pasta - 17303 przepisów (strona:369/1154)

Japońskie bułeczki Hokkaido / Japanese Hokkaido Rolls 84

uploaded Bułeczki japońskie Hokkaido smakują tak wyjątkowo dzięki sekretnej japońskiej metodzie tangzhong. To tak naprawdę mieszanka połączonych i zagotowanych składników: mąki, mleka i wody. Zdumiewające, że tak powstała pasta nadaje bułeczkom ich charakterystyczną puszystość i lekkość - to również dzięki niej nasze japońskie, mleczne bułeczki maślane pozostają tak długo świeże. Myślę, że zdecydowanie warto zaadaptować tę metodę do innych wypieków(...)mlekiem do konsystencji pasty/zasmażki - jak na filmie (ważne, by cały czas mieszać). Wystudzić. Drożdże połączyć z cukrem i mlekiem, odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z wystudzoną pastą i  pozostałymi składnikami ciasta oprócz tłuszczu. Zagniatać około 15 minut, pod koniec stopniowo dodając roztopione masło. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu podzielić

Lekcje w kuchni
Hummus z dynią 79

również wyjdzie bardzo smaczny, ale delikatniejszy. Nie wiesz jak upiec dynię? Sprawdź mój wpis -> TUTAJ Po więcej przepisów na hummusy odsyłam do mojej książki pt. “ Hummusy i pasty ” 😄 Artykuł Hummus z dynią pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Najlepszy sernik z wiśniami i czekoladą 173

cukru pudru 2 cukier waniliowy 150 g posiekanego masła 1 jajko Masa serowa: 1 kg sera sernikowego z wiaderka 250 g twarogu śmietankowego w kostce 8 jajek 1 łyżka pasty waniliowej szczypta soli 1 ½ szklanki cukru 2 budynie waniliowe po 40 g Galaretka wiśniowa: 750 g kompotu wiśniowego w słoiku, w tym było 400 ml kompotu wiśniowego 1 galaretka krystaliczna(...)studzimy. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem dodajemy stopniowo 1 szklankę cukru i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru i pastą waniliową na jasną masę, dodajemy ser wiaderka oraz twaróg z kostki, wsypujemy sypki budyń, mieszamy. Miksujemy krótko tyko do połączenia składników. Na końcu dodajemy do masy serowej ubite białka, mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Hummus z dynią 85

również wyjdzie bardzo smaczny, ale delikatniejszy. Nie wiesz jak upiec dynię? Sprawdź mój wpis -> TUTAJ Po więcej przepisów na hummusy odsyłam do mojej książki pt. „ Hummusy i pasty

Blendman
Potrawy wielkanocne 101

zaskoczycie nim gości, ale tym razem tylko domowników. Pamiętajmy jednak, że domownicy są dla nas najważniejsi i to teraz powinniśmy to własnie dostrzec. Podam Wam przepis na doskonałą pastę jajeczną, którą zawsze nadziewam jajka, a w przepisie na Yorkshire pudding pasta jajeczna prezentuje się ona równie pysznie jak w przekrojonych na połówki jajkach. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Przepyszna, urokliwa

MamaOskarka
Indyk – czy warto jeść? Warsztaty kulinarne z indykiem w roli głównej 77

Zaparzana pierś z indyka w sosie mango-curry z groszkiem cukrowym i smażonym ryżem Składniki: pierś z indyka 200g Włoszczyzna Ryż paraboliczny 100g Masło 150g Cukier brązowy 20g Żółta pasta curry 20g Mleko kokosowe 100ml Świeże lub mrożone liście limonki 3 szt Limonka 2 sztuki Pulpa mango 50g Groszek cukrowy świeży lub mrożony 150g 2 jajka Olej kokosowy Świeża kolendra(...)wyłącz źródło ciepła. Pozostaw do ostygnięcia. Odlej szklankę wywaru i ugotuj na niej ryż paraboliczny. Pozostaw do ostygnięcia Sos mango-curry: w rondlu przygotuj karmel i rozprowadź w nim pastę curry. Następnie wlej mleko kokosowe oraz pół szklanki wywaru z indyka, dodaj liście limonki i powoli gotuj. Gdy sos zacznie gęstnieć dodaj pulpę mango oraz skórkę i sok z limonki

Czynniki pierwsze
Jajka faszerowane szynką 80

stole świątecznym. Jedni lubią je na miękko, inni na twardo, jedni z majonezem, inni z ćwikłą. Tak więc sposobów na podanie jajek jest wiele. Jajka można też faszerować różnymi pastami. U mnie jest to pasta z szynką. Przygotowanie ich zajmie wam dosłownie kilka minut, a zostaną zjedzone z apetytem. Pomimo iż jajka zajadamy przez cały rok to te w okresie

Danka Pichci
Spaghetti z sosem porowym (Spaghetti alla crema di porri) 112

czasu. Do sosu wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy. Spaghetti przekładamy na talerze, oprószamy startym parmezanem i czarnym pieprzem. **** PREPARAZIONE Come prima cosa in una pentola cuocete la pasta in abbondante acqua bollente.  Nel frattempo pulite i porri, lavateli, asciugateli,  poi tagliateli a fettine.   In una padella riscaldate 2-3 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate(...)sale e di pepe. A questo punto versate la panna e cuocete il tutto per circa 2-3 minuti, mescolando di tanto in tanto. Dopodiché aggiungete la pasta precedentemente scolata e amalgamate bene tutti gli ingredienti. Servite gli spaghetti con crema di porri, infine cospargete con il parmigiano grattugiato e il pepe nero macinato. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Różowe jajka z ziołowym serkiem 101

delikatny różowawy kolor. Jajka podałam z dodatkiem ziołowego serka z koperkiem. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na jajka: Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym Jajka faszerowane pastą szpinakową Marmurkowe chińskie jajka Faszerowane jajka z musztardą Jajka faszerowane pastą z makreli Faszerowane jajka z pieczarkami Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane z łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka

Kulinarne przygody Gatity
Fioletowe jajka (marynowane w czerwonej kapuście) 142

stole. Można je jeść z odrobiną majonezu, sosem tatarskim lub chrzanowym. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na jajka: Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym Jajka faszerowane pastą szpinakową Marmurkowe chińskie jajka Faszerowane jajka z musztardą Jajka faszerowane pastą z makreli Faszerowane jajka z pieczarkami Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane z łososiem   Jajka faszerowane z szynką

Kulinarne przygody Gatity
Falafel czyli wegański kebab. Przepis na smażone klopsiki z ciecierzycy 162

swoją sławę. Są po prostu pyszne. Przepis na falafel Składniki: 300 gramów suszonej ciecierzycy (w żadnym wypadku nie ze słoika czy z puszki), średnia cebula, 2 ząbki czosnku, łyżeczka pasty tahini, kopiasta łyżeczka mielonego kuminu, pęczek natki pietruszki, ostra papryka w proszku według upodobań, płaska łyżeczka sody oczyszczonej, sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić falafel? Falafel zawsze robimy(...)mamy, można użyć blendera, choć będzie to dość pracochłonne. Najlepiej miksować ziarna porcjami, jeśli masa wychodzi zbyt zbita, można dodać odrobinę wody. Gotową masę dopraw wszystkimi przyprawami, dodaj też pastę tahini i sodę, dokładnie wymieszaj. Dłońmi odrywaj kawałki, formuj małe kuleczki (można je nieco spłaszczyć). Większość przepisów każe smażyć falafele na mocno rozgrzanym oleju zaledwie przez 3 minuty. Według

Kulinarna Polska
Przepis na domowe drożdże 78

piwny zapach, ale w przypadku pieczywa nie powinno to przeszkadzać. Taka ilość powinna wystarczyć na przygotowanie ciasta chlebowego z 1 kilograma mąki. Moim zdaniem zamiast piwa można dodać łyżeczkę pasty Vegamite lub Marmite jeśli macie ją w domu. Opisałam już wcześniej na blogu co to jest Vegamite i Marmite.  Mam nadzieję, że przyda Wam się ten przepis. Tutaj znajdziecie(...)łyżeczki jasnego niepasteryzowanego piwa Przepis na domowe drożdże 1. Ziemniaki kroimy na małe kawałki, gotujemy do miękkości i blendujemy na papką z 1 łyżeczką cukru. 2. Do powstałej pasty dodajemy 2 łyżeczki niepasteryzowanego piwa i ponownie mieszamy 3. Przekładamy masę do słoika, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.   Drożdże będą gotowe po kilku dniach Przepis pochodzi ze strony

Cztery Fajery
Kapusta zapiekana z kaszą i boczniakami 90

ugotowanej kaszy gryczanej (użyłam nieprażonej) 250 g boczniaków ok 100 g  - 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 100 g ostrej chorizo, pokrojonej w półplasterki 2 łyżki pasty pomidorowej - opcjonalnie 200 g krojonych pomidorów z puszki (1/2 puszki) 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka posiekanego koperku sól , pieprz ostra papryka ( dałam w płatkach) - do smaku olej lub masło(...)olej. Smażyć na niewielkim ogniu aż grzyby zmiękną - ok 5-6 minut. Dodać plasterki chorizo, smażyć chwilę, mieszając. Chorizo powinno się trochę wytopić ale nie zrumieniać.  Dodać pomidorową pastę, wymieszać i  smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Do boczniaków dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, ugotowaną kaszę, pomidory z puszki (1/2 puszki), koperek. Wymieszać delikatnie, doprawić

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania