łyżek oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka listków tymianku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej 2 szkl. słonego wywaru warzywnego sól, pieprz Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Smaż na dużym ogniu aż papryka(...)wlej pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym. Dodaj listki świeżego tymianku. Przykryj garnek i gotuj na malutkiej mocy palnika 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pastę curry i dobrze wymieszaj. Zupę dokładnie zblenduj, podawaj gorącą. Ingredients: (4 servings) 2 cans of chopped tomatoes ( 800 g.) 6 tablespoons of olive oil 1 large onion 1 teaspoon smoked
Delicious PlaceMigdałowe ciasto z semoliny, na które przepis znajdziecie już na blogu! TUTAJ M’HANCHA M’HANCHA to ciasto, które kształtem przypomina zwiniętego węża. „Ciasto wężowe” nadziewane jest pastą migdałową z dodatkiem cynamonu i wody z kwiatów pomarańczy, a z wierzchu posypane cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi. W Maroku znajdziemy też przeogromny wybór ciastek. Do wyboru mamy ciastka pieczone(...)placki z chrupiącego, smażonego ciasta warqa (bardzo cienkie ciasto, podobne do ciasta filo), przełożonego nadzieniem z prażonych migdałów i kremu angielskiego, oblanego miodem. Bardzo popularne są również nadziewane pastą migdałową daktyle czy też RAIB BELDI – tradycyjnie przyrządzany deser o konsystencji jogurtu z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy lub wanilii. . I jak pewnie zdążyliście zauważyć z tych opisów: jest słodko
Ostra na Słodkorozgniecione w moździerzu 300g czerwonej soczewicy 2 x 400g puszki siekanych pomidorów 750ml wody 2 x 400g puszki czrwonej fasolki 'kidney', odcedzonej i opłukanej 4 łyżki keczupu 4 łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka kakao W dużym garnku (musi pomieścić sporo składników! Mój 5-litrowy jest w sam raz) rozgrzej olej i usmaż do miękkości cebulę, czosnek i paprykę - około(...)minut. Dodaj chilli, kolendrę, kumin i kardamon, dobrze wymieszaj. Wsyp soczewicę i wszystko przemieszaj jeszcze raz. Wmieszaj siekane pomidory, wodę, fasolkę, keczup, pastę pomidorowa i kakao. Zagotuj, zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj około 45 minut, często mieszajac. Jeśli danie wydaje się za wodniste - sprawdzaj od czasu do czasu - odsuń lekko pokrywkę. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, startym
Lejdi of the housePasty, aromatyczne smarowidła do chleba i domowe pasztety to ulubione dodatki do codziennych kanapek i słonych przekąsek. Ta błyskawiczna do przygotowania pasta ze smażonej wątróbki podbije twoje kubki smakowe aksamitną konsystencją i aromatem ziół. Możesz dodać każde ulubione. Pasztecik wątróbkowy podałam z kiełkami czerwone kapusty. Kiełki to dodatkowa porcja witaminy C i antyoksydantów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pokrojona w grube krążki 10 ząbków czosnku, obrane i grubo posiekane 1 łyżeczka zielonego pieprzu w occie 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka pasty pomidorowej 1 łyżka pasy paprykowej łagodnej (opcjonalnie) Przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem, posypać mąką - nadmiar mąki strząsnąć. Rozgrzać olej(...)Odstawić na bok. W misie wolnowaru rozłożyć cebulę, czosnek i cukinię. Posypać zielonym pieprzem. Na wierzchu ułożyć mięso. Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać wino i bulion, dodać pastę pomidorową i paprykową, zagotować, zdrapać drewnianą łyżką smaki z dna. Gorącym płynem z patelni zalać mięso w wolnowarze. Gotować w ustawieniu low ok 8 godzin lub high
Stare Garycebula, pędy bambusa) i wodorostów. Miso ramen jest najmłodszy z całej grupy, powstał na Hokkaido. Przyrządzany jest na bazie mięsa z kurczaka lub ryb oraz mocno doprawiany pastą miso. Miso ramen ma zdecydowany, pikantny smak, który zawdzięcza takim dodatkom, jak pikantna pasta z fasoli, por, cebula, czosnek i biały pieprz. Często dodaje się też kiełki fasoli, mieloną wieprzowinę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakiszoną kapustą i szynką serrano 2. Placki z cukinii z mozzarellą 3. Placki z kaszy jaglanej z łososiem, jogurtem i szczypiorkiem 4. Chipsy ze szpinaku 5. Muhammara – syryjska pasta z pieczonych papryk i orzechów włoskich 6. Quesadillas z chili con carne 7. Kabanosy w cieście francuskim 8. Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego 1. Pełnoziarnista focaccia z cebulą 2. Odrywany chlebek(...)drożdżowy z ziołowym masłem 3. Błyskawiczna pasta jajeczna ze szczypiorkiem 4. Żytnie tortille z łososiem i ricottą 5. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem 6. Zdrowe strips’y jak z KFC – kurczaki w panierce FIT 7. Quesadilla z kurczakiem i serem 8. Pełnoziarniste grzanki z wędzoną rybą 1. Idealne mini wrap’y na imprezę 2. Rewelacyjna przekąska
Be Fit Be StrongPierogi leniwe , pyszne kluski z twarogiem Leniwe pierogi , leniwe kluski lub po prostu leniwe to klasyka polskiej kuchni. Delikatne kluseczki z twarogu i mąki można przygotować
KorniszonkiRoladki z tortilli z pomidorową pastą z makreli – to propozycja na dość szybką i pyszną przekąskę na Sylwestra. Mojemu Mężowi ostatnio ona bardzo zasmakowała, więc często pojawia się u nas w domu nie tylko podczas imprez, ale także jako przekąs The post Roladki z tortilli z pomidorową pastą z makreli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeRoladki z tortilli nadziewane pastą z serka śmietanowego z dodatkiem gotowanej piersi z kurczaka, suszonych pomidorów, cebuli, natki pietruszki oraz ziaren słonecznika. Świetne przekąski imprezowe, które sprawdzają się w każdych okolicznościach. Poza tym, że pysznie smakują, to są proste i szybkie w przygotowaniu! Polecają się na Sylwestra... Składniki: 2 placki tortilli ok. 200 g fileta z kurczaka 1 cebula(...)Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną i papryką chili. Dodajemy pozostałe suszone pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Na pierwszej placku tortilli rozsmarowujemy połowę przygotowanej pasty i zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z drugim plackiem tortilli. Następnie kroimy w plasterki o grubości około 2-3 cm. Roladki przed podaniem schładzamy w lodówce. Możemy też
Kuchnia MagdaLenyRoladki z tortilli nadziewane pastą z serka śmietanowego z dodatkiem gotowanej piersi z kurczaka, suszonych pomidorów, cebuli, natki pietruszki oraz ziaren słonecznika. Świetne przekąski imprezowe, które sprawdzają się w każdych okolicznościach. Poza tym, że pysznie smakują, to są proste i szybkie w przygotowaniu! Polecają się na Sylwestra... Składniki: 2 placki tortilli ok. 200 g fileta z kurczaka 1 cebula(...)Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną i papryką chili. Dodajemy pozostałe suszone pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Na pierwszej placku tortilli rozsmarowujemy połowę przygotowanej pasty i zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z drugim plackiem tortilli. Następnie kroimy w plasterki o grubości około 2-3 cm. Roladki przed podaniem schładzamy w lodówce. Możemy też
Kuchnia MagdaLenypiersi kurczaka * 8 sztuk szparagów * 1 papryka * mała cukinia ok. 20 dkg * 100 ml wina białego wytrawnego albo półwytrawnego * 1 marchew * biała część szczypiorku bądź dymki * curry pasta 1/2 łyżeczki * curry w proszku (opcjonalnie) * sól, pieprz czarny * 1 łyżka masła Pierś z kurczaka pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Dodałam startą na tarce o grubych oczkach marchew(...)chwilkę razem przesmażyłam. Dosypałam ryż i podlałam 1 szklanką wody. Przykryłam na 5 minut. Dodałam po tym czasie curry pastę i gotowałam bez przykrycia do samego końca. Dodałam pokrojoną w kawałki paprykę, cukinię pokrojoną w pół talarki i białą część szczypiorku. Szparagi obrałam ze skórki, odcięłam twardą ich część, pokroiłam w kawałki ok. 2 cm długości
Pieprzyć z FantazjąWigilijna kapusta z grzybami Wigilijna kapusta z grzybami to moje ulubione świąteczne danie. Wspaniale smakuje nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy ale także w pierwszy i drugi
Korniszonkiamatorów mięs na słodko. Tym razem postanowiliśmy połączyć aromat z chrupiącą panierką. Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka 5 łyżek sosu ponzu 5 łyżek syropu klonowego 3 łyżeczki pasty z tamaryndowca 1 łyżka słodkiej musztardy 4 krople tabasco 3 łyżki mąki kukurydzianej Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Sos mieszamy z syropem klonowym, pastą z tamaryndowca, musztardą, tabasco i mąką kukurydzianą. Taką marynatą obtaczamy mięso, pozostawiamy w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Pieczemy 45 minut
R'n'G Kitchen