pasta - 16803 przepisów (strona:382/1121)

Paella z mleczkiem kokosowym i grzybami shitake 137

nasze potrawy z pewnością będą wychodzić smacznie i różnorodnie! Dziś potrzebujemy: 500 g fileta z kurczaka, 1,5 litra bulionu, 1 cebula, 2 łyżki sosu z grzybów shitake, pasta z zielonego curry, 2 łyżki soku z limonki, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, mleczko kokosowe (400 ml), olej z ryżu i zielonej herbaty, sól, pieprz, czosnek, szczypiorek, sezam czarny(...)paprykę. Dodaję pół szklanki bulionu i duszę ok. 10 minut na małym ogniu. Dodaję sos z grzybów shitake. Wlewam mleczko kokosowe. W oddzielnym naczyniu rozrabiam ok. 1,5 łyżeczki pasty curry z niewielką ilością gorącego bulionu. Dodaję na patelnię. Kiedy całość się zagotuje wrzucam nieugotowany ryż. Całość doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem oraz sokiem z limonki. Gotuję 15 minut. Na koniec

Przepis na Dzień Dobry
Ostro - słodkie skrzydełka 150

czosnkiem. Gdy doprowadzimy je do wrzenia odkładamy z ognia. Dodajemy do masła cukier i mieszamy aby się rozpuścił. Następnie dodajemy miód, koncentrat paprykę oraz pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej pasty.  W dużej misce nacieramy dokładnie kawałki kurczaka przestudzoną pastą. Skrzydełka wykładamy na dużą blachę piekarnika (mogą być ciasno ułożone) i pieczemy w 170°C przez 1 g odzinę

Qchnia po prostu
Pasta bez jajeczna do chleba 226

Pasta nie zawiera jaj, przepis dla tych co ich nie jedzą :) Składniki : 1 kostka tofu -180 g 3 łyżki majonezu, najlepiej domowy 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki musztardy ok. 1 łyżeczka czarnej soli- kala namak 1 łyżeczka płatków drożdżowych  łyżeczka syropu z agawy, lub miodu, ewentualnie szczypta cukru pudru spora szczypta kurkumy i czarnego pieprzu Przygotowanie: W szklance(...)płatki drożdżowe, syrop z agawy, kurkumę i pieprz Tofu pokroić na drobne kawałki, dodać zawartość szklanki i zmiksować całość na gładką masę Na koniec dodać szczypiorek. Można dodać do pasty trochę carry czy ogórek. przepis znalazłam w "Jadłonomii" Marty Dymek

Proste Potrawy
Korzenne muffinki z powidłami pod śniegową czapą 138

łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki kakao Kilka łyżek domowych powideł śliwkowych Krem waniliowy: 25 dag serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii Dodatkowo; śniegowe śnieżynki z opłatka cukrowa posypka biała i niebieska Przygotowanie muffinek: Jajko wbijamy o szklanej miski , wlewamy mleko oraz olej(...)powideł śliwkowych. Muffiny pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*c na pieczeniu góra dół. Krem waniliowy: Serek mascarpone i śmietankę prosto z lodówki przełożyć do miski, dodać pastę waniliową lub ziarenka wydrążone z wanilii, ubić mikserem na gęsty krem, pod koniec ubijania wsypać cukier pudrem i znów zmiksować, nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zważył./ Przełożyć

Wanilia i Kardamon
Curry z kurczakiem, dynią i papryką 112

krojonych pomidorów bez skóry (400 g) 1 puszka mleka kokosowego (400 g) 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 płaska łyżka kurkumy 0,5 szklanki rosołu drobiowego „Winiary” ciemny sos sojowy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Przygotowanie: Orzechy(...)nerkowca prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy pastę curry, imbir i kurkumę. Mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka i posiekaną cebulę. Smażymy do zrumienienia. Pod koniec smażenia wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie

Oryginalny smak
Szybka zupa soczewicowa z dynia, mleczkiem kokosowym i curry czyli Zupowy Wtorek odc.105 135

mleczkiem kokosowym i curry 1 szkl. czerwonej soczewicy 750 ml wody 400 ml mleczka kokosowego (ja użyłam 65 ml kremu z kokosa zawierającego 99% ekstraktu kokosa) 1 łyżka czerwonej pasty curry (może być też inny kolor) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego (u mnie 300 ml przecieru pomidorowego z racji tego, że mleczko zastąpiłam kremem o mniejszej objętości) 500 g warzyw(...)kostkę, marchewka starta na tarce i seler naciowy pokrojona w plasterki) drobno posiekane zioła do posypania, u mnie szczypior i natka pietruszki Soczewicę zalewamy wodą, mleczkiem kokosowym, dodajemy pastę curry, lekko solimy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż soczewica zacznie się rozpadać. Dolewamy przecier, wrzucamy warzywa. Gotujemy ok 10-15 minut. Warzywa nie powinny się rozgotować. Zupę podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
FALAFEL 154

zmielonego pieprzu, soli  himalajskiej ( lub nieco mniej soli morskiej);   szczypta chili w proszku i gałki muszkatołowej,  500-700 ml oleju do smażenia SOS TAHINI 2 łyżki pasty sezamowej TAHINI 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 250 g jogurtu naturalnego PRZYPRAWY: szczypta mielonego kminu rzymskiego, soli, pieprzu i ostrej papryki w proszku DO PODANIA: pestki granatu(...)świeża kolendra, CHLEBEK PITA WYKONANIE SOS TAHINI: Do miseczki ścieramy ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki pasty sezamowej. Krótko mieszamy i łączymy z jogurtem naturalnym. FALAFEL: Ciecierzycę wsypujemy do garnka lub miski i zalewamy dużą ilością zimnej wody (około 5 cm ponad poziom ciecierzycy). Odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnego dnia dokładnie

cool and minty
Kotleciki z brokuła i kaszy jaglanej z piekarnika 126

Składniki : - 1 brokuł - 1 szklanka kaszy jaglanej - 1 łyżka pasty z kurkumy ( przepis  -->TUTAJ<--  ) - 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 1 por (biała część) - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka czosnku niedźwiedziego - 1/2 szklanki ziaren słonecznika Przygotowanie: Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy 5 minut od czasu zagotowania wody i od razu przecedzamy(...)Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, tak długo aż woda będzie zupełnie czysta. Zalewamy 2,5 szklanki wody, dodajemy pastę z kurkumy i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Do gorącej dodajemy olej kokosowy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Por, czosnek oraz przestudzony brokuł szatkujemy nożem na małe kawałki. Dodajmy pozostałe składniki. Za pomocą ugniatacza

Szkrab Je Sam
Czerwone curry z kurczakiem, ryżem i kalafiorem 170

zbilansowanej mieszance przypraw……do tego świetnie się prezentuje. Składniki na około 4 osoby: 400 g fileta z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 50 g czerwonej pasty curry 4 łyżki oleju kokosowego 3 ząbki czosnku 1 szalotka 1 łyżka startego świeżego imbiru 400 g kalafiora 2 woreczki ryżu jaśminowego 1 papryczka chili garść świeżej kolendry cytryna(...)minut. Uważać aby nie rozgotować, powinien pozostać chrupiący. Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, szklimy pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek. Po chwili dodajemy pastę curry oraz imbir. Do mieszanki dorzucamy pokrojonego fileta. Krótko podsmażamy, zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotujemy 5 minut. Serwujemy z ryżem, kalafiorem, listkami kolendry, cytryną lub limonką oraz płatkami z papryczki

Kierunekuchnia
Paprykowe polędwiczki drobiowe z ajwarem 132

Ajwar to pasta paprykowa z dodatkiem innych warzyw, dostępna w każdym dyskoncie i markecie. Dzięki niej polędwiczki drobiowe zyskały oryginalny smak i nabrały charakteru. Można usmażyć je na patelni zwykłej lub grillowej. 500g polędwiczek drobiowych 4 łyżki pasty ajwar sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 2 łyżki oleju  1. Polędwiczki oczyszczamy z błonek. Mieszamy w misce z ajwarem, solą

Szefowa kuchni
Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita 108

łyżeczki kminu rzymskiego lub  papryki Aleppo (opisałam ją tutaj -  Papryka Aleppo - co to jest )  2-3 łyżki soku z cytryny 5 lub 6 łyżek dobrej jakości pasty tahini (duży wybór jest m.in. w KuchnieSwiata.pl ) do dekoracji: uprażone orzeszki piniowe lub migdały, nasiona granatu, posiekana natka pietruszki lub kolendry  olej i masło ghee do  smażenia Przepis(...)piniowe lub migdały uprażyć na maśle ghee i odłożyć na bok. Na około 5 minut przed podaniem do miski z uprażoną pitą dodać ugotowaną cieciorkę. Przygotować sos z jogurtu, pasty tahini, wody z ciecierzycy i czosnku.podgrzewając i cały czas mieszając wszystkie składniki na niewielkim ogniu, ale nie doprowadzając do wrzenia. Gotowy sos wlać do miski z pitą i ciecierzycą

Cztery Fajery
Bardzo czekoladowy tort urodzinowy 163

Tort czekoladowy z masą czekoladową Tort czekoladowy to urodzinowy klasyk. Według mnie najlepszy jest tradycyjny tort - z tradycyjnym biszkoptem czekoladowym oraz tradycyjną masą czekoladową z masła

Korniszonki
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie trzeciego tygodnia. 188

Śniadanie:  sałatka z winogronem i ciecierzycą Obiad:  orzechowy makaron z brokułem Kolacja:   pudding ryżowy z jabłkiem i cynamonem   Dzień drugi : Śniadanie:  kanapki z pastą z ciecierzycy II Śniadanie:  sałatka z winogronem i ciecierzycą, z poprzedniego dnia Obiad:  orzechowy makaron z brokułem, z poprzedniego dnia Kolacja: tortille (naleśniki z obiadu) gryczane z kurczakiem(...)banan   Tego dnia przygotowałam więcej naleśników gryczanych, żeby część zużyć do obiadu z 2 kolejnych dni.  Dzień trzeci : Śniadanie:  kanapki z pastą z ciecierzycy, z poprzedniego dnia II Śniadanie:  czekoladowy deser na bazie awokado z mandarynkami Obiad:  naleśniki gryczane z prażonymi jabłkami – do prażonych jabłek użyłam soku, który wycisnęłam z 5 pomarańczy Kolacja

Powiedz dietom nie
Bakłażan z mozzarellą 274

Składniki na 2 porcje mozzarella bakłażan 1 małyoliwa z oliwek 30gharissa (najlepiej w formie pasty) wg uznaniaczosnek 1 ząbektymianek suszonysól pieprz Sposób przygotowania Pokrój bakłażana na plastry. Na rozgrzanej oliwie podsmaż bakłażany. Na patelni dopraw solą i pieprzem. Pokrojoną mozzarellę ułóż na usmażoną stronę bakłażana i smaż na wolnym ogniu. Dodaj zgnieciony ząbek czosnku. Po rozpuszczeniu sera na bakłażanie polej(...)harissą w paście i postp tymiankiem. Usmażone plastry można położyć jeden na drugim. Podawaj ze świeżym listkiem bazylii

Keto Przepisy
Guacamole 86

Idąc za ciosem postanowiłam przygotować kolejne danie kuchni meksykańskiej . Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pastę z awokado - czyli guacamole . Przygotowywałam je już wielokrotnie, jednak zazwyczaj znikało tak błyskawicznie, że nie udało mi się zrobić mu zdjęcia. Tym razem broniłam go dzielnie, abym mogła zrobić zdjęcie i przygotować przepis. Guacamole zazwyczaj przygotowuję, aby zjeść je z nachosami, jest(...)także świetna pasta kanapkowa, idealnie komponuje się także z  burgerami wołowymi.  Guacamole Składniki:  2 dojrzałe awokado 1 szalotka bananowa 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli sok z cytryny oliwa z oliwek (ok. 30ml) sól, pieprz Przygotowanie:  Awokado obrać, pozbawić pestki (pestkę zachować), rozgnieść widelcem i przełożyć do miski.  Szalotkę i papryczkę chilli drobniutko posiekać

Codzienne Gotowanie