pierniki bez tłuszczu, jajek i cukru Dziś polecam przedwojenny przepis na fit pierniczki z mąki żytniej . Po pierwsze
Korniszonkipiekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 30 minut. Odkrawamy „piętki” i kroimy bochen na plastry o grubości ok. 2 cm. Yorkshire pudding, serwowany z chrupiącym bekonem, pasztetem, pastami warzywnymi Składniki: Mleko – 1 szklanka Mąka pszenna – 1 szklanka Jajka – 8 sztuk Sól Olej – szklanka Dodatki: Wysmażone plastry boczku surowego wędzonego Sokołów Pasztet Sokołów Naturrino Pasty warzywne i hummusy Z Gruntu
Obiad gotowyprzepis musi być nieco odjechany. Wpadłam na pomysł, aby do pizzy dodać coś, co będzie przypominało smolistą, czarną maź BT, ale aby nadal pasowało do niej smakowo. Tapenada, czyli pasta z czarnych oliwek świetnie się do tego nadała, ale wiadomo, nie mogłam się powstrzymać, aby zmienić jej podstawową recepturę i dodałam tam jeszcze zmielonego czarnego sezamu. Wyszło… jak w grze(...)robota kuchennego lub blendera dodaj letni sezam. Miksuj pulsacyjnie do uzyskania mokrego piasku. Następnie dodaj garść oliwek, miód, rozgnieciony czosnek, oraz sos sojowy i ponownie zmiksuj do uzyskania jednolitej pasty. Pod koniec dopraw pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku. W razie potrzeby dodaj więcej jakiegoś składnika (np. oliwek lub soli), żeby dopasować smak i konsystencję tapenady do swoich upodobań
Nerds Kitchen